Vi firar ett allt kallare Sverige


Sveriges nationaldag, det låter tämligen okomplicerat men för mig är det inte bara att gå ut och vifta med en svensk flagga. Inte heller vill jag gå på Skansen och se på löjliga familjen trots att somliga anser att den representerar Sverige.

Det sista har ingenting med kaffeflickor att göra, det är bara en allmän ovilja mot att ha ett statsskick där rollen som statschef går i arv, det är en utomordentligt gammelmodig funktion som borde ha avskaffats för hundratals år sedan. Men att se på stollerierna, nej det skulle jag inte stå ut med.

När jag väljer den bild av flaggan som Carlos Latuff har gjort så beror det på de olika samhällsförändringar som inträffat de senaste åren. Jag tänker på FRA-lagen, IPRED-lagen och anpassningen av lagarna till att motsvara USA:s The Patriot Act. Idag får polisen ägna sig åt hemlig kameraövervakning i privatpersoners hem – utan att de övervakade är misstänkta för något brott. Det är en extraordinär lagstiftning, en lagstiftning som bygger på att allt och alla får övervakas.

Man får övervaka telefon- och datatrafik, man får också placera hemliga mikrofoner i folks sovrum utan att det föreligger en brottsmisstanke. För mig innebär det att staten fått en försämrad legitimitet, inte bara statschefen. När den här utvecklingen började går att diskutera, men klart är att socialdemokraterna har stor skuld i den, och då menar jag inte bara Thomas Bodström utan samtliga S-märkta rikspolitiker.

Vi firar i ett Sverige som låter allt fler hamna i utanförskap, ett land som hittar på käcka begrepp som ”Fas 3” för att öka utslagningen, ett land där döende cancerpatienter ska anmäla sig som arbetssökande.

När Reinfeldt och Persson möttes i en TV-debatt år 2006 så sade Reinfeldt att man inte skulle låta polisen jaga fildelande ungdomar, och hur det blev med den saken vet vi. Att sedan Reinfeldt fortsatte att införa de lagar som Bodström förberett känner alla till, att i det läget åka till Skansen eller Slottet och vifta med en blågul flagga känns inte aktuellt.

Det är förklaringen till att jag låter Carlos Latuff illustrera dessa rader.

it Andra om: , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12 sr gp


7 svar till “Vi firar ett allt kallare Sverige”

  1. Kommer ihåg debatten Persson och Reinfelt och när Reinfelt sa hur många det är som befinner sig i Utanförskapet,och hans ständiga sjat om Arbetslinjen.
    Så här ser hans sk Arbetslinje ut idag:

    ”Just nu deltar 26 000 personer i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. I medeltal har de varit arbetslösa i åtta år. Fyra av tio är funktionshindrade. Fyra av tio är äldre än 55 år.

    Allt fler hamnar i fas 3. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer antalet deltagare att öka till knappt 50 000 2013.”

    Så nog har det blivit lite ”kallare” i Sverige alltid.

  2. Nationaldagen känns överflödig, de flesta är väl super-nationalister redan? Att gå ut & fira självklarheter upplever väl de flesta mest som…märkligt?

  3. När samhället är till för färre och färre människor, när det är färre människor än på länge som har något utbyte av nationen, då finns ingen gemenskap att fira, så man får samlas kring något arbiträrt påhitt.

    Tajmingen på införandet av denna arbiträra högtid samanfaller också så nära i tiden på när rekordmånga kastas ut ur civilisationen, så känns det som man firar barbariet.

    Jag var i en mellanstor stad, tog med grabben in till firandet, grabben konstaterade snabbt att det var tråkiga barnaktiviteter. Minsta storleken på hoppborg och typ 100 ungar som trängdes där. Så vi gick och käkade på italiensk restaurang istället, fick gå runt länge innan vi hitta en restaurang som inte hade en speciell nationaldagsmeny.

    En kul sak i denna mellanstad var dock att så kallade ”nysvenskar” var överrepresenterade, något jag tror kan nyttjas för att göra nationaldagen till något positivt.

    • En kul sak i denna mellanstad var dock att så kallade ”nysvenskar” var överrepresenterade, något jag tror kan nyttjas för att göra nationaldagen till något positivt.

      De tror kanske fortfarande att de har något att fira?