Bertil Torekull säger sanningar


Han väljer att säga dem i DN, och det är bra för Dagens Nyheter har blivit vår mest politiserade tidning, i alla fall på nyhetsplats.

Under den publikfriande rubriken – Hög tid att avskaffa pressens ledarsidor, skriver han ett tänk- och läsvärt inlägg.

Bertil Torekull: ”Ledarsidorna är en publicistisk blindtarm och dess skribenter ett introvert etablissemang som överlevt sig självt. Ledarsidornas uppdrag har erövrats av andra mer vitala opinionsbildare på tidningarna. Systemet med anonyma ledare blir därmed alltmer komiskt. Dagens ledarskribenter i de stora bladen utgörs av ett introvert etablissemang som överlevt sig självt. De sysslar med ovidkommande kommentarer om exempelvis fotboll eller förnumstiga speglingar av personliga faiblesser som inte har ett skvatt med en skarp politisk ledarprofil att skaffa. Hela detta pretentiösa blandsystem måste nu skrotas. Ledarsidorna är en publicistisk blindtarm som vi klarar oss bättre utan.”

Han nämner också i artikeln att andra medarbetare (läs kolumnister) alltmer övertar den opinionsbildande roll ledarsidorna en gång hade, och han tycker att dessa ska vara varudeklarerade. Med det menar han att deras särintressen öppet ska redovisas så att man vet i vems sak de talar. Det är en sympatisk tanke, och den gäller enligt min åsikt inte bara i tryckta media. Radions P1 har sedan flera år bjudit in tyckare med olika åsikter för att de ska diskutera i P1-morgon eller Studio-1, oftast utan närmare presentation än ”Tankesmedjan Timbro” och liknande.

Bertil Torekull: ”Samtidigt är det dags att kräva tydlig varudeklaration av alla i pressen förekommande professionella opinionsbildare – inte bara de nu anonyma ledartyckarna utan även de kompetenta kolumnister som täcker det brokiga åsiktsfältet från miljö över politik till aktier, forskning och värdepapper etcetera. Vilka är deras drivkrafter, vilka bindningar har de som vi inte vet om?”

Jag vet att Timbro finansieras av Svenskt Näringsliv och finansiella institutioner som Investor (Wallenberg), men hur många av lyssnarna vet att det är Wallenbergs röst de hör när Timbros medarbetare hörs i radio? Och hur

många vet att ordet ”Tankesmedja” betyder ”Reklambyrå för finansiärens åsikter”?

På samma sätt som Torekull vill att kolumnister ska vara varudeklarerade så tycker jag att radion ska tydliggöra vems röst som hörs. Jag är hundraprocentigt övertygad om att det är likadant inom Tv-branschen, men eftersom jag inte sett på TV på ett antal år nu så kan jag egentligen inte tycka, bara tro.

Vi är många som funderat i ungefär samma banor som Torekull, och en klackspark som han förmedlar till sina läsare tillhör kategorin ”Sitter som en handske!” Han säger nämligen, med risk för att bli övertydlig: ”Humor präglar icke svenska ledarsidor.”

Bertil Torekulls artikel

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Bertil Torekull, Mediekritik, Ledarsidor, Åsiktsmaskiner, Kolumnister, Särintressen, Politik, Desinformation[/tags]