Dags för Michael Moore?


Den som sett Michael Moores film Bowling from Columbine känner igen sig i dagens händelse i Blackburg i USA.

Än är det väl oklart vad som hänt, och vad det kan bero på. DN säger tjugotvå döda och ingen av nyhetsförmedlarna säger under tjugo just nu. Klockan 16.31 svensk tid kom det e-post från CNN som hävdade – en död och en skadad. Det var väl antagligen lite mer än förhoppningar som CNN uttryckte där.

Men USA har väldigt liberala regler för att få inneha skjutvapen. Visserligen finns det kanske mycket vapen i Sverige också, men det är jaktvapen. I många stater i USA kan man gå in i en affär och visa upp en giltig legitimation och köpa praktiskt taget vilken sorts vapen som helst. En inte alltför korkad gissning är nog att man måste komma bort från sådana vapenlagar om man ska förhindra den här sortens händelser.

DN: ”- Det här är en tragedi av monumentala proportioner, sade skolchefen Charles Steger när han via tv lämnade beskedet om hur allvarlig händelsen var.”

Som Bagdad en ordinär förmiddag ungefär…


Dags för ett nytt inlägg i debatten av Michael Moore?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Länkar: DN SvD AB

[tags]USA, Vapenlagar, Massmord, Dödsskjutning, Liberal, Universitet, Columbine, Michael Moore, Politik[/tags]


69 svar till “Dags för Michael Moore?”

 1. Uffe skriver: ”Annars vill jag också tillägga, att jag har i stort sett bara träffat trevliga US-amerikaner. De är betydligt mer socialt lagda än vad svenskar är.”

  …och skåningar är matglada fryntliga typer, negrer är dansant och har rytmen i blodet, för att inte tala om zigenare som drivs av vandringslust – enl. Hasse och Tage.
  Det är väl ett lands politik man vill diskutera, inte landets invånare. Mary från Missippi har inte så mycket med Bushs krigshets, nykolonism och andra otäckheter att göra, eller vad tror du?

 2. Uffe, det medges att jag ibland är mer än lovligt retsam. Sådan blir man när man växer upp med fyra brorsor – och inte har en chans att kunna slå dem, för att de är starkare. Då använder man ironi istället.
  Om du blev ledsen, så förlåt, av hjärtat – Förlåt!
  Jag lade medvetet in för mycket i det du skrev, inte snällt av mig alls.

 3. John

  Jag undrar om uncjin-linken du hänvisade till verkligen är korrekt. Jag gjorde en koll på FBI sida för året 1997 och med lite huvudräkning kom jag till att FBI anger cirka 9850 brott per 100 tusen för 97 (uncjin säger 5500) http://www.fbi.gov/ucr/05cius/data/table_01.html
  De ca 13000 för Sverige verkar vara i samma storleksordning som BRÅ anger på sin sida, men jag är inte säker på att dom är jämförbara, det får någon frivillig statistiknörd reda ut. Däremot så ligger Sveriges brottstatistik på ungefär samma nivå 2005, medans i USA enligt FBI har det sjunkit till 7800 för 2005. Varför det är så finns det säkert många som vet bättre än jag.

  Ett kriterium kan ju vara att det sitter ganska många fler i fängelse, och dessa utför säkert färre kriminella gärningar där inne än när dom är ute

 4. Hans!

  Man kan ungefär säga att det sitter tio ggr fler amerikaner i fängelse än svenskar. Siffran i USA är över 2 miljoner har jag för mig, närmare 2 1/2 tom..

 5. Jinge
  I slutet 2005 var det totalt 2.2 miljoner enligt statistiken. Sedan är det nära 5 millioner som är villkorligt frigivna eller har skyddstillsyn. Siffrorna är skyhögt över motsvarande svenska

 6. De jämförelser många här gör av brottstatistik är ganska dåliga.

  Sociologer vet att brottstatistik är ovanligt svårt att jämföra pga olika definitioner, insamlingsmetoder, villighet att anmäla, syn på vad som är allvarligt nog att anmäla, osv, osv…

  Två exempel: Brottsoffer i Sverige har en anmälningsbenägenhet över genomsnittet för OECD. Och man vet också att mord/dödligt våld i Sverige tidigare har överrapporterats kraftigt: runt 30%, enligt Brå. Andra faktorer kan förstås underdriva brottsstatistiken i Sverige.

  Ett svårt problem är att folk vänjer sig vid vanliga situationer och betraktar dem som normala även om samma situation betraktas som ett brott i andra länder. När det t ex gäller våldtäkt så finns det en tendens att fler inte ser samma situation som ett brott i länder med många våldtäkter, jämfört med länder med få våldtäkter.

