Väljaropinionen en Mardröm –> POLL

Som bekant så duggar de olika opinionsundersökningarna in flera gånger i veckan just nu, senast var det en undersökning som fick borgerliga debattörer att gå i spinn av pur lycka, för trots att det var en liten undersökning så lyckades man komma fram till att moderaterna nu var större än socialdemokraterna. Och den tendensen riskerar att fortsätta, moderaterna säger nu att de värnar anställningstryggheten och Reinfeldt och Borg lyckades till och med reta upp Maud Olofsson som tycker att arbetsrätt är en styggelse.

Men att opinionen ter sig som en mardröm för de rödgröna råder det ingen som helst tvekan om. Det som har varit ett stabilt övertag har på bara några månader jämnat ut sig till den grad att bägge blocken idag ligger lika, något som betyder ett tapp i opinionen på över fem procent. Även om man bortser från enskilda mätningar så visar SVT:s väljarindex1 (bilden) tydligt tendensen, borgarna blir starkare och de rödgröna svagare.

Dagens Nyheter frågar idag Mona Sahlin om det finns frågor som kan få henne att vakna och grubbla på småtimmarna, hon svarar:

Sahlin i DN: ”–?Ja, det låter så korrekt, men det är verkligen sant. Rasismen, främlingsfientligheten, Sverigedemokraterna. Jag har följt utvecklingen i Danmark på nära håll och de misstag som mitt eget parti gjort där är ständigt närvarande.

I Danmark gick Socialdemokraterna de främlingsfientliga krafterna till mötes genom att ta över deras problemställningar och skärpa sin flykting- och invandringspolitik. En riktig mardröm för Mona Sahlin.”

Personligen har jag inte några mardrömmar om Sverigedemokraterna, det är nästan så att jag skulle önska att de kom in i riksdagen. Orsaken är inte speciellt svårfunnen, det vore helt enkelt det snabbaste sättet att bli av med partiet. Direktsända debatter från riksdagen skulle bli rena lördagsnöjet, nackdelen är förstås betydande. SD skulle rösta fram en borgerlig regering även om de borgerliga vägrar att svara på frågan om vad de skulle göra om partiet fick en vågmästarroll.

Själv så tror jag dock att Miljöpartiet i ett sådant läge skulle stå för den största överraskningen. Som motprestation till att de röstar fram alliansen skulle de givetvis acceptera ett par statsrådsposter och därmed svika de andra partierna. Orsaken är förstås att de redan är ett borgerligt parti, och försvinner Kristdemokraterna eller Centerpartiet så blir regeringsbildandet mycket knepigt. De skulle dessutom neutralisera rasisterna och ta ifrån dem möjligheten att bli vågmästare.

Dessutom skulle en sådan situation framtvinga extra partikongresser hos (V) och (S), något som man inte kan annat än spekulera runt i dagens läge, något som vi får hoppas att vi slipper vara med om.

i Tags: , , , , , , , , , dn12 vd12 ex12 ab123 Läs också: annarkia k&å motbilder zaramis t

  1. består av en sammanvägning av ett flertal opinionsinstituts beräkningar []

  26 comments for “Väljaropinionen en Mardröm –> POLL

  1. Anders
    5 juni, 2010 at 18:03

    Själv är jag glad att kommunisterna inte kommer in iallafall. Brukar rösta på (S) men det kan dom glömma så länge dom samarbetar med (V) och (MP). Gillar för övrigt inte Sahlin.. Nä, det får bli (M)! Dom är ju nästan som S ändå.

  2. 5 juni, 2010 at 18:27

    Just nu 33% faktiskt, men det är bara 18 som röstat så det säger inte så mycket. Dessutom så är det folk som ogillar min politiska uppfattning som klickar på SD bara för att de tror att de jäklas. Men alla röster loggas givetvis så… :-)

    • Anders
      6 juni, 2010 at 09:48

      Jag tror att (S) kommer att få över 35%

  3. 5 juni, 2010 at 18:36

    Splittring? När vissa som du själv röstar borgerligt!? :-)

    • 5 juni, 2010 at 18:55

      ”Jag är egentligen vänster” :-) :-)

