Guillous artikel bör läsas


Idag publicerar Aftonbladet den vanliga kolumnen från Jan Guillous penna, jag tänker inte orda mer om den är att säga: Läs den nu!

Guillou i Aftonbladet: ”Mellanöstern anses stabil om de arabiska befolkningarna hålls nere med stenhårt förtryck. Egyptens av USA finansierade armé skulle enligt denna ordning rikta sina vapen mot den egna befolkningen. Och det är realpolitik att stödja en av världens groteskt mest primitiva regimer, den i Saudiarabien, för oljans skull. Det är denna västerländska kontroll över Mellanöstern som hotas av demokrati. För ett demokratiskt Egypten skulle inte acceptera den tidigare diktaturens politik att hjälpa Israel att blockera Gaza, där två miljoner palestinier hålls inspärrade och isolerade som straff för att de röstade fel i det mest demokratiska val som genomförts i arab-
världen, Libanon möjligen undantaget.

Det är inte heller säkert att ett demokratiskt Egypten skulle stödja USA:s utrikespolitik och då hotas ju den så kallade stabiliteten. Så ser de storpolitiska invändningarna ut mot egyptisk demokrati.

De småpolitiska invändningarna mot egyptisk demokrati, som skymtar på svenska ledar- och kultursidor, går ut på att egyptierna riskerar att rösta fel, precis som palestinierna, vid eventuella demokratiska val. De mest fanatiska Israelanhängarna är särskilt oroade, som Dilsa Demirbag-Sten, som bespottade egyptierna med att de bodde i arabvärlden, ”som är kanske världens mest demokratiresistenta region” (just när miljoner människor i Kairo demonstrerade för demokrati). Det där är en populär tanke bland Europas högerextremistiska rasistpartier, att araber, eller muslimer, av genetiska skäl inte kan ta till sig demokrati då de är just ”resistenta”. Och för den som förfäktar sådana åsikter måste ju upproren i Tunisien och Egypten te sig obehagliga. Den vanligaste invändningen mot motståndare till demokrati i arabvärlden är emellertid att de skulle rösta fel om de fick chansen.”

Som sagt, läs och begrunda, och läs hela!

it , , , , , , , , ab123 ex12 dn12 svd1 svt12 gp123


37 svar till “Guillous artikel bör läsas”

 1. Jag hade av någon outgrundlig anledning trott att sådana som Dilsa Demirbag-Sten skulle dra något gammalt över sig och hålla käften i fortsättningen. Men nej, det är att hoppas för mycket. Är man en köpt svarskalle så är man. Skulle vilja veta vad resten av det kurdiska folket tycker om Dilsas rasistiska mångleri i demokratins svarta marknad. Kurderna var ju med dag som natt via aljazeera live och var de främpsa påhejarna av egypteirna. Samma kurder som tog väldigt illa vid sid av Israels slakt på gazaborna. Jag tor ta mig fan att jag ska och översätta några av den här brudens artiklar och sprida dem på kurdiska och arabiska sidor. Hon kan behöva påminnas om vad det i grund och botten handlar om. Sionistpengarna räcker inte rättesnöre i fortsättningen. Fortsätter man sälja sig på det sättet kommer åtminstone inte jag att skämmas för att kalla det för vad det är i fortsättningen. Hon är varkden den första eller sista kvinnan som säljer sig.

 2. Återigen en bra analys av Guillou, nu ligger högern och tuggar mattfransar. Israels advokater sitter väl i ständiga sammanträden för att förbereda sig inför Israels kommande eftergifter för palestinierna. Tänk vad situationen kan ändras snabbt!

 3. När locket legat på så länge blir det jobbigt att skapa demokrati. Chanserna är större om det finns jobb och mat.
  USA ger motsvarande ca 10 miljarder kronor/år till Egypten. Mubarak sägs ha 500 miljarder undanstoppade i västerländska banker, vilket motsvarar 50 års amerikanskt stöd. Mycket viktigt att få tillbaka stöldgodset!

 4. Om jag läser Dilsas twitter-flöde rätt så är hon klart positiv till utvecklingen i Egypten, och om jag söker efter den citerade raden om arabvärlden som en demokratiresistent region kommer enbart den här posten samt Guillos originalartikel upp. Nog för att jag har läst mycket tveksamma artiklar undertecknade henne tidigare, men just nu hittar jag verkligen inte var Guillo har grävt fram det där citatet.

  • Du sökte ordagrant, men så kanske inte Guillou citerat. Han brukar inte fejka så skam på dig!

   Låter du Google ta fram vad hon skrivit så hittar du det.

   • Citationstecken brukar oftast innebära ordagranna citat. Eventuella förändringar markeras med hakparentes. Vidare försökte jag även ett antal delcitat just av anledningen att alla inte gör på det sättet, och hittade inte heller något därigenom. När nu Lasse postat citat och artikel så ser jag att det var två ord som kastats om, vilket jag inte försökte med.