  I Sverige har brottsligheten ökat kraftigt under 90-talet, i takt med ökad flyktinginvandring. Invandrade eller de med en/två utländska föräldrar är kraftigt överrepresenterade i brottsstatiken, med 250% högre incidens än etniska svenskar. Om man exkluderar invandrarna så har Sverige låg total brottslighet, annars mellan normal och hög.

  Allt enligt Brå.

 7. Roger Bacon

  Du har alldeles rätt i att jämföra brottstatistisk rakt av är inte lätt, jag har också försökt, men det finns vissa saker som inte går att bortförklara eftersom skillnaderna är så stora. Till exempel att flera mördas (per 100k invånare) med skjutvapen i USA än till exempel Sverige.

  Som jag någonstans tidigare skrev är våldtäkt ett av de brott som är betydligt vanligare i Sverige än i USA. Anmölningsbenägenheten för det brottet är jag övertygad om att den är högre I USA än i Sverige. Just för det är något man INTE gör, och polisen lägger ned väldiga resurser för att lösa denna brottstyp. Förresten ringer man polisen i USA av varje tänkbar anledning.

  Jämför här FBIs statistik med den från BRÅ som kommer du se att våldtäktsbrott stadigt ökar i Sverige men det sjunker de senaste 10-15 åren i USA. Din förklaring är att det är invandringen som är orsak håller inte alls. Till USA kommer det som bekant mycket invandrare.

  Om du sedan gräver lite och jämför Staten NY med Stockholms län, kommer du finna att det är drygt 4 ggr så stor risk att bli våldtagen i Stockholms län. New York är kanske världens mest mångkulturella område, eller hur? Sluta med dumheterna att skylla på invandringen.

  Nu säger du säkert att amerikansk statistik inte kan jämföras med den svenska och kanske är det så. Men då rekommenderar jag dig att kolla på tysk statistik. http://www.bke.de fordrar lite tyskkunskap, men siffror är ju universella. Tyskland har cirka 10 våldtäkter per år och 100k invånare och har så haft i många år. Dessvärre ingen förbättring i sikte. För 10 år sedan hade Sverige det dubbla, dvs runt 20 för att 2006 komma upp till 46 våldtäkter per 100k invånare. Benägenheten att anmäla dessa brott bedömer jag som ganska lika mellan Sverige och Tyskland.

  Tyskland har exakt samma problem med att integrera invandrare eller Gastarbeiter som många har som status. Men brottsligheten visar inte alls samma ökning som i Sverige, speciellt inte våldtäkter.

  Alltså det är 4 ggr så stor risk att bli våldtagen i Stockholms län jämfört med Tyskland eller New York. Hallå svenska kvinnor, varför gör ni inte politikerna medvetna om detta? Förresten anger tysk statistik att 5% av vältäkterna är män som drabbas, så svenska killar borde nog vara intresserade av åtgärder.

  Gör en djupare analys av problemet, hellre än att söka populistiska schablonsvar.

 8. Hans, ökad invandring är inte den enda orsaken till mer brott i Sverige. Däremot är det den tydligaste faktorn som har förändrats starkt och som med grund i sociologisk teori kan kopplas till mer brott. Om det inte är ökad invandring som är orsaken, trots att den samvarierar tydligt med brottsligheten, vad föreslår du istället?

  Det är inte dumheter att ”skylla” på flyktinginvandring. Läs sociologi. Om man vet att grupp X begår i genomsnitt 250% mer brott per capita än grupp Y, och grupp X ökar kraftigt under en kort period, vilka andra slutsater ska man dra?

  På vilken grund gör du dina ”bedömningar”, om benägenhet att anmäla osv? Enligt Brå, alltså experter på området, är anmälningsbenägenheten högre i Sverige. Är du ens utbildad samhällsvetare? (Råkar vara det själv).

  Det är en absurd idé att de faktiska våldtäkterna i Sverige skulle ha ökat på det sätt som statistiken gör gällande. Det ser du med en gång om du tittar på kurvan och om du läser på. Varför skulle just våldtäktsmän börja våldta 44 % mer på bara ett år (2005)? Det finns inga rationella förklaringar annat än ändrad statistik eller att anmälningsbenägenheten har ökat drastiskt.

  Och just båda dessa har inträffat i Sverige!

  För det första har Sverige ändrat lagstiftningen så att fler brott nu bedöms som våldtäkt. Gärningar som tidigare rubricerades sexuellt utnyttjande rubriceras from den 1 april 2005 som våldtäkt.

  För det andra, i de yngre kvinnokohorterna finns en helt annat villighet att anmäla våldtäkter idag. Vad är förklaringen till det? Jo, feminismen, och särsklit radikalfeminismen som kopplar partiarkalt förtryck till sexualitet. Om du jämför diskurserna i USA och Sverige ser du att feminism är icke-existerande i den amerikanska politiska debatten medan just radikalfeminism är centralt i den svenska.

