Andreas Carlgren och vattenbristen


De senaste dagarna har vi fått läsa att världsmarknadspriset på vete är på väg uppåt. Senast idag beroende på de omfattande bränderna i Ryssland, samtidigt som det råder brist på vatten på stora delar av vår planet. För oss i Sverige låter det ju konstigt, men på vissa ställen tvingas man borra över 1500 meter ner i berggrunden för att hitta grundvatten, och i många fall så är det grundvattendepåer som inte fylls på efter att de tömts.

Att världsmarknadspriset på vete höjs i det läget är knappast förvånande. Det krävs nämligen 1000 ton vatten för att producera ett ton spannmål. ((alla uppgifter om detta är hämtade ur Lester R Browns bok Plan B 3.0)) I t.ex. USA så säljer bönderna sina vattenrättigheter i vissa stater istället för spannmål beroende på att de får bättre betalt för vattnet än vad de skulle kunna få för det som de odlade upp med hjälp av detta vatten.

Dessa fakta kan illustrera både priserna på vetet och den vattenbrist som i alltmer accelererande takt kommer att drabba vår planets innevånare. Vi själva, som bara kan vrida på en kran för att få drickbart vatten, har ofta svårt att sätta oss in i hur det ser ut på andra håll i världen.

Alf Svensson i AB: ”Förra veckan kunde FN:s generalförs-
amling efter mer än 15 års debatt anta en resolution som gör rent vatten till en grundläggande mänsklig rättighet. Föga förvånade röstade inget land emot resolutionen, men 41 länder valde att lägga ner sina röster och frapperande nog hör Sverige till dem. Miljöminister Andreas Carlgren (C) förklarar detta beslut med att resolutionen saknar ”full juridisk verkan”. Därför är inte resolutionen, enligt statsrådet, ”rätt metod att uppnå ett väldigt viktigt och gott syfte”. Undanflykter och ursäkter har det aldrig varit någon brist på i den politiska världen. Detta befäster Carlgren utifrån det kryphål han gagnar som försvar för ett – enligt mig – obegripligt agerande. EU-länder som Tyskland, Frankrike och Spanien röstade för.”

När jag läste Alf Svenssons debattartikel i Aftonbladet så kände jag inte till att Sverige hade lagt ner sin röst för att rent vatten skulle skrivas in som en grundläggande mänsklig rättighet. Men med tanke på Andreas Carlgrens agerande som miljöminister kanske man inte skulle förvånas. Han har ju medverkat till att godkänna val- och vargjakt för att ”bevara” dessa djur, en åtgärd som är lika absurd som den låter.

Att jordens resurser är ändliga känner de flesta av oss till även om vi inte på alla sätt har tagit in konsekvenserna av detta, att Carlgrens resurser är på upphällningen känner också folk till, och de gör det till den grad att centerpartiet från och till diskuterats som ett ”f.d.” riksdagsparti under sommaren. Något svar från Carlgren utifrån annat än de undanglidningar som Alf Svensson hänvisar till lär vi inte få.

Själv kommer jag att återkomma till vattenbristen och de skenande priserna på vete och majs. Det är frågor som rör oss alla och som samtidigt har tydliga kopplingar till vårt klimat. Första steget kanske är att se till att vi har politiker som förstår dessa frågor?

i , , , , , , , , , , ex svd dn12 ab1 lemur t


11 svar till “Andreas Carlgren och vattenbristen”

  1. Jag har ganska länge nu försökt förstå ifall Carlgren är bara dum i huvudet eller är så jävlig som hans politik är? Jag vet inte vilket svar jag skulle föredra men tänk vad de kille visade sig vara kapabel (eller inte) till.

    • Jag har ganska länge nu försökt förstå ifall Carlgren är bara dum i huvudet eller är så jävlig som hans politik är?

      Jag gissar på dum i huvudet. Även om han är så jävlig som hans politik så är det ju nära på politiskt självmord med att t ex propagera för mer valjakt.

      • Jag är helt övertygad om att Carlgren är lika klok som en genomsnittlig centerpartist. Däremot saknar han förmåga att säga nej till Reinfeldt & co, han viker sig hellre än tar konflikt. Odenberg tog konsekvenserna när ledningstrojkan körde över honom, Carlgren saknar den ryggrad som krävs för att göra just det. Det har inget med förstånd att göra tror jag.

  2. Någon global vattenbrist är knappast i antågande, det är helt rimligt att anta att det finns lika mycket vatten på planeten idag som för hundra år sedan, och ser vi framåt verkar det vara ökad vattenmassa i form av smälta polarisar som bekymrar. Det hindrar förstås inte att det lokalt kan förekomma vattenbrist i inlandsområden, men så har det varit i alla tider. Vad svenska politiker ska kunna göra åt detta förstår jag inte.

