Byt ut Lagerbäck samt de äldre spelarna


Igår tippade jag att det svenska laget skulle bli frånsprunget av ryssarna. Jag var så säker så att jag avstod från att se matchen och valde radio istället.

Jag konstaterar att det var ett bra val, det fanns ingen anledning att bese hur ett antal professionella fotbollsspelare förnedrades av ett bättre lag. Och redan igår skrev jag vad man ska göra för att åtgärda detta, satsa på U-21 och de äldre juniorerna. Och framförallt
– pensionera Lars Lagerbäck samtidigt.

Det kan ju låta drastiskt sparka mer än halva laget och dess förbundskapten, samtidigt är det att definitivt överdriva fotbollens betydelse. Men väljer man att fundera på vilket som är bäst för svensk fotboll så är det lätt att inse att ett antal gubbar som är färdiga för spatserkäpp och rullator istället borde ägna sig åt att mata duvor och titta på småflickor istället för att representera Sverige i olika sammanhang.


För vad betyder det idag för en grabb i övre tonåren att plötsligen få veta att han är aktuell för landslagsspel? Jo det sporrar givetvis, landslaget är det lag en ung spelare helst av allt vill representera. Att då få vara med på träningsläger och veta att avståndet till att få dra på sig de blågula fotbollskläderna är kort, det stimulerar givetvis till att lägga på ett stort antal kol.

Det kan man inte ordna med mindre än att byta förbundskapten.

DN12345 SvD12345 AB123 it

Andra om: , , , ,

[tags]Fotboll, Landslaget, Lagerbäck, EM, U-21[/tags]


6 svar till “Byt ut Lagerbäck samt de äldre spelarna”

  1. Jag delar helt din åsikt.
    Gubben har överlevt sig själv och landslaget med. Fotbollsförbundet borde titta på de flesta andra EM-tävlande nationerna. De har ”köpt hem” en högrankad och modern ”fotbollsskapare”, inte en egen ”talang anticqua”.
    Sverige har spelare som klarar sysslan bättre, även om de som besökte EM är proffesionella. Men ibland måste man som spelare idka självkritik, fotbollen på högsta nivå i europa börja ”gå forrrrt”. Då krävs det att man förstår att atackera, samt att bollen går fortare än jag kan springa.
    Varför är nationer som klassiskt anses som trygga för slutspel utslagna? Danmark, England, Frankrike, Tjeckien tillsammans med Sverige, spelar i dag en för trygg och långsam fotboll!
    Själv valde jag att byta till Spanien matchen strax före halvtid. Den var mera roande som fotbollsunderhållning!

  2. Jag delar inte era åsikter. Sverige gjorde ingen dålig match, och nederlaget är inte Lagerbäcks fel. Det vara bara det att ryssarna var fantastiskt bra! Jag förstod aldrig snacket i Sverige innan matchen, där man underskattade det ryska laget enormt mycket. Efter att ha sett ryssarnas anstormning mot Grekland var jag säker på rysk vinst mot Sverige. Det skulle dessutom inte förvåna mig det minsta om de rår på Holland också. Sverige har ett bra lag. Att de framstod som väldigt bleka i den här matchen beror mest på att ryssarna uppvisade ett lag i absoluta världsklass och i storform. Jag är helt övertygad om att holländarna kommer att ha väldigt svårt att få stopp på spelare som Pavlytjenko, Zjirkov, Arsjavin och Zyrjanov, och att det kommer att bli en mycket jämn match, som vilket som helst av lagen kan vinna.

    Hade Sverige gått vidare, däremot, så hade utgången varit given: Storvinst för Holland.

    Lagerbäck själv gjorde en klarsynt och träffande analys av matchen, enligt DN: ”Det ryska laget var bättre. Närmare än så ville inte Lars Lagerbäck förklara andra raka förlusten i EM-gruppspelet.” Närmare än så behöver inte förlusten förklaras – den sammanfattningen var nämligen komplett.

    Vilken fotbollsfest vi har att se fram emot på midsommarafton, då EM:s två anfallsgladaste och bästa lag, dvs Holland och Ryssland, kommer att drabba samman! Jag tippar att utgången av den matchen också avgör vilken nation som vinner hela EM.