      Jaså…?? :-)

    • Martin
      5 juni, 2010 at 19:39

      Jadu. Jag har konstaterat att det är slut med att kunna använda rösten för att få fram vettig politik. Det enda som kan fungera nu är att ge sig in i rörelserna och visa dem hur det skall göras. Men som med allt annat man vill göra i livet så får det bli när man hinner göra det på allvar. Aldrig att jag går med i ett riksdagsparti för att de skall få min medlemsavgift och harva på som de gjort i 30 år. Så nej, jag går med när jag har tid och ork att ta makten i rörelsen. :)

  4. Martin
    5 juni, 2010 at 19:00

    Märks på röstresultatet att du nämnt SD… :)

    Jag är dock inte säker på att SD skulle hänga sig själva med en riksdagsplats. De pengar detta skulle generera skulle bara vitalisera dem. Sanning, konsekvent politik, vettiga argument är inget som bekymrar högerfolket som röstar på dessa. En tid i riksdagen skulle ge dem KDs väljare och delar av FPs väljare, närmare bestämt de som gillar FPs antimuslim-politik. De skulle solidifiera sin position och bli ett permanent inslag i svensk politik. Förutom att detta vore en skamfläck så skulle det vara ett öppet hot emot alla de invandrare och flyktingar som gjort Sverige till sitt hem.

    Nej, vi måste mota olle i grind!

    • Vinkeln
      6 juni, 2010 at 19:53

      Martin, bra kommentar!

      Om SD får politisk legitimitet som riksdagsparti kommer det att leda till att partier längre ut på högerkanten som Nationaldemokraterna också får ökad legitimitet. De kan då kanske ta över SDs roll som ”antietablissementpartiet” på högerkanten.

      Vill man undvika en dansk utveckling så är det alla gånger bättre att ”mota olle i grind” än att hoppas att SD kommer att göra bort sig i riksdagen som Ny Demokrati.

      • Martin
        6 juni, 2010 at 22:11

        Det finns en definitiv skillnad mellan SD och Ny Demokrati. Ny Demokrati var en ”shock and awe” företeelse. SD har sedan BSS dagar tålmodigt byggt en politisk rörelse, de har utnyttjat varje framgång att solidifiera sin position. De har rensat ut sin organisation från de SA-liknande elementen och den ”intellektuella” eliten driver partiet. De har ekonomiskt starka personer bakom sig och en intelligencia som Ny Demokrati inte hade (bortsett från Bert och Ian). Att bagatellisera dem som något övergående fenomen ser jag som otroligt riskabelt, speciellt som de visat en ihärdig envishet och arbetar långsiktigt.

  5. Lars
    5 juni, 2010 at 19:02

    Du använder uttrycket ”rösta fram” flera gånger i ditt inlägg.

    Jag måste dock påpeka att svenska regeringar inte behöver röstas fram av en majoritet. En regering som bildats av talman förordad regeringsbildare kan sitta kvar sålänge inte en majoritet uttrycklen röstar emot den i ett misstroendevotum. Därmed är både borgarnas och de rödgrönas snack om eventuellt samarbete eller utfrysande av SD totalt irrelevant. Detta då det är SD som i vågmästarroll har makten att fälla regeringar, men bara genom att rösta på samma sätt som oppositionen som utlyst misstroendeomröstningen. Alltså: Om de rödgröna vill fälla en borgerlig minoritetsregering är de beroende av att SD röstar likadant som de. Huruvida det är att göra sig beroende av SD är lika öppet för diskussion som att borgarna skulle vara någon slags nazikollaboratörer om SD lägger ner sina röster i misstroendevotum och därmed möjliggör fortsatt borgerlig regering.

  6. Kenta
    5 juni, 2010 at 19:09

    Dom här opinionsundersökningarna är väl inte så jävla märkliga om de nu stämmer. Om man nu vill ha en borgarregering kan man väl lika gärna rösta på alliansdårarna som på sossar och grönmuppar. Både sossarna och grönmupparna är ju precis lika mycket borgarpartier dom. Det helvetes jävla stora felet är att vänstern samarbetar med dom här jävla borgarsvinen.

