Reinfeldts skuldsättarpolitik


Nu har regeringen Reinfeldt under tre år lånat massor av miljarder för att på det sättet kunna sänka skatterna för dem som redan har det bra ställt. Man sätter folket i skuld under förespegling att det ska vara bra för att det ökar incitamentet för att arbeta, jo man säger så, och dessutom påstås det minska utanförskapet.

Reinfeldt

I praktiken betyder det att t.ex. trafikolycksoffer som skadat sig så allvarligt att de inte kan gå själva numera inte får någon del i skattesänkningar, och inte heller andra som pensionerats på grund av sjukdom. Jag läste för ett tag sedan om en cancersjuk kvinna i 50-årsåldern som hade fått en diagnos om maximalt 12 månaders överlevnad, inte heller hon skulle få någon extra hundralapp när skatten var dragen. Ja hon till och med riskerade att mista sin sjukpenning för att hon inte stod till arbetsmarknadens förfogande.

Samma sak gäller ålderspensionärer. En av mina grannar, en dam i 80-årsåldern som tar sig fram med hjälp av en rullator, hon får inte en krona i skatte-
sänkning medans en 40-årig byggnadsingenjör som bor i närheten har fått reducerad skatt med över 35 000.- per år. Pengar som till största delen är upp-
lånade och därmed har ökat statsskulden.

Ser man på de debatter där Reinfeldt deltar så glömmer han aldrig att minst två-tre gånger påstå att de rödgrönas reformförslag är ofinansierade, ett argument som han helst slänger i ansiktet på deras partiledare i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det han inte nämner är att högerregeringens skattereformer inte heller är finansierade utan bygger på att Sverige kan låna pengar utomlands.

Jag tänkte på det häromdagen när jag passerade denna uteliggare. Han hade sovit på en bänk under natten och antagligen har han ingen egen bostad. Det är fullt möjligt att han har försatt sig själv i den belägenheten, det vet jag ingenting om. Men det jag vet är två saker, ingen levande människa kan vara hundraprocentigt övertygad om att aldrig hamna i den situationen själv. Och när landets skattein-

bostadslös

täkter delas ut till dem som redan har bra inkomster, så är det självklart att de som behöver samhällets stöd och hjälp blir utan.

Det är helt enkelt skillnad på folk och folk, något som alltfler blir medvetna om under den nuvarande regeringen. Talet om arbetslinjen och utanförskapet har helt tappat sitt innehåll och är nu ett mantra som Reinfeldt mekaniskt upprepar med jämna mellanrum. Han tror säkerligen att människorna i landet fortfarande tror på dessa dimridåer trots att det har gått tre år sedan den stora bluffen.

I dagens upplaga av tidningen Mitt i Haninge så finns det en notis på förstasidan som nämner att Reinfeldt bodde i Haninge när han föddes, och bodde kvar här tills han var sex år gammal.

Det äpplet hamnade i ett annat land när det föll.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn123 svd1 ex1 ab1 t

[tags]Reinfeldt, Högerpolitik, Utanförskap, Arbetslinjen, Skattereformer, Statsskulden, Fördelningspolitik, Haninge, Högerregeringen, Nyliberalism, Politik, Alliansen, Solidaritet, Jämlikhet[/tags]


17 svar till “Reinfeldts skuldsättarpolitik”

  1. Jag ställer mig helt frågande inför människovärdet i dagens samhälle? En uteliggare ska skylla sig själv medan hundar får hjälp för de mest larviga åkommor?

    Bortsett från detta så tror jag inte de rödgröna kommer till makten 2010 och knappast någonsin under nuvarande ledarskap.

    Det finns liksom ingen struktur i de rödgrönas regeringsalternativ…

  2. Jag har tidigare röstat på vänstern, men nu när partiet sålt sin ideologi för en plats i regeringen så blir det Fi istället.

  3. De borgliga spelar i ett system skapat av socialdemokraterna där allt tal om jämlikhet är fokuserat på den stora mittengruppen av inkomsttagare (arbetare, tjänstemän). I ett system där fokus aldrig har legat på de som har det allra svårast verkar en omfördelning inom de breda lagren närmast trivialt, det moraliska priset är ju lågt eftersom de inte omfördelar från de fattigaste till mellangruppen.

    Att socialdemokraterna har skapat förutsättningarna för den omfördelning som skett på sistone är kanske inte så konstigt med tänke på att socialdemokraterna i grunden är ett intresseparti för arbetarna, inte ett parti för de fattiga.

  4. Vänstern gjorde bort sig när de valde Mona som gruppledare. Miljömupparna åxå, det är ju ett borgerligt parti. Se bara på deras inställning till facket.

