Aftonbladet, SvD och DN ovarsamma med sanningen


Idag fortsätter tidningarna sin obefintliga analys av händelser i arabvärlden genom att återigen framföra felaktiga uppgifter.

AB: ”Saudiarabiens kung Abdullah har benådat den 19-åriga kvinna som dömts till sex månaders fängelse och 200 piskrapp efter att ha blivit utsatt för en gruppvåldtäkt.”

Sakförhållandet är att hon dömdes för otrohet. Hon var nämligen tillsammans med en älskare då bägge (!) utsattes för en gruppvåldtäkt. Uppenbarligen har tidningarna inte velat berätta detta för sina läsare eftersom det antagligen fyller något slags funktion att tiga om det och istället påstå att hon dömts för att hon blivit våldtagen.

Det är trist eftersom det är omskrivet på de flesta engelskspråkiga nyhetsmediers hemsidor, det kan knappast vara en fråga som är för svår för svenska journalister att gräva fram. Jag läste det på Aljazeera då händelsen först blev omskriven. Visst är Sharialagarna märkliga sedda ur våra västerländska ögon, men i sakfrågan har tidningarna fel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

[tags]Sharialagar, Saudiarabien, Otrohet, Våldtäkt, Mediekritik, Mellanöstern, Islamofobi, Politik [/tags]

AB SvD DN


100 svar till “Aftonbladet, SvD och DN ovarsamma med sanningen”

 1. Oj, oj, Leo! Intelligent design har väldigt lite att göra med den tant som söker stillheten i en kyrka och ber. Jag talar om den personliga andligheten – den är precis den du kan uppleva med ett par välslipade skridkor – vördnaden för jorden, kärleken till medmäniskorna, frånvaron av hån och hat. Samt tron på att goda tankar kan påverka en själv och andra. Det är det som är religiöst för många. En närvaro av något vi inte kan sätta fingret på och som faktiskt inte går att bevisa.

  Slut på andligheten för idag – nu ska här julstädas!

 2. Inte att inte förglömma nyandligheten och tron på spöken och andar, Leo, företeelser som omsätter en miljardindustri…

 3. Galaxa! Javisst, så långt kan jag utan vidare gå med andlighet, helt överens.
  En annan sak apropå tidigare meningsutbyten om bl.a Frälsningsarmen och hjälpverksamhet på frivillig grund.. Lyssnade du på programmet Karlavagnen i P3 igårkväll (jag håller inte och dummar mig med rymden, Karlavagnen och Galaxa även om det vore lite frestande..)

  Tengby hade tema om ”tomteliknande upplevelser och goda människor) och en man, tidigare boende i Västerås, ringde upp och berättade när han fick icke villkorad hjälp via Frälsningsarmén där år 2002 när han sedan länge bott i tält och befann sig i ett svårartat blandmissbruk. Hjälpen från Frälsningsarmen fortsatte på ett sätt som var beundransvärt och som fick honom på fötter och att lämna sitt missbruk och sin misär.. Nu bodde han och mådde bra i ett litet hus i Dalarna som han fått sedan fem år med sina husdjur! Det var ett vittnesmål som tydligt visade att frivilligorganisationer som Frälsningsarmen kan fungera som utmärkta komplement för vissa individer och för vissa ändamål..

  Ta det lugnt med julstädningen!
  Kommer det någon tomte tror Du?

 4. ja,jag vet det är en jädrans härva det där med kravspecifikationer enligt lagkrav, annonsering, värdering, kontroller, överklagande osv. då får du nog sikta på tidigast julen 2008.. (men om man åberopar lagen om förenklad upphandling kan det gå på en dag..) ;-)

 5. Men Galaxa.. enligt en av de borgerliga vitt spridda myterna, förekommer svarthandel i en ENORM omfattning i landet.. om sådant vet jag som egenföretagare inget..och det skulle kanske bli lite konstigt med en sådan tomte som har svarta solglasögon på sig eller hur nu dom här svarta tjänsteutövarna ser ut..

