Startar tredje intifadan nu?

Jag har under ett års tid undrat över när den tredje intifadan kommer att startas. Detta eftersom Gaza gjorts till ett friluftsfängelse samt att bosättningarna fortsätter att byggas ut trots Annapolis.

TT/SvD: ”För första gången på ett år har en självmordsbombare slagit till i Israel. I dag drabbades staden Dimona i södra Israel av en attack som dödade minst tre människor och skadade minst fem. Den palestinska terroranklagade rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, beskrev bombningen som en ”hjältemodig handling” och ett ”naturligt svar på ockupationsbrott”. Samtidigt uppges att en grupper anknutna till Hamas konkurrenter om makten över de palestinska territorierna låg bakom attacken. En Fatah-källa säger till Reuters att ”Palestinas armé”, en gren av al-Aqsamartyrernas brigader, tillsammans med Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) iscensatte attacken i Dimona.”

Hur man ska tolka det inträffade vet jag inte riktigt, möjligen kan det vara en länge efterlängtad orsak för israelerna att återinvadera Gaza, i vart fall så för det inte situationen i Mellanöstern ett enda steg framåt. Jag har oupphörligen förvånats över att palestinierna inte har agerat mer än de gjort. Skulle vi svenskar varit utsatta för samma folkrättsliga övergrepp som palestinierna så skulle vi agerat, det trots allt tal om vår sävlighet och liknöjdhet.

Man kan givetvis utgå ifrån att retoriken nu skruvas upp rejält från alla hökar. De vill se blod, och givetvis helst palestinskt blod. Idag är det väl ingen längre som kan hålla reda på hur


Det läckande kärnkraftsverket i Dimona

många palestinier som dödats i olika angrepp mot Gaza, bara sedan fredssamtalen i Annapolis är det säkert 150 dödade palestinier.

En detalj i sammanhanget är att staden Dimona är den plats där ett israeliskt kärnkraftsverk ligger, ett kraftverk som jag skrivit om förut. Under alla omständigheter tycker jag att intresserade ska läsa den text jag då skrev om Dimona.

SvD DN AB om Dimona Dagen HD SydSv ETC

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Intifada III, Dimona, Självmordsbombare, Mellanöstern, Folkrättsbrott, Israel, Olmert, Palestina, Hamas, Fatah, Politik[/tags]

  19 comments for “Startar tredje intifadan nu?

 1. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 12:29

  I gryningen, många timmar innan attentatet i Dimona, gick israelerna in i staden Qabatia och dödade två palestinier. Som vanligt. Ammar Zakarna och Ahmad Abu Zaid. Men det blir inga nyheter av det. Hur många har man inte avrättat under Abbas överinseende på Västbanken sedan Annapolis?

  Men döda palestinier är ingen nyhet. Ett attentat mot israeler är ALLTID det!

 2. 4 februari, 2008 at 12:47

  Du verkar ju helt missa att det var Israeliskt blod som flöt i attentatet?
  Bekvämt att snabbt glömma det och direkt börja oroa sig för palestinierna

 3. 4 februari, 2008 at 12:49

  Varför tror du att jag glömt det?

  Har du glömt att 150 palestinier mördats sedan Annapolis?

  Eller är det Rawia du menar?

  Blir antalet palestinska offer mindre för det?

 4. Kurt
  4 februari, 2008 at 12:54

  Den här personen kom ju knappast från Gaza, eftersom det är helt stängt mot Israel. Och frågan är om Israel vågar gör något större på Västbanken, just nu när de vill hålla sig väl med Abbas?

 5. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 13:15

  Nej Jinge, jag menar inte det. Jag menar att media i Väst orkar nästan aldrig att rapportera om israeliska terrorattentat där palestinier dödas. Men när palestinier utför attetat så blir det jätterubriker!

  När man inte nämner israeliskt terror, tror folk att palestinska attentat kommer ur tomma intet. Blir väldigt märkvärdiga. Man ser inte dem som de är! Svar på Israelisk terror!

 6. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 13:16

  Kurt!

  Israelerna har avrättat palestinier så gott som dagligen på Västbanken!

  Där ser du Jinge. Ingen har hört talas om det!

 7. Mr. G
  4 februari, 2008 at 13:17

  Tråkigt att det aldrig kan bli fred i Mellanöstern.

 8. Sara G
  4 februari, 2008 at 13:50

  Jag tycker att man kan ställa sig mycket frågande till den här attacken…
  Ett väl strategiskt mål, kan man tycka…
  Men visst, det är alltid tragiskt när oskyldiga människor dödas, oavsett vilka de är.
  Våld löser inga problem, de skapar nya…

  Men nog är det så att palestiniernas liv är ingenting
  värda i sionisternas ögon.
  De är inget annat ”untermensch,” obildade barbarer säger man, och det räcker varje gång man mördat någon palestinier att rapportera till omvärlden, om man ens ids det, att det var som vanligt terrorister som gick åt, medlemmare i den och den fraktionen. Sällan, eller aldrig civila kvinnor och barn.., Utan för jämnan – stridande motståndare.

