Afghanistanstyrkan har fått – Svininfluensa


Nu berättas det i media att tio stycken av soldaterna i Afghanistan drabbats av svininfluensa. Det finns minst ett bekräftat fall bland dessa så man kan nog räkna med att åtskilliga insjuknar.

Det har också framkommit att Hammarbys bandylag vaccinerat sig mot sjukdomen trots att det består av idel elitidrottsmän. De har gått före alla i riskgrupperna som ännu inte fått första sprutan, något som jag själv anser vara stötande. Jag kan förstå de ekonomiska incitamenten, orsaken till att ett idrottslag vill vaccinera hela spelartruppen, men jag kan inte förstå de moraliska överväganden man gjort när man låtit lagets läkare göra det.

Uppenbarligen brister det i läkaretiken och det kan inte vara någon överraskning för lagledningen att man sagt att de första vaccinationsomgångarna skulle reserveras för folk i riskgrupperna. Samma sak gjorde Leksands IF för någon vecka sedan och förhoppningsvis blir tillräckligt många så sura så att det märks på publikintäkterna.

Eftersom det är känt att jag är AIK:are och dessutom medlem i Vänsterpartiet så ska jag citera en vänsterpartistisk politikers svepskäl varför han låtit sig vaccineras:

Expressen: ”Thomas Ylvén, V, vice ordf i landstingsstyrelsen i Dalarna: ”– Jag sitter i krisledningsnämnden. Om det uppstår en allvarlig situation ska vi kunna fatta beslut.”

Uppenbarligen består krisledningsnämnden av bara en person, en omnipotent vänsterpartist. Att läsa den typen av budskap känns sorgligt, alla förstår att en nämnd består av ett flertal ledamöter och att dessa knappast insjuknar samma dag. Och även om så vore så klarar nog landstinget i Dalarna av att fatta beslut i viktiga frågor i alla fall. Det är en klen tröst att alla politiska partier förekommer i Expressens lista.

Jag hoppas givetvis att Thomas Ylvén stryks av dem som ska rösta i valet 2010.

Då är kanske situationen värre för soldaterna i Afghanistan. De bor i en militärförläggning och det vet alla män som gjort lumpen vad det innebär. Det innebär inte enskilt rum och egen dusch och toalett, och det tror jag inte att det gör där heller. Risken är högst påtaglig att hälften av soldaterna insjuknar.

För övrigt skriver tidningarna att ytterligare en svensk avlidit av svininfluensan. Jag läste någon uppskattning som gick ut på att närmare 300 personer kommer avlida till följd av H1N1, en siffra som jag är rädd för är tilltagen i underkant.

Det känns stötande att politiker och idrottsmän anser att de ska vaccineras före riskgrupperna, det tyder på att det finns en sorts korruption i landet som vi tidigare sett bara undantagsvis. De som har trott att våra politiker var hyfsat hederliga har nog anledning att ompröva sin inställning.

intressant Andra om: , , , , , ex12 dn123 svd12 ab1234 anders skp annarkia k&å lasse loke scraber pamflett skribenten t


20 svar till “Afghanistanstyrkan har fått – Svininfluensa”

 1. Jag tror inte att någon går före någon annan idag. Vårdcentralerna vaccinerar alla de får tag på. Jag sa till dem att jag vill vänta och det viktigaste var att ungarna får sina sprutor men de sa nej det är lika bra att du tar det nu. Och de flesta som köade där uppfattade väl att det var så det skulle vara. Det är helt otroligt att riskgrupperna inte är färdigvaccinerade än.

  • Det är helt otroligt att riskgrupperna inte är färdigvaccinerade än.

   Här i Handen så var de inte det i fredags i alla fall. Man hade ännu inte börjat vaccinera dem utanför riskgrupperna då som jag förstod saken.

 2. Hej!
  Jag har följt den här bloggen ett tag nu, ända sedan svininfluensan kom till landet skulle jag tro. Igår fick min fru vaccinet, idag fick jag. Vi är friska och tillhör inte riskgrupperna. Men det mest glädjande idag är att våra tre barn och alla barnbarnen nu ska vaccinera sig och sina respektive. Dels den här veckan och kanske även i nästa. De har tidigare varit himla tveksamma inför det, men nu tycks folk i allmänhet börja begripa att det inte handlar om att göda läkemedelsindustrin utan att det faktiskt rör sig om en pandemi. Det där med politikerna och idrottslagen är fruktansvärt tycker jag, oavsett vad man tillhör för politisk gruppering så ska man inte tränga sig före riskgrupperna, likaså om man är elitidrottsman.
  /Erik B

  • Bra Erik! Det visar sig att mina barnbarn oxo kommer att vaccinera sig glädjande nog. Förhoppningsvis gör ungarna det oxo (födda tidigt 70-tal).

  • ”…utan att det faktiskt rör sig om en pandemi.”

   Vad är pandemi?

