Jag skäms för Haninge Kommun

Idag har jag anledning att skämmas för min hemkommun sedan fyrtio år tillbaka, Haninge Kommun lämnar nämligen vidlyftiga byggnadstillstånd trots lagen om strandskydd.

DN: ”En dag i februari gav sig några tjänstemän från länsstyrelsen ut i en båt mot ett av skären nära Kymmendö i Haninge kommun. De skulle titta på en vik där markägaren ansökt om att få muddra för att komma in med sin segelbåt.

Framme vid skäret höjde tjänstemännen på ögonbrynen. Delar av den lilla öns hällmark hade sprängts bort och ett 230 kvadratmeter stort hus var under uppförande.

Men det var inget konstigt med det. Haninge kommun hade gett markägaren såväl bygglov som dispens från strandskyddet – marken var ju redan ”ianspråkstagen” eftersom det tidigare funnits fem små bodar på ön.”

Det känns inte speciellt trevligt att behöva konstatera att kommunens politiker ser mellan fingrarna med saker som beskrivs på det sätt som tillsynsmyndigheten gör. Uppenbarligen har vi politiker i kommunen som värderar det enskilda ägandet av några skärgårdsklippor högre än de närmare 75 000 innevånarnas intressen. Folkpartisten Tommy Lundin vill inte lägga en död hand över skärgården, säger han till DN.

DN: ”- Alla tycker strandskyddet är viktigt, men vi kan inte ha en död hand över skärgården. Den risk jag ser är att vi ger dispenser till saker som inte blir vad vi trodde de skulle bli, säger Tommy Lundin (fp), kommunalråd i Haninge.”Det är fullt möjligt att Tommy Lundin tycker så som han säger i Dagens Nyheter, men strand-
skyddet handlar inte om enskilda politikers privata tyckande, det är lagar och förordningar som gäller, och fortsättningen av resonemanget visar med all önskvärd tydlighet att kommunen omedelbart behöver se över denna verksamhet. ”- Risk för att ge dispenser till verksamheter till saker som inte blir vad vi trodde de skulle bli…”

Pinsamt Lundin! Dags för en ny Timeout?

DN

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Haninge Kommun, Tommy Lundin, Strandskydd, Folkpartiet, Kommunalråd, Naturvärden, Miljö, Skärgården, Byggnadsnämnden, Bygglov, Länsstyrelsen, Politik[/tags]

  12 comments for “Jag skäms för Haninge Kommun

 1. Ken
  27 februari, 2008 at 08:30

  Fy tusan! Som straff kommer havet snart att höjas och sluka hus och bryggor :-)

 2. Kurt
  27 februari, 2008 at 08:41

  Är Tommy Lundin tillbaka nu igen från sin timeout? Den varade ju inte speciellt länge, under julledigheten? Äganderätten för villaägare är ju ett mycket högt prioriterat område för borgerliga politiker, som vill locka till sig förmögna personer. De på så sätt få skatteinkomster, men får nog bara ökade kostnader för sophantering och vatten + avlopp.

 3. Vamp
  27 februari, 2008 at 09:43

  Dags för några driftiga aktivister att bilda ”Strandskyddsarmén” som åker runt och sätter eld på hus och staket som ligger mindre än 10 meter från vattnet? Jag är ingen vän av vandalism i allmänhet, men det låter onekligen som en attraktiv idé…

 4. Niklas
  27 februari, 2008 at 09:47

  Hur kan vi ge Länsstyrelsen mer resurser så att de kan kontrollera dispenser i kommunerna?

  Kan inte länsstyrelsen få ta in konsulter som vilken annan verksamhet när aktiviteten ökar?

  Det handlar ju om att Sverige ger bort det bästa vi har – Strandskyddet och allmänhetens tillgång till natur. Vi ger det till individer som inhägnar och stänger in den för några få individers nyttjande.

  Eller vad tycker ni själva?

 5. Daniel
  27 februari, 2008 at 10:14

  Folkpartisterna följer den lämpliga kurvan där mer pengar = mer frihet.
  Här har vi en stor tomt, med strandbyggt hus och segelbåt. Detta tyder på att människan har mycket pengar. Alltså får han lättare dispenser m.m. Och Lundin springer hans ärenden som en liten passupp-pojke.
  Är det förövrigt inte så att skärgården blir död om den kommer att ägas av en massa människor, och bli en privat sfär tillslut.

 6. 27 februari, 2008 at 10:20

  Vamp! Det skulle inte bli snyggare med ruiner. Men befriar du en pontonbrygga eller två så ska jag inte skvallra… :-)

 7. Daniel
  27 februari, 2008 at 10:37

  Förövrigt på pratade jag med en tillsyningsman på Länsstyrelsen. Han var ute och plockade skräp på en strand och helt plötsligt kom det ett par springandes. Dom började skälla på honom och pratade om att han gjorde intrång på deras privata mark. Han drog inte upp att han kom från Länsstyrelsen (han var där på fritiden), utan han gick i egenskap som privatperson till SR och gjorde ett repotage om det. SÅ kan det bli ibland.

 8. Sara G
  27 februari, 2008 at 11:05

  Gamle August Strindberg skulle gråta blod…

 9. Leila
  27 februari, 2008 at 13:39

  Är man så dum att man bygger så nära stranden kan man skylla sig själv när vattennivåerna stiger och förvandlar skrytbyggena till ruiner. Så ingen behöver tutta på någonting! Vänta bara och se…

 10. 27 februari, 2008 at 17:45

  ”Intrång på privat mark”, det var det dummaste jag hört. Hade de aldrig hört talas om allemansrätten? Fan att sånt aldrig händer mig!!!

 11. Peter Olofsson
  28 februari, 2008 at 09:33

  Oj vad ledsen jag blir.
  Vi och hela min släkt har en otrolig förmån att dela på en strandtomt på Ornö. Där har vi tillbringat somrarna sedan 50-talet, då ingen klok människa köpte tomt i det otillgängliga skärgården. Grötskär (nämns i DN, kan ses i grafiken) ligger mitt emot den vik där vi bor på somrarna, och nu tvingas vi se hur den fina lilla ön till hälften sprängs bort och schaktas ut för att ge plats åt en vräkig lyxvilla på 230 kvadrat.
  Det är så man vill gråta.
  Det paradoxala i detta är att man tydligen kan köpa sig till ett bygglov och en dispens från strandskyddet. Vi har nämligen för några år sedan sökt bygglov att uppföra en liten stuga till på tomten (släkten växer), men den skulle ”synas för mycket från vattnet” trots att den skulle legat ca 80 meter från stranden. VI följde naturligtvis de lagar och regler som gäller och fick bygglov att göra en utbyggnad av huvudbyggnaden på tomten samt en liten utbyggnad på ”lillstugan” på ca 8 kvadrat. Men den var tvungen att följa vissa regler, tex måste den ha brutet tak, allt för att smälta in i en diskret skärgårdsmiljö. Regler är till för att följas. Därför blir man helt matt och otroligt förbannad på de flata politiker som ger tillstårnd att ta mig fan förstöra en hel ö bara för att nån rik jävel ska uttnyttja den ett par veckor om året.
  Suck

 12. Daniel
  28 februari, 2008 at 09:41

  Niklas Eriksson 10#

  Det är bara att ge dig ut på Göteborgs norra skärgård… eller för all del, det räcker med kusten. Finns massor av människor i Torslanda, Askim och Billdal som tror att dom äger världen. :)

Comments are closed.