 6. RE: Leo..!
  Jag misstänker att du inte förstår dig själv, så är det inte konstigt om du inte förstår om vad jag har skrivit till dig. Galaxa :o) Leo förnekar historisk fakta och det som är vetenskapligt bekräftat, så kan du glömma bort snacket om att han behöver andliga upplevelser :o) Kolla här:

  Han påstår att religionerna inte är civilisationens grunder (!)
  Leo har använt TVÅ bevis (exempel) på sitt argument:
  1.) – Grekisk filosofi, som grundades utanför religionernas närvaro..!
  Jag förklarade att filosofin har två riktningar: IDEALISTISK och MATERIALISTISK.
  Idealistisk filosofi, (Platon) grundades på debatt och tankar om GUD! Skapelse av världen som hade väldigt mycket närhet av grekisk mytologi (polyteism). Senare, har det kommit materialistisk riktning (Aristoteles), där lyfte man upp enbart synliga, vetenskapliga bevis om livet & världen.

  Enda som Leo har kommit fram var faktum som talade om Aristoteles födelse år och livs period (!) samt faktum att Aristoteles var Platons elev..! Ska jag vara så fascinerad över detta..??? Herre Gud, vad har det med saken att göra..??? Men även i det här fallet, ser vi att det var idealism som kom först och sen materialism (!) vilket Leo har inte en aning om..! Koppla hjärnceller till logikens trådar, människa!

  2.) – Egyptiska pyramider är också ”bevis” att civilisationen byggdes utanför religionernas närvaro (!) enligt Leo.
  Vet du vad polyteism är..? Statyernas kult..??? Hur många statyer och bilder på gudar finns i egyptiska pyramider..??? Iris, Ares, etc..? Vet du att själva pyramiden har byggts upp med tro på ”EVIGHETS LIV”..!?
  Allt talar att religioner var grunder av våra civilisationer och i ständigt närvaro under hela mänskliga historien! Filosofi, arkitektur, konst, traditioner, kulturer är i mycket nära kontakt med religioner genom tiderna..!
  Och ja, det att du är ateist är ditt eget val – OK!
  Men hur kan du gå mot historisk och vetenskapligt bevisad faktum..????

 7. ”Herregud” vilket surr..

  Du påstår i tidigare inlägg att:
  ”religioner blev mer eller mindre grunden för olika civilisationer, menar jag att konst, arkitektur, sätt att leva och även våra lagar och regler grundades enligt religionernas etik & moral”
  Och jag påstår och visar att detta är helt enkelt inte stämmer.. MEN utifrån ett religiöst perspektiv måste man säkert både tro och hoppas att så vore fallet, hur skulle det kunna gå att leva utan en allsmäktig ”gud” med tanke på allt han/hon? utför och kan utföra??
  Fakta kvarstår! Det fanns arkitektur, konst, etik, moral och lagar långt innan ”Gudarnas” inträde.. I sverige tex.. I egypten tex.. i grekland tex. osv.
  Grekernas filosofer är utmärkta bevis på detta fakta och dom levde långt innan ngn Gud i dagens religioners tappning ens var uppfunnen..
  Pyramiderna är utmärkta exempel på detta och dom byggdes LÅÅNGT innan ngn gud i den religiösa tappningen måmga tror på idag ens var påtänkt..

  Det är liksom inget att ”surra” om, det är helt enkelt fakta som är oändligt bättre och trovärdigare dokumenterade än våra dagars religioner som inte ens håller för traditionell vetenskaplig prövning av många skäl och måste därför klassas som myter..

  Pyramiderna däremot är vetenskapligt belagda!
  Dom grekiska filosoferna är vetenskapligt belagda!
  Det är bara en tidsfråga innan religionsämnet liksom tidigare astrologin kommer att avskiljas på akademi och universitet.. annat än som studier i kuriosa historisk kultur!

 8. Jag tror tom Ida D att vi är många som tror att tex Sverige skulle vara ett bättre samhälle att leva i idag med de lagar, moral,etik osv som tillämpades INNAN sverige kristnades runt 1100-talet, först till katolicismen och senare till protestantismen via Gustav Wasa..
  främlingsfientlighet kunde man inte ens stava till. var och en bedömdes och bemöttes utifrån vad man kunde och gjorde och inte utifrån sin tro, häxbränningen hade inte ens inträffat osv.

