Yttrande- och Tryckfrihet


Om uppgifterna som lämnats av polisen stämmer så är det nu inträffade mycket allvarligt. Det är knappast speciellt förvånande att några stycken av de hundratusentals flyktingar och invandrare som har kommit till Sverige är politiska och/eller religiösa extremister. Men det är tragiskt eftersom deras agerande drabbar människor som är helt oskyldiga till den sortens galenskap.

DN: ”Sammanlagt greps fem män under onsdagen, samtliga misstänkta för att ha förberett ett terrordåd i Danmark. De gripna männen ska enligt den danska och svenska säkerhetspolisen ha planerat att slå till mot tidningen Jyllands-Posten i centrala Köpenhamn. Där skulle de ”döda så många som möjligt”.

Vid en gemensam presskonferens med chefen för den danska säkerhetspolisen, PET, Jakob Scharf och Säpochefen Anders Danielsson på onsdagen berättade Anders Danielsson att man haft de misstänkta under dygnet runt-bevakning i omkring två månader. De tre var alla kända av Säpo sedan tidigare enligt Danielsson.”

Man ska givetvis kritisera dem som missbrukar yttrande- och tryckfrihet för att göra sig själva till kändisar, eller av politiska skäl för att öka främlingsfientlighet och Islamofobi. Men ger man sig på dessa fysiskt så kommer man bara förvärra situationen. Och det är aldrig rötäggen som drabbas värst. Men vi kanske ska avvakta med att dra slutsatser till dess vi vet mer… (Regler för kommentarer)

it , , , , , , svd1234 dn1234 svt1234 gp123 ab


11 svar till “Yttrande- och Tryckfrihet”

 1. En rimligare slutsats är att dom är frivilliga i ett krig med en fanatisk och vanmäktig stridsledning. Terrorism har ju varit ett vanligt vapen i en mängd krig genom historien. Att ge sig på civila är ju alltid gräsligt, men terroristdåden som vi har talas om runt om i världen har ju svårt att jämföra sig med dom stora i gamet USA och Israel i januari i år 1300 människor på ett bräde.

 2. Så fort ett hot riktas mot en viss publicering av något som fanatikerna ogillar så finns det bara en sak att göra, nämligen att den friare världspressen publicerar samma sak allihop. Gör man inte det, förloras tryckfriheten. Så enkelt är det.
  Det är samma princip som när någon vill stoppa en obekväm sanning på internet: ju mer man försöker, desto fler kopior uppstår.

  • ”Så fort ett hot riktas mot en viss publicering av något som fanatikerna ogillar så finns det bara en sak att göra, nämligen att den friare världspressen publicerar samma sak allihop. Gör man inte det, förloras tryckfriheten. Så enkelt är det.”

   Du menar: Har man sårat en massa muslimer genom att publicera bilder på profeten tidigare, så ska ALLA publicera teckningar på profeten nu?

   Var finns logiken i dessa tankar?

 3. Starkt benägen att hålla med Jinge.
  Oavsett vad man tycker om fanatism (om fanatism tycker jag inte) eller om strikta tolkningar av Koranen eller Gamla Testamentet är det vettlöst och kontraproduktivt att agera i syfte att enbart såra och provocera.
  Åtminstone har jag svårt att inse att Muhammedtecknarna har några andra, mera konstnärligt högtstående, avsikter.

 4. Jag tror inte ett dugg på denna historia. Det är en del av den skrämseln som vi måste matas med så här lagom i jul- & nyårstider. Kolla på vad som hände i Nederländerna – de grep ”terrorister” & efter några dagar släppts de. Samma sak skedde i Belgien lite tidigare. Programmerad rädsla & hot, inget annat. Ändamålet? Ge bränsle åt Islamofobin. VIlka/Vem iscensätter & vinner på att sprida hat &osämja mellan”kristina” & ”muslimer”?

 5. Vi vet alla att blir vi illa behandlade/sårade i livet så finns det alltid någon av oss (många kan man nog vara säker på) som kommer att få vad vi brukar kalla för snevrede. Man riktar sin frustration mot någon annan eller något annat. Är man seriöst intresserad av att förstå personen eller en konflikt så krävs det att man stannar upp och börjar nysta och lyfta på locket och oups så ser man att allt inte är som man trott från början.

  Jag har nämnt det här hos Jinge förr, det finns ingen riktig arme att ansluta sig till om man är emot vad våra länder gör i detta krig. Ett krig där vi dödar tusentals oskyldiga människor varje år och utsätter dem för fruktansvärda attacker och hot flera gånger i veckan. Vi själva har arméer som många anslutit sig till av olika skäl och allt detta anser vi är deras rätt – ingen politiker i ledande position kallar USA soldater, Nato soldater, lokala soldater i olika länder eller Svenska soldater för terrorister eller deras handlingar för terror handlingar när de utsätter oskyldiga om och om igen för fara år ut och år in. Men vem ska Hassan i Pakistan vända sig till när hans by för 12 månaden i rad bombas 2 gånger i veckan och han ser oskyldiga dö. Vad ska han göra när han på marken förstår att av varje ”taliban” de vill döda så stryker 50 oskyldiga med? Ingen lyssnar på vare sig hans ilska eller sorg så att den får effekten att bomber slutar falla. Så jag är fullt övertygad om att bakom dessa extrema religiösa muslimer så döljer sin en stor del förbannade människor, förbannade på våra handlingar i deras länder där de får se sitt eget folk dödas och såras och förhindras leva utan hot från oss.

  Så om man lyfter på locket på många så är jag övertygad om att många väljer att dölja sig bakom en teckning som orsak för sin ilska men att vad vi hittar under visar sig inte vara annat en ren ilska för våra krigiska och politiska handlingar i deras land där vi dödar och sårar oskyldiga människor. Lika mycket som jag är helt säker på att om vi lyfter på locket på våra västerländska soldaters orsak varför de är med i kriget så kommer vi att upptäcka att de döljer sig bakom ord som demokrati, frihet men att under de så är det inget annat än ren lust att bara få leka krig och döda sig några människor för att känna sig tuff och på köpet få betalt för det.

  • Nadia skriver bra. Och Västländernas tappra krig mot den fruktansvärda fienden tjänar också till att försöka avleda de egna folkens missnöje med det inhemska tillståndet, där de ekonomiska orättvisorna blir allt större, vilket får till följd stigande oro, demonstrationsungar och strejker.