EU-katastrofen


Det verkar alltmer tydligt att Vänsterpartiet gjort ett rent katastrofval. Vad det beror på är väl tidigt att säga, men en kvalificerad gissning är att (V) tappat väljare till Piratpartiet och FI.


Att FI fått röster från Vänsterpartister
handlar delvis om ”Benny Andersson-effekten”, när det gäller Piratpartiet kan man anta att de fått sina väljare från alla partier, men främst ungdomsväljare varav många kommer från (V). Själv tycker jag att det är för tidigt att dra några slutsatser, men en gissning är att detta kommer att stötas och blötas i många sammanhang de närmaste dagarna.

Det är ändå glädjande att (PP) gått framåt, man sänder ett klart och otvetydigt budskap som säger att integritetsfrågorna har misskötts enormt av de etablerade partierna, något som också innefattar (S). Det är inte utan orsak som begreppet Bodströmsamhället etablerats, något som kan komma att missgynna (S) i Riksdagsvalet.

Att (PP) fått så många röster från SD-väljare är också intressant, det visar två saker, det är att både (PP) och (SD) har tämligen många missnöjesväljare, och att det handlar om rörliga väljare. Vilka konsekvenser det får kan man bara spekulera i för närvarande, och gissa om det kommer att spekuleras.

Bortsett från det övriga så är V:s tapp mest intressant. Frågan är givetvis varför, svaret är inte bara PP, FI och röstskolk av EU-kritikerna.

i Andra om: , , , , , , , , ab12345 dn123456 svd12 ex12 t

[tags]Piratpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, EU-valet, FRA-lagen, IPRED-lagen, Internet, Integritet, Politik[/tags]


26 svar till “EU-katastrofen”

  1. Det är naturligtvis inte roligt som (V)änsterväljare att partiet ser ut att gå mot ett katastrofval, men eftersom (PP) rimligen lär ha snott en hel del röster och Vänsterpartiets väljare har en milt sagt ljum inställning till EU och sannolikt inte röstat alls är det tyvärr inte märkligt.

    Skönt dock att (Mp) och (PP) går så starkt då den Gröna gruppen (som är en av de vettiga i EU-parlamentet) ser ut att växa ordenligt efter det här valet. Jag är dessutom säker på att (PP) ser det taktiskt riktiga i att gå in i den gröna gruppen då de står (PP) mycket närmare än den såkallade liberala gruppen.

  2. Ja ett stort grattis till PiratPartiet. Jag hoppas deras framgångar blir stora även i riksdagsvalet 2010, men det är i en annan arena och med svårare motstånd.

  3. Jinge #3: Glöm inte det största partiet man tappat till, d v s soffpartiet ;)

    Jag håller med om att valet är en katastrof. (V) misslyckades med att få väljare som är skeptiska till EUs maktmonopol att gå och rösta. Tråkigt med sant.

  4. Redan när jag såg (v):s valmaterial visste jag att detta skulle gå illa. Ja/nej-debatten är stendöd, det räcker inte med att vara ”kritiker”, man måste visa vilka frågor man driver och inge förtroende och uppfattas som kompetent. Eva-Britt har särskilt i slutdebatterna visat sig vara en dålig kandidat, Carl Schlyter tog alla poäng hon borde kunnat ta.

    Jag tror inte ett dugg på att ”missnöje med den röd-gröna alliansen” spelade in, det är ett mycket litet fenomen på yttersta vänstern. Snarare att (v) uppfattas som konservativt, gammaldags och att Ohly är riktigt impopulär. Mitt recept vore att byta partiledare, gör upp med kommunist-nostalgin och driv en tuff och radikal vänsterpolitik så väljare känner att de kan påverka inriktningen på den röd-gröna regeringen.

  5. Kan det månne vara Junilistan som tappat till PP och inte SD? Hur mycket fick SD i förra valet? SD-väljare är inte för EU och därför röstar inte i EU-valet av den anledningen.

  6. Ohly är liksom Nuder och Gordon Brown mannen bakom och passar kanske inte automatiskt bäst som mannen/kvinnan framför.

  7. Ja, om inte fanns Piratpartiet då skulle jag rösta för Vänsterpartiet.Utan tvivel.Så min röst gick till PP.:)
    Men jag faktiskt tror att de två partierna kommer bra överens med varandra för de egentligen delar av nästan samma värderingar.