    • Någon global vattenbrist är knappast i antågande, det är helt rimligt att anta att det finns lika mycket vatten på planeten idag som för hundra år sedan,

      Bra att du tar upp det. Jag har nämligen hotat läsarna här med att skriva om saken ett antal gånger nu.. :-) Ja, teoretiskt har du rätt. Men det som sker är att friskt vatten är på väg att ta slut i många länder. Jag nämnde väl USA, i sydstaterna och Kalifornien så säljer bönderna sina vattenrättigheter till företag isf odla. Jag nämner det i det jag skrev, dessutom har man redan idag kommit ner till sådana nivåer i borrningar att där inte längre finns vatten att finna. De stora älvarna däms upp nära sina källflöden och det blir allt mindre vatten som kommer till mynningen. I vissa länder förutspår man redan att det kommer att bli krig på grund av bristen på vatten, Mellanöstern är väl ett av de tydligaste exemplen.

      Den som har den militära makten styr oxo fördelningen av vatten. Sammantaget betyder det att det ”rena” drickvattnet är på upphällningen, och det i en grad som gör att livsmedelsproduktionen redan påverkas (vete och majs idag). Man räknar med att behovet av rent vatten kommer att öka, redan idag.

      Alf Svensson i Aftonbladet idag: ”Bristen på rent vatten medför att 1,8 miljoner barn under fem år dör varje år. Det är ett barn var tjugonde sekund.” (Kul att citera Alf Svensson)

      Vattnet som människan – har tillgång till – minskar och blir allt kostsammare att ta upp, det kommer i sin tur påverka livsmedelspriserna. Det vatten som tas upp från de riktigt djupa brunnarna är rent, men de brunnarna fylls inte på eftersom de ligger för djupt. Det betyder att det vatten som cirkulerar blir av allt sämre kvalitet. Det är ett ekorrhjul, jag kommer snart berätta mer. Men läs gärna boken som omtalas i texten, PLan 3.0…

      Vatten som går in i kretsloppet faller ner, men oftast i salta hav. Då blir det kostsamt att rena det och göra det drickbart, åt helsike för dyrt för att vattna åkrar med det oxo…

      • Som Jinge skriver så är det ju inte riktigt den totala mängden vatten på jorden som är problemet. Hade allt det varit drickbart utan kostnad så hade vi inte haft ett vattenproblem. :)
        Det är ju fördelningen som är strulig.. t om i rika länder är det inte säkert att alla har tillgång till lika rent vatten.

  3. Enligt mitt sätt att se på saken är det konventionella jordbruket roten till det onda. Vattnet kommer tillbaka om man låter jorden läka. Hur gör man detta då? Först och främst måste man ta bort de monokulturer av spannmål som kräver konstgödsling och konstbevattning. Genom bruka marken på ett hållbart sätt ökar matjordlagret i storlek och där kan det lagras enorma mängder vatten men också koldioxid.

    Om man söker på t.ex. Bill Mollison och/eller Permaculture kan man få mer information om hur ett hållbart jordbruk kan se ut och hur odling och djurhållning anpassas till de olika förutsättningar som finns på olika ställen på jorden.

    Det finns även ett koncept som heter holistic management med en förkämpe som heter Allan Savory. Det kan vara intressant att läsa vidare om hans syn på klimatförändringar och vattenbrist. Här finns även en video där han på ca 1 timme förklarar vad han menar.

    Mycket intressant i mitt tycke!

  4. Bra Martin, det där har jag lärt mig om i skolan :) Nåt liknande..
    Kina är bra på att odla hållbart och det visar att man behöver inte konstgödsel bl.a.
    Man ska bevara träd runtomkring och göda med slam och sånt..:)
    + att jorderosion är inget nytt fenomen. Varje år blåser massor med matjord bort pga
    sån typ av odling som USA står för. Massor med hektar odling men typ noll träd runtomkring
    och en massa konstgödsel som kostar massor.
    Jag är långt ifrån en expert men vi såg en film där man tydligt fick se före och efterbilder på
    ställen som tidigare haft jord, men som nu blivit öken, pga att man tagit bort träden så vattnet inte
    kunde hållas kvar och att man odlat på fel sätt i stor skala och inte låtit jorden vila som man gjorde förr.
    Det räcker med en jättestorm, så är all jord borta och så kan det bli en öken helt plötsligt.