(f.d) Försvunnen Flicka


Jag har skrivit några gånger om en av mina favoritböcker, Joshua Slocums bok ”Ensam seglare jorden runt”, särskrivningen är inte min, boken heter så. Det den gamla valfångarkaptenen gjorde var att i ett mindre segelfartyg segla ensam runt jorden i slutet av 1800-talet, och dessutom vara den första som gjorde det. Han lyckades, men försvann några år senare då han skulle göra om bedriften.

Jag har läst boken ett tjugotal gånger (!) och alltid fascinerats över berättelsen och hans karga berättarstil som överlämnar allt till läsarens fantasi. Joshua har fått många efterföljare och idag är det hundratals som gjort om prestationen, att segla ensamma jorden runt. En av dem som försökte var den 16-åriga amerikanskan Abby Sunderland, en tjej som idag har blivit omskriven världen runt. På hennes blogg kan man hitta den här bloggposten som lades in igår:

Abbys blogg 10/6: ”We spoke with Abby early this morning and learned that she had had a very rough day with winds up to 60 knots and seas 20-25 feet. She had been knocked down several times but was handling things well. The wind had subsided to around 35 knots which she and Wild Eyes are quite comfortable with.

We were helping her trouble-
shoot her engine that she was trying to start to charge her systems. Satellite phone reception was patchy. She was able to get the water out of the engine and start her up. We were waiting to hear back from her when American Search & Rescue authorities called to report having received a signal from her emergency beacon (EPIRB). We initially thought that the signal was sent automatically from her water-activated EPIRB ((nödsändare)) and that it had been activated during one of her knockdowns. As we pulled the paperwork from her EPIRB registration, we learned that the signal had come from her manually activated EPIRB.”

Man kan ju diskutera ifall det är vett och sans att låta en 16-åring ge sig ut på en ensamsegling jorden runt, dessutom med den uttalade avsikten att segla hela sträckan utan att gå iland. Min uppfattning är att man låtit henne göra det av rent pekuniära skäl, man har fått sponsorsavtal, samt sett möjligheterna att på sikt göra prestationen inkomstbringande både för henne personligen men inte minst för hennes föräldrar.

I praktiken vet jag ingenting om bakgrunden till att man släpper iväg en 16-åring ut på världshaven, inte mer än att jag själv som förälder skulle ha gjort allt som stod i min makt förhindra att en sådan resa startades, oavsett barnets ålder. Men allt sådant är förstås ointressant idag, det man kan hoppas på nu är att båten återfinns flytande och att hon finns ombord, men tyvärr så är det inget som jag tror på själv. Själv har jag från och till drömt om att göra om Joshua Slocums resa, och hade jag bestämt mig så hade jag säkert kunnat starta den också för ett par årtionden sedan.

Ska hennes resa fortfarande ha en chans att bli en bra affär så ska hon återfinnas vid liv inom en vecka, händer inte det så lär hon aldrig återfinnas, då kanske hennes föräldrar bör fråga sig om det var värt att offra sin egen dotter på detta sätt.

F.d. försvunnen… (BBC)

i Tags: , , , , , , , , , dn ex ab


19 svar till “(f.d) Försvunnen Flicka”

  1. Att segla ensam på havet i en liten båt är korkat. Jag har stått på bryggan på ett större fartyg och gått förbi småbåtar vid två tillfällen på ett avstånd mindre än två meter i mörkret till havs. De hade inga ljus och syntes inte på radarn i sjögången. Skulle man ensam i båten ha somnat eller blivit utslagen så är det superlätt att bli påseglad. Jag hade en kompis på 70-talet som kom in till Brasilien med en segelbåtsmast hängande i babordsankaret. Ingen hade märkt något till havs. En annan faktor är alla dessa containrar som flyter i vattenytan.

    • Ja det finns många risker. Men inget hindrar att en seglare har AIS och radarreflektorer. Tyvärr är väl inte observationsförmågan på bryggan den bästa om man tros sig vara ensam på havet och alla andra fartyg syns ordentligt på bryggans radarskärmar, beroende på att fartygen ofta är på över 100 000 ton. Men sådant kan avhjälpas med AIS. Dessutom kan seglarna ha radar som larmar…

      • I den bästa av världar finns även cynism idag. Man kan helt enkelt strunta i att stoppa om man seglat på någon eftersom det kostar pengar. Sedan finns det folk på bryggan på beklämlighetsflaggade fartyg och de kan ha blufflicenser och står på bryggan och tittar på TV. Och elektricitet till sjöss kan funka lite si och så. Tre färjor gick under i Grekland under fotbolls-VM där.
        Autopilot och underbemanning är nog den största faktorn till incidenter.

  2. Suget efter berömmelse och därmed pengar håller på och slå en all-time-high. Att skicka sina barn på resa jorden runt eller upp på Mount Everest är coolt och fascinations accepterat. Eller så kan man låtsas att barnen är utsatta för fara för att få publicitet, skapa drama, som den ”ballongflygande” ungen i US. Tack vare detta var min första cyniska tanke när jag hörde om Abbys problem att det är skapat drama. Hon seglar på i sin datoriserade segelförsedda kokong får publicitet och vi oroar oss. Nu börjar jag verkligen undra vart min medkänsla tog vägen. :-(
    Tycker som seglare/mcförare att denna yngre och yngre trend är sjuk. Heder åt Nedeländskamyndigheterna som stoppade en tokseglats med ett barn.
    Livet även på barn verkar vara billigare och billigare i globaliseringens kölvatten.

