Ubuntu 9.04


När jag häromdagen berättade att jag installerat Windows 7 på en av datorns partitioner så muttrade några av besökarna ord där man hade bytt ut bokstaven S i Microsoft till ett dollartecken. Jag är pinsamt medveten om den invändningen, dessutom tar den i hjärtat eftersom mina politiska sympatier givetvis ligger hos öppen kod och Linux.


Så idag på morgonen
kollade jag läget och upp-
täckte att Ubuntu kommit med en ny version, 9.04, så just nu håller dess 64-bitars version på att landa på min disk. För undvikande av komplikationer så kommer jag att radera partitionerna på min disk1 för att ge Ubuntu hela utrymmet. Förhoppningsvis så har de nu kommit fram till en partitionerare som ger användaren ett färdigt förslag om hur installationen bör se ut, annars får man väl chansa som vanligt.

Men jag vet inte vad Windows 7 gjorde med min Vista-installation. Jag fick nämligen en ny uppstartsbild vilket tyder på ett nytt starthjälpmedel. Därför ska jag försöka återställa Vistas egen och sedan installerar jag Ubuntu på disk1. Risken finns för driftstörningar, det har nämligen hänt att datorn helt tappat koncepterna vid den här sortens

övningar, så dröjer det lång tid innan du ser din kommentar publicerad så vet du varför.

Bloggen försvinner lyckligtvis inte, och försvinner bloggaren så vet du varför…

i Andra om: , , , , , t

[tags]Ubuntu, Operativsystem, Windows, Micro$oft, Internet, Politik[/tags]


12 svar till “Ubuntu 9.04”

  1. Man slutar ju aldrig att hoppas på att Linux klår Microsoft. Att Windows 7 är enklare är en sanning med modifikation. Eftersom jag installerade över en befintlig XP så fick jag mapparna Windows.old och program1 när jag var klar. Att ta äganderätten över dessa och radera dem var ju inte det enklaste. Kommer inte ihåg hur jag gjorde men efter massivt hackande fick jag bort dem. Att köra som root i Linux låter ju krångligt? Men i Vista och Windows 7 så måste man ju ibland köra som administrator så skillnaden är inte så stor. Dessutom syns det ganska tydligt att Microsoft har sneglat på Linux/KDE när de gjort taskbaren. Kanske byter jag till den rätta världen snart:

    Linux

  2. Partitioneraren är lite mer avancerad, men jag brukar ändå göra så här med tanke på prestanda och säkerhet :

    -välj manuell partitionering
    -skapa en primär partition i början av disken ungefär 16 GB (för 32bits räcker med 10 eller 12), välj ext4, ange ”/” som monteringspunkt.
    -skapa en 2GB partition I SLUTET av disken, välj använd som växlingsutrymme.
    -skapa en tredje partition, primär, som använder övriga utrymme på disken, ange ext3 som filsystem och ”/home” som monteringspunkten.
    -kör installationen, kom ihåg att spara användarnamn och lösenord på lämpligt ställe.

    Varför? Med själva systemet på ext4 får du mycket snabbare uppstart, din hemkatalog på separat ext3 har den trevliga biverkningen att : blir du tvungen att installera om systemet kan dina filer förbli orörda (om du förstås inte formaterar om partitionen där /home ligger). Den stora och saftiga partitionen för temporära filer är ideell när man jobbar mycket med bilder.

    • Jag kör just nu på Ubuntu 9.04 och valde det automatiska på disk1. Men jag ska kolla igenom det igen lite senare och kommer kanske att följa din rekommendation då. Uttagen på papper…

  3. Testa då PARDUS om du skall ha en kontorsdator.
    Jag har provat många distar och gemensamt drag är att man måste leta efter kompletteringar på nätet ganska omfattande.
    Pardus är inget flashigt OS men det tuggar och går och inget letande behövs. Filadmin behöver snyggas till dock.

  4. Jag kör Ubuntu 9.04 på min stationära dator och Ubuntu Netbook Remix på min netbook. Det fungerar fint och utan problem. Jag använder mina datorer till allt utom spel så Ubuntu duger gott och väl för alla vanliga datoranvändare. Om man nu saknar något program från Windows så är det bara att köra genom Wine eller genom en virtuell Windows-installation mha VirtualBox.

  5. Jag kör Mac OS och XP på min Macbook, men har nu lust att pröva på Ubuntu 9.04. Är det möjligt att installera programmet på en 16GB-usbminne och boota från stickan istället för att ha det på datorn? Och att man bara har med sig stickan och kan boota från andra datorer?

  6. Det går att köra från sticka.
    Kolla med Svenska Linuxföreningen om du skall ha en speciell sticka. 3g tror jag den kallades.

  7. Jag undrar om senaste versionen av Photoshop verkligen fungerar så fint i Wine. Det kanske har hänt en del sedan senaste PS släpptes, men när jag kollade sist så fanns det inte stöd för senaste PS i Photoshop. Jag skulle inte räkna med att Photoshop fungerar utan problem i Wine, men som sagt, det kanske har hänt en del sedan sist jag kollade upp saken.