Högeralliansen skapar utanförskap

Svensken skulle få tusen kronor mer i plånboken, så gick talet när högeralliansen lurade sig in i Rosenbad.

AB: ”Sänkta skatter skulle ge mer pengar i våra plånböcker. För många blev det tvärtom. Drygt 60 procent av över 50 000 Aftonbladet läsare säger att deras ekonomi försämrats på senare år. Bilden får stöd i den uträkning som Swedbank har gjort för Aftonbladets räkning. Banken tittade på olika typfamiljer och kom fram till att en barnfamilj med två heltidsarbetande vuxna hade 780 kronor mindre kvar i månaden den här sommaren jämfört med för ett år sedan. Visserligen har de vuxna fått högre lön och lägre skatt. Men förbättringarna har ätits upp av höjda räntor, dyrare mat, bensin och el.”

När Aftonbladet tillsammans med Swedbank räknar fram resultatet så blev det 780 kronor mindre i plånboken, och då ska man ha klart för sig den standardsänkning som drabbat pensionärer, sjukpensionärer, sjukskrivna och arbetslösa. De som arbetat hela sitt liv, och som verkligen borde ha rätt till en extra slant i plånboken får – ingenting.

Det har varit klart länge nu, och visst kan man också skylla en del på Göran Persson, men det undantar inte räknenissarna på finansdepartementet från ansvar. Ingen i den nuvarande regeringen kan skylla miss-
lyckandet på något annat än sig själva. Istället talas det om ökad valfrihet då man färdig-
ställer barnläkarmottagningen vid Sofiahemmet, en mottagning bara för dem som har råd att försäkra sitt barn för 4-5000.- om året, en försäkring som gör att deras ungar går före alla köer.

Nu har Anders Borg fått samla i ladorna under två år, Sverige har ett rejält budgetöverskott, då hade det väl varit rimligt att lägga en del av

Pengar
det överskottet på skola, vård och omsorg, men istället väljer man att konkurrensutsätta och så tar man fram mantrat ”att öka valfriheten”. När nu många 40-talister ska gå i pension så har en stor del av pensionen spelats bort på börsen och kvar återstår då bara ättestupan. Ingen grupp har skapat så mycket utanförskap som högeralliansen, inte någonsin… it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Högeralliansen, Anders Borg, Göran Persson, Valfrihet, Tusenlappen, Utanförskap, Pensioner, Pensionärer, Sjukpensionärer, Arbetslösa, Sjukskrivna, Politik[/tags]

  16 comments for “Högeralliansen skapar utanförskap

 1. 21 augusti, 2008 at 19:15

  I grannkommunen har de börjat lägga ut hemtjänsten på entreprenad trots att kritiken mot dessa bolag inte är nådig. De anställda är mycket tveksamma till att gå över i privat regi. För att inte tala om de gamla som är nöjda med det som fungerar.

  I tysthet sker ett systemskifte utan återvändo…

 2. Henrik
  21 augusti, 2008 at 19:20

  ..och hur mkt hade blivit kvar med högre skatt?
  Ännu mindre.

  När konjunkturen går ned globalt är det väl självklart att folk får mindre över. Men det blir ju inte ett dugg bättre för att skatten då är ännu högre..

  Dyrare mat, el, bensin, räntor hade vi ju haft oavsett, det har ju med helt andra saker o göra..

 3. Kurt
  21 augusti, 2008 at 19:55

  Nåja, Anders Borgs ladväggar har ju inte varit helt täta, många i storstädernas fashionabla villakvarter har ju faktiskt fått det betydligt mycket bättre under den här tiden också. Med omfördelningen av fastighetsskatten till landsbygden, och skattefinansierade pigavdrag. Men ännu är man ju inte på långa vägar nöjda, pigavdragen är ju ännu mest symboliska, de flesta väljer fortfarande svarta tjänster, som Henrik Berggren så frankt konstaterar i DN behövs nu bara ”fler fattiga som är villiga att utföra dem. ”.

 4. Christer W
  21 augusti, 2008 at 20:01

  Underligt att historien upprepar sig som fars. Det är ju inte första gången ett borgerligt regeringsinnehav är ett fiasko.
  Borgerligheten har blivit alltmer inkompetenta både som politiker och företagsledare och de har i sin självupptagenhet placerat sverige i gärsgårdsserien.

 5. Marcus R
  21 augusti, 2008 at 20:01

  Jag håller inte riktigt med om resnemanget med Barnmottagningen.
  Om försäkringen verkligen är en försäkring så lär redan sjuka barn få betala antingen offantliga summor eller så blir de inte mottagna där alls.
  Det betyder att de inte redan är i någon kö och att föräldrar som redan betalar en avgift till samhället och sjukvården (genom skatt) betalar en extra avgift för att deras barn _kanske_ blir sjukt. Skulle barnet bli sjukt så tar de inte upp plats för andra barn i kön heller.
  Jag hade klagat på systemet om de hade kunnat dra av försäkringen på skatten men nu är det väl inte så.

  Att något måste göras åt vår allmäna sjukvård håller jag med om, dock tror jag inte att det är lönt att bara slänga in pengar utan andra metoder krävs.

 6. Daniel A
  21 augusti, 2008 at 21:47

  @Henrik

  Det här kanske låter konstigt, men lägre skatt kan skapa inflation. det kanske låter konstigt, och det är inget dom lär ut på ekonomiutbildningarna på handelshögskolorna, men det är ändå vedertaget att man ska inte sänka skatten vid högkonjunktur utan istället göra det i lågkonjunktur om man ska pilla på skatten.

  Sedan är ju inflationen i det här landet visst skapat till hälften av riskbanken, så kompetensen och logiken hos våra styrande ekonomer är inte den högsta.

