Hör Libanon, skriver Helle Klein!


Helle Klein skriver en mycket tänkvärd ledarartikel i dagens Aftonblad. Hon påpekar också i artikeln att Reinfeldt hävdar att Perssons tal om en givarkonferens är valtaktik.

Helle Klein:Utrikesminister Jan Eliasson brukar hävda vikten av en stark gemensam utrikespolitik i EU. Är det inte dags att Sverige driver konkret politik då? Kräv att EU bryter handelsavtalet med Israel. Att EU-länderna avbryter allt militärt samarbete med Israel. Att en kulturell bojkott införs som innebär att Israel får avstå deltagande i Eurovisions¬schlagerfesti¬val¬en eller i Europamästerskap inom idrotten. Allt detta så länge som Israel bryter mot folkrätt och humanitär rätt.”

Helle Klein har givetvis helt rätt. Israel bör genast förpassas ut i kylan tills den dag de slutat med sina krigsförbrytelser och följer reglerna om de mänskliga rättigheterna. Israel är dessutom ett extremt rasistiskt land och jag skulle personligen helst se att man krävde att Israels egna medborgare skulle omfattas av de mänskliga rättigheterna. Så är det inte idag då deras inhemska araber/palestinier diskrimineras på alla områden.

Att sedan Reinfeldt börjar tala om valtaktik är intressant. Han har knappast gjort ett enda uttalande i utrikespolitiska frågor, i varje fall inte som jag hört eller läst. Nu är knappast Reinfeldt aktuell som utrikesminister i en kommande regering ens om opinionsläget skulle hålla sig till 17 september.

Högeralliansen har inte någon politiker i ledande ställning som skulle kännas särskilt trovärdig på den posten, något som kan utsträckas till samtliga ministerposter faktiskt.

Jan Eliasson kanske kan värvas till en borgerlig regering som utrikesminister, vem de ska värva för att få en trovärdig statsminister är däremot en mycket svår fråga.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, Helle Klein, Aftonbladet, Libanon, Israel, Mellanösterkonflikten, Reinfeldt, val2006, Högeralliansen, Utrikespolitik[/tags]