    Vad gäller att ifrågasätta Guillo (nedanstående kommentar) så har jag ypperligt svårt för personkulter av alla de slag, speciellt med en sådan fullkomligt löjligt stockkonservativ machodyrkare som Guillo. Speciellt när det framkommit i fler än ett fall hur han glidit med sanningen, speciellt för att framställa sig själv i bättre dager.

    Guillo är en duktig skribent som ofta skriver om viktiga saker på ett bra sätt, men han ska inte hållas immun mot att bli ifrågasatt.

    Men som sagt, jag har svårt att avgöra om du är ironisk eller inte :)

    • Är det inte lite skämmigt att komma med bortförklaringar oxo? När man inte ens kan STAVA till Guillou??

     Kan du stava till Jan?

     Forts: GULT kort!! Jag hittade citatmarkeringen och googlade den. TVÅ sidor träffar från bloggar inklusive Dilsas artikel. Skämmigt är bara förnamnet…

     • Jinge: ”När man inte ens kan STAVA till Guillou??”
      Jag tycker jag att du borde avhålla dig för att använda denna typ av argument.
      Tänk på alla som är ordblinda eller har andra handikapp när det gäller skrivandet.
      Jag till hör denna grupp som har hånats i många år, så ge fan i det!

      • Fast jag klagar aldrig på folk som har svårt att stava eller skriver med fel grammatik, den jag klagade på skriver bra men valde av andra skäl att stava namnet felaktigt. Det låtsades jag vara okunnig om, och de som besöker denna blogg ofta vet och förstår det.

       Dessutom gillar jag inte pekpinnar…

       • Nå, då hoppas jag att du inte tar detta som en pekpinne då, apropå stavning. Jag är säker på, 100% faktiskt, att du kan stava till ”omvärldsanalys”, men likväl fattas det en bokstav i själva titeln på din site… jag har observerat det sedan en tid men tänkt att du skulle hitta det själv.

        • Nää, jag är blind för sådant jag själv skriver. Jag vet ju vad jag menar… Men tack, sådant är ju irriterande. Fixat nu… :-)

         Det händer alltför ofta att jag postar en artikel och först långt senare upptäcker jag språkfel eller stavfel. Det beror på att jag är blind när det gäller egen text, av ovan nämnda skäl. Så är det nog för många, och jag brukar aldrig rätta i tex kommentarer. Är betydelsen tydlig så behövs det inte.

  • Dilsas pinsamma inlägg i debatten finns här: http://www.expressen.se/kultur/1.2313097/aska-och-eld

   ”Genom att erbjuda ett socioekonomiskt skyddsnät för den hårdast utsatta befolkningen har islamistiska rörelser och partier gjort sig populära bland de unga och fattiga och på så sätt kunnat bredda sin medlemsbas. Ett bekant mönster i arabvärlden som är världens kanske mest demokratiresistenta region.”

   • Dilsas arabhat är helt faschinerande. Är det inte åtalbart att skriva att ett visst folkslag är demokratiresistenta?

   • Dilsas rasism förvånar inte.

    Det är kanske hennes 10 gång att gå ut i en offentlig debatt för att med andra ord säga ”Jag hatar muslimer och araber!”

    Det som förvånar mest är att Dilsa vägrar att sluta!
    Att sluta med aggressiva rasistiska påhopp åtminstone för journalistikens skull, ett yrke som kräver stort ansvar.

    • Det roligaste i sammanhanget är att kurderna är de främsta påhejare av Hizbollah och Hamas. Kan man läsa arabiska är det bara att följa aljazeera lives sändningar där folket får komma till tals. De som står främst på barrikaderna mot USraels dominans i MÖ är kurderna :-D och de skriver själva efter sina namn: Kurd

     Därför blir det extremt svårt att placera den här bruden. Hon är bara en sioniserade kurdiska som skulle få mer än sina fiskar varma ifall det breda folklagret kurder fick reda på hennes inställning. Och de kurder som förlorade anhöriga i israeliska massakrer i Libanon exempelvis skulle inte låta henne gå hem helskinnad helt enkelt.

     • Det roligaste i sammanhanget är att kurderna är de främsta påhejare av Hizbollah och Hamas. Kan man läsa arabiska är det bara att följa aljazeera lives sändningar där folket får komma till tals. De som står främst på barrikaderna mot USraels dominans i MÖ är kurderna :-D och de skriver själva efter sina namn: Kurd

      Det är väl därför som somliga´har dragit därifrån… :-P

 5. Till skillnad mot Jinge röstar jag blått, men tror ändå att vi är på samma sida om jag säger att det äcklar mig enormt hur en diktator i ett fattig land – eller vilket land om helst! – tillåts tillskansa sig 440 miljarder av Egyptens resurser för privat bruk. 440 000 000 000 kr. Fy fan! Hur kan världssamfundet ha tillåtit det? (Bankerna ligger i demokratiska länder som t.e.x Schweiz.) Det är gissningsvis över 20 000 GÅNGER mer per år (har slagit ut 440 miljared över 29 år vid makten) efter skatt än vad Reinfeldt får. Dessutom FÅR Reinfeldt det enligt demokratiskt fattade beslut, han har inte TAGIT pengarna som Mubarak. 440 miljarder är ju för bövelen nästan en halv trillion! Tänk så mycket de pengarna hade kunnat användas till i Egypten.

