Ska vi alla rösta på Piratpartiet?

Själv är jag ruskigt ambivalent i frågan, å ena sidan har mitt parti mycket kloka synpunkter och en bra linje i frågan, dessutom har de vettiga synpunkter i alla andra frågor, de har en genom-
tänkt politisk linje. Piratpartiet har ingenting av detta, de har bara vettiga synpunkter i en fråga, inga synpunkter alls i andra frågor.

Eva Franchell/AB: ”Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och hela Kulturutredningen, ingen av dem har värnat upphovsrätten i den nya digitala världen. I stället har de stora politiska partierna sprungit den gamla underhållningsindustrin till mötes. De låter Hollywood spåra fildelare och agera polis. Ett skivbolag har rätt att ta del av allt innehåll i en persons dator. De låter FRA granska all internettrafik, alla telefonsamtal och sms som går över landets gränser.

Nej, Fredrik Reinfeldt, Spotify är inte lösningen på de stora integritetsfrågorna. Det handlar inte om några ungar som försöker sno gratislåtar från nätet. Det handlar om rätten att få röra sig fritt över nationsgränserna, om möjligheterna att få ta del av kultur, vetenskap, religion och nyheter utan att bli övervakad och granskad i varje steg man tar.”

Det är ett hyfsat stort steg att frångå vanan att rösta på (V) i EU-valet. Men frågan är hur man meddelar sin åsikt till svenska politiker. Reinfeldt ser ut som en ledsen hund och talar om Spotify när frågor om den personliga integriteten kommer upp, och tillägger att han har barn själv. Mannen är så totalt av banan att jag blir riktigt orolig. Och resten av trojkan som befolkar Rosenbad är inte ett dugg bättre. Det verkar som om de borgerliga partierna inte har förstått folks upprördhet, men ju fler piratpartister det blir i EU-parlamentet, ju mer skulle de förstå att något har gått snett.


EU är ju en katastrof redan som det är, nästan 800 parlamentariker som ändå inte får ta del av faktaunderlaget de ska fatta beslut om. Företagen begär hos EU-kommissionen att t.ex. forsknings-
resultat ska vara hemligstämplat, och får det beviljat. Resultatet är att parlamentet inte har fakta när de går till beslut, som i fallet med Monsantos och den genetiskt förändrade majsen.

Jag menar att det egentligen inte kan bli tokigare än vad det redan är. Och ju fler piratpartister i EU-parlamentet, desto tydligare borde det bli för samtliga politiker i Sverige att man har missuppfattat folkviljan. Om femtio procent av de som är kritiska mot FRA-lagen, IPRED-lagen och regeringens kohandel med musik- och filmindustrin agerar genom att rösta på PP så skulle det bli en riktigt ordentlig skräll. En riktig ögonöppnare…

i Andra om: , , , , , , , , , AB123 SvD11 DN12 EX t Dbl EU?

[tags]Piratpartiet, EU-valet, Integritet, FRA, IPRED, Åsiktskontroll, Fildelning, EU-parlamentet, Proteströst, Politik[/tags]

  59 comments for “Ska vi alla rösta på Piratpartiet?

 1. scaber nestor
  19 maj, 2009 at 23:17

  @embryo

  Och du gör samma sak, lägger in din egen åsikt i en tolkning och ställer rättigheter och rättsprinciper mot varandra.

  Försöker du ens förstå skillnaden mellan material eller immaterialrätt?

  slutligen.
  Tror du vårt fria ord är beroende av upphovsrätten?
  Då förstår jag din logik, men jag är inte beredd att sätta en prislapp på yttrandefriheten.

 2. scaber nestor
  19 maj, 2009 at 23:30

  @embrya.

  Och innan jag drar vidare till andra debatter, allemansrätten är ingen mänsklig rättighet.
  Det är viktigt i en debatt om de mänskliga rättigheter att skilja mellan det som är och det man önskar vore en mänsklig rättighet.
  Strejkrätten är tex inte heller en mänsklig rättighet.

  Men om du ändå använder allemansrätten som exempel ber jag dig fundera över varför det är tillåtet att plocka bär, rötter, örter etc samt campa och ta del av allt naturen har att erbjuda genom allemansrätten och detta på en annan persons ägor utan att behöva fråga denne om lov, men inte få göra det på nätet.

  Avslutnignsvis.
  För att kunna efterfölja den kommersiella upphovsrätten så måste en övervakningsapparat utan dess like i historien införas.

  Tänk efter vad det gör för yttrandefriheten, meddelarfriheten, källskyddet.

  Är det värt att inskränka dessa rättigheter för att en mellanhand har ett egenintresse?

 3. Dick Thorén
  20 maj, 2009 at 00:37

  Tycker alltid att det är roligt när folk ifrån v kallar PP för nyliberalister. Det måste väl vara när argumenten tryter. Jag som kommer från en position till vänster om v, är detta parti i mina ögon ett nyliberalistiskt parti! ;) Då det inte finns ett enda parti med socialist-anarkistiska åsikter baserade på humanism, så blir det självklart PP som gäller. De kämpar i alla fall för individens frihet och inte att vi är en grå massa som är v:s utgångspunkt.