  Invandringen till USA och Sverige är mycket olika. USA selekterar sina invandrare i hög grad, de tar emot arbetskraftinvandrare men nästan inga flyktingar alls. I Sverige selekterar vi inte på samma sätt och de invandrare som kommer hit är flyktingar, eller, som de senaste åren, tidigare flyktingars släktingar.

  Forskning visar att flyktingar har betydligt svårare än an andra invandrargrupper att integrera sig. Enligt forskning från OECD (se deras hemsida) har humanitära flyktingar i Sverige 60% lägre chans att få arbete, jämfört med arbetskraftsinvandrade, och det på 4 års basis.

  Det är du som söker populistiska schablonsvar, inte jag.

 9. Mycket intressanta komentarer på denna blogg.
  Tomas kommentarer tar priset. Mycket bra förslag från din sida Tomas! :S

 10. Är det verkligen Ida D som skriver detta fördomsfulla! Jag är mycket förvånad över att du skriver sådant. Vilken kategorisk ståndpunkt! Jag förstår att du blir upprör – vem blir inte det! Men du behöver väl inte bli ful i mun!

  Om drix till taxi – vad menar du? Att man inte av tradition har gett dricks i Sverige – vilka dumheter! Och att invandring är anledningen till att man började äta vattenmelon etc etc Skulle svenska folket inte ha utvecklats alls utan inflyttning utifrån? Vi har väl rest till andra länder i alla tider och tagit intryck från omvärlden – vad är nytt med det? Alla vi som gladeligen välkomnar nya traditioner och maträtter och allt annat – vi skulle alltså ha suttit som fån och inte förmått oss att göra något om ingen hade kommit hit och visat oss?Och det där med självmord! Jag hoppas att du skämtar, även om det var ett ovanligt elakt och oansvarigt skämt!

 11. Roger B
  Vad säger du om jag påstår att polisens minskade resurser är en del i ökad brottslighet? Vad säger du om jag påstår att svenskar är dåliga på att tala om vad som är acceptabelt i Sverige för sin omgivning? Vad säger du om jag påstår att det är minskad respekt för våra medmännsikor som är en del av problemet. Jag påsår att du har rätt i att invandrare och flyktingar begår många brott. Men det är väl din och andra svenskars skyldighet att lära, förklara dessa invandare vad som gäller.
  Jag blir djupt orolig när du som utbildad samhällsvetare hänvisar till att invandrare är problemet, när det finns massor av andra orsaker bakom, det är positivt av dig medge att det inte är enda problemet. Tack.
  Ditt resonemang om grupp X och är hypotetisk, och du får ett lika hypotetiskt svar. Grupp X måsta analyseras för att få fram fakta innan man drar någon slutsats och åtgärd.. De flesta människor på jorden är hederliga och begår inte brott. Det gäller oavsett land, kultur eller religon. Det behöver man inte vara sociolog för att veta, det räcker med att vara medmänniska.
  Anmälningbenägenheten har jag gjort helt subjektivt baserat på mina egna erfarenheter utan att vara diplomerad samhällvetare. Svenskar har en hög benägenhet att anmäla många brott främst beroende på att annars får man inte ut sina försäkringspengar. Det är inte hög förväntan på att brottet skall lösas, uten ren ekonomi. Det var någon instutition inom EU som kom till det reusltatet. Detta är troligen inte fallet för våldtäkter. Det finns ingen rimlig ersättningsnivå till offret (i Sverige) utan här handlar det mer om att det brottet skall inte göras och gärningsmannen skall sättas dit. Med all rätt.
  När det gäller statistiken så läser du mig inte rätt, det var inte något enormt språng 2005, det har jag aldrig påstått. Kolla själv och följ statistiken 10-20 år tillbaka så får du se utvecklingen. Det är en stadig kurva pekande uppåt. Jag förtod ju att du inte skulle lita på den amerikanska statistiken, där våldtäkter minskar. Jag antar att din förklaring på det kan vara att benägenheten att anmäla minskar, eller feminister inte existerar. Kanske har du någon annan samhällsvetenskaplig förklaring.
  Därför jämförde jag med Tyskland som ligger närmare till hands. Där finns samma struktur på invandring, samma struktur på flyktingar osv, men antal våldtäkter ökar inte. Det är svårt att jämföra länder emellan, men jämför då trenderna i resp land. Skillnaderna är för stora för att bortförklaras
  Feminismen skulle alltså vara en orsak till höga brottstal, och det endast i Sverige och inte i Tyskland? Jaha, vad skall man svara på det, jag vet för lite om femismen i de båda länderna. Men en sak hävdar mina döttrar bestämt, respekten för kvinnan som individ är större i cowboylandet USA än i Sverige. Här kallar man inte flickor för horor eller andra nedvärderande saker i skolorna som ett litet exempel.
  Invandringen ser ganska lika ut i Tyskland och Sverige så det är inte heller någon bra förklaring, Roger. När det gäller USAs invandring skiljer den sig lite från Sveriges, men inte så mycket som du kanske tror. Sverige tar emot i genomsnitt 45k invandrare och 20k flyktingar per år. Jag är osäker på om dom 20 ingår i 45, eller om det är 45+20. Motsvarande USA är 980k och 73k flyktingar. I förhållande till folkmängden tar alltså Sverige in fler, men andelen illegala invandrare är större till USA. Hör siffror om att det just nu är 12M illegalt boende här.
  Ett av flyktingars och invandrares problem i Sverige är de långa väntetiderna på att eventuellt få börja jobba, kan det vara en orsak till att flera begår brott? Flyktingar kanske aldrig får börja jobba, vilket dom får i USA. Kanske är det just det grundläggande problem. En som arbetar har ett socialt liv och en kontaktyta som är positiv istället för att lägga energin, frustrationen på kriminalitet?
  Du Roger, ta nu inte detta personligt, men jag anser att de samhällsvetare (som grupp) nu vet lösningarna på våra problem har faktiskt varit bidragande till att vi just nu har dessa problem. Jag anser det skandal att folk som vet något hur ting skall lösas, gör så lite. Som sagt, jag känner inte dig och vad du gör för att förbättra situationen, det kan ju vara så att jag knackar på en öppen dörr.

