Jägarförbundet har skjutträning i – Riksdagshuset


[column width=”49%” padding=”2%”]
Folk undrar hur det kan komma sig att riksdagens ledamöter fattar beslut som går rakt mot folkviljan i vargdebatten, beslutet att tillåta vargjakt var ett direkt resultat av jägarlobbyns idoga arbete.

AB: ”Politiker skjuter skarpt – i riksdagshuskällaren. Här i riksdagshusets källare lär sig landets folkvalda politiker att jaga. På betald arbetstid. – Att jägarlobbyn trängt sin in i källaren under riksdagen är osmakligt, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen. Skotten från tusentals jägare haglade när vargjakten startade den 2 januari. Bara två dagar senare var 28 vargar döda.

Fokus riktas nu mot Jägareförbundet – den organisation som pekas ut som mest aktiv i arbetet. Aftonbladet avslöjade förra veckan att jaktklubben i riksdagen varje år erbjuder ledamöter och tjänstemän en kurs för jägarexamen, anordnad av just Jägareförbundet.”

De går den kursen på arbetstid i Riksdagshuset, dessutom värvas de då som medlemmar i jägarförbundet. Det får till följd att Jägarförbundet (Varghatarlobbyn) numera är en av Sveriges mäktigaste lobbyorganisationer. Det är givetvis en huvudorsak till att jägarkåren får igenom sin våta dröm, organiserad varg-
jakt i Sverige, och det är sannolikt att politikerna i Riksdags-
huset trummat igenom många av deras förslag, inte bara vargjakten.

Det är mycket viktigt att transparensen är total när det gäller olika intressegrupper som arbetar med att påverka våra riksdagsledamöter. Det visar sig tydligt när sådana här saker kommer fram. Man kan givetvis ställa sig frågan om inte både Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson själva är medlemmar i jägarförbundet. Man kommer att ta upp detta i kvällens Agenda och jag antar att det kommer tas upp på många fler ställen den närmaste framtiden.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Riksdagen
Många talar om politikerna som Sveriges nya adelskap, en grupp människor som har oproportionerligt mycket inflytande och oskäliga löne- och pensionsvillkor, nu visar det sig att det ligger mycket i den kritiken och det jag frågar mig just nu är om de ens skriver sina motioner själva?

intressant Tags : , , , , , , , , , ab12 dn12 svd1 t
[/column]


15 svar till “Jägarförbundet har skjutträning i – Riksdagshuset”

 1. De undrar säkert också varför Carlgren ville ha 1500 vargar innan han blev minister, och varför han ville stoppa kärnkraften. Plötsligt har han ändrat uppfattning i alla frågor. Köpenhamnskonferensen var en framgång om man lyssnar till Carlgren.

 2. Vad jag vet så är i alla fall Eskil Erlandsson , Sven-Otto Littorin och Anders Borg aktiva jägare. Det är ju intressant att läsa vad Svenska Jägarförbundets ”rovdjursexpert” (mycket oklart vad hans expertis består i?) Gunnar Glöersen skriver, han söker hela tiden vägar att manipulera media och politiker. Senast var han arg för att den konkurrerande jägarorganisationen öppet redovisade sin ståndpunkt i ett debattprogram, Glöersen menade att det skulle ha varit taktiskt bättre att använda sig av strategiska lögner i media i stället.

 3. xxxxx (trams struket)

  När såg DU en vild varg senast, Jinge?

  För ca tio år sedan i Nordrämmen, norr om Lesjöfors.

  F.ö. bör du läsa kommentarsreglerna! / Jinge

 4. Eftersom centerpartiets hårda kärna numera är flockad runt Stureplan har partiet fått klara identitetsproblem. Av tradition har ju centern sin bas på landbygden och det gäller att hålla de banden levande.
  Den mark som far- och morföräldrarna brukade är numera ointressant. Centern är aktivt med och utarmar samhällsservicen på landsbygden och framgår egentligen som ett rent stockholmsparti.

  Men för sin antika historias skull måste man ju lyssna på sina rötter. Och var finns numera kopplingen mellan centern och landsbygden!

  Jo, i jaktlagen!

  En gång om året drar riksdagscenterpartisten på sig stövlar och skjutjärn, fyller termosen och drar till skogs, glatt ryggdunkande sina stockholmslikar samt en och annan ortsbo. Detta har för honom (oftast en man) blivit den enda kontaktytan mot landbygden. På kvällarna får han i brasans sken vara med i sången om att det var bättre förr när älgarna var dubbelt så stora och tre gånger så många och jakthundarna levde i femtio år.

  Med den verklighetsuppfattningen är det inte konstigt att centern hamnat där de hamnat.

 5. Jakten har en extrem särställning i det politiska Sverige – dags att vädra ut alla gamla band och lobbynätverk i den frågan. Ett annat exempel är kungen. Allas vår ”neutrale” statschef har en extrem pro-jaktpolitisk åsikt och är en ivrig utövare. Hur många industrimagnater och politiska broilers har inte frotterat kring knugen på hans årliga dödandefest i västergötland?

 6. Intressant läsning. Det är ju inte första gången som Risdagen röstat igenom lagar som en majoritet av folket inte vill ha t ex ”avlyssningslagen” och det är inte enkelt att förstå varför. Märker att jag har dålig koll på hur lobbyverksamheten fungerar i Sverige, vilka är det som lobbar och hur. I USA tycker jag det är mycket enklare att se vem som lobbar.

  Trist att vi inte kan ha en livskraftig vargstam på några tusen djur, de var i alla fall här först. Tyckte det var lite obehagligt att höra att det var viktigt att skjuta de genetisk svaga individerna, tur att det var vargar och inte människor Carlgren snackade om.

  Centern har ju ett problem med att det bara finns runt 2% bönder i landet så de måste på något sätt få med sig en del storstads människor för att klara 4% spärren i Riksdagen.

  • Följande kommentarsregler gäller här:

   1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär oxo att falska e-postadresser avvisas.
   2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
   3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
   4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
   5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
   6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
   7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
   8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
   9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden till Jinge.

   Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

   Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör etc på nätet.

 7. det är inte hela världen om de skjuter med luftgevär i källaren

  matrasten är ochså arbetstid,ingen kan säga tidpunkt när det utövas det där skyttet men vi kan förmoda

  om det finns någon arbetsmoral,att det sker på matrast

  mvh