Rätt att skjuta vargarna i Skånes Djurpark?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det säger Länsstyrelsen i Skåne efter att ha utrett den händelse som ledde till att man sköt varenda varg i Skånes Djurpark, man konstaterar att det var vissa tekniska svagheter i varghägnets konstruktion.

DN: ”Det var rätt att avliva vargarna i Skånes djurpark då några av dem tagit sig ur ett hägn… …Länsstyrelsen har inspekterat parken och riktar viss kritik mot vissa tekniska svagheter i hägnets konstruktion, men konstaterar samtidigt att dessa var svåra att upptäcka.”

Att man uttrycker att det var ”vissa tekniska svagheter” när flera vuxna vargar lyckades rymma är ett mycket allvarligt missbruk av det svenska språket. Jag vet inte vad det är för mekanismer som gör att en statlig myndighet ställer sig på djurparkens sida i den här frågan, personligen tycker jag att det är extremt allvarligt att rovdjur i en djurpark lyckas rymma. Jag tycker också att det är allvarligt när en tillsynsmyndighet missbrukar språket till att skyla över djurparkens misslyckande.

Oavsett vilket slags rovdjur man ska ha i ett häng så måste hägnet vara konstruerat för ett betydligt större och kraftigare djur. Har man dessutom hägnet som granne med ett hjorthägn så skapar man helt onödig stress för alla närvarande djur, en stress som de inte bett om eftersom de tvingats dit.

Då finns det anledning för tillsynsmyndigheten att uttala sig så att de som läser uttalandet förstår vad de menar. ”Vissa tekniska svagheter” som gör att även Bengaliska Tigrar kommer ut på stan, skulle det hålla i folkdomstolen? Man skulle givetvis ha talat klarspråk;

Sanningen är, skulle man skrivit: – Stängslet var behäftat med fel som gjorde det olämpligt att använda som rovdjurs-

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]varg
En vargunge, dock ej scout.

hägn, ansvarig för detta missförhållande är djurparkens chef.

Uppdatering: Obduktionen av de vargar som sköts vid vargjakten visade att det inte var något fel på djuren…

intressant Tags : , , , , , , dn1 ab1 svd hd Skanskan t
[/column]


9 svar till “Rätt att skjuta vargarna i Skånes Djurpark?”

 1. Notera även den fina reklamen LST gav dem då de tycker ”att Stiftelsen Skånes Djurpark bedriver sin verksamhet på ett nöjaktigt sätt. Ärendet avskrivs från vidare handläggning.”

  Kollegor som utreder kollegor.

    • Nu fattar jag ännu mindre. Länsstyrelsen utredde Skånes Djurpark, det är inga kollegor som man utredde. Skånes Djurpark drivs inte av Länsstyrelsen.

     • Nej, men Camilla Jönsson, innan hon tog över jobbet som djurparkschef, var tidigare chef för naturskyddssektionen hos länsstyrelsen i Skåne. Egentligen borde man då överlåta all granskning av hennes djurpark till en annan länsstyrelse.

      Att avsluta ett myndighetsbeslut till någons fördel med lite klämmig reklam för den verksamheten är, åtminstone, rätt smaklöst.

      • Nej, men Camilla Jönsson, innan hon tog över jobbet som djurparkschef, var tidigare chef för naturskyddssektionen hos länsstyrelsen i Skåne. Egentligen borde man då överlåta all granskning av hennes djurpark till en annan länsstyrelse.

       Å fan!! Det skrev de inget om i pressmeddelandet. Men naturskyddssektionen, det är väl inte den som har hand om att inspektera djurparker? Men strunt samma, ett visst jävsförhållande som givetvis borde utredas av Justitieombudsmannen. Har de verkligen gjort en seriös inspektion här? Frågan kan definitivt resas, är det inga tidningar lokalt som reagerat på saken? Det kan väl inte bara vara du som undrar över detta?

       • Ska väl nämnas då att landshövdingen är ordförande i stiftelsen som äger Skånes djurpark…

        Det här blir bara bättre och bättre. Inga tidningar som rapporterat? Uppklippta stängsel tyder på dålig tillsyn…

       • Har inte sett frågan resas i någon lokalpress alls, utöver det där då med Skånes landshövding som förklarade sig inte vara jävig alls, trots att han också sitter med i styrelsen för stiftelsen som driver parken.

        Men detta är också samma länsstyrelse som inte gjorde ett enda besök hos djurparken under 2009. Dessutom har den redan en JO-anmälan på sig, efter att ha låtit ett djurskyddsärende dra så långt ut på tiden att en häst svalt ihjäl.