Varning för Bodström!


Nu när socialdemokraterna sitter och funderar på vad det var som gick snett så bör de skänka Thomas Bodström en eller annan extra tanke. För det var under Bodströms tid som justitieminister som den svenska integriteten såldes ut, han kom med nya tankar, idéer som gick ut på att ge polisen extraordinära resurser för att spana på oskyldiga medborgare.

Idag kan polisen avlyssna ditt sovrum, ja till och med montera en TV-kamera, trots att du inte ens är misstänkt för brott. Det räcker med att de säger sig tro att du eventuellt kommer att diskutera något olämpligt med en skummis i sovrummet. Men det behöver inte handla om ett brott, och dig själv behöver inte polisen misstänka.

Datalagringsdirektivet är bara ett steg i den riktningen. Jag vet inte hur många som reflekterade över medieuppgifterna som gällde Malmömördarens surfande på nätet. Tidningarna berättade att han hade surfat in på diverse hemsidor, bland annat nazistiska. Har han Windows så kan polisen kolla hans dators cache och temporära fillagringar som bilder, filmer etcetera, men det kan också vara så att hans internetleverantör redan lagrar uppgifterna och har lämnat ut dem.

I det här fallet en självklarhet, men det är långt ifrån självklart när det gäller människor som inte ens misstänks för brott. Med datalagringsdirektivet så sparas inte bara mina mobilsamtal och var jag befann mig när jag ringde, min datatrafik sparas också. Detta trots att det mest olagliga jag pysslar med är att knalla över gatan mot rött ljus då det inte kommer några bilar.

Allt detta har socialdemokraterna bidragit till att införa, låt vara att EU-direktiven först kommer nu och att det är borgarna som infört FRA- och IPRED-lagarna, men de är alla ett arv från den socialdemokratiska och Bodströmska regeringstiden. När tidningarna hävdar att Bodström är en av två önskekandidater som efterträdare till Mona så blir jag alldeles kall, men jag förstår att det beror på att de inte inser hans roll i dessa Orwellska lagar.

Nu säger han själv att han inte är intresserad av att ersätta Sahlin, det är bara att hoppas att detta inte är en fint från hans sida, men jag tror att det handlar om ren taktik. Man ska smyga i vassen till valberedningen frågar, först då ska man ställa sig upp och meddela att statsministerjobbet vore det finaste man kunde få. Så är det inom socialdemokratin.

it , , , , , , dn12 svd12 ex12 ab1234 svt1 gp1


25 svar till “Varning för Bodström!”

 1. Men tänkta ersättare måste väl sitta i riksdagen för att kunna smyga omkring i vassen & säga: ”nej…nej…nej…jaaaa”?

  • Nä, det går bra att göra det från USA oxo. Man kan vara statsminister utan att sitta i Riksdagen även om det inte hänt på några hundra år.

   • Reinfeldt, hur ofta sitter han i riksdagen? Han reser tydligen en hel del i vårt avlånga land och lyssnar på ”vanligt” folk. Vår utrikesminister bloggar regeringens politik, när han har lust … Så det går nog utmärkt att framtiden sköta jobbet rån USA med vänsterhanden, under tiden har tar sig an uppdrag som advokat, sitter i diverse styrelser för privatägda skolor samt skriver deckare – ja menar jobbet är ju inte så hårt längre då hela 60 % av alla frågor nu avgörs i Bryssel.

  • Maria Leissner blev folkpartiledare när hon satt utanför riksdagen. I en tid då sossarna håller på att försöka hitta en ideologi (gammal eller ny) så kan det nästan vara en fördel att ha en partiledare som inte sitter fast i det dagliga riksdagsarbetet utan kan ägna sig åt att träffa och tala med partiorganiationen på heltid. Om man skall begränsa sig till riksdagsledamöterna så finns det en stor risk att man inte hittar rätt person att axla manteln.

 2. ”Man ska smyga i vassen till valberedningen frågar, först då ska man ställa sig upp och meddela att statsministerjobbet vore det finaste man kunde få. Så är det inom socialdemokratin.”

  Visserligen är det väl en våt dröm för (s) att de kan dela ut statsminsterposten men han kan väl få börja som partiledare först?