  5. För mig finns det bara vänstern som alternativ.
    Jag var social demokrat tidigare men Gröan gjorde så jag gick vänster ut. Nu med mona Sahlin skulle jag vilja gå mer vänster ut för hon skrämer mig med sin marknads liberala prat och oförmåga att leda något, när hon kan inte ta vara på sig själv.

    Jag är en diabetessjuk student som har 4 barn, jag var en högt betald byggnads elektriker som pajade knäet och gick tillbacka till skolbänken och nu lever vi på cirka 23 kr per person efter att alla fasta räkningar är betalda och förskolan klagar är min dotter får en morot varje dag att ta till skolan när de andra barnen får apelsiner och bananer. 3-5 kr kilot eller 12-19 kr kilot bestämmer vad mina barn för för frukt.

    jag röker inte, driker inte och jag är inte lat, jag är bara för sjuk att jobba och studera samtidigt. Inga skattesänkingar om dessa inte är på matvaror skulle göra något för mig.

  6. Ja,efter nästa val får man göra ytterligare hål i svångremen.En fråga bara?På vilket sätt är MP borgeligt?

  7. Hjoh, vi får ju inte glömma hur öppna Miljöpartiet var för att på lokal nivå samarbeta med Alliansen och stödja deras politik även där regeringspartiet tagit avstånd från visst agerande (där de sedan skyller på att lokalpartierna är oberoende).

    Återigen reflekterar Reinfeldts agerande blott den arbetsplan som han redan 1993 lade fram i ”Det Sovande Folket”, där han som säkert är bekant säger: ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.”

    Det han lärt sig sedan 1993 är att man inte kan basunera ut vad man egentligen vill och vänta sig stöd, man måste ljuga och dölja de sanna intentionerna.

  8. Det är ju inget annat än klassisk borgerlig politik. Först Fälldin (Gösta Boman), sedan Bildt och nu Reinfeldt. Allt upprepar sig, frågan är om det är en fars eller tragedi.

    Problemet för oss är att om det blir regeringsskifte är varken s eller vp (mp har inte behövt bekänna färg i den frågan än) beredda att beskatta den lilla grupp som har verkligen gynnats av m och c (de är de verkliga högerpartierna) ekonomiska politik.
    S och vp,s politik är att alla ska dra sitt strå till stacken, även de som går på knäna.
    Frågan är om de och tillsammans mp vågar bryta sitt invanda mönster.

  9. Christer W ja jag hoppas att de kan bryta sinna invanda mönster.

    Pensionärer, sjuka, arbetslösa och studenter behöver hjälp nu och om man är 2 av åvanstående behöver man mer än en röd-grön allians. Man behöver då vinna på bingolotto eller dylikt

  10. Med ett år kvar till valet kommer ynnesten också att kläda av, syna, Nya Alliansen dess lömska lånebidragskuld.
    Alltså finansministern tar lån enbart för att ÖKA Svenska statens utländskuld, enbart för ge den där tusenlappenn i skattebidrag..

  11. Nya Alliansen kommer mycket troligen falla vid sin egen läst. Skattebidragsugare–

    Moderaterna har väl inom sitt förbund närmare 35% dönickar, som ej vill jobba.

  12. Styvbard: genom att inte föra en genomtänkt klasspolitik är de borgerliga.

    Sakfrågor är bara fånigt att hålla på att diskutera. Miljöpartiet tar sin utgångspunkt i samhällsanalysen i något annat än klass. De har heller inte bevisat sig vara materialister.

    Alltså är de borgerliga.

  13. Jisses. Har lite svårt att se relevansen i all kritik mot ett borgerligt budgetunderskott när ”ni” röd/gröna vill ha mycket större stimulanspaket. Varifrån kommer de pengarna om de inte lånas? Vi pratar ju mångmiljardbelopp! Kom inte dragandes med ”återinförd förmögenhetsskatt” eller annat dravel. Det är knappast där pengarna finns till stora järnvägssatsningar mm.

  14. >Niclas Eriksson<
    Bra att veta…röstade på dessa valet 2006.Vilket inte känns helt bra nu.Och lär inte få min röst 2010.Hela vänstersektorn känns väldigt instabil tycker jag!Finns det verkligen nåt alternativ till Mordor och härskarringen i nästa val?

  15. I det här fallet kommer den utslitna frasen ”att välja mellan pest och kolerar” väl till pass.
    För ”vem ska man tro på tro på tro på?”

  16. Erik, varför inte höjd inkomst- och kapitalskatt. Jag är beredd att betala mer trots att jag inte tillhör de välbeställda.

    • Mansour! Samma här. Får jag mindre slantar att röra mig med så är det helt ok, bara de går till nåt vettigt och inte rakt ner i fickorna på moderaternas vänner.