Skansen och Djurhållningen


I förrgår skrev jag om vargarna på Skansen och mitt intryck av att de är stressade, de har nämligen gått runt i samma varv så länge att det har skapats små vargstigar inne i det lilla hägnet. Det är känt att större rovdjur far illa i fångenskap, detta beror på att de skilts från det liv de skapats för, vilket skadar dem.

Samtidigt är det viktigt att man inte förmänskligar djuren, att man inte övertolkar deras beteende och översätter sina intryck till sådant som är applicerbart på oss själva, människorna. Ger man sig in på den sortens tankegångar så kan det leda helt fel redan i första tanken. Att lodjuren på Skansen drar sig undan, beror de på att de är ”rädda” för människor? Inte nödvändigtvis, man kan ju börja med att konstatera att lodjur är solitärer och att vi själva är socialt levande, det är med andra ord många varningsflaggor på en gång, det är som bäddat för fel-
tolkningar.

Själv har jag sett järv två gånger i naturen, jag har sett lo, kungs-
örn, och varg också. Det är egentligen lite märkligt, jag har inte sett björn trots att den egentligen är lättast att få syn på. Men jag har sannolikt varit mycket nära björnar, och de har nog upptäckt mig, och vi kanske bägge ska vara glada för att vi inte överraskat varandra där i den fjällnära skogen.

Järven (Gulo gulo) på den översta bilden ser ut att fundera på om den ska hoppa ner, men också vara lite skeptisk inför höjdskillnaden. Järven på den undre ser ut att vara mest skeptisk mot fotografen, men de förefaller för övrigt vara rätt ointresserade av all publik som står och tittar på dem. Men det som slår mig som betraktare är förstås hur extremt litet hägn de har. Järven är ett solitärt levande djur och borde ha ett hägn på flera kvadratkilometer.

År 2002 motionerade riksdagsledamöterna Tasso Stafilidis och Sven-Erik Sjöstrand om att: ”…att regeringen återkommer med förslag till förändringar i djurskyddslagen som innebär att icke-domesticerade djur inte skall få hållas i djurparker eller liknande anläggningar om det huvudsakliga syftet är offentlig förevisning av djuren. Samt att Riksdagen begär att regeringen gör en översyn av reglerna för hur djur skall hållas i djurparker och liknande anläggningar mot bakgrund av att reglerna i dag inte garanterar djuren de möjligheter till ett naturligt liv som de borde ha rätt till.”

Jag kan, precis som Tasso Stafilidis och Sven-
Erik Sjöstrand gjorde år 2002, konstatera att djur i djurparker kan fara illa, och oftast gör det, något som känns motbjudande när det bara handlar om att de hålls instängda för publiken ska få titta på dem. Vill man åstadkomma en lösning som känns acceptabel ur djurskyddssynpunkt så handlar det om mycket stora hägn, och jag är inte ens över-
tygad om att det räcker. Jag konstaterar att Friluftsmuseet Skansen inte borde få ha några djur inhägnade om man bortser från höns, får, getter och liknande som är domesticerade sedan tusentals år tillbaka.

it , , , , , , , , , , ex ab svd e24 Läs: pamflett allende k&å annarkia lasse hampus malin isbit isbit lingman


16 svar till “Skansen och Djurhållningen”

  1. Apropå solitärer hörde jag av en av djurskötarna hur en älgko som själv fötts på Skansen valde att föda liggande precis vid stängslet eftersom hon var van vid folk och tyckte de gav trygghet. Ändå är älgar i naturen solitära för det mesta.

    • Ja, med vissa undantag. Fjolårskalvarna kan få hänga med ett extra år, och älgtjurarna som bildar flockar uppe i en fjälldal är oxo ett undantag. Men det beror på den rikliga födotillgången, de betar något himla smaskigt från botten av en fjällsjö, jag har sett helikopterbilder på 25-30 älgar (tjurar) bredvid varandra. På samma sätt kan katter klumpa ihop sig i t.ex. Rom. Det finns så gott om mat så att de inte behöver fightas för sina revir.