 7. Daniel A
  21 augusti, 2008 at 21:58

  Jag vill rapportera om staffanstorp som jag aldrig har satt min fot i.
  Där ska man lägga ut personlig assistans på entreprenad. Fullständigt. Kommunen ska inte ha nåt med assistans att göra.
  Jag ska inte dra upp detta med revision m.m. för det har jag gjort förr utan mer koncentrera mig på det lagliga i detta.
  Det är olagligt. Det olagliga i denna handlig är att om assistansbolaget inte vill/kan utföra sina tjänster så är kommunen SKYLDIG att vid 00-slaget utföra assistensen istället.
  Detta är inget ansvar man kan avtala sig bort ifrån med bolaget. Känner inte bolaget för att ta hand om alla assistansberättigade efter klockan 23:00 helt plötsligt så måste alltså kommunen ha satt ihop en fullständig organisation på en timma för att ta över all assistans i kommunen. Eller göra en ny upphandlig… men fortfarande på en timme för handikappade är ju inte mindre handikappade bara för att ingen personal kommer. Det är faktiskt en värre skandal än den så kallade tibble gymnasium-skandalen.

 8. 21 augusti, 2008 at 22:28

  Christer: det är bara utan återvändo med sossarna som chef för oppositionen.

 9. Johan
  22 augusti, 2008 at 01:29

  Kommentarsregler, vad är det?

 10. nature
  22 augusti, 2008 at 08:59

  Ska alla bli horor nu? Mänskligheten som ett stock hungriga horor till överklassen?

 11. Matte
  22 augusti, 2008 at 09:33

  Högern är som alltid, hård mot de som inget har men ger allt åt dem som redan har.

 12. Sara G
  22 augusti, 2008 at 10:30

  Att ”det ska löna sig att arbeta” vet vi vid det här laget att alliansen tycker, uttrycket har nästan bokstavligen ristats in i oss…
  Fastän det i själva verket har visats sig vara rätt olönsamt att knega, om man t.ex jämför hur det var för ett par år sedan. Kostnaderna bara stiger… Jag antar att räknenissarna har räknat fel igen, precis som på Bildts tid.
  Nu gäller det att vara riktigt mätt när man går och handlar, så inget onödigt blir inhandlat på grund av tom mage.

  nature, när det gäller prostitutionen så kan det vara
  svårt att veta om könshandeln borde räknas som ett arbete.
  Fastän, varför inte, då kan hela verksamheten gå under begreppet ”hushållsnära tjänster.”
  För vad prostitutionsutredningen bl.a sa var att ”torskarna” till större delen bestod av medelålders, välbärgade och gifta män.

 13. MJE
  22 augusti, 2008 at 11:11

  Daniel A:

  Det är en ganska bra grundregel här i livet: att aldrig sätta sin fot i Staffanstorp. När det gäller att tillämpa borgerlig politik får det dogmatiska Staffanstorp kommun Vellinge och Göran Holm att framstå som ganska pragmatiska och trevliga.

  Just när det gäller assistens och stöd av handikappade så har Staffanstorp varit i blåsväder innan. De har nekat familjer med handikappade barn ersättning för rullstolsramp till huset med motivering att de kunde köpt hus någon annanstans. Kommunen vägrade även att ge en familj som fick trillingar stöd i form av hemtjänst städning. Någonsting som är fullkommligt normalt i de flesta kommuner i Sverige. De håller även på att sälja ut allmännyttan trots de boendes stora protester. De blev så pass desperata att de började laborera med att ge en återköpsgaranti där kommunen förband sig att köpa bostadsrätten till ursprungligt inköpspris ifall marknaden rasade. Allt för att övertyga de boende.

 14. Katinka
  22 augusti, 2008 at 12:39

  I det nya Sverige ska du inte bara vara rik och frisk, du ska föda friska barn också. Den nya barnsjukvårdsförsäkringen kan nämligen inte tecknas för barn med kroniska sjukdomar.

  En arbetskamrat som blev uppringd av en försäljare fick höra att två av hennes barn ville man gärna försäkra EFTER att man granskat deras journaler och ev gjort tilläggsundersökningar men att den yngsta som har diabetes var man inte intresserad av ”Hon har det nog bättre hos sin ordinarie vårdgivare”.

 15. Gripen
  22 augusti, 2008 at 13:09

  Min amerikanska fru se det så bra när högerna talar om fria val.

  ”Det är som att gå till en pizzaria utan pengar, de kan ha 80 olika pizzor där men du kan fortfarande inte köpa en enda pizza där.”

  Vad hon menar är det spelar ingen roll hur många valmöjligheter man får om man inte får medel att göra några val. Hon talade då om det amerikanska sjukvårdssystemet som högern här ser upp till.

  Min fru älskar det svenska sjukvårdssystemet med alla de brister som det har.

 16. Sara G
  22 augusti, 2008 at 16:14

  Det är en bra grundregel att aldrig sätta sin fot i Staffanstorp,skriver MJE…
  Håller i viss mån med, men det finns numera och det kommer snart att finnas allt fler platser i Svea rike som man i så fall skulle vara tvungen undvika av samma anledning. För om moderötterna och deras gelikar tillåts lägga ytterligare beslag på våra surt hopsamlade skattepengar, och rent ut sagt – mer eller mindre – tillåts ”stjäla” våra väl inarbetade företag genom diverse dubiösa utförsäljningar. Utan att någon ens höjer på ögonbrynen när de stoppar i stort sett hela profiten i egna ficka. Då i det framtidsperspektivet kan man kallt räkna med att folk får lägga sig ner och dö, dö ensamma, i brist på vård…

Comments are closed.