 3. ”Detta trots att det mest olagliga jag pysslar med är att knalla över gatan mot rött ljus då det inte kommer några bilar.”

  Då är du ju helt laglydig. :D
  Det är inte brottsligt att gå mot röd gubbe längre.

 4. Jadu och VEM är det som sålt ut vår integritet ännu mera då? Så att alla våra samtal,sms och mail skall sparas i ett halvår?! Inte är det Bodström iaf utan borgarpatraskets Beatrice Ask! Nu behöver man inte bugga längre nu kan man spana på vem man vill när man vill och hur man vill!

 5. Kanske du har rätt. Beror på om statsministerposten kan ge något litet ekonomiskt bidrag till advokatfirman och skrivandet. Annars nej.

 6. Mycket troligt att Bodström blir den som tar över efter Mona, att han säger nej nu betyder inget. Din varning är i högsta grad befogad. Som justitieminister åkte han i skytteltrafik mellan USA och kanslihuset för att rådfråga sina kollegor därstädes. Han borde stanna i USA för gott.

 7. Det är ganska intressant att se den mängd av ICKE S-väljare som är engagerade i partiets väl och ve.

 8. Till FRA- och IPRED-lagarna skulle det vara möjligt att förhålla sig konstruktiv om riksdagsmajoriteten för dessa lagar också i samma andetag adresserade t.ex. Microsoft på motsvarande sätt.

 9. Jag tror inte det blir Bodström och han är definitivt inte heller min kandidat. Men om så ändå skulle ske ser jag ingen stor katastrof. Han fick oförskyllt mycket stryk för det som egentligen Leni Björklund rådde för. Och nu har vi, som någon påpekade, den ännu värre Beatrice Ask…

   • Det där var inget välvilligt sätt att se på Bodström. Helt visst har han varit ute och seglat, men nog tyckte jag i FRA-debatten att han lärt sig en hel del av misstagen. Och det är inte sannolikt att så många sossar skulle framhålla honom om han verkligen var en sådan “Storebror” som han utmålas av piratpartister o dyl.

    • Nej han har inte heller gjort sig förtjänt av någon välvillighet. Han införde en massa tvångslagar under sin tid, och det var oxo under hans tid man förberedde för FRA-lagen. Han bytte ståndpunkt först då borgarna genomförde den som den var tänkt från början. Att sossar framhåller honom beror på att de inte har fattat att polisen kan montera en TV-kamera i sovrummet hos folk som inte är misstänkta för brott.

     Eller tycker du att det är ok att polisen kan göra en hemlig husrannsakan (när du inte är hemma och utan att berätta det för dig i efterhand) hemma hos dig utan att du är misstänkt för brott?

     Tror du att andra sossar tycker att det känns ok?

     • Nej, det tycker ingen är OK, inte Bodström heller, vad jag förstår. Numera åtminstone.

      (Off topic : Varför har du så svårlästa CAPTCHA-koder ??? Det är tur att man kan kopiera och klistra in inläggen eftersom det i princip aldrig händer att man redan från början skriver rätt kod och inläggen försvinner … )

      • Bodströms förslag…

       Captcha, ja, nu har jag stängt av dreten, jag ska se om jag inte kan byta till ngt vettigare. Men ibland så kommer det kanonmycket spam, det är jobbigt. Men jag har sett andra system, ska kanske testa ngt av dessa.

 10. Jag ser att media bara pumpar upp höger sossar som rena alternativ och försöker säga att oss att sossarnas enda alternativ är att gå mer höger.

  Det precis som i frugans hemland USA som under Reagan började rensa ut ”vänster” politiker.

  Jag ser Reinfeldt som Sveriges svar på Reagan, han lurade arbetsklassen att de är medel klass och att han är för dem och deras bästa och folket lånar mer pengar en någonsin från banker och dyl. vilket leder till att de måste jobba mer och blir väldigt rädda av förlora sina jobb. Försämringar i sjukförsäkringen och arbetslös försäkringen gör inte saken bättre.

  Vi är på väg där USA är nu tack vare vår media och politiker.

  Jag var en Sosse en gång i tiden men idag finns det bara vänster partiet för mig. Bodström är inget alternativ för mig om jag ska rösta på sossarna igen måste de göra upp med höger falangen och minska deras inflyttande.