 9. och HUR ”kristnades” sverige undrar ngn?

  ( innan tidigare kultur, arkitektur, konst etik, moral osv ”förnyades och förbättrades” enligt kristen modell och idé)

  Enligt traditionell modell förstås.. Mutor(man började med kungen i Birka och erbjöd monarki via guds välsignelse och beskydd), hot, hot om våld, förbud, våld osv allt väl dokumenterat

 10. #64 Hampus – Jag tror han menar att England börjar få ont om bra gener igen och att vi måste ta på oss vikingahjälmarna (med horn) och våldta in lite vett på ön.

 11. Den där Leo..! IGEN..!
  Titta dagens pärla:

  ”…Grekernas filosofer är utmärkta bevis på detta fakta och dom levde långt innan ngn Gud i dagens religioners tappning ens var uppfunnen..
  Pyramiderna är utmärkta exempel på detta och dom byggdes LÅÅNGT innan ngn gud i den religiösa tappningen måmga tror på idag ens var påtänkt…” (säger Leo)

  ….?!

  Här visar sig att människa inte förstår att polyteism och statyernas kult är också RELIGION, som var gällande under antik – grekisk och egypternas tiden..!

  Men Leo räknar inte polyteism som RELIGION! Och jag kan inte hjälpa till för att bota hans kroniska okunskaper!
  Det som jag talade om i #59 är VETENSKAPLIG och HISTORISK FAKTA!

 12. LEO #46:
  ”…och apropå Bosnien.. och konflikten där under 1990-talet som jag kom mycket närmare en jag hade önskat.. så mycket vidrigheter som utfördes där, nästan alltid av “religiösa” människor av olika schatteringar skulle ensamt kunna bota vilken vettig människa från att tro på religion som “etisk kompass” för gott..” (säger Leo)

  Här får du inte röra! Hit men inte länge!
  Du kan komma hur mycket nära som helst, men med dina okunskaper kommer du inte se någonting..!
  Det som du talar om är sk**t snack utan kvalifikation.

 13. Det jag sett av ”kultur”, ”etik”, ”moral” osv i konflikter som jag kommit alldelses föe nära av skäl du inte har en aning om har förutom mycket annat botat mig från att tro att olika religioner och dess företrädare har ngt vettigt att lära ut till människor på kort och lång sikt och att de handlar om humanism..

  I bl.a Bosnien utfördes rader av vidrigheter som jag inte innan trodde människor var i stånd att utföra, de flesta och det mesta av olika ”religiösa grupper” av olika schatteringar..

  Jag har sett shiamuslimer fullständigt vettlöst och hatiskt utplåna mängder av sina trosbröder och systrar sunnis och vice värsa..

  I Nordirland har under decennier katolska galningar dödat och skadat kristna och vice värsa..

  Bara för att ta tre exempel..

  Slutligen om ordet relegion:

  ”I sin nuvarande betydelse infördes ordet i de moderna kulturspråken på 1500-talet av humanisterna och användes bland annat av Martin Luther.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Religion

  Avslutningsvis om vårt meningsutbyte i religionsfrågan. Det är ingen större merit i ett meningsutbyte i demokratisk anda att gång på gång uppmana sin meningsmotståndare ”att lägga av”, anklaga för att komma med ”skitsnack utan kvalifikation”, ”förbjuda att ens beröra vissa områden” osv
  Det är ofta av sådant som olika meniningsskiljakter ”skenar” iväg utom all kontroll på ett religiöst sett och det har jag ju visat ”inte är så bra” .

 14. Religionen som vi definierar och använder begreppet idag, och oavsett i vilken tappning, ser jag således inte som någon framkomlig väg att använda som ”moralisk kompass” om vi avser att leva i fred, frihet, jämlikhet, respekt för olikheter, kultur osv.