    Ge mig ett enda förbannat skäl till att jag ska rösta på vänstern så länge dom ska in i en jävla regering som
    …inte kommer dra bort en enda jävla soldat från Afghanistan
    …inte kommer att förbjuda en enda förbannad friskola
    …inte kommer att förbjuda ett enda helvetes privat sjukhus
    …inte kommer att beskatta dom rika så att det verkligen känns för dom svinen (här har Ohly blivit borttrixad med några jävla löften om en förbannad utredning när det bara är att ta det som är rimligt)
    …inte kommer att våga stöta sig med kapitalet (för så fort herr Wallenberg hostar blir sossesvinen så förbannat rädda att dom skita på sig)

    Fy fan vad sjukt det är.

    Vänstern måste för fan bryta det där jävla borgarsamarbetet så inne helvete fort det bara går. Bara då kan vi få till lite äkta kamplust inför valet. Själv röstar jag på Kalle Anka om inte det där helvetes samarbetet bryts.

  7. Christer W
    5 juni, 2010 at 20:32

    Det är märkligt vad många hänger upp sig på samarbetet mellan s, mp och vp, för samarbete är något som de ända tvingas till i händelse av valseger.

    Vad som är mest kritiskt är ju att de skjuter sig i foten med ogenomtänkta utspel, t.ex. om höjd skatt på el. Att överhuvudtaget lägga fram ett sådant förslag efter den vinter vi har haft är lindrigt sagt, sanslöst. Många har ju gått på knä eller fått sin ekonomi förstörd av de vansinnigt elhöga räkningarna för uppvärming. Det hade varit smartare att gå ut med nu är det dags se över hur ”elmarknaden” fungerar och att ta tag i energibolagens övervinster och höga bonus som betalas av hushållen. För ett är klart, några har skurit guld med täljkniv.

    Mp har ju som mantra att energin är för billig, vp har som sitt mantra att skatterna är för låga, sossarnas mantra är att pensionärena ska försvaras. Men inget av partierna är egentligen beredda på att göra något radikalt, de är mest intresserade av sin egen existens.

    När det gäller de röd-grönas ungdomspolitiken så är det en upprepning av den som Carlsson formade tillsammans med Schyman, Lönnroth och andra, en politik som var och är fortfarande en katastrof för de åldersgrupper som drabbades, många har varken fått ett jobb eller haft ett sen dess.

    För att summera det enkelt, det är inte att s, mp och vp samarbetar som får folk att ge fan i de röd-gröna utan det är att de har inga nya mål eller förmåga att ge folk om en bättre framtid.

  8. Gösta Berling
    5 juni, 2010 at 22:16

    Ja det är förskräckligt. Och alla vet att det hade varit annorlunda om de rödgröna haft en annan statsministerkandidat … Tror inte att samverkan skrämmer bort alls lika många.

    Jag kan iofs förstå att många tvekar att rösta på något rödgrönt parti, det finns alltför många tveksamheter hos alla tre. Men vad jag absolut inte kan förstå är att vanligt folk kan tycka att de borgerliga är bättre. Självfallet röstar jag (inte gärna men) dock hellre på ett dåligt alternativ än ett uruselt.

    Att högern är största partiet, det är ju en mardröm av fullständigt osannolika dimensioner. Men många verkar inte kunna dra slutsatser av den politik som faktiskt förs. Efter förra valet träffade jag en som för första gången hade röstat borgerligt. Hon sade då ”man kunde ju inte tro att det skulle bli så bedrövligt”. Men efter en viss tids tillnyktring verkar hon nu beredd att göra samma misstag en gång till …

    Valet 2006 var i hög grad ett protestval mot pampen Göran Persson, ingenting annat. Valet i år verkar på motsvarande sätt bli ett protestval mot Mona Sahlin. Bara med den skillnaden att det är ännu fler som hatar Sahlin än Persson. Har inte gett upp, men är mycket pessimistisk.

    • 5 juni, 2010 at 23:07

      ”Ja det är förskräckligt. Och alla vet att det hade varit annorlunda om de rödgröna haft en annan statsministerkandidat … Tror inte att samverkan skrämmer bort alls lika många.”