  Dick Thorén, kommunledare PP i Köping

 4. 20 maj, 2009 at 08:29

  @55 och @56:

  ”Försöker du ens förstå skillnaden mellan material eller immaterialrätt?”

  jag vet skillnaden: den är i det här fallet marginell

  ord är byggstenar (materia): man kan bygga kor utav det

  ser du: en ko (du kan omöjligt missa den nu: den står där på bokstavsängen och betar: eller hur?)

  vad jag har skrivit samman är noga planerat genomfört utvecklad omarbetat ihopfogat korrekturläst omarbetat igen producerat: det är ett jobb ett hantverk

  dikten kan dock byta skepnad: nu är den en litet hus (som råmar: det är konstigt)

  *

  ”Tror du vårt fria ord är beroende av upphovsrätten?”

  beroende är fel ord: men dom är intimt förknippade: en symbios

  samhällen där man inte respekterar upphovsrätten och konstnärskap och det fria ordet är samhällen byggda på ignorans och majoritetens förtryck av minoriteter och oliktänkande

  upphovsrätten är en garant mot censorer och ger mej som upphovsman ansvar och säkerhet: det äger

  *

  ”Men om du ändå använder allemansrätten som exempel ber jag dig fundera över varför det är tillåtet att plocka bär, rötter, örter etc samt campa och ta del av allt naturen har att erbjuda genom allemansrätten och detta på en annan persons ägor utan att behöva fråga denne om lov, men inte få göra det på nätet.”

  du får inte klampa in på någon annans ägor och sno hans eller hennes kossor eller tanka mjölk eller slakta dikalvar eller bryta upp hans lada eller skräpa ner ägorna med spam spam spam: allemansrätten innebär respekt och noggrant satta (och följda) regler

  ”För att kunna efterfölja den kommersiella upphovsrätten så måste en övervakningsapparat utan dess like i historien införas.”

  den där apparaten kommer ur att nätet är en osäker plats: fylld av bedrägerier spam virus olaglig fildelning spridning av allskönt skräp

  ”Tänk efter vad det gör för yttrandefriheten, meddelarfriheten, källskyddet.”

  inte mycket: yttrandefriheten har vi kvar, meddelarfriheten har vi kvar, källskyddet har vi kvar

  i den mån något tubbas är det olagligheternas fel: inte upphovsrättens

  ”Är det värt att inskränka dessa rättigheter för att en mellanhand har ett egenintresse?”

  upphovsmännen har en given rättighet och ett skakigt och skört yrke och är också medborgare i det här samhället – på nätet och afk: med all respekt: det är upphovsrätten som gång på gång kränks

 5. Marcus R
  20 maj, 2009 at 09:38

  #45 scaber nestor – Jag menade inte att du var piratpartist, dessutom tror jag du misstförstod liknelsen mellan fabriksarbetaren förr och mjukvarutvecklaren nu.

  Undersökningarna du länkar till kan ju tolkas på flera sätt (förrutom den första som jag inte kunde tolka alls :) t ex:

  Resultaten visar att 18 procent av de som laddar ner film också går på bio minst en gång i månaden, medan bara 9 procent av de som aldrig laddar ner film besöker en biograf lika ofta. Fildelare är alltså dubbelt så flitiga biobesökare som andra.

  Det där kan lika gärna tolkas som att de som tankar ner mycket film och går mycket på bio är mer film-intresserade än de som inte tankar ner film eller går på bio. Samma sak med musik – de som drar hem musik är människor som faktiskt är intresserade av musik.
  De undersökningar som säger att fildelning kan öka skivförsäljning (harvardlänken bl a) är bara hypotetiska också. De kan inte diskutera empiriskt vad som skulle hända om piratkopiering inte hade funnits eftersom de inte kan stänga av all piratkopering för en vecka (eller ens en sekund).
  Vad man kan bevisa däremot är att där finns människor som drar hem saker, ser/lyssnar på det och sedan aldrig betalar för det fast de tycker det är bra.

 6. Gunnar P
  21 maj, 2009 at 02:38

  Tycker att det är ok att missa en mandatperiod för att visa Sveriges nuvarande riksdagspartier att de inte kan fummla hur som helst. Ett klart tecken på att de gjort något fel är att rösta väldigt TYDLIGT för dem i frågan. Det har störst effekt.

  Sen skall vi ju inte tala om utriket, där detta skulle få OFANTLIG effekt. Skicka båte Christian och Amelia, och det kommer bli stora löpsedlar runt hela jorden.

  Hur många indier tror ni någonsin hört talas om något av de sju riksdagspartierna, eller har ens den blekaste aning om vad de står för. Siffran är nog nära noll. PP däremot vär världskänt i media, och skrivet om runt om jorden. Vill vi ha en egentlig förändring inte bara i Sverige, utan även EU, och en ögonöppnare internationellt är PP rätt val.

 7. Stolt
  27 maj, 2009 at 02:10

  Både M och S har förbrukat mitt förtroende nu, när det gäller frågor som är viktiga för mig så tycks de stora partierna strunta totalt i den digital generationen. Man kan singla slant mellan dem när man röstar, snart kommer telekompaketet, IPRED2 och IPRED3 et cetera oavsett vad som sägs:

  ”Vi ska inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration.”

  Tro inte att Vänsterns löften idag är mer värda, det är utav samma skrot och korn allesammans och visst klappar de varandra på ryggen väl inne i maktens korridorer. Jag är riktigt upprörd över den senaste tidens lagstiftande och den (ruskiga) oförståelsen för modern teknik. Jag önskar innerligt att alla som värnar om personlig integritet ryter ifrån innan det är försent.

  Idag förtidsröstade jag på PP.

  Tillsammans kan en hel generation, en framåtsträvande generation, visa politikerna att man inte accepterar vägen mot ett övervakningssamhälle år 2009 och att man tycker det är FEL att skänka mäktiga företag polisiära rättigheter!

Comments are closed.