Dagens Bild – Skolbrand


Nu på förmiddagen var jag iväg en sväng till Tyresta och på vägen passerade jag Svartbäckens Skola.

Ni som följde nyhetsrapporteringen igår vet att det var ett flertal skolbränder i Stockholm och dess omgivningar. Det brann på två ställen i Haninge och dessutom brann det i en skola ute i Vällingby.

Att det från och till brinner i daghem och skolor är något vi har fått vänja oss vid de senaste åren. Jag har inte kollat någon statistik men åtminstone förefaller det att vara så. Dels finns det ”vanlig” skadegörelse som oftast består i relativt harmlöst klotter eller en och annan sönderslagen fönsterruta. I och för sig allvarligt men när det övergår till att bränna ner skolor och daghem så är det givetvis ytterst alarmerande.

Själv ser jag det som ett mycket kraftigt tecken på utanförskap. Ungdomar som känner sig svikna av samhället och vuxenvärlden ger sig på döda ting och förstör värden för miljontals kronor. Dessutom utsätter de sig själva och andra för mycket allvarlig fara. Vad skulle t.ex. ha hänt om någon av brandmännen skadats allvarligt inatt?

Dessutom blir nu ett antal låg- och mellanstadieelever husvilla minst en termin eftersom det kommer att ta lång tid att åter bygga upp den nu utbrända flygelbyggnaden.

De kanske till och med tvingas att riva och bygga upp en ny. Ofta saknar kommuner fastighets-
försäkringar och står för riskerna själva men oavsett det så kommer det kosta ett antal miljoner att återställa skolan i sådant skick som den var före helgen.

När det gäller utanförskapet är jag dessutom ytterst oroad. Med den nuvarande borgerliga regeringen så kommer det att öka ytterligare. Risken finns att det dessutom blir i en närmast dramatisk omfattning. Vad en sådan sak skulle innebära vet jag inte riktigt, men fler kommer att bli fattigare och fattigdom leder till desperation.

Högerregeringen hävdar i sin retorik att man agerar –mot– utanförskap med en politik som skär ner a-kassa, sjukpensioner, sjukersättning och pensioner. Att förmögenhetsskatten försvinner liksom att fastighetsskatten sänks för dem med miljonvillor i Djursholm tror inte högern att folk ska bry sig om. Tänk jag tror inte som dem.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Dagens Bild, Foto, Brand, Skola, Högerregeringen, Utanförskap, Pyromani, Skadegörelse, Främlingskap, Alienation, Politik[/tags]