  150 palestinier har nyligen dött i detta meningslösa upptrappade vålde.
  Men vi kommer aldrig ifrån pudelns kärna:
  Det är Israel som har skapat den här situationen genom att bygga sitt land på ett redan befintligt sådant och nu förvägra palestinierna samma rättigheter och självständighet. Man är så fastkittad vid sin ”tro” att gud gett dem landet och därför inbillar man sig att man har all rätt i världen att stänga in och mörda ett helt folk med annan etnicitet.
  Sionisterna har använt sig av massakrer och fördrivning i snart ett sekel nu.
  Det borde finnas ett slut, tycker man. För
  omvärlden har verkligen börjat tröttna på Israels arrogans och lögner och myter, det är ett som är säkert.
  En stor del av omvärlden bryr sig inte längre om risken att bli kallad antisemit, så fort de kritiserar Israels brott mot mänskligheten.
  Det ordet är numera så uttjatat – och dessutom rätt så uddlöst genom att ytterst få, omkring 20 procent av Israels judiska befolkning, är semiter.
  Och by gones are by gones.
  Det är nu som gäller…
  Jag tror inte ens att tio nya förfärliga filmer och femton ohyggliga böcker om förintelsen längre kan vända omvärldens kritik av Israels brott.(Möjligen skulle ett visst intresse uppstå om romernas eller socialisternas och andras rättmätiga del i förintensen för en gångs skull behandlades? Men det tycks aldrig ske.) Man har den kuvade palestinska befolkningen märkta av år av lidande på näthinnan, och ställer sig frågan ständigt frågan: HUR KAN MÄNNISKOR SOM LIDIT SÅ FÖRORSAKA ANDRA MÄNNISKOR SAMMA LIDANDE? UNDER SÅ MÅNGA ÅR!

 9. Martin Z
  4 februari, 2008 at 13:57

  Jag tror att det kommer att smälla ordentligt i Israel snart. Det går inte att först sno ett folks land, sedan jaga ut dem och spärra in dem bakom murar. Det har gått fram till nu men det är dags att världen gör nåt åt den där apartheidstaten nu.

 10. 4 februari, 2008 at 14:12

  Sara!

  Det är väl snarare så att ordet ”antisemit” numera betecknar en person som framför adekvat kritik mot nationen Israel. Det betydde möjligen något annat förr.

 11. Marcus R
  4 februari, 2008 at 15:15

  #10 Jinge – I vissa fall används det till vad som helst. Se bara på den förra (tror jag det var) Israeliska ambassadören vi hade här – han som blev helt nojjig över den där konstutställningen. Han hade en viss tendens att skrika antisemit till allt och alla ju. :)

 12. 4 februari, 2008 at 15:29

  Vi ska nog vara försiktiga när vi säger att 150 människor dött. Räknas de som dött av brist på sjukvård då? De som dött av sjukdomar för att vattnet blivit förorenat? De som skjutits eller misshandlats till döds när en TV-kamera eller reporter inte varit där?

  Nej, liksom i Irak bör vi vara skeptiska till siffrorna från myndigheter.

 13. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 15:56

  Och jag som trodde att hela världen skulle bulla upp med näsdukar och börja snyfta idag över terrordådet i Israel…

 14. Amnon Lee
  4 februari, 2008 at 18:42

  Israelerna beter sig som idioter. Jag skäms!

 15. Gregor
  4 februari, 2008 at 20:28

  HUR KAN MÄNNISKOR SOM LIDIT SÅ FÖRORSAKA ANDRA MÄNNISKOR SAMMA LIDANDE?

  Här har vi ett exempel på en tro att lidande förädlar en människa.

  Det är felaktigt och naivt tro att bara för att en människa har lidit så undviker denna människa att utsätta andra för lidande. Folk är verkligen kapabla att utsätta någon annan för oerhört lidande.

 16. Petter
  4 februari, 2008 at 22:46

  Kurt, Al Aqsa talespersoner har sagt lite olika (Ramallah var det första jag hörde, Hebron såg jag senare, Gaza sa någon annan samtidigt från samma grupp), men nu vet dom vilka det var som utförde attackerna ”Yellow Fatah flags flew outside the Gaza home of one of the attackers, 22-year-old Luay Laghwani”.. ”
  She said her son had gone to Egypt three times after the border was breached, and last saw him on Wednesday afternoon. He gave no indication that he was about to embark on a suicide mission, she said.” (Al-aqsa) Han kom från Gaza city. Den andre var ”The other attacker was named as 24-year-old Moussa Arafat.” (PFLP) Han kom från Abassan, Gaza.
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/951028.html
  http://www.pr-inside.com/two-palestinian-suicide-bombers-reached-r420368.htm

 17. mrShadi
  4 februari, 2008 at 23:52

  asså, som jag ser det så är detta inget annat än ett svar på den israelsiak terrorn mot Palestinierna dag ut dag in, och för de som inte håller med; vad är ert problem, se helheten så inser ni vad jag snackar om.

 18. 5 februari, 2008 at 01:58

  Förövrigt är väl de som lidit så (#15) alla över pensionsåldern. Är det inte dags att vi talar om dagens förövare som ju faktiskt inte lidit det minsta alls, annat än vad som är självförvållat?

 19. Sara G
  5 februari, 2008 at 07:17

  ”Minst en en människa dog i självmordsattacken”
  Hur många är minst en, två tre eller kanske – ingen?…

  #15 Greger och Hampus#18
  Jag vet mycket väl att lidandet inte förädlar människa, utan att det är oftast tvärtom.
  Men eftersom sionisterna hela tiden använder och har använt förintelsen som ett maktmedel mot omvärlden så anser jag min fråga, om än dum, berättigad.
  Som man ropar i skogen får man svar…
  Utan förintelsen skulle aldrig staten israel ha kunnat bildats.
  Men som sagt- jag håller med, by gones are by gones…

Comments are closed.