      Kanske, men jag är inte säker på det. Men det jag ÄR säker på är att oavsett vilken kandidat de rödgröna hade haft så hade ett antal lobbyister och reklamfolk arbetat häcken av sig för att demonisera vederbörande. Det är inte alls säkert att Wallström hade klarat sig bättre, eller vilken man nu hade valt.

      Sahlin har obestridligen vissa fördelar, bland annat är hon en skaplig debattör, dessutom är hon hyfsat folklig. I debatter mot t.ex. Reinfeldt kommer hon sällan till korta.

      En sak är jag dock säker på, skulle de rödgröna förlora valet så åker både Sahlin och Ohly tämligen snabbt, då är de förbrukade. Det är tämligen otacksamt att vara partiledare. Har man inte alla med sig så blir man inte långlivad efter ett förlustval.

      • Martin
        5 juni, 2010 at 23:42

        Mona folklig? Du kanske är en urstockholmare och inte ser det, men det är inte jag. I resten av landet är Mona ett typexempel på den typ av Stockholmare de alla föraktar. Ledsen men hon betraktas nog inte folklig utanför Stockholm.

        Sen hennes skandaler. Det värsta med dem var ursäkten, klantig. Att vara en skurk kan man förlåta om skurken jobbar åt en, men klantig!? Oförlåtligt!

        Jag har hållit mig från att hetsa emot Mona. Nu är hon statsministerkandidat och det är bara att gilla läget, jag tror att om hon får chansen att leda en regering så kommer hon framstå i en ny dager. Jag tror jidderet om Mona som partiledare inom sossarna är det som sänker dem allra mest, om inte ens partiet kan sluta upp bakom henne, hur skall jag kunna ge henne förtroendet? Hur skulle jag kunna sätta ett parti med interna intriger i regeringställning? Nej, det är inte Mona, det är sossarna som intrigerar emot henne som är högerns nyttiga idioter.

        • 6 juni, 2010 at 05:05

          Du kanske är en urstockholmare och inte ser det, men det är inte jag. I resten av landet är Mona ett typexempel på den typ av Stockholmare de alla föraktar. Ledsen men hon betraktas nog inte folklig utanför Stockholm.

          Jag är en sådan där urstockholmare jepp, men likafullt så tvivlar jag på att alla reagerar som du. Visst, jag medger att Monas handel och vandel, inklusive hennes överdrivna dialekt, ligger henne i fatet. Men oavsett VEM som är sosseledare så agerar borgarna exakt likadant.

          Minns du Olof Palme? Göran Persson? Hur såg man på dem i den s.k. ”landsorten” ??

          • Gösta Berling
            6 juni, 2010 at 23:25

            Kritiken mot Palme låg på ett helt annat plan, det lades honom inte till last att han var stockholmare. Han var dessutom mycket mer aktiv än Sahlin i att sätta sig in i ”landsortens” problem.

            Och Persson … Det är väl ingen som betraktar honom som nollåtta ? Katrineholm är väl inget större ställe …

          • Jens
            6 juni, 2010 at 23:56

            Kan bara kommentera för mig själv och min krets; Men ingen jag någonsin pratat med tycker bra om Mona, kanske synd om henne men aldrig bra. Som Martin skrev ses hon som en dryg Stockholmare, en urpolitiker som är så slibbigt och hal att få ett ärligt svar ur henne känns som ett mirakel.

  9. Gösta Berling
    6 juni, 2010 at 00:44

    Visst hade lobbyisterna försökt demonisera vilken s-statsministerkandidat som helst, men de hade fått det mycket svårare med någon annan än Sahlin. Det gäller ju att få med sig folket, väljarna, på spåret också och det finns nog ingen annan som är så lite omtyckt redan från början. Det är visserligen väldigt orättvist men ett faktum likväl. Nu räcker det med att en minister säger ”Toblerone” i ett tal, så går en ansenlig del av väljarna igång … Vilket INTE är till de rödgrönas fördel …

    Men debatterna … Vad grundar du din åsikt på där ? OK, även jag anser att hon klarar sig bra i debatter. Men vi är i minoritet. Både AB och Expressen brukar ju låta läsarna rösta om vem som vinner i TV-debatter och i de omröastningarna har väl Mona inte vunnit en enda gång … Mot Reinfeldt t ex fick hon storstryk.