      Men alghägnet på Skansen är skandalöst litet.

  2. Jag tycker att det är bra att du tar upp detta. Jag har arbetat inom barnomsorgen i femton år och varje år tar vi med de större barnen på ett Skansenbesök. Det händer ofta att barn reagerar på att djuren är inspärrade på liten yta, senast var det en liten pojke som började gråta för att han tyckte så synd om dem. Att utrymmena för rovdjuren är tilltagna som om de vore menade för kaniner är en skam, hoppas att fler tar upp detta, Skansen borde bara få vara ett friluftsmuseum och inget annat. Möjligen kan man behålla lillskansen med får, dvärggetter, höns och kaniner, djur som har varit husdjur åt människan i många tusen år. Kor och hästar likaså, men de vilda djuren borde förbjudas där.

    Anneli

    • Tack Anneli för din kommentar och Jinge för att du vägrar sluta skriva om djuren på ett sakligt och seriöst sätt!

  3. Vad är det som gör att djur i fångenskap ofta börjar vandra runt hela tiden så att det det blir stigar? Är det ett tvångsmässigt beteende?

    • Bra fråga, det är nog frustration över att vara instängd. Ofta nog så är det ett klart tvångsmässigt beteende. Det är ett problem i många djurparker och jag har för mig att man tog upp det i höstas i den där programserien från Kolmården. Jag vet att man har diskuterat det i många sammanhang.

  4. Det verkar inte så vederhäftigt att bara prata om ”vetenskapliga metoder” kan jag tycka. Bara ren djurobservation räcker ju som metod eftersom det är lätt att se om djuret uppträder stressat eller stört. Vilka andra metoder kan finnas? Mäta stresshormon i blodet givetvis, svårigheten att få tag i vilt levande djur och ta blodprov på dessa utan att fånga dem… :-) Sätta elektroder på huvudet på vilda tigrar? Yepp, jag ställer inte upp som frivillig… :-)

    • Så du behöver inte ta blodprov på tigern, det räcker att du får den att öppna munnen så att du kan ta ett salivprov.

      Det är väl bara att fresta den med lite grädde. Det brukar katter gilla…

    • En nackdel är förstås att hönsen är domesticerade sedan 20-30 000 år tillbaka, det gäller inte rovdjuren på Skansen…

  5. Vad man kan göra för att testa hur viktigt ett djur tycker det är med någon aktivitet är att tvinga den att göra något obehagligt för att kunna få ägna sig åt aktivitet. Höns visade sig då sätta väldigt stort värde på att få sprätta.

  6. Nja, nu tycker jag ju inte att stigar är det stora problemet…
    Att djur följer stigar vet varenda människa som någonsin har spårat….
    Ska man spåra jaguar, leopard, lejon. vilket stort rovdjur som helst, så gör man det på stigar.
    Dom gör precis som vi, går den väg som tar minst energi.
    När man tittar på djur och beteende så finns en bok som är himla intressant, jag fick den rekommenderad av Dairen Simpson, den man som är förmodligen den främste ”trappern” i världen vad gäller stora rovdjur…
    Boken är skriven av en kvinna med aspbergers syndrom (Temple Grandin) och heter ”animals makes us human”
    En katt, typ lodjur eller leoapard som har ett gigantiskt revir som dom patrullerar, har kanske inte vandringen som egentligt behov, utan tillgången till mat, osv…..
    Att använda sej av det tankesättet hjälper himla mycket när man försöker applicera våra idéer på de stora rovdjuren…
    Läs boken

    • Jag förstår inte varför du försvarar Skansen, arbetar du där? Det skulle vara intressant att veta mer om din anknytning dit.

      Jag tror att jag läst den boken, i vart fall känner jag igen det du berättar om innehållet och författarinnan. Hon är väl egentligen mest känd för att hon lyckats bli professor trots sin autism om jag minns rätt. Hur kommer det sig att du har läst detta något udda verk på engelska?