  • inte konstigt att fattigdomen var stor?

   mycket pengar gick åt till säkerhetsstyrkorna och lika mkt rakt ner i fickan på ”bossen”

   • Väldigt mycket gick åt till hovet och hela den härskande klassen. Sonen Jamal Mubaraks vänner sägs har tjänat miljarder varje månad genom monopol på livsnödvändiga varor till det egyptiska folket.

   • En ”biljon” är samma sak som en ”trillion”, däremot inte detsamma som en ”triljon” (annan stavning). Du är inte den förste som blivit förvirrad av detta. Det är beklagansvärt att en ”trillion” (som man säger både i brittisk och amerikansk engelska) har en svensk benämning som lyder ”biljon”.

   • Om jag förstår det rätt så har både Tunisien och Egypten blivit uteslutna i samband med folkets uppror i länderna.
    På något vi känns det som att dom numera borde kunna vara medlemmar…

 6. Och en ursäkt till dig Jinge för att ha kommenterat om något annat än det du skriver om! (Läste artikeln i DN, blev förbannad, länkade till din blogg därifrån och började skriva.)

 7. Kanske kan ett demokratiskt Egypten inspirera palestinier att finna en ny väg med icke korrupta politiker utan extremislamistisk agenda.

 8. Dilsa Demirbag-Sten beskriver ju bara verkligheten. Det finns inga demokratier i arabvärlden. Det beror naturligtvis inte på att araber som folkgrupp är oförmögna till demokrati. Det finns historiska, religiösa och ekonomiska skäl till att hela regionen stagnerat. Tillväxten är närmast noll. Det finns ingen fri press. De demokratiska partierna samlar bara ett fåtal.

  Revolutionen i Iran ledde bara till en ny diktatur av annat slag. Att peka på risken att samma sak händer i Egypten är högst relevant. Pews opinionsundersökning i våras visade på stort stöd för sharialagar bland den egyptiska befolkningen. Visst, man kan hoppas att den liberala medelklassen i Kairo och Alexandria lyckas rida vidare på den våg som skapats, men självklart är det långt ifrån.

  Guillous kolumn upprepar den gamla trötta visan om att ”De införde demokrati i Gaza men de straffades för att de röstade fel”. Demokrati är mer än val. Hitler kom till makten i hyfsat demokratiska val. Demokrati kräver mer än val. Om folket väljer despotiska härskare är demokratin redan död och omvärlden gör rätt i att protestera.

  • Vem har gett dig och Dilsa Demirbag att avgöra vem är domkrat och vem är despot? Med vilken mage jämför du Hamas med Hitler? Det enda som påminner om Hitler i världen idag är faktiskt din och Dilsas älskling: Ledtråd? Vitfosfor! Koncentrationsläger som rymmer 2 miljoner människor? Stulet land? Stulet vatten? Ockupation? Rasism? Du och Dilsa borde skämmas. Stackars hennes barn som iframtiden kommer att leva med hennes rasistiska arv. Mycket annat kan man gärna lämna till sina barn, iställdet för detta. Fast tar man hennes arabhat och rasism så har hon inget annat att komma med. Hon kan inte så gärna avsäga sig sin enda förtjänst.

   Små skitar till rasister bör avhålla sig från folkens enorma steg i historien.

  • Och vad tycker du om den amerikanska valen där Bush vann utan att ha fått flest röster och har mördat över en miljon? När du ändå nämner Hitler så att säga. Eller MÖ enda demokrati som fosforbombar folk i fångenskap? ska vi förbjuda kristna och judar att ha fria val? De kan attackera ett annat land om de röstar fel…

 9. Vill bara tillägga att det finns ett internationellt erkänt sätt att mäta graden av demokrati, nämligen demokratiindex, utvecklat av den framstående tidskriften ”The Economist”. Med sitt låga demokratiindex hamnar Egypten i den allra sämsta av fyra möjliga grupper, nämligen ”auktoritära regimer”:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

 10. Oj, vilken konvulsioner, som vanligt när argumenten tryter. Det är inte värt att bemötas.

  Nu har jag faktiskt inte jämfört Hamas med nazismen. Jag påpekade att demokratiska val inte alltid leder till demokratiskt resultat. För att en demokrati skall fungera behövs maktdelning, fri press osv. En viss tröghet i systemet är också bra så att omvälvningar av samhället inte går för fort. Annars är det lätt att allt rasar ner i andra diket, som i Iran och Gaza.

  ”Folkens enorma steg i historien”? En 82-årig militär blev avskedad av sina militärkompisar. Förmodligen för att de inte ville ha Hosnis son som efterträdare. Sonen saknar förankring bland officerarna. Egypten har sedan Nasser styrts av militären och det är ingen skillnad idag.

  Det var ungen revolution som skedde i Egypten: http://is.gd/XFdq6E