  3. Jag anser att Lagerbäcks laguttagningar tröttade ut spelarna i onödan. Första matchens uppställning var genialisk och Sverige spelade oerhört bra även om många tydligen anser att det var en dålig match. Jag trodde aldrig jag skulle uppskatta Daniel Andersson, men han gjorde två kanonmatcher.
    Sedan avstod Lagerbäck från att vila slitna eller matchotränade spelare som behövde återhämtning. Det gick riktigt bra ändå i den andra matchen, men tog ut sin rätt i den tredje.
    Vi får inte glömma att Sverige var mycket nära en seger mot Spanien, med flera heta chanser, bland annat Petter Hanssons inlägg som Henrik Larsson nästan stötte in. Då hade vi varit gruppsegrare och kunnat ställa in oss på en match mot Italien i kvarten.
    Men Lagerbäcks resonemang om att alltid ta ut det bästa laget (som man kan man hålla med om) menar jag att han faktiskt inte följde! För man är inte bäst om man är slutkörd. Det gäller bland annat Zlatan i tredje. Men flera hade mått bäst av att vila redan i andra matchen, eller omvänt flera hade mått bra av att få chansen redan i den andra matchen.
    Lagerbäck underskattar många av sina spelare, eller underutnyttjar deras kapacitet så att en alltför liten del av laget tas i anspråk. Jag tror alltså att laget har fler kvaliteter och en större bredd än vad han vågar räkna med.

    Min tes är: Bry er inte om gamla meriter, men inte heller åldern som sådan. Det är speluppfattningen, bollbehandlingen, snabbheten, kylan, viljan och ansvarstagandet som måste vara avgörande – och skall avgöras från match till match. Snacket om att byta ut allt gammalt mot nytt köper jag alltså inte helt! Det är sant att många har gjort sitt och att de unga måste få chansen. MEN – att vara ung och snabb gör inte automatiskt bollen och spelet snabbare. Det finns ingen i Sverige som har ett så snabb speluppfattning och precision som Henke Larsson. Där har de yngre fortfarande otroligt mycket att lära sig. Han sprang också näst mest i hela laget och stärkte upp defensiven när den läckte.
    Källström kan bli bättre på att utnyttja sin fysik om han lär sig värdera spelet. Detsamma gäller Chippen.
    Elmander är bra som ett alternativ i anfallet inte som ett alternativ till Sebastian Larsson.
    Rosenberg har inte alls kommit in i lagets spelsätt, och är för vek. Jag tror mer på Marcus Berg.
    Mellberg är en gåta. Han kan vara en klippa när det stormar, och så blir han lat eller övermodig när det verkligen gäller.
    Jag anser att Sverige behöver en riktigt snabb backlinje, som inte blir ifrånsprungen. Våra genomklappningar mot Tyskland 2006 och Ryssland 2008 liknade varandra genom att backarna var för sega när tempot drogs upp. Kombinerat med en stor dos stirrighet och panik.

    Alltså: Dagens fotboll kräver spelare med en mycket god speluppfattning, bollbehandling, snabbhet, kyla, vilja och ansvarstagande.
    Vissa av de gamla hänger inte med längre, vissa av de yngre kommer heller aldrig att nå den nivån och bör bytas mot andra unga med rätt kvaliteter. De bör få möta hetluften tidigare, spela oftare och ges mer ansvar, men de bästa av de gamla behöver finnas med oavsett ålder.

  4. Bjolso,
    Lägg av!
    Jag är trött på att se Lagerbäck som borde ha en chips påse på bänken som en unik fossil i fotboll-branchen. Mannen är totalt ostimulerad, passiv, ger ingen kraft, energi och potential till landslaget. Det visade sig i matchen: Ryssarna har skjutit bollen 8 gånger mot målet under första 20-30 min. medan svenskarna har gjort det 2 gånger under samma period.
    I det svenska landslaget allt beror på ”om man ska ha tur” eller inte! Ingen teknik, ingen strategi och ingen fart på spelarna. Allt handlar om man ska ha tur!
    Våra spelare har ofta svårt att hitta varandra på planet och bollen hamnar ofta till andra spelare. Dom är otroligt dåliga på att gå i attack. Det syns inte någon vilja i överhuvudtaget om att man är där för att vinna.
    Av 11 spelare i landslaget är det bara 5 killar som spelar – resten är utan någon funktion.
    En del namn som såg jag på deras fotbolls tröjor var helt okända för mig. Det är killar som nästan aldrig i sin karriär har givit något mål.

    Lagerbäck borde försvinna samt dom gamla spelare. Det finns många talanger i det här landet, mest med syd europeisk bakgrund, som spelar otroligt bra och man borde inte kramas med Jantelagen på soffa utan att ge dom killarna chansen.