  Många av religionerna som ex.vis ökenreligionerna, utformades och uppfanns av människor i hårda och skoningslösa konflikter sinsimellan för att kunna överleva och övervinna sina fiender.. Bl.a därför är de hierarkiskt uppbyggda enligt traditionell militärisk modell, oftast med ”guden själv, i topp, och vars tankar och påbud inte ens får ifrågasättas..

 15. Re: Hampus, det beror på hur man ”paketerar” kämparna.. Jag utgår från deras ”kitt”, religonstillhörigheten som ”kompass”.. Lite fakta:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordirland

  ” Unionister är oftast protestanter och i synnerhet de unionister som förespråkar väpnad kamp brukar kallas lojalister. Nationalister är oftast katoliker och i synnerhet de nationalister som förespråkar väpnad kamp mot Storbritannien för ett enat Irland brukar kallas republikaner…”

  Jag har aldrig kallat det religionskrig!
  Vad man kallar vidrigheterna för tycker jag är mindre centralt och brukar bara betyda att man hamnar i låsningar..Det jag fokuserade på var omänskliga vidrigheter av grupper som använder olika besläktade eller varianter av religioner
  som moralisk, etisk kompass som inte visar på någon större grad av vettighet eller humanism, om man underdriver lite..

 16. apropå olika religioners risker och ”möjligheter”.. Stackars barn till att börja med..

 17. Krigen på Irland betraktas som religionskrig eftersom det är protestanter verses katoliker som strider mot varandra.
  Men huvudfienden för katolikerna och den fattigare delen av landet är solklart kolonialmakten England.
  Jag är benägen att hålla med Leo i det mesta av vad han skriver.
  För det är inte religionerna som regel skapat kulturer genom tiden, även om de i de flesta fall
  är inblandade i processen som statsbärande religioner.
  Inte heller är det religionerna som står för humanism och godhet, utan tvärtom. De skapar oftast splittring och används av makten. Hur många gånger har vi inte hört: God bless America!

 18. Leo, du glömmer att religionenstillhörighet ofta bara är en etnisk identitet som inte har ett uns med tro att göra. När en journalist på DN besökte Nord-Irland fick hon frågan om hon var katolik eller protestant. När hon svarade att hon var ateist fick hon följdfrågan om hon var katolsk ateist eller protestantisk ateist. Det var inte religionen som var intressant utan grupptillhörigheten.

  Därför är det helt fel att påstå att det är religionen som är den minsta grund i Nord-Irland frågan, det är historiska orsaker med brittisk ockupation och förflyttning av egen befolkning i koloniseringssyfte som är grundproblemantiken.

  Det hade skett om så alla vore ateister på hela Nord-Irland. Att skylla IRA:s bombningar på religion är ju rena dumheterna.

 19. Ja jag vet Hampus.. det är lite svårsmält det här om man bygger sin ”kamp mot våld” utifrån kristet perspektiv som tex svenska freds mfl gör. Men det går tyvärr inte att komma förbi det grundläggande faktat att utan ”hävstången” som religionen utgör skulle mycket galenskap och mycket våld aldrig ha utförts.

  Din kommentar till Grottsekten ovan skulle vara intressant..

  Tror Du normalt friska,logiskt resonerande människor vid sina sinnens fulla bruk någonstans i världen hos något folkslag i någon kultur i nutid skulle bära sig så galet åt att de skulle trycka in sig i en grotta tillsammans med sina barn i väntan på ”DOMEDAGEN”? Till det är jag övertygad att det krävs ”hävstången” religion..

 20. Jag tror att Leo är kamikaza-pilot på Jinges blogg..!

  Att lära mig om historien på mitt vilda Balkan ser jag som riktig fanatism.
  Serberna är ett folkg (nation), med majoritet av ortodoxa kristna. Kroater är också ett folk, med katolsk majoritet. Bosnier är ett folk med muslimskt majoritet.

  Allt talar att kriget på Balkan under 1990-talet var pga ÖKAD NATIONALISM I LANDET och ideen om ”Stora Serbien” var huvudgrund. Sen man kan räkna socialismens nedgång, korruption i samhället liksom ekonomisk kris.

  Nej, man ska INTE glömma bort att ex. Jugoslavien var ett sekulärt samhälle, mycket tydligare än dagens Sverige.

