Centerpartiet riskerar att försvinna


Nu är centerstämman överstånden och Mauderaterna inom partiets högerextrema falang har dominerat nyhetsrapporteringen.


Moderata Ungdomsförbundet
torde vara den politiska gruppering som ligger närmast de nyliberala strömningarna inom centern där nya begrepp som ”Stureplanscentern” enligt partiledaren sägs visa att det finns centerpartister både i storstaden och i Åmotfors.

Jag har inte hört Federley föreslå att hembränningen ska släppas fri, men det är väl bara en tidsfråga eftersom han uppenbarligen anser att den svenska narkotikalagstiftningen är förlegad. Hur dessa budskap tas emot bland Centerpartiets kärnväljare är inte svårt att föreställa sig, men av någon anledning så har inte media fokuserat på den ytterst intressanta frågan.

DN: ”Maud Olofsson pekade ivrigt på de resultaten när hon i början av stämman fick frågor om partiets nya mål att i riksdagsvalet 2010 bli dubbelt så stort och nå närmare 16 procent av rösterna. Men till stor del kan framgången 2006 förklaras av omständigheter som ligger bortom centerpartiets egen kontroll.

Som alla alliansens partier gynnades centern av väljarnas leda vid Göran Perssons långa maktinnehav. Samtidigt fanns på den borgerliga sidan en grupp vilsna liberala väljare. En del av dem stöttes bort av folkpartiets kravretorik och mumlanden om övergångsregler för medborgare från EU:s nya medlemmar i öst. Andra ogillade de nya moderaternas hyllande av den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Maud Olofsson centerparti erbjöd dessa liberaler ett nytt hem – eller kanske snarare en hållplats på en resa med obestämt slutmål.”

Dagens Nyheters syn på ledarsidan är annars något som centern borde ta fasta på. Den är betydligt nyktrare än de tongångar som kommer från stämman. Maud Olofsson har givetvis anledning att vara nöjd med framgångarna för centern, men hon är blåögd om hon och resten av partiledningen tror att fortsatta framgångar går att skörda på den högerlinje som partiet nu för. Maud Olofsson tror att hon har vinden i ryggen då hon i talarstol efter talarstol säger att småföretagarna ska gynnas och fackens makt måste skäras ner.


Badtunna eller soptunna, spelar det någon roll…?

Proportionalitetsprincipen ska gälla facket ylar hon, samtidigt som fackligt aktiva på stämman desperat säger – Nej, nej, nej…

Det är ett misstag från centerledningen när de tror att de har stöd av alla dem som röstade på dem i valet 2006. Det är nämligen en utomordentligt lättrörlig grupp och det är en uppenbar risk för att partiet degraderas till alliansens minsta parti i nästa val. Ställer man sig till höger om moderaterna så räcker det nämligen inte med att vissa ledarskribenter kallar centern för Mauderaterna.

Centerpartiets självförtroende är inget annat än ren hybris. Källor: SvD DN SvD2 DN2 SvD3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Centerstämman, Centerpartiet, Stureplanscentern, Hybris, Högerregeringen, Val 2010, Maud Olofsson, Mauderaterna, MUF, Federley, Hembränning, Drogliberalism, Nyliberalism, Politik[/tags]