Hundägare ska inte ha någon ursäkt


Polisen tvingades att skjuta en aggressiv pitbull i Linköping igår, och ägaren vill att polisen ska be om ursäkt.

AB: ”När polismannen kom till platsen sprang hunden mot honom med öppna käftar. Han reste ragg och högg efter mannens ben. – Polisen avlossade tre skott för att försvara sig. Det handlade helt enkelt om nödvärn, det fanns inget annat han kunde göra, säger Roland Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland. Flera grannar i området har tidigare reagerat på den ilskna hunden: – Den har sprungit lös och varit aggressiv. Det är flera som har varit rädda för hunden, säger en granne som vill vara anonym.”

Jag tycker att det var i högsta grad en adekvat åtgärd. Om dessutom uppgifterna stämmer att den högg efter polismannens ben så är det inget att tala om. Sedan kan man ju undra om inte den lokala ordningsstadgan i Linköping stadgar att hundar ska hållas i band?

Däremot anser jag att tidningarna överdriver farligheten hos Pitbullrasen. Jag har träffat ett stort antal jättetrevliga jyckar som man utan vidare kan låta umgås med andra hundar och

Pitbull

med småbarn. Men oavsett vilken ras det gäller, uppvisar den aggressivitet så ska den ha munkorg. Den aktuella hunden tycks dessutom motionera sig själv genom att gå ut genom ett öppet fönster när behoven blir alltför påträngande. Intressant, men det är knappast så hundar ska skötas. i t

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Hundar, Pitbull, Polis, Nödvärn, Lidköping, Munkorg, Hundägare, Politik[/tags]


13 svar till “Hundägare ska inte ha någon ursäkt”

  1. Klart att det finns ”kamphundar” som är trevliga också. Men allt hänger ju på hur hunden blir uppfostrad. Men det är ju också viktigt att ägarna ser till att ha koll på hundarna så de inte kan smita ut och härja fritt. Det är ju klart att det är tråkigt att hunden var tvungen att avlivas, men hunden gjorde ju tydligen utfall mot polisen som inte fann något annat alternativ än att skjuta ihjäl den. Det var ju tur bara att det var en polis som var i den sitsen. Hade det varit ett barn hade det ju varit kört och då hade ägarna fått stå till svars för ett ev barns liv.

  2. Vi hade en löst springande dobermann här som skrämde upp katter i träden. Jag ringde till polisen, som naturligtvis inte kom. Funderade att gå ner själv och ta han om saken, men då kom just ägarinnan. Flera grannar kom och hon fick höra ett och annat okvädesord.

    Har en privat person nödvärnsrätten på sin sida i detta? Med andra ord: Får jag själv slå ihjäl kräket?

  3. @nature:

    Om hunden angriper dig så får du givetvis försvara dig. Men var/hur/när rätten börjar/slutar är nog oklart. Slår du en påk i skallen på jycken så är det tänkbart att den anser sig angripen och försvarar sig… :-) Den har ju oxo viss nödvärnsrätt… :-)

  4. Nature, hoppas du lyckas få in första slaget klockrent då, för det lär inte bli mycket kvar av dig om en rädd dober känner att den måste försvara sig.

  5. Enkelt för hundar är dumma. Vad du behöver är pepparsprej, rep samt ett käpp med ögla i enda änden!

    Först går du förbi hunden, när den är som mest upptagen med att skälla på katten, för att sedan sätta dig sig ner i härheten samt locka på den. När hunden har kommit inom aktionsradie så sprejar du samt snarar den. Sedan gör du vad du vill.
    Fast det är ju inte hunden fel att det finns så otroligt olämplig hundägare som släpper sådana hundar lösa mitt i ett bostadsområde!

    Jag växte upp med hundar. Vi hade en Cavaljer king charles spaniel som är en fågelhund (vattenspaniel) och syrran hade en korsning mellan chefer och dobermann och den hunden var den största knähund som någonsin funnits.

  6. Dumt med lösspringande hundar, självklart så ska hundägaren inte ha någon ursäkt för detta! Det är dessutom bra av polisen att de sköt den galna Amstaff hunden. Den kunde ju inte heller ha varit snäll utan snarare aggressiv och elak. Att den hade valpar spelar ingen roll! Ägaren ska inte ha hund, de kan ju inte det och det finns krav på att man ska ha hunden kopplad och fönster och dörrar stängda!
    Bor man i villa ska man se till så att hunden är kopplad. Det är kopplingstvång! Spelar ingen roll om hunden är snäll eller om man bor på landet – har ingen betydelse anser jag.

  7. För det första blir jag så arg över att allt gnäll blir på hunden. Det är väl för fan inte hindens fel att den hamnar hos oseriösa ägare, likaså att det inte är barns fel som hamnar hos inkompetenta föräldrar.
    Att en hunds liv gått till spillo för att människor ”ej vetat bättre” är inget annat än tragiskt. Tycker endast att denna debatt ska handla om hundkörkort, och inte om att hundar är ”farliga varelser.” Jag har fått hem en ny hund som jag på en avlägsen plats tränar för inkallning det händer titt som tätt att han tar sig en sväng om innan han kommer tillbaka. Jag ska för detta inte behöva oroa mig för att han ska bli skjuten. Vill även tilläga att alla hundar springer med öppen mun. Många tycks tro att det är ett tecken på

  8. @safka
    Håller delvis med dej, men samtidigt inte! Med detta ditt resonemang så borde det i så fall vara lika synd om människor (vuxna barn) som växer upp hos misshandlande föräldrar. Dessa barn kanske blir misshandlare eller mödare själva när de blir stora och då visar vi inte någon missaktning längre! Varför tycker vi mer synd hundar än om människor? Är inte människor värda mer än hundar?

  9. Polisen skjuter ihjäl psykisktsjuka människor, och andra, då blir det inte gnäll i pressen, men när de avlivar aggressiva hundar då jävlar!

    Människoförakt säger jag!

  10. Men vem säger att denna hund var aggressiv? De som kände hunden ”förutom” ägarna hävdar att det var en väldigt snäll tik, som aldrig visat några tecken på aggressivitet. Problemet var att denna tik bodde granne med en väldigt hundrädd person.
    Jag kan förstå att en hundrädd tycker det är otäckt om det springer runt en lös hund. Men tror dock att om det hade varit en pudel hade polisen aldrig skjutit hunden.
    Än en gång vill jag säga att det är fel att göra denna debatt till en debatt kring hundar, då det är upp till ägaren hur hunden blir.

  11. Jag undrar varför många hundägare är så konstiga, någon som vet? Hundar är till skillnad från katter både påflugna, obehagliga, äckliga och farliga, men ändå verkar de flesta hundägare anse att det är helt okej att omgivningen skall anpassa sig efter dom och deras hundjävlar än tvärtom…