  Men kolla Leos kamikaza-inlägg #68:

  ”…I bl.a Bosnien utfördes rader av vidrigheter som jag inte innan trodde människor var i stånd att utföra, de flesta och det mesta av olika “religiösa grupper” av olika schatteringar..

  Jag har sett shiamuslimer fullständigt vettlöst och hatiskt utplåna mängder av sina trosbröder och systrar sunnis och vice värsa..”

  (slut citat).

  Olika religiösa grupper…????
  Och sen talar han om shia och sunni muslimer – FAST BOSNIEN ÄR UNDER 1000 ÅR UTAN EN ENDA SHIA MUSLIM I HELA SIN HISTORIA…!!!!

  Mamma mia…!
  Leo är riktig farlig mot all intellegens och allmenbildning med sina fanatiska kamikaza-inlägg.

 21. Idag när jag var ute möttes jag av en rubrik på löpet för Aftonposten, en Expressen för skåningar…
  SKYTTE KROSSADE KNÄTSKÅL I BILOLYCKA RÄDDADES AV JESUS!
  Vad det månne Jesus Alcala?
  För annars vet åtminstone inte jag hur det gick till…

 22. Wtf! Jag var med i Svenska Freds (tills de blev för ofredliga) och jag kan garantera dig att kampen där inte bygger på någon märklig kristendom. Det finns det särskilda föreningar för, typ Kristna Freds.

  Gällande Grottsekten så finns det ett reportage i senaste numret av Re:public om en kille som flyttat ut i skogen och lever på djur och mark. Han bygger fällor han dödar ekorrar med och tar deras päls. Allt för att han tror att naturkatastrofen snart kommer med alla dystopier om miljön. Han är inte kristen.

  Så tokskallar kommer vara tokskallar, med eller utan religion.

 23. Astrid Lindgren hävdade aldrig att hennes berättelser representerade verkligheten, sanningen, eller lagen. Eller liknande som flertalet religioner faktiskt påstår, om sina heliga texter och profetior. Däremot använde hon sagans metafor för att kommentera på aspekter i samhället, som Pomperpossa eller pippi.

 24. Söker man runt så kan man hitta källor som säger att den äldsta organiserade religionen är runt 3200-3300 år gammal.
  Den första mänskliga civilisationen är äldre än så, men det betyder ju inte att de inte hade gudar.
  Dock så kan man argumentera ifall äldre religioner var pga spirituella eller praktiska orsaker.

 25. Sara G #74:”…Krigen på Irland betraktas som religionskrig eftersom det är protestanter verses katoliker som strider mot varandra.
  Men huvudfienden för katolikerna och den fattigare delen av landet är solklart kolonialmakten England.
  Jag är benägen att hålla med Leo i det mesta av vad han skriver…”

  * När man vill bagatelisera en politisk konflikt, lägga den under mattan, då förvandlar man den till ”religiös krig” genom retoriken, media och propaganda. Som du själv säger Sara, konflikten i Irland handlar om engelsk OCKUPATION, men enda skillnad mellan människor i konflikten som man har hittat är deras religions tillhörighet. Det utnyttjar man bra i sammanhanget.

  * Bakom ideen om ”Stora Serbien” lanserade man skillnad på ortodoxa, katoliker och muslimer, mitt i ett sekulärt samhälle, där bara 2% av HELA befolkningen var religiösa, anställda inom kyrkor o moskeer..!
  Konflikten i f.d. Jugoslavien var mellan TRE olika FOLKGRUPPER, inte ”religiösa grupper”, för att ingen i det här kriget var särskilt ”religiös”.

  Man fick fatta att omvärlden slutar att bry sig om en konflikt när det handlar om religiös krig, och det passar bra för en del galningar att nå sitt mål (t.e.x. drömmen om ”Stora Serbien”). Samtidigt, passar det mycket bra för krigsförbrytare att gå undan, när omvärlden slutar att bry sig om en konflikt.

