Nyamko Sabuni vill ha hårdare tag – igen!


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det är en märklig tingens ordning när vissa inom regeringen ständigt vill ha hårdare tag mot än det ena eller det andra. Nyamko Sabuni har lyckats utmärka sig flera gånger och jag undrar förstås hur det kommer sig att just hon agerar för hårdare tag. Nej, jag glömmer inte individer som Jan Björklund, för uttrycket ”hårdare tag” tycks ha blivit synonymt med just Folkpartiet.

När det gäller Sabuni så minns säkerligen folk i allmänhet henne mest efter att hon ville inspektera småflickors köns-
organ, motivet lär ha varit den mer eller mindre organiserade könsstympning som flickor från vissa länder i Afrika utsätts för. Sådant vill vi givetvis inte veta av även om just en inspektion av flickornas underliv känns som en felaktig metod ur många aspekter.

Nu senast rörde det sig om förhållanden i Malmö och en av de stadsdelar som varit aktuell i många sammanhang, Rosengård. Där gjorde försvarsmakten en undersökning i avsikt att komma till klarhet om i vad mån det fanns islamistiska grupper där, men utredningen var så usel så att t.o.m. Säkerhetspolisen ställde sig på läktaren tillsammans med andra kritiker. Då beslutar sig Sabuni för att utreda ändå, och hon motiverar det med den kritiserade utredningens ifrågasatta resultat.

Det reser givetvis en hel del frågor. Har Sabuni svårt att ta till sig skrivet material? Den frågan utgår jag ifrån att man kan besvara med ett rungande nej. Vad är det då som gör att hon bortser ifrån den kritik som framförts angående den undersökning som gjordes i Rosengård? Jag vet inte själv svaret på den frågan, och mig veterligt är det inte heller någon journalist som har ställt den. Risken är, enligt min uppfattning, mycket stor för att svaret på frågan är – av populistiska skäl. Man vill helt enkelt framstå som ett parti som är för hårdare tag mot muslimer.

Det som styrker mig i min uppfattning är förstås det faktum att Jan Björklund ville göra Säpoagenter av halva lärarkåren. Det var inte ett realistiskt förslag, och det fanns inte heller någon orsak till en sådan lösning. Andelen militanta islamister bland våra skolelever är procentuellt sett utomordentligt låg, om det ens är mätbart. Visst finns det säkerligen ett och annat religiöst förvirrat barn, men man hjälper knappast den unge genom att sätta filttofflorna från Säpo efter honom/henne.

Det man gör är däremot att se till att framstå som en person som är lika främlingsfientlig som Sverigedemokraterna,

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]sabuni

en person som kan dra främlingsfientliga röster till Folkpartiet, och vem gör det bättre än en minister som själv har rötter i Afrika? Det handlar helt enkelt om politisk taktik, en medveten hållning från partiet och dess ledning.

Sedan råder det inte minsta tvivel om att man ska motverka smuggling av narkotika, DN:s artikel handlar om Khat, en drog med amfetaminliknande centralstimulerande egenskaper. Men det borde man ha tänkt på innan man avskaffade merparten av den svenska tullen. Schengenavtalet har nog fördelar, men när det gäller smuggling av narkotika så är det samma avtal som gjort att landet numera översvämmas av narkotika, men det är inte muslimernas fel, och inte heller afrikanernas.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn svd ab12 ex t
[/column]


5 svar till “Nyamko Sabuni vill ha hårdare tag – igen!”

 1. I mina ögon är Sabuni den mest fördomsfulla minister vi har i alliansregeringen. Hon har konsekvent sedan sitt tillträde riktat uttalande efter uttalande, åtgärd efter åtgärd och beslut efter beslut främst mot den muslimska befolkningen i Sverige (den om könsstympning undantaget då den snarare handlar om geografi än religion).

  Muslimer ska kontrolleras och övervakas så att man vet att de inte är militanta islamister, de ska kontrolleras och övervakas eftersom de smugglar, köper och säljer khat (detta är i princip enbart grupper från östafrika skall sägas), ständigt uttalar Sabuni en oro över terrorism som hon underförstått i princip likställer med islam. Jag undrar om någon med icke utländsk härkomst hade kommit undan med de tydligt rasistiska och islamofobiska uttalanden som kännetecknar jämställdhets- och integrationsministern?

  Har någon hört Sabuni prata om hårdare tag emot kristna grupper med fundamentalistiska inslag, eller ens kristna grupper överlag med anledninga av att det kan finnas risk för att det finns någon fundamentalist ibland svenska kyrkans träbänkstanter?

  Jag säger inte att något av det ovanstående existerar, eller ens utgör ett problem, men jag vet ju inte. Några fakta i dessa frågor har jag aldrig sett, eftersom inte några undersökningar om saken har beställts av Sabuni. Jag menar inte att några sådana undersökningar skall beställas, men jag ställer mig högst frågande till om man som minister ansvarig för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism själv ska vara ansvarig för misstänkliggörandet av en grupp människor?

 2. Så går det när man är ”liberal”. DE tar efter allt från SD!

 3. Nej, ingen med icke utländsk härkomst skulle komma undan med en fjärde del av den rasism som Sabuni öppet deklarerar i form av hårdare tag hit och hårdare tag dit.

  Personligen är jag dock lättad att Sabuni verkar i ett land som Sverige. Hennes manöver utrymme är inte så himla stor här. I Afrika eller Mellanöstern hade hennes så kallade politik lätt till väldigt otrevliga saker. Att den människan kan sova om natten är obegriplig. Hon kanske inte gör det utan vrider sig i våndan över hur hon ska sätta dit muslimungar.

 4. Det finns ju fler fanatiskt kristna bland eleverna i skolan än vad det finns fanatiska muslimer. Frågan är varför fp inte vill massövervaka pingstkyrkan och dylikt. För där kan man hitta riktigt farliga människor när dom känner sig kränkta.