   Pandemi låter jättefarligt, läskigt, undergången är nära?

   För ett tag sedan basunerades det ut i tidningarna om att 300.000 är smittade, förmodligen ännu fler idag. Idag står det i DN om att i många skolor är hälften av eleverna sjuka. Om det nu hade varit pandemi så bör sjukhusen nu vara överfulla, vi hade haft tusentals döda osv. Pandemi är det inte – även om vaccineringsförespråkarna vill kalla det för en sådan. WHO ändrade i våras definition för vad en pandemi är just för att underlätta läkemedelsföretagens marknadsföring.

   Ibland börjar jag undra om folk inte har slutat tänka självständigt helt och hållet. Följ med strömmen, lita på myndigheterna – de har ju aldrig haft fel förr.

   • Du behöver nog läsa på lite Palle. Eftersom du tydligen är för lat för det så plockade jag fram infon åt dig: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pandemi

    Wiki: En pandemi (av grekiska pandemia, ”hela folket”) är en epidemi som drabbar och får spridning över stora delar av världen. Socialstyrelsen har definierat pandemi enligt följande: En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land. Drabbas bara ett enskilt land så talar man om en epidemi.

    Den 11 juni 2009 uppgraderades influensan (A/H1N1) till pandemi av WHO. Den uppmärksammades under våren 2009 i Mexiko och fick sedan spridning till flera länder. Den kallades först Mexikanska influensan. Men namnet möttes av stark kritik från mexikanskt håll, så det ändrades snabbt till Svininfluensan. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ändrade i slutet av april 2009 namnet till Den nya influensan[1].

    Man säger att en pandemispridning sker ungerfär vart trettionde år.

 3. Varför tar sig inte de som tillhör riskgrupperna till vårdcentralerna då? Jag känner folk som skulle behöva vaccinet men de går inte dit. Man kan inte gå och vänta tills varenda senfarädig kotte eventuellt skulle bestämma sig för att ta vaccinet eller inte. Tiden går och alla kan bli sjuka. Om man inte tar vaccinet nu så behöver man inte det när det är försent, eller?

  • Det är inte bra att någon får svininfluensan men kan den lamslå invasionen i Afghanistan är det väl få som skulle beklaga. Tvärt om är det ännu en bra anledning att åka därifrån.

 4. Allt flera kommuners ledamöter i krisledningsnämnderna går nu före i vaccinationsköerna och det är inte bara oetiskt för det vittnar om en sanslös inkompetens.

  De som är satta i kommunernas krisledningsnämnder borde väl inse att i en verklig kris eller ett planerat terrordåd är det just de som kan vara första mål för att slås ut samt att varje kritisk funktion måste ha en backup med i förväg utsedda vikarier.
  ”Förvänta dig det oväntade” är Krisberedskapsmyndighetens uppmaning nr 1 i sin anvisning ”Så funkar det”. De här klåparna har varken läst eller förstått innebörden av KBM’s anvisning.
  På sid 11 i samma skrift läser vi under pandemier; ”Vem ska få vaccin?”:

  ”Eftersom det inte går att vaccinera alla mot influensa samtidigt, måste myndigheterna prioritera i vilken ordning olika grupper ska vaccineras.
  I främsta ledet står bland annat personer med hjärt- och lungbesvär, gravida kvinnor, yngre barn och äldre personer.

  De har alltså fått för sig att deras person är viktigare än deras funktion samt visar att de ännu INTE organiserat någon backupfunktion vilket framkom redan efter tsunamikatastrofen där ansvariga kunde skylla på allt annat.
  De är inte kompetenta för sin uppgift och måste genast bytas ut INNAN något händer!

 5. Tydligen bedrivs en hel del nepotism inom sjukvården. En bekant till mig som är sjuksköterska ordnade enkelt att hennes sambo fick vaccin. Så läste jag idag på expressen att Laila Bagge också fick för att hennes syster var sjuksyrra.

 6. Kan talibanerna vaccinera sig mot svininfluensa, blir de inte orena då.

  En annan och lite mer seriös aspekt, vad händer om svininfluensan slår till hårt i Afghanistan. Us militär och legodrängarna lär ju bli vaccinerade ganska snabbt, om det inte redan är påbörjat, men kommer man vaccinera folket och därmed kanske vaccinera talibaner?

   • Vaccinet är tillverkat av ägg. Det finns ingen koppling till grisprodukter.
    Skillnad med glass och youghurt som har gelatin i sig. Gelatin kommer från nedkokta ben och normalt blandas benen från nöt och svin. Nu finns det produkter där man håller i sär ursprung så medvetna muslimer kan idag äta glass. Ursäkta för det torra svaret.

 7. Det här med Afghanistan.
  Är det en variant av ”Hurra för löjtnant Shiller som pest i vattnet spiller … ”?
  Soldaterna lär vara säkrare på sjukan än i tjänst framför allt om talibanerna oxå ligger för ankar!