      Att djur i fångenskap stressas och uppvisar det beteende som jag talar om är ett känt fenomen, det råder ingen som helst tvekan om att de far illa, varför tror du att riksdagsledamöter motionerar om ett förbud? Jag vet inte om du minns att man fick avliva hela besättningen av vargar i Lunds djurpark för ett år sedan, detta för att de hamnat i ett stresstillstånd där de lyckades bryta sig ut.

      Nu är det dessutom stora affärsintressen som fäktar för din linje, Skansen är väl närmast en nationalklenod, och dessutom arbetsplats för hundratals personer. Jag har alltid gillat Skansen och även tyckt att det har varit intressant att kolla på de djur man håller. Men går man förbi älghägnet, som något tog upp, så ser man snabbt att storleken skulle passa råttor bättre än älgar.

      Det är tragiskt, man vill mycket men man har inte det utrymme som krävs för att ge djuren ett anständigt liv.

      Min berättelse om vargarna stämmer till 100%

      När jag var där så stod jag vid varghägnet i tjugo minuter och kollade på dem (fotograferade) Deras beteende är klockrent stressat. De sprang motsols hela tiden, stannade de upp så var det aldrig längre än 4-5 sekunder. När jag passerade hägnet på väg tillbaka så var det exakt likadant.

      Våra besvansade vänner far illa på Skansen. Och det är inte bara vargen. Jag skrev väl inte särskilt om lodjuren, men det kommer jag snart att göra.

      Att visa upp vilda djur för allmänheten är en viktig pedagogisk uppgift, men när djurparken reagerar över att samma allmänhet har synpunkter på HUR man sköter dessa djur så beror det på främst en sak, utan dessa djur tappar man mängder av besökare. Men nu är jag djurvän och prioriterar att man behandlar djur på ett godtagbart sätt, eftersom jag anser att Skansen inte gör det så kommer jag fortsätta att skriva om saken.

      Det är bra att folk kan få se skogens djur på nära håll, men det är inte bra om det sker på djurens bekostnad. Håller du inte med mig om det?

      F.ö. är inte stigarna problemet, problemet är att vargarna går runt runt hela tiden, det är ett tydligt symptom på stress, de har helt enkelt inte ett tillräckligt stort hägn.

      Du inleder ”Nja, nu tycker jag ju inte att stigar är det stora problemet…”

      Det gör mig nyfiken, vad anser du själv vara det stora problemet?

  7. Jag kan inte Skansens verksamhet så bra, är riktigt länge sedan jag var där, men andra parker använder sig av sådana metoder i den grad man har resurser till det. Har en väninna som arbetade en period på Nordens Ark och vad jag förstod var det rätt ok med hänsyn till djuren även om jag inte heller är någon expert och det säkert går att göra mer. Parker som Orsa Grönklitt (björn) tror jag också är relativt ok för djuren även om det då innebär att människor får se djuren på lite längre håll.

    Besökte London Zoo för ett par år sedan och tyckte uppriktigt synd om flera av djuren där, de stackars aporna såg ut att helst vilja fly… Djurparker är tyvärr alltid en avvägning mellan människans möjlighet att se djuren, möjligheten att skydda hotade arter och djurens möjlighet till ett riktigt drägligt liv. I slutänden har djuren nästan alltid bättre frihet i det vilda…

    • Nästan alltid bättre ??

      Personligen skulle jag gärna sitta en hel dag och vänta på att få se en varg om jag visste att de fanns där – och hade det bra.

      • SNF skrev för drygt ett år sedan om något ställe uppe i Härjedalen eller Jämtland tror jag det var där man kan göra just det. De har byggt någon sorts dold barack där man kan sitta och vänta på att björn eller andra vilda djur passerar i lugn och ro med något varmt att dricka.

        • Det låter sunt. Varghägnet på Skansen verkar vara 5-7000 m2, åt helsike för litet. Fast, har de fler rovdjur som går tillsammans? Det låter inte rimligt…