Silvias dåliga omdöme

Idag går Ekots lördagsintervju att lyssna till på nätet redan innan den sänts i radio. Orsaken är att den är inspelad, i normala fall är den direktsänd.

Gäst i lördagsintervjun var drottning Silvia och hon talade som förväntat en hel del om barnens rättigheter, men i slutet av intervjun så beklagade hon sig över att kungafamiljen inte fick uttala sig i politiska frågor. Hon sade att, om hon blev kung för en dag, så skulle hon ändra det. I ärlighetens namn så var det Tomas Ramberg som formulerade frågan på det sättet.

Hon beklagade sig i alla händelser över att hon och hennes make inte får säga vad de tycker om saker och ting, och hon verkade helt bortse från orsaken. Det verkar som hon inte har förstått den gällande lagstiftningen och därmed förutsättningarna för att vi idag dras med en så otidsenlig företeelse som monarki.

Hon beskrev Internet på ett intressant sätt, dels var det snabbt och hade många fördelar, samtidigt är det ett ”svart hål”. Hon blev maximalt självupptagen och distanslös när frågan om vargens vara eller icke vara kom upp i slutet av programmet, hon uttryckte då förvåning över att författaren Kerstin Ekman kunde uttala sig om vargen, menande att hon ju inte kan vara expert som hennes make, även om orden inte föll just så.

Hur det kommer sig att drottningen tror att kungen skulle vara mer kunnig i vargfrågan än Kerstin Ekman begriper jag inte. Hon kanske tror det, men det visar tydligt på att kungafamiljen ska ha munkavle, annars hoppar grodorna fritt. Varför författare inte får ha åsikter i vargfrågan medan uppenbarligen kungen har det framgick inte. Det är också lite av problemet med kungafamiljen. De ska säkert ha frågorna i förväg och de ska tituleras på ett förutbestämt sätt.

Visserligen ska man vara rädd om fornlämningar och skydda dem så mycket som möjligt, men den här sortens fornlämning bör vi givetvis göra oss av med så fort vi kan. Jag har flera gånger sagt att det vore lämpligt att göra familjen till guider på de slott som svenska staten äger, jag blev mer övertygad efter att ha lyssnat på intervjun.

Dessutom ger det ett märkligt intryck när Tomas Ramberg, som i normala fall är en mycket listig intervjuare, plötsligen tvingas att sitta och använda hennes titel i hart när varje fråga. Skulle jag vara kung för en dag så skulle jag pensionera kunga-
familjen direkt och införa republik. Och hovsamma intervjuer kan vi klara oss utan. AB Newsdesk SDS Dagen SvD it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Silvia, Drottning, Kungafamiljen, Makt, Varg, Titlar, Republik, Jakt, Kerstin Ekman, Okunnighet, Hovsamhet, Politik[/tags]

  9 comments for “Silvias dåliga omdöme

 1. Ken
  1 november, 2008 at 08:21

  Kungen & Drottningen kan väl regera Sverige så slipper vi Alliansen :-)

 2. Sara G
  1 november, 2008 at 09:36

  Det verkar som om Sverige har fått en ny upplaga av Viktoria av Baden, Gustav V:s hustru, på halsen. Hon som tillsammans, med ärkenazisten Sven Hedin såg till att de famösa borgårdstalet kom till stånd 1914.

 3. el persson
  1 november, 2008 at 10:43

  Så låt oss då, med jämna mellanrum, välja en kung eller drottning.

  Begriper inte varför det ska heta president.

 4. Smaklös
  1 november, 2008 at 13:23

  Jag vet inte om det är någon sorts kampanj de startat. Yttrandefrihet för monarker?

  Antingen avgår de och kan prata hur mycket de vill, eller så håller de käft.

 5. Knut
  1 november, 2008 at 13:40

  Enligt Sveriges grundlagar är herr Carl Gustav Bernadotte Sveriges statschef.
  Fru Silvia Bernadotte är endast hans maka och vad hon sysslar med kan man läsa om i ”Svensk Dumtidning”
  Om fru Silvia Bernadotte vill bli kallad drottning istället för du, ni eller fru är det inte samstämmigt med valspråket ”För Sverige i tiden”.

 6. 2 november, 2008 at 08:45

  Ta bort deras status som Sveriges officiella B-kändisar så kan de få uttala sig som de vill i vilka politiska frågor som helst. Det finns ingen lag mot byfånar.
  Sen har jag funderat på kungafamiljens tendens att ligga på sofflocket i valtider… Kan det ses som en protest mot demokratin? Man vill visa att man minsann inte är en del av allmänheten genom att frånsäga sig sin röst i allmänna val. Att rösta vore att kapitulera inför det faktum att kungahuset inte har ett uns mer officiell makt än medelsvensson.
  Hursomhelst är hela skiten en obehaglig odemokratisk symbol vi borde slänga på historiens soptipp illa kvickt.

 7. 2 november, 2008 at 12:31

  Jag måste säga att jag, trots grodorna som hoppar ur munnen på kungafamiljen titt som tätt, säga att jag föredrar en statschef utan egentlig makt (Hans Majonnäs Honungen) än en statschef med nästan oinskränkt makt (President).

  Nu säger kanske en del att en President i Sverige inte nödvändigtvis skulle få oinskränkt makt, vi har ju en riksdag också.

  Pekar på —–> FRA-debatten.

 8. björn Jonsson
  2 november, 2008 at 17:48

  Självklart bör kungafamiljen få ha en åsikt om
  allt där vi andra också ”tycker” till om något-vetenskapligt svar kan man ej heller finna här!

 9. Christer W
  3 november, 2008 at 00:32

  Vadå silvias dåliga omdöme, det är ju för fasen en yttring av överklassen syn på att börd är detsamma som omdöme. Och i verkligheten ser vi alla att de alltid överskattar sin förmåga.

Comments are closed.