Borgarna ylar..


OBS! Detta inlägg är från Bilderblogg, http://bilderblogg.se. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag).
När borgarna håller på och ylar som värst om trängselavgifterna så kommer nya vetenskapliga rön som visar vad det egentligen handlar om.

www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=469138

Ekot: ”Barn som utsätts för luftföroreningar ’riskerar att få bestående skador på lungorna, även om halterna av luftföroreningarna inte är särskilt höga. Det visar en amerikansk undersökning där tioåringar följts ända upp till vuxen ålder. Enligt undersökningen, som resenteras i New England Journal of Medicine, är bilavgaser den största riskfaktorn och lungorna tar skada på ett sätt som försämrar barnens hälsa för resten av livet.”

Man måste försöka göra så mycket man kan åt föroreningarna i i stan. Jag brukar vara ute och promenera med min dotter och dotterdotter inne i centrala Stockholm och det är åt helvete för mycket trafik. Att promenera med bebben på Valhallavägen, Odengatan, Sveavägen, St.Eriksgatan och liknande stråk är inte till att tänka på.

Till den dagen tekniken kommit fram till praktiskt taget utsläppsfria motorfordon så behöver man införa begränsningar lagstiftningsvägen.

Biltullar är en av flera nödvändiga åtgärder. Låter man varenda krona som tas in där gå oavkortat till förbättrad kollektivtrafik är mycket vunnet. För även om bussar släpper ut mer skit i luften än personbilar så är de miljövänligare per ”personkilometer” än bilar. Stomlinjernas bussar tar över 120 passagerare, och de har sällan mindre än 20-30 även under icke rusningstrafik.

Men eldriven kollektivtrafik är givetvis att föredra. Bygg gärna ett kärnkraftsverk ute i Djursholm. Där finns det gott om kylvatten..

Nu väntar vi bara på bilentusiasternas hätska försvarstal..