  * Idag, har vi exakt samma system i Mellanöstern. Som jag ser, Israelvänner gör sitt bästa för att förklara konflikten som ”religiös krig”, för att sätta OCKUPATION under matta..!
  Man är ute efter definition att ”muslimska fanatiker attackerar judar” (!)
  Medan vi kastar ljuset på religionerna och pekar ut religionernas brister, då stärker regimskurkarna sina positioner och ockupanter uppnår sitt mål!

  Idag, på Israel-bloggar, ser jag bara diskussionen om hur islam är fel och ond, så glömmer man bort OCKUPATION.

  Då så..!

 26. Re: Ida D:

  det enda jag gång på gång framför via olika tydliga exempel är att människan utan det ”galna verktyget” religion ofta är både klok, rationell, human, hjälpsam och tolerant mot andra..

  MED det ”galna verktyget” religion inblandad kan normalt kloka och vettiga människor bli hur galna, hatiska och inhumana som helst mot varandra..
  de medeltida korstågen ex.vis är ett annat sådant vidrigt exempel..(anmärkningsvärt är att Bush använde begreppet korståg innan invasionen av Irak tex)

  jag inser att det är ett svårtuggat faktum ”att ta till sig” om man bygger sin världsbild utifrån någon tro, oavsett vilken..

  jag bygger denna uppfattning på egen erfarenhet och ett stort historieintresse och efter att efter flera av dessa vidriga konflikter försökt ”lappa ihop” de som överlevt och stympats och tror därför inte ett ögonblick på att religion som grund är en framkomlig väg att bygga mellanmänskliga broar på eftersom de i grunden skapades ”för annat ändamål”.. tex ökenreligionerna.. förr eller senare leder det till nya konflikter, bland annat pga hur ”grunddokumenten” (bibel och koran tex) är skrivna och varför dom ”uppfanns”..

  att denna uppfattning uppfattas som hotande av många och väcker olika märkliga känslor till liv hos troende av olika sorter och en svårförklarlig aggressivitet får väl även detta meningsutbyte stå som ett trist exempel på.. helt grundlösa bekyllningar haglar, det söks ”eldunderstöd”, tonen i vissa inlägg blir hatiska osv. ja det var del av det jag ville visa, och som även det visar att religion är ingen bra grund för förståelse, respekt, tolerans och vettig samhällsutveckling..

 27. sedan är det självklart var och en fritt att tro på vad fan som helst i ett fritt amhälle..

  bara det inte skadar andra eller bryter mot demokratiskt införda lagar..
  och på den punkten jag osäker på ALLA fundamentalt inriktade företrädare av ALLA religiösa schatteringar..
  som använder det hierarkist uppbyggda gudsbegreppet som utgångspunkt och referens..
  av demokratiska skäl således!

 28. Att ”religionenstillhörighet ofta bara är en etnisk identitet som inte har ett uns med tro att göra” är så sant, Hampus! Tack!

  Leo: ”Normalt friska, logiskt resonerande människor vid sina sinnens fulla bruk” kan lika gärna trycka in sig i en grotta med vilken hävstång som helst! Varför inte idioti? Eller övertygelse om sin egen förträfflighet?

  En förträfflighet som ibland verkar innebära att man faktiskt skadar andra genom förödmjukande påståenden om deras religiösa tro, vilket ju förkommer ofta på just denna blogg.

  Du verkar glömma att t.ex. den kristna tron har hjälpt många människor att bli mer toleranta genom sitt förlåtelse- och
  kärleksbudskap. Varför har inte dessa människor gått ut och gömt sig i en grotta och bildad en sekt, tror du? Hierakin inom gudsbegreppet inom kristendomen kan man ju för övrigt, som resonerande människa, direkt koppla bort med hjälp av treenigheten. En del människor går igång av att ha en påve ovanför sig – inte speciellt demokratiskt – men för de allra flesta är den personliga tron just personlig och skadar ingen. Dessa människor kan inte ta ansvar för korstågen.

  Att maktens människor använder sig av religionen som slagträ, är inte konstigare än att använda sig av andra olikheter och göra dem till motsättningar. Tänk på apartheid t.ex.

