Regeringen KÖPER väljare


Vad gör en regering som är helt tom på idéer om hur man ska utveckla Sverige, en regering som i avsaknad av en politik som strävar mot förnyelse och förändring inte förmår att peka med hela armen?

Jo man talar om ett femte jobbskatteavdrag, för en sådan ytterligare skattesänkning håller majoriteten av väljarna lugna ytterligare ett tag medan man febrilt letar efter frågor som är av sådan dignitet att man kan gå till val på dem inför 2014. För det är så det är, aldrig förr har vi haft en så fantasilös regering, jodå visst har de marknads-
anpassat en del och sålt ut statliga verksamheter så att de nu hamnat i andra staters ägo, eller så sköts verksam-
heterna av diverse utlandsbaserade och skattebefriade riskkapitalbolag.

Man satsar 800 miljoner på att rusta upp järnvägsnätet i Sverige men fem miljarder på att köpa in amerikanska Black Hawk-helikoptrar, men en sådan prioritering imponerar inte. Allt fler svenskar vill ta hem våra soldater från Afghanistan och snart kommer missnöjet att nå nivåer som kommer att bli problematiska för regeringen. Det vet man, och det man då gör är att prata om – jobbskatteavdrag. En muta åt en opinion som blir alltmer ifrågasättande.

Regeringen är medveten om att folk i allmänhet ogillar den sociala nedrustning som görs, privatiseringen av apoteken, försämringen för dem som är sjuka, alla förstår att hälsa inte är något som man kan lagra och ta fram vid behov. Blir man sjuk så att man inte kan arbeta så vill man slippa flåshurtiga och outbildade jobbcoacher och istället få sjukvård och en sjukersättning som man kan klara sig på.

Sverige har ett stort antal pensionärer, och inom ett eller två år så kommer en mycket stor andel av dem som idag arbetar att också vara pensionärer. Det är visserligen bra för de yngre som allt oftare är arbetslösa, men för de äldre som ser att pensionerna blir långt sämre än vad de hade hoppats på är läget illavarslande. Att sedan pensionärer, förtidspensionerade och sjukskrivna inte fått del av alla skattesänkningar skyller man på det magiska ordet – arbetslinjen. Ett ord som man förväntar sig ska öppna alla dörrar och lås likt en Houdini, fast inom politiken.

Man har nämligen listat ut att om man kan hålla alla som har ett heltidsarbete nöjda, ja då är möjligheterna till att bli omvalda goda, problemet för regeringen är närmast att folk i allmänhet, oavsett om man har ett arbete eller är pensionär, vill att välfärden ska fungera. Nu har regeringen försatt sig i en situation där hemtjänst, sjukvård, åldringsvård och skola alltmer drivs av olika riskkapitalbolag med säte på olika öar i Västindien.

Men väljarna börjar förstå det nu, det är därför som den eventuella innovationskraft som kan ha funnits på regeringsnivå numera enbart består i ord som arbetslinjen och jobbskatteavdrag, och åter jobbskatteavdrag. Man försöker helt enkelt muta sig kvar i Rosenbad..

it , , , , , ab1234 ex12 svd12 dn1234 gp ekot1 svt


20 svar till “Regeringen KÖPER väljare”

 1. Det är väl som det alltid har varit, kommer ihåg en rapport jag läste för några år sedan där man hade räknat ut kostnaden för att köpa en röst i Sverige genom att föreslå diverse ökade utgifter eller skattelättnader. Såvitt jag kommer ihåg så handlade prislappen om 250-300000 kronor…

 2. Huvudet på spiken! Noll politik, bara mer slantar. Det funkar ju uppenbarligen det med, frågan är hur länge?

 3. Jag har i flera år försökt förklara för dem som röstat på alliansen, sambandet mellan ett hundra mer i plånboken och all tragik som omger dem. En ensamstående mamma som röstar på alliansen för att hon ska få en hundring mer, eller för att få behålla sin städhjälp samtidigt som hon ser sina sjuka eller arbetslösa medsystrar bli utförsäkrade och gå under är för mig ofattbart. Vad är en hunring eller två? Vad kan man få för dem? ett par chipspåsar och några läsk och en film? 4 cigarettpaket? en behå? Två nya blomkrukor? Medan grannen eller väninnan tar livet av sig eller förlorar ett barn på grund av neddragningar inom sjukvården? Det finns inga summor i världen som kan gottgöra en för förlusten av närstående. En närstående som dött därför att man själv röstat på hundralappen. Hoppas att folk tänker sig för ordentligt nästa gång, om de nu klarar livhanken tills dess.

