Sabis Haninge Centrum och ursprungsmärkningen


Någon gång nu i helgen berättade jag att jag talat med en personal i en butik i Haninge, en kille som ansåg att försäljning av israeliska grönsaker kändes problematisk. Han sade att frågan skulle tas upp påföljande vardag.

Idag hade jag återigen vägarna förbi Sabis-affären i centrum för att handla. Då ser jag att de, istället för att skylta med ursprungslandet Israel, har tagit bort den infon helt. En klar försämring. Det var uppenbarligen den metod de valde att använda. Vissa handlare har valt att felskylta ursprungslandet, men här hade man istället tagit bort den infon helt. Så bortsett från att det är en av kommunens dyraste butiker så använder man sig av fula metoder.

Min första åtgärd lär väl bli att skriva en mycket kort text som jag ska se till att klistra upp på diverse ställen, möjligen ska den vara tvåspråkig – svenska och arabiska? Kanske bör man sprida uppgifterna om vilka handlare som gör på detta sätt via Facebook, Twitter och liknande? – ETC AB1 it

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Sabis, Haninge, Sharon, Ursprungsmärkning, Israel, Mellanösternkonflikten, Bojkott, Politik[/tags]


14 svar till “Sabis Haninge Centrum och ursprungsmärkningen”

 1. Ja visst borde det spridas Jinge.

  Har själv inget på Facebook, men om någon av läsarna har det så kanske de vet hur man går till för att få ut infon där om alla affärer som väljer att ”felmärka” varor från Israel.

  Själv så tror jag också kommer långt med att skriva på bloggar : )

  Vem vet Nätverket Bojkotta Israel kanske även kan lägga till på sin hemsida information om dessa affärer?

  Ska maila och kolla!

 2. Bra Jinge! Sabisaffären är fan-i-mig den dyraste i haninge. Dessutom har de ofta kassler och annat kött som är alldeles grått. Utgånget datum. När jag sade till förra sommaren tog de bort kasslern och lade tillbaka den senare. Jävla fuskaffär!

 3. Detta går att läsa på deras hemsida, många av kanske redan har sett det:

  Anmäl butiker som fuskar med märkningen av israelisk frukt. Det är inte bara olagligt utan också straffbart. Lagen och föreskrifter meddelade med stöd av lagen omfattar alla produkter som märkts på ett sätt som vilseleder konsumenten om produktens ursprung.

  Så här gör du för att anmäla fusket: Skriv till Miljö och hälsoskyddsnämnden i din stad. Vid allvarliga fall, gör även en anmälan till polismyndigheten på din ort. Vi tog hjälp av en jurist och så här formulerade vi oss.

  Anmälan till lokala Miljö och hälsoskyddsnämnden, klicka här
  http://www.bojkotta-israel.org/cms/visning/index.php?ID=128

  Anmälan till polismyndigheten, klicka här
  http://www.bojkotta-israel.org/cms/visning/index.php?ID=129

  Bakgrund: Svenska butiker fuskar med märkning av israelisk frukt. Det avslöjar svt:s Aktuellt efter att ha granskat 22 livsmedelsbuitker i Stockholm och Uppsala. Av dessa hade ungefär hälften en felaktig ursprungsmärkning av frukt och grönsker från Israel.

  Anledningen tros vara att frukt och grönsaker från Israel blivit svårsålda på grund av Israels ockupationspolitik. På senare år har 4000 klagomål inkommit till EU-kommissionen från importörer i Europa mot att ursprungsmärkningen av produkter från Israel varit felaktig. (Aktuellt SVT, 2004-04-05. Fusk med märkning av
  israelisk frukt. )

  http://www.bojkotta-israel.nu/

 4. Finns det inte en lag att man måste ange information om produkter? Typ innehåll, ursprungsland et.c.

  Jinge, du borde gå tillbaks och klaga på att du inte kan se vart de kommer ifrån.

 5. Bra att du tar upp saken. Själv handlar jag sällan där, jag väljer hellre Coop Forum eftersom det är mycket billigare. Hur de gör med frukt och grönt vet jag inte, men ursprungsmärkt är det!

 6. I min VI affär har vi idag otroligt billiga tomater och sallat. Jag misstänker att jag vet var de kommer från. Hann inte diskutera det med pesonalen men väl andra israeliska produkter.

  De skulle tala med chefen. Det kan lösa sig att skriva lappar och klistra upp i portarna för här bor det folk som garanterat inte vill handla israeliska varor.

 7. Det här är skamligt. Kanske kan en bojkott av deras butiker få dom att ta sitt moraliska ansvar?

  Jag tycker att det är ett mycket kreativt initiativ av dig Jinge att hänga upp lappar angående det här. Fler bör göra likadant.

  Det är skamligt av Sabis.

 8. Idag står det i Metro att Frukten från Israel var” från Spanien”. Svenka matbutiker märker om sina varor. Nu har Metro avslöjat att mat-jättarna Ica och Lidel säljer israelisk frukt under förespegling att den kommer från andra länder som Spanien.

 9. Din blogg har hamnat under mina favoriter i datorn. Du uppdaterar mig på ett roligt och intressant vis. Fortsätt så…

 10. Palestina: Metro avslöjar eller undersöker inget, de refererar bara ett TT-telegram, kommer förmodligen från Aktuellt.

 11. Kurt: så står det i tv4.se.
  Det är tidningen Metro som genomfört en granskning av Lidl- respektive Ica-butiker i Stockholm, Malmö och Göteborg – och därmed upptäckt fusket.

  Ändrar ursprung
  Lidlbutiker har sålt sharonfrukter från Israel under Spanien-flagg, medan en Ica-butik i Malmö säger sig ha avokado från Kenya. I själva verket är dock även dessa Israel-importerade. En Ica i Stockholm har gjort samma sak, men istället ändrat ursprunget till spanskt.

  http://nyhetskanalen.se/1.814710/2009/01/20/fuskandrade_land_pa_israelisk_frukt

 12. Det är ju inte klokt. Där har jag handlat många gånger. Jag bor ju nästan nere i Dalarö och det är en välsorterad affär. Jag hoppas att du sätter upp lappar Jinge, behöver du hjälp så vet du hur du ska nå mig. Idag har det ju avslöjats mer fusk, TV4 handlade jättemycket om de affärerna som fuskade med märkningen. Paprika har jag köpt massor av gånger på Magnum, som affären kallades förut. Jag undrar hur det har varit med den, den kanske också är odlad på olagliga bosättningar på Västbanken?

 13. Ja i dag blev det ett besök på Coop Forum i Umeå. Där var Avokadon märkt på hyllan från Mexico på förpackningen står det Israel. Nämnde det för en i personalen och skulle självklart ta upp dem med hennes chef på mötet. Märkningen som görs framför frukten den görs av Pricer ett externt företag. Har kollat upp förtaget och de verkar ha verksamhet lite varstans i Europa. När jag och kvinnan som jobbar på CF stod och pratade om att det förekommit på andra affärer så kommer en till kund till oss och visar oss citrusfrukten. Märkt på hyllan Spanien men på produkten står det Israel. Jag nämnde att detta var olagligt och hon skulle verkligen ta upp det vid mötet. Den här affärens personal har jag ALLTID haft ett gott bemötande ifrån i många många år. Så jag tänker låta detta gå en månad – om jag ser något fel så får de veta det. Efter det så säger jag att nu blir det anmälan. Som kvinnan sade så är det inte CF som gör dessa lappar – de kommer från Pricer färdiga och allt. Men då är det ju Coops ansvar att rätta till Pricer eller hur.