  8. Ja, om inte fanns Piratpartiet då skulle jag rösta för Vänsterpartiet.Utan tvivel.
    Men jag faktiskt tror att de två partierna kommer överens med varandra för de egentligen delar av nästan samma värderingar.

  9. Nu måste vänsterpartiet ta en funderande på ordförandefrågan. Tydligare blir det inte, om man inte ska räkna med att man ramlar ur riksdagen förstås. Kommer man låta det gå så långt?

  10. Det är svårt att förstå att så många ställer upp på ett system där svensk demokrati i praktiken försvinner, där svenskarnas påverkan på de lagar som sedan gäller dem är så liten som i EU-sammanhang. Men de sätter på sig finkäderna & tar EU-lappen i näven! Demokrati handlar om att få lägga papper i lådor, finklädd, & sedan bräka att man nu gjort sin plikt?

  11. Ja, som symtom på det rådande missnöjet med ”integritetsfrågorna” är piratpartiets framgång begriplig.
    Men jag kan för mitt liv inte instämma i applåderna. Vad svenska väljare, Natalia och andra, nu gör är att skicka en eller flera nyliberala till Bryssel. Vad det det ni tänkte er?

  12. Förgrundsgestalterna i (V) kan vara en förklaring. Gudrun Schyman hoppade av och Jonas Sjöstedt blev inte vald till ordförande. Tyvärr har som flera påpekar (V) fortfarande revolutionsromatiker och kommunister kvar knappast kan attrahera människor. Det behövs förvisso en radikal samhällskritik men den måste formas med större öppenhet och mer skicklighet och utan undfallenhet gentemot (S).

    Vad gäller EU, tycks den allmänna berättelsen i det mediala Sverige – inte minst i Sveriges Television – likställa Europa med EU och systematiskt undvika alla nyanser i det EU som växt fram. EU är självklart inte svart eller vitt – men ändå men den odemokratiska strukturen i EU, dess marknadsliberala stadgar och dess nästan totalitära strävan att skapa ett federalt och elitistiskt Europa – så anmärkningsvärd att det är en skandal att vi inte kan få till en sansad och nyanserad diskussion. EU-kritiker är nödvändiga och en vision om ett annat Europa, folkens och medborgarnas Europa behövs, och förhoppningsvis utan brådstörtade federala ambitioner.

  13. 1.Lars Ohly är inte rätt man på rätt plats
    2.för att Ohly jämnt o ständigt ska kalla sig Kommunist o detta skrämmer många väljare.
    3.är man med i EU och vill ha ett fungerande EU så är det rent av larvigt att samtidigt vara EU-kritisk.
    4.Integritet-Fildelning-Internet som inte alls har tagits på stort allvar hos Vänstern.
    5.Miljöfrågorna är också en mycket viktig fråga som V inte har tagit på stort allvar.
    i detta EU-val för Sveriges del så har Integritet och Miljöfrågor varit de allra viktigaste frågorna.

  14. Vet inte om Simon varit med och lyssnat under valrörelsen. Det är kanske det som är problemet med kvällens valresultat. Folk lyssnar inte på vad vi säger?

  15. Simon: Du har ju inte en siffra rätt. Du och flera andra försöker få detta till att vänsterpartiet är för radikalt, för mycket emot EU. I själva verket så:

    1) Ohly syntes knappt i valet. Helt irrelevant.
    2) Eh… Det var några år sedan.
    3) (v) var alldeles för lite tydligt med att vi anser att EU är skit. De EU-kritiska stannade hemma.
    4) Seriöst. Här blir jag förbannad! Vi är det ENDA partiet som drivit frågorna aktivt den senaste mandatperioden. Att media inte är intresserade av att visa det för folket, det är en annan sak. Eva-Britt stod bakom det ändringsyrkande som ändå ledde fram till krav på rättstolkning innan avstängning. Inte tillräckligt, men ändå bättre än alla andra.
    5) Vår lista var en lista med sveriges förenade miljömuppar på. Alldeles för lite feminism, klass och EU-kritik under valet. Alldeles för mycket miljömupperi (Mikael gustafsson).

    Antingen är Simon ett troll utsänt från partihögern, eller också har vi totalt misslyckats med att kommunicera vår linje. Jag är rädd för att det är det sistnämnda.