 4. Det är väl föga förvånande att politiker köper väljare. Ohly lovade att anställa 200,000 i offentlig sektor, snacka om att köpa väljare.

  • Om man vill få fart på ekonomin när det råder massarbetslöshet så är det bättre att anställa folk för att gräva hål och sen fylla igen dem än att ge skattesänkningar till välbeställda människor. I den offentliga sektorn kan man antagligen hitta mer meningsfulla arbetsuppgifter än hålgrävning, en win win situation.

   Jämför gärna Ohlys förslag med den stora jobbskapande reformen i budgeten, en sänkning av restaurangmomsen som enligt regeringens egna beräkningar ska skapa 3000 (lågbetalda) arbeten till en kostnad för statskassan på TVÅ MILLIONER KRONOR per arbete.

   • Går inte pga inflationsmålet. Alla arbetslösa kan anställas av staten till nästan samma kostnad som att ha dem arbetslösa då de ju betalar tillbaka mer skatt som anställda. Ingen vill ha låg arbetslöshet (inte vänstern heller), man vill ha lönepress nedåt. Den stora offentliga lögnen i landet avlång som även grävande journalister skyr. Opassande att skriva om, helt enkelt. Plumpt & fräckt.

  • @Kallekula
   Att ha full bemanning i offentlig sektor är ju ett fruktansvärt exempel på röstfiske. Att vilja att äldre ska få städhjälp av hemtjänsten istället för att överklassen ska få billigare städning är inte heller bra. Jag tycker Juholt utrycker det bra när han pedagogiskt försöker förklara att man inte kan få allt, särskilt inte när man som Allianzregeringen, SÄNKER statens inkomster genom skattesänkningar på inkomster vilket hittils inte verkar ha haft någon av de effekter Borg och Co påstod att det skulle ge.

   Vad vi har att välja på är rejäla satsningar på infrastruktur, Allianzens 800 miljoner är en piss i havet och inte ens nära av vad som krävs, och jobbskapande åtgärder i offentlig sektor ELLER fortsätta skattesänkningar och subventioner för de välbeställda samt avveckling av lönsamma statliga företag. För mig är valet mycket enkelt.

  • Ja, det var en ofantligt korkad jämförelse.
   Att skapa arbetstillfällen inom en sektor som har skriande behov av arbetskraft för att kunna utföra för medborgarna nyttiga tjänster är ju ingalunda att köpa väljare. De väljarna arbetar mot lön.

   • Röstfiske är ett flytande begrepp och om man skall vara konsekvent måste man ju komma med en definition. Jag uppfattade att ekonomiska fördelar i utbyte mot röster var det som avsågs, kanske hade jag fel?

    • Ja, du hade fel. Vad som avsågs är tydligt i bloggposten. Du försöker dig på att jämställa en skattesänkning med arbete mot lön inom ett för medborgarna särdeles nyttigt område. För att få ihop denna din korkade jämförelse måste du leta minsta gemensamma nämnare för att få ihop, men det förbättrar inte jämförelsen på något sätt.

     • Men enligt din definition är löften om bidrag just röstfiske då ingen motprestation förekommer.

 5. Reinfeldt tror att svenskarna är dumma i huvet och jag undrar om inte har rätt. Igår skröt han på Rapport om att en sjuksköterska får 1800 kronor mer i plånboken tack vare hans jobbskatteavdrag. Men, vänta nu! Är det inte samma sjuksköterska som blir av med 3000-4500 spänn i månaden för utebliven ob-ersättning som det nu är aktuellt på Karolinska? Och som självklart kommer att bli norm i hela Sverige?

  Jag har en supersmart granne som röstade på alliansen för att få 200 spänn mer i månaden. Hon tog anställningen förra året på ett privat vårdföretag och upptäckte med första löneutbetalning att hon får 10-20 spänn i timmen i ob-ersättning för kvällar, nätter och helger.