 29. Re: Galaxa..
  det finns mängder av exempel på och från många historiska tider och skeenden hur människor av olika religiösa schatteringar med hjälp av sin tro och religiösa och även etniska tillhörighet gjort fantastiska, heroiska och beundransvärda insatser.
  det är inte det som är mitt fokus. det ena påståendet behöver inte motsäga ett annat.

  det finns tyvärr också många exempel på att samma ”galna verktyg” använts och kommer att användas gång på gång i helt motsatta riktningar.. jag har gett ett antal exempel..

  därför tror jag inte religionen med dess verktyg är en framkomlig demokratisk och fredlig väg.. svårare eller mer ”kränkande” än så är det inte!

 30. Leo, dina exempel är inte märkligare än att skånsk identitet ställts mot småländsk eller persisk kultur mot arabisk. Eller olika språkgrupper ställts mot varandra. Alla uppdelningar utnyttjas, oavsett typ. Är inget som har med religion att göra. Enbart klassisk metod, söndra och härska.

 31. #85 Galaxa –

  Att maktens människor använder sig av religionen som slagträ, är inte konstigare än att använda sig av andra olikheter och göra dem till motsättningar. Tänk på apartheid t.ex.

  Att maktens människor använder sig av religionen som slagträ har troligtvis att göra med att organiserad religion är ett maktredskap till att börja med.
  Det är inte så svårt att inse såvida man inte tror på att någon gud skulle ha hittat på alla de lagar och förordningar som finns i diverse religiösa skrifter.

 32. Leo # 83: ”…jag bygger denna uppfattning på egen erfarenhet och ett stort historieintresse och efter att efter flera av dessa vidriga konflikter…”

  Tidigare sa du att du har kommit till Balkankonflikten ”mycket nära”, men det visades att du är i universums ljusa år borta från all kunskap gällande just den här konflikten: När du sa att där handlade om konflikt blad ”olika religiösa grupper”, bl.a. shia & sunni muslimer, då var jag nästan nära att ramla från stolen av skratt…(!)
  INGEN har träffat EN ENDA shia muslim på mitt vilda och vackra Balkan under 1000 år..!

  …hahahahaha…!
  Så ”nära” har Leo kommit till konflikten..!

  För att kunna forsätta dialog med mig om kriget som jag själv överlevde, ber jag dig att du blir lite mer seriös, tack!

 33. Att vara kvinna i en stat där religionens dogmer (vidskepligheter) har företräde framför sunt förnuft kan inte vara lätt.
  Jag uppskattar att jag bor i Sverige där vi har avskaffat religionens inflytande.
  Vad en kvinna eller man gör privat ska staten ge f-n i.
  Jag blir än mer kritisk till religion när jag läser dylika artiklar.
  Vem minns inte ”teddybjörnen muhammed” för ett tag sedan.
  Religionen har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen.

 34. Tack Hampus.. God Jul själv och glöm inte att fira midvinterblotet imorgon! ”Årsvarvet” vänder och solen kommer sakta men säkert tillbaka!

 35. Midvinterblog ska firas INATT. Det är nämligen årets länsta natt även om midvintersolståndet infaller 07.00 i morgon ca. Mao är nästa natt något kortare.

 36. Ja vad fasen tror Du att du har amatörer med dig på Din blogg Jinge!

  24.00 kör vi igång! Inatt!

  God Jul!

 37. Jag kommer inte att blota ikväll eftersom jag är lite småhängig. Jag får nog nöja mig med att offra lite käk till småfåglarna och katten… :)

 38. Oj! Jinge, vad brukar man få såm kommentar nummer 100 på din blogg..? :o)

  Jag har inte den här erfarenhet…Inte än…
  Rekord var ca 70 :o)
  Och andra frågan är:
  Ska man inte blogga imorgon..?!
  Jul är 24-e dec…nu är det 21-a ..och det verkar som att ni ska stänga av sina bloggar, va..?

  :o)

  Jag tänker grattulera mina läsare en dag innan. Eller..? Har jag fel..?

 39. Jinge, hm, är inte sharialagarna annat än bara ”märkliga”; tycker din beskrivning för ett tag sen av religiös lagstiftning som ”den värsta formen av vansinne” var mycket mera träffande.