  3. Hennes bror seglade jorden runt som 17-åring, man kan väl anta att det är honom hon vill slå!

    • Fast även om hon klarade sig så är detta vansinne, precis som när en 17-åring försöker göra det. Bättre att ungarna ägnar sig åt äventyr inom nåbart håll för räddningstjänsten. FAAN vad jag skulle vara orolig om något av mina vuxna barn fick sådana idéer i huvudet.

  4. Jag förstår att man drar på för fullt med räddningsinsatser när en 16-åring (eller vem som helst för den delen) försvinner på havet. Dock kan jag inte hjälpa att jag tycker att man kunde använda de pengarna till något bättre än att söka efter människor som frivilligt har gett sig ut på en resa som man vet kan sluta med döden… Det är lite samma diskussion som att rökare som får lungcancer och behöver dyr behandling också är kostsamma för samhället – alla vet ju att rökning är livsfarligt, men skattebetalarna får betala sjukvården för dem ändå. Självklart tycker jag inte att man skulle ha lämnat henne åt sitt öde, men man kanske kunde kräva viss betalning för dessa dyra insatser – hon har ju säkerligen fått rejält med sponsorpengar för resan.

    PS. Kan inte heller förstå hur föräldrar kan släppa iväg sina barn på dylika resor.

    • Spelar väl ingen roll om de letar efter en sextonårig ensamseglare eller en VOR-båt? Motiven för seglatsen lär vara ungefär desamma i båda fallen och kostnaderna för en räddningsaktion lika stora.

  5. Min åsikt är att föräldrarna bär sig idiotiskt åt som släpper sin 16-åriga dotter på en ensamsegling jorden runt.
    som tur är har flickan hittats vid liv, men frågan är om inte föräldrarna borde undersökas.

  6. – Man kan ju diskutera ifall det är vett och sans att låta en 16-åring ge sig ut …

    Jag försökte en gång övertyga morsan om det hälsosamma i att låna ut en mindre summa pengar till en segelbåt. Till att börja med gick det ganska bra – det finns mycket fint att berätta om fördelarna med att ha ett litet flytetyg där man även kan bo på sommaren – men sedan gjorde jag bort mig totalt när jag satte in slutstöten och började argumentera för hur säkert det tänkte objektet var: ” …och det finns många som har seglat både till Karibien och Jorden runt i en sådan, vet du.”

    Svaret kom omedelbums: ”Du! ska inte! segla jorden runt i nån 6 meters jolle – på min bekostnad!!”

    Fan också, avslöjad :-D

    • Jag tror man kan vara hyfsat lugn om det handlar om sjövana ungdomar inomskärs, men inte där jäntan befinner sig – ensam.. Idioter till föräldrar!!

      • Är föräldrar som släpper ut sin, väl förberedda och mycket seglingskompetenta, flicka mer idioter än de som släpper ut en lika gammal flicka på festligheter med kompisar och alkohol en helg? Undrar vilken av tjejerna som löper störst risk att råka illa ut…

        • Ja jag skulle just säga samma sak. Vi lever i en värld där man inte blir vuxen förrän runt 30-årsåldern men för bara någon generation sedan så såg det helt annorlunda ut. Jag (född 1971) hade jobb och eget boende som 16-åring och mina föräldrar (födda 1940 och 1931) jobbade när de var 14 och inte heller de bodde hemma då. Allt beror på hur förberedd man är på vad man håller på med. Egentligen är det ju ingen större skillnad på att äventyra när man är 16 eller 25 eller 65 för den delen. Det är ju lika farligt att göra det hon gör nu som om hon vore äldre.

    • De av er (inte många) som har läst hennes historia läser att hon vid 13 års ålder förstökte övertyga sina föräldrar om att ensamsegla jorden runt. Det blev direkt nej. Fast hon gav inte upp utan fortsatte vilja det.

      Hennes äldre bror fick idén från henne säger hon. Han fick segla när han ansågs erfaren och kunnig nog, och då på en mer tropisk rutt via Panamakanalen och norr om Australien.

      Hon var med på åtskilliga övningsseglingar med pappan och brodern och tyckte om det trots ofta dåligt väder. När hon var 15 gick hennes pappa med på att låta henne segla eftersom hon hade både tålighet, motivation och seglingskunnande nog. Men först när hon var 16, de hade en lämplig båt och hon lärt sig sköta alla dess system.

      Bortsett från att ha fel ålder tycker jag inte hon gjort några stora fel under seglingen, när jag läser hennes blogg, tvärtom. Ska man läsa bakgrundsmaterial innan man uttalar sig om en persons skuld? Vi kan väl ersätta rättegångar med internetomröstningar i anslutning till artiklar?

      • Ska man läsa bakgrundsmaterial innan man uttalar sig om en persons skuld? Vi kan väl ersätta rättegångar med internetomröstningar i anslutning till artiklar?

        Vem har talat om ”hennes” skuld? Brukar du hitta på saker när du kommenterar?