Viktigt om bloggosfärens betydelse


Lennart Det Progressiva USA brukar skriva om bloggosfärens betydelse och utveckling.

Jag har visserligen under flera år berättat om saker och ting på min hemsida, men först i oktober i år installerade jag ett riktigt program för bloggning. Det resulterade i att mina 25-30 sidvisningar per dygn ökade till strax under 400 i genomsnitt vilket gäller idag.

Igår var det nästan 700 av någon anledning som jag ännu inte riktigt förstår. Jag har inte hunnit analysera sidvisningarna men hoppas att bli lite klokare framåt kvällen.

Jag tror att det i huvudsak beror på den uppmärksamhet som skapas av bloggsajterna Intressant, Weblogs och liknande. Det är lätt för användarna att se vilka sidor som är uppdaterade, och lättare blir det i och med att alltfler använder RSS-läsare och liknande program. Sedan ökar givetvis trafiken genom att man länkar till varandra, som jag nu gör till Annica och Lennart.

Bloggar börjar nog så sakteliga dyka upp i surfarnas medvetande, men det dröjer nog ytterligare ett tag innan det blir riktigt stort. Jag tror att år 2006 är året då bloggare på allvar kommer att synas i debatten, och det givetvis för att det är ett valår. Själv är jag ju en politiskt intresserad rabulist och jag kommer säkert att gå på ett flertal politiska möten som jag sedan kommer att referera på min hemsida.

Men om bloggarna får något direkt inflytande är väl i högsta grad tveksamt. Möjligen är det bara en ny arena för politisk debatt, men det är ju inte så illa kan jag tycka. Sedan tror jag att bloggar som är enbart politiska bara kommer att intressera de närmast sörjande. Själv skulle jag aldrig kunna behålla intresset någon längre tid för en sådan blogg.

Men bloggar som handlar om allt möjligt, det som för dagen intresserar eller upprör bloggaren, är betydligt skojigare att läsa. Då kan jag också acceptera att bloggaren ifråga ibland börjar med politiska rallarsvingar.

En kategori bloggar som jag hittat är de som tar ensidig ställning i en konflikt som t.ex. Israel – Palestina. Det känns fullständigt ointressant för mig eftersom det inte bygger på en dialog och/eller någon förmåga att lyssna till andra uppfattningar än den egna.

Sen är ju en blogg något som uppdateras ofta. I vart bör det ske ett par gånger i veckan. När jag hittar en blogg som inte uppdaterats sedan i juni så tar jag bort den ur listan på mina favoriter. Samma resultat riskerar de bloggar som uppdateras 10-15 gånger om dagen.

Och sist något om blogdöden som någon skrev om igår. Det är knappast konstigt att intresset går upp och ner. Alla är inte lika idoga som Annica Tiger kan vi väl konstatera. Tur att några trots allt är det och kan stå för kontinuiteten och det historiska perspektivet.

Bloggarna kommer nog att förändras mycket i framtiden, och det kanske på ett sätt som vi inte ens kan ana idag.

Men fler kommer de att bli, mångfalt fler..

Avslutningsvis kan jag tillägga att detta tyckande i första hand vänder sig till andra som skriver bloggar. Enligt min uppfattning så tillhör inte ens hälften av mina besökare den kategorin. Men de börjar nog snart de med.. :-P