 12. Detta är ju verkligen off topic, men vissa påståenden måste ju bemötas:

  Ida D: Att du tror på myter som ”ärliga norrlänningar” berättat för dig kan jag inte göra mycket åt. Det var väl antagligen nån som drev med dig. Kollektiva självmord? Menar du att det hängde en massa folk i träden i Norrland stup i kvarten, eller? Sverige ligger internationell ganska lågt i självmordsstatistiken, så även på 60-talet. Sverige var ett av de första landen som började föra statistik över självmord, det var antagligen så myten om svenska självmördare uppkom. På samma sätt som att det ser ut som om antalet våldtäkter ökar, när man börjar följa upp dem.

  Många i världen trodde på de rykten om Sverige som president Eisenhower spred, efter att Sverige som första (?) land i världen införde obligatorisk sexualkunskap i grundskolan. Eisenhower påstod bl.a. att priset för svensk ekonomis framgång var världens högsta självmordsfrekvens och allmän skörlevnad. Detta var en av anledningarna till den s.k. ”svenska synden” och att porrfilm inspelade i Polen fick det säljande namnet ”Svenska collegeflickor” etc.

  Att det idag går omkring folk som bott i Sverige en lång tid och tror på dylikt, trodde jag inte . Nu vet jag bättre. Och det var ju inget vidare att få reda på! Blotta tanken att små barn någon gång skulle få en lärare med den typen av fördomar – brrr!

  Vi behöver en Michael Moore i Sverige – that’s for sure!

 13. Ida D.// Sverige ligger inte etta på någon självmordslista. Vi ligger i mitten av den tragiska tabellen i europa. Detta, med självmordsbenägna svenskar, är en myt som lever och frodas dock.

  Den svenska synden härstammar väl egentligen inte från rena porrfilmer heller.

 14. Ida D.// Jag är ledsen, men jag tycker du är ut och snurrar lite väl mycket här, även om du har vissa poänger.

  Bland annat så är Sverige inte värre än andra europeiska länder när det gäller åldersfördelningen bland befolkningen. Vi har högre barnafödande i det här landet än i flera andra europeiska länder. Vissa hävdar att det beror på just vårt välfärdssystem.

  Din lilla konspiratoriska teori om att eftersom 1000 svenskar dog i Estonia (vilket för övrigt inte stämmer, siffran ligger väl snarare runt 500, och allt som allt dog väl 850 människor på färjan) så tog man in 1000 kosovoalbaner är en aning bisarr.

  Skriv inte bara på känsla är mitt råd.

 15. Och i Jim Jones i Guyana hade väl aldrig kunnat fläska på som han gjorde om någon hade kommit dit och infört uteserveringar! Sekter finns väl överallt! Man får vara glad om man slipper dom! Sluta nu, Ida. Att några italienare talar om Sverige (som många i Italien faktiskt inte ens idag vet var det ligger!!) är ingen garanti för äkthet i berättelsen. Lyft blicken! Du sitter och smädar Sveriges befolkning före 60-talet! Och dina argument tar verkligen priset! Som man säger i vårt grannland i väster: Tull og töys – det är vad du sysslar med just nu!