    • 6 juni, 2010 at 05:01

      Läsaromröstningar i tidningar, och för den delen bloggar, ska man INTE inbilla sig återspeglar något slags verklighet. Selekteringen har börjat långt innan man kan kryssa i en ruta med ett förvalt svar.

  10. Mr Speck
    6 juni, 2010 at 07:20

    Jo tänk vad glada alliansen skulle bli EGENTLIGEN om dom fick med MP på
    (höghastighets-)tåget i regeringskansliet.

    Se bara så fördelaktigt det har varit för socialdemokraterna att samarbeta
    med mupparna HA HA HA

  11. 6 juni, 2010 at 07:33

    Opinions undersökningar i all ära. Men de är en tämligen värdelös indikator så länge underlaget är så litet. Bättre att vänta på SCB:s stora undersökning som kommer den 10 i denna månad. Den bygger på ett större underlag och borde vara lite mer rättvisande.
    Personligen ska man inte dra allt för stora växlar på dessa undersökningar och haussa upp dessa till någon form av bekräftelse på hur verkligheten ser ut bland väljarna.
    Vi vet ju sen tidigare att ett slutligt valresultat kan se helt annorlunda ut än vad tillfälliga opinionsundersökningar visar.

  12. WillFreeman
    6 juni, 2010 at 09:08

    Jag kommer att rösta vänster

  13. Martin Forsman
    6 juni, 2010 at 18:12

    Kommer självklart att rösta på (V) eftersom det är det parti som har vettiga åsikter i de flesta frågorna. Jag tror Vänsterns dilemma är att de senaste valen centrerats kriing det enskilda hushållets ekonomi och viktiga samhällsfrågor som den otillräckliga integrationen, bostadsbristen, att unga inte får jobb, jakten på sjuka och arbetslösa, intrången i den privata sfären, nedmonteringen av välfärden o s v helt hamnar i skymundan.

    För de flesta hushållens ekonomi så är högerns politik bäst ur krasst ekonomisk synvinkel. Därför måste Vänstern, om man vill föra vänsterpolitik, förklara för väljarna varför vi ska avstå från en del av vår inkomst (höjd skatt) för samhällets bästa.

    I dag har vi ett ’vänsteralternativ’ som vill föra mittenpolitik (i bästa fall). Det är väl klart att de som vill ha vänsterpolitik skiter i att rösta på dem då. Jag tror vi kommer få se ett väldigt lågt valdeltagande i år om inte ’Vänstern’ rycker upp sig och börjar agera som det man utger sig för att vara.

  14. snuskburken
    7 juni, 2010 at 12:58

    Jamen Kenta. Du tänker fel. Om man röstar på det parti som företräder ens intressen så blir det partiet starkare i en koalition. Och det partiets åsikter kommer att väga tyngre. Om man låter bli att rösta på det partiet så blir de motsatta åsikterna i majoritet och chansen att ”rätt” politik bedrivs mindre. Det är alltså kontraproduktivt att använda röstsedeln för att proteströsta. Röstsedeln bör användas för att rösta på det samhälle man vill se. För glöm inte: du röstar INTE på koalitioner, du röstar på PARTIER! Även om partierna ingår i allianser/koalitioner. Sammansättning och styrkeförhållanden i koalitionerna avgör DU med DIN röst!

  15. Tharand
    8 juni, 2010 at 08:37

    Jag tror inte att miljöpartiet skulle rösta fram Alliansen. De tycker inte att moderaterna kompromissar seriöst i miljöfrågor. Jag tror att det troligaste i så fall faktiskt skulle bli en svag koalitionsregering mp+c+fp med Maria Wetterstrand som statsminister ungefär så som diskuterades vid valet 2002 (då Maud Olofsson fegade ur). Varken moderaterna eller sossarna skulle fälla en sådan regering samtidigt som den skulle bli tvungen att luta sig mot endera partiet i varje fråga för att få majoritet.

Comments are closed.