  Tycker som om det är sant att matteundervsningen i Sverige i minst sagt undermåligt! Hur skulle Reingelt annars kunna styra? Om bara vanligt folk kunde räkna på tredjeklassens nivå åtminstone?

  • Hej S,
   Jag förstår inte vad Riksdagen har med sjukhusens ob att göra och skulle uppskatta en förklaring. :)

   • Om du, Rebecca, tror att sjukhus och privata vårdföretag eller företag öht rånar sina anställda på avtalsenliga ersättningar som tagit decennier att förhandla fram och fastställa, på ett penndrag, utan ett gigantiskt, tyst, politiskt stöd från högsta ort så hjälper det inte att förklara någonting för dig.

    En skjuksköterska som får 1800 över efter skatten, och samtidigt förlorar 4000 efterskatten, har liksom gått back, om du förstår vad jag menar. Skettepengar är det som betalar hennes lön. Den skatt som du och jag betalar. Vart tar de 4000 vägen? Och hur finansierar Reinfelt sina skattesänkningar? Och vad gör han med överskottet? Skjusköterskan går låt oss säga back med 2800 kronor. Vem får dessa 2800?

    Förslavningen av arbetskraften är det som pågår. Man sänker deras löner och livsstandard och tutar i dem att man har gett dem mer pengar i plånboken. Det kräver inget skyhögt IQ för att genomskåda det hela.

  • Kanske lättare att förstå om du hade länkat till en källa, t ex: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/86810
   Jag tror inte så många hade någon aning om OB-förändringen faktiskt såvida man inte jobbade inom sjukvården och specifikt Karolinska; är där någon liknande sänkning på andra sjukhus?

 6. Jag undrar hur mycket pengar moderaterna har fått av riskkapitalister och andra kapitalägare för att de ska få köpa apoteken, sjukhus, skolor och annan statlig/kommunal verksamhet som nu säljs ut? Det törs de inte redovisa, av förståeliga skäl, därför kommer inte spöket Arkelsten att närvara vid den offentliga diskussionen. Reinfeltdt är lika feg och vågar inte debattera sjukvården med nya s-ledaren Juholt. Samtidigt snackar de om demokratiska ideal, de borde verkligen skämmas!

 7. Idag såg jag för första gången en svensk baglady. Hon satt utanför Ringens köpcentrum på Söder med en plastlåda där folk lade pengar och hade alla sina tillhörigheter i en kundvagn. Visst ser man många tiggare nuförtiden men de verkar oftast vara från Rumänien och jag har slagit ifrån mig det med att de där ju är invandrare från EU och inte har rätt till socialbidrag. Men nu börjar även svenskarna dyka upp på gatan och då förstår man att någonting har hänt. Att medelålders kvinnor får tillbringa sitt liv på gatan och sova under broarna, det ärden här regeringens politiska arv. Så j…a ovärdigt!

  • Om du letar lite här på bloggen så har jag bilder på minst två kvinnliga bagladys som jag har tagit i Stockholm. Sök på uteliggare.

 8. Skönt att höra alliansen påstå att ekonomin går som tåget, detta betyder ju då att den s.k. krisen är avblåst även officiellt, väl? För så djärv är man väl ändå inte att man påstår att landets företag går som tåget men att kristiden ändå är helt naturlig för kreti & pleti längst ned på stegen? Den gamla neo-liberala (s)-regimen hade väldigt svårt att ”blåsa av” den s.k. 90-tals krisen vill jag minnas, det var nästan så vänsterblaskorna till slut nästan fick börja ställa fräcka frågor typ: ”-Nu är krisen över & då kommer det borttagna välfärdsgodiset att återställas, precis som utlovat väl, va??” Hur det gick med den saken vet vi ju. Alliansens enda tillgång är ”Krisen”, det tillstånd då en majoritet blir saliga över när någon med allvarsrynkad panna säger att det måste sparas utan att presentera några som helst opartiska diagram som visar att det är så. När ”Krisen” officiellt är avblåst är Kejsaren utan kläder fullt påklädd i dyr kostym jämfört med alliansens ekande tomhet…