  16. Jag tror inte det är vänsterpartiet som förlorat väljare till PP, jag tror det är främst unga väljare som har hittat ett bättre alternativ att vara ”tuff” på än att tro att M=pengar att tjäna, samt att folk tröttnat på moderaternas politik. Moderaterna har slängt ett bananskal från sitt parti till PP.

    FI:s väljare tror jag kommer från hela samhället som ”vaknar”, samt från vänstern, då vänstern inte längre har en stark frontfigur.

  17. För min del tror jag att det är den till största delen välbärgade och väletablerade delen av svenska befolkningen som går och röstar i EU-val. Dessa utgör inte målgrupp för v:s politik.Jag tycker inte valresultatet är en katastrof. Ohly gör ju bra ifrån sig, och han försvarar ju partiets politik, men tyvärr behövs nog någon mer dynamisk person för att slå igenom mediebruset.

  18. Jag håller inte med Simon om (3) men det är väl symptomatiskt att folk tror på en konspiration från ”partihögern”. Newsflash, den har redan lämnat vänsterpartiet, tillsammans med många som ville ha en bredare och modernare vänster utan att vara ”höger” för den skull. Man börjar redan nu se bortförklarings-”analyser” komma, istället för att se valresultatet som en följd av den kampanj som förts med den ledning och kandidater som funnits.

    Att partiledaren är djupt impopulär och inte kan användas som röstmagnet påverkar så klart, liksom att toppkandidaten skötte sig mycket dåligt i slutdebatterna. Man kan inte bara sitta och tro att media ska rapportera som vi vill om man inte ser till att ha företrädare som är bra kommunikatörer. Och att tro att man 2009 får röster för ”att EU är skit” har ju defacto visat sig totalt misslyckat. Vänsterpartiets material har inte handlat om någonting annat och ända gick det åt helvete. Att kombinera EU-kritik med att tydligt visa varför man ska rösta på ett visst partis kandidater och vad de har/tänker göra var dock ett klart framgångsrecept för (mp). Nu får man bara hoppas att partiledningen inte sticker huvudet i sanden lika mycket som en del kommentarer här.

  19. Något katastrofresultat för vänstern blev det inte, utan det var helt förväntat. Det går ju en stark högervind över Europa, det har vi sett länge nu.
    Retar mig rätt myckte på jämförelserna mellan Gudrun och Ohly, till Gudrund fördel. Hon fick faktiskt gå som partiledare på grund av ohederlighet med kvitton, dubbla kvitton som hon under fem år försökt fått ersättning för från två håll.
    Ohly tjafsar inte med sådant.
    Heja Lars!!! Du sköter dig bra.

  20. Jag hoppas att det noterades att PP är för Lissabonfördraget för egen vinnings skull. Det sa i alla fall partiledaren igår på valvakan.

    Det ska bli intressant att se hur partiet utvecklar sig. Dom har ju snott vänsterpartiets program rakt av när det gäller integriteten, men ha säkerligen en blandning av folkpartiet och moderaterna i övrigt. Ränderna går ju aldrig ur med tanke på deras politiska ursprung.

    Han kallar sig ju trots allt den nya generationens politiker (född 1972) även om han egentligen tillhör samma generation som Fredrik Reinfelt (1965).

  21. För övrigt så var det för lite om vad v ville göra i EUP, och för mycket gnäll.
    Vi borde kört mer på integriteten och miljön för det hade varit starka kort. Där har vi varit konsekventa hela tiden när vi har röstat och hade kunnat visa att det inte bara är ord bakom våra löften.

  22. Jag tycker nu naturligtvis att ett parti skall stå för sina åsikter och inte automatiskt anpassa sig efter opinionen.
    Men man skall inte förvånas över vänsterpartiets kräftgång i dessa tider när ”allmänheten” blir mer och mer EU-positiv. Det är ju tydligt att miljöpartiet numera av många anser som betydligt mer trovärdigt i EU-frågor.

    Jag har själv av denna anledning tvekat mellan miljöpartiet och vänstern. Det som fällde avgörandet var nog till slut miljöpartiets blåögda syn på arbetsrätten, något som är betydligt allvarligare än vänsterns blåögda syn på EU.