Vad vill sossarna?


Idag skriver Åsa Petersen en ledarartikel i Aftonbladet som jag citerar avslutningen på här. Det är en välformulerad kritik, en kritik som de i det alltmer växande utanförskapet har lätt att känna igen sig i.

Åsa Petersen/AB: ”Samtidigt är det få som vet vad socialdemokraterna egentligen vill. De skäller på den odugliga alliansregeringen så snart de kommer åt. Men när den egna politiken presenteras verkar receptet vara: ”Som alliansen, fast lite snällare.”

På område efter område närmar sig socialdemokraterna alliansens kravretorik: Skolan, skatterna, flyktingmottagandet och försäkringarna för arbetslösa och sjuka. Hårdare tag är även socialdemokraternas melodi. Partiet lägger sig nära, nära alliansen och hoppas på det sättet vinna mittenväljarna.

Det är fegt. Om inte socialdemokraterna nu vågar formulera ett tydligt alternativ till regeringspolitiken, kommer de aldrig att göra det.

Risken är att stora grupper människor, inte minst de som lever i marginalen, struntar i att rösta. Varför rösta om alternativen inte finns? Om politikerna ändå är överens om att de där uppe ska ställa krav på de där nere?

Två år före valet har alliansregeringen gjort bort sig totalt. Socialdemokraterna är på väg att bli ”det minst dåliga alternativet”. Det är inte så muntert för politiken. ”

Idag kan vi konstatera att allt färre social-
demokrater företräder det vi minns som socialdemokratiska åsikter. Flera av deras framträdande medlemmar har på olika sätt uttryckt att de lämnat traditionell social-
demokrati till förmån för liberalismen. Visserligen en liberalism som helt övergivits av borgerligheten, men lämnar man traditionell socialdemokrati så måste man fråga sig vart deras väljare ska ta vägen.

Nu blir det alltmer tydligt att Mona Sahlin och resten av den socialdemokratiska ledningen ägnar sig åt triangulering precis som högeralliansen gjorde före valet 2006. Onekligen så har man ett stort övertag i opinionsmätningarna, men desto närmare valet vi kommer ju klarare kommer opinionstappet att bli. Troligen kan man fortsätta att skörda opinionsmässiga framgångar ytterligare någon månad, men snart nog kommer vinden att vända.

2009 har vi ett EU-val, samtidigt som vi ska agera ordförandeland i EU. Om inte Reinfeldt

Mona Sahlin
En stylad Mona på arrangerade bilder rätt väg?

upprepar sina publika tillkortakommanden med interndemokrati inom partiet, och om man lyckas manövrera FRA-lagen till en bred parlamentarisk utredning, så finns möjligheten att Fredrik Reinfeldt kommer att framstå som en ”statsman” nästa år. Det i kombination med att ett rasistiskt parti kommer in i riksdagen innebär med stor sannolikhet ett grundskott mot socialdemokratin.

Att man dessutom, från centralt håll i partiet, agerar för att bli ett alternativ endast med miljöpartiet som partner betyder säkerligen att man kommer att dra det kortaste strået i valet som kommer om 732 dagar. Då hjälper inga stylade reklambilder på Mona Sahlin eftersom väljarna inte kommer att känna igen sig.

AB SDS SvD HD DN it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Borgerliga, Regeringen, Högerregering, Vänsterpartiet, Mona Sahlin, Debatt, Högervridning, Politik[/tags]


10 svar till “Vad vill sossarna?”

  1. Jag är en av dem som bytt från Moderaterna till Socialdemokraterna, anledningen är att Moderaterna lovade något annat än de genomförde. Det var mest gammal moderatpolitik oavsett om de marknadsförde sig som ”Nya Moderaterna”. Jag tror på Mona nu, det har inget med stylade reklambilder att göra.

  2. Jag hoppas givetvis att högeralliansen förlorar valet, min fruktan består i att sossarna fortsätter att föra en högerpolitik precis som alliansen. Tyvärr finns det ingenting som tyder på motsatsen.

  3. Att ha blivit smittad av blåtunga kallas det nu för tiden då socialdemokrater framför alliansens åsikter som om det vore deras egna politik.

  4. #3, rotfaste:

    Underbart, varför kom jag inte på den själv ? Tack.

    Att socialmoderaterna länge har varit drabbade av kluven tunga vet vi ju, det märks inte minst när det kommer till partiets förhållande till det stolta ’fredsprojektet’ EU. Partiet tycks betrakta sina väljare som totalkorkade med ett minne i paritet med guldfiskar.

  5. Att sossarna gått högerut märks på denna äktenskapliga relationen med de halvborgeliga i miljöpartiet. (V)i är inte ens med på den planhalvan eftersom vi vill något annat än dessa två partier. Vi står fast vid vår vänsterpolitik.

  6. Socialdemokraternas många utspel åt höger ska också ses i ljuset av att de vill försäkra sig om att Vänstern inte vill vara del av samarbetet med S & MP. De kommer också med all sannolikhet nå sitt mål. Däremot är jag inte övertygad om det rödgröna samarbetet kommer bli så borgerligt som det kan verka just nu. När vi väl har bilden klar för oss så står Vänsterpartiet vid sidan av! Men då brunskjortarna ser ut att ha en reell chans att ta sig in i riksdagen så kommer det ändå finnas intresse hos de rödgröna att bibehålla en positiv hållning gentemot Vänstern. För då kan just Vänstern bli de riktiga vågmästarna efter valet 2010!

  7. Vad är de för fasoner från sossarnas sida att inte samarbeta med Vänstern?

    I mina öron så ringer Göran Perssons uttalande strax innan valet, att han var beredd att samarbete höger ut, bara för att fortsättningsvis hålla sossarna i regeringsställning. Makt alltså, inget annat!

    Varför röstar inte folket efter sin övertygelse? Istället för att rösta på de om bara vill ha makt över dem?

    Rösta FÖR ett rättvisare utjämningssamhälle!

  8. JAg har insett att jag bör rösta längre vänster ut en vad jag riktig gillar för att kanske få en politik som jag kan acceptera.

    För om man kommer någonstans mellan vänsterpartiet och social demokraterna så är jag var jag vill vara.