Varför förlorar kvällspressen läsare?

En av de saker som utvecklas i rasande fart i nuläget är internet och de olika tjänster som man kan köpa eller finna på nätet. En av de sidor jag dagligen besöker är Aftonbladet.se

aftonbladetMen jag köper ytterst sällan ett exemplar av papperstidningen. Det har skett alldeles för många journalistiska övertramp från tidningens sida, något som faktiskt skiljer papperstidningen från webbupplagan. Bland annat visade man en bild på våldtagen och knivskuren 13-årig flicka vars kamrat mördats, på tidningens löpsedel, förstasida och en helsida inne i tidningen. Då bestämde jag mig för att inte köpa den produkten längre.

Nu har tydligen sidvisningarna gått ner på Aftonbladet.se för nu smäller man på rejält med lockande ”nyheter”.

AB: ”Förra sommaren knackade medlemmar i UFO Sverige dörr i områden i södra Småland, Blekinge och nordöstra Skåne. Ovanligt många rapporter om oidentifierade flygande föremål hade kommit från de trakterna. När dörrknackningen var över hade medlemmarna samlat in en mängd nya, oförklarade iakttagelser.”

Ok, kul. UFO och den obegripliga rymden är kraftigt publikdragande. Det fick mig att klicka på artiklarna och läsa, således exponerades jag för diverse reklam och några ören har nu tickat in på Aftonbladets konto.

AB: ”Efter mordet på en svenska i Phuket överväger den svenska ambassaden nu att varna svenskar som befinner sig i landet. – Vi funderar på om vi ska göra det eller inte, säger Christina Palm, generalkonsul i Phuket.”

En mördad kvinna, möjligen sexmördad (jag har inte följt med i turerna), dessutom en svenska på besök i ett populärt turistland, sådant drar också till sig läsare.

Men om man parar den sortens journalistiska prioriteringar med ständigt återkommande historier om kändisar, silikonbröst och någon kvinnlig TV-stjärna som visar underbyxorna i en danstävling, tror man att man då vinner läsarnas respekt?

Tänk det tror inte jag…

AB12

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Kvällspress, Journalistik, Lönsamhet, Spekulation, Sex, Mord, Rymden, Ufo, Försäljning, Respekt, Media, Politik, Underhållning[/tags]i

  22 comments for “Varför förlorar kvällspressen läsare?

 1. 2 april, 2008 at 12:16

  Den verkliga utförsbacken för kvällspressen kom när de började fylla redaktionerna med unga kvinnliga journalister. Sen blev det ju sextrams för hela slanten. Kvinnor är intellektuellt svagbegåvade och får de inte som de vill så klär de av sig nakna. Det ser man ju överallt på nätet hur de rumpar upp sig…

  Kvinnliga journalister allstå…sen blev det träsk av allt vad seriös journalistik innebär…

 2. Anders
  2 april, 2008 at 13:34

  Jag har inte levt tillräckligt länge för att kunna säga att det inte varit samma sak med kvällspressen under t.ex 60- ,70- och 80-talet, men under min ”vuxna” tid har jag sett ett växande problem med den journalistiska kvalitén i framförallt kvällspressen men även andra medier.

  Jag kan spy galla i timmar över detta (vilket jag dock tänker bespara er) och jag menar på fullt allvar att det är ett väldigt allvarligt problem (allt är relativt). Problemet är att det sprids mycket felaktig information vid fikarum och middagsbord som sedan ofta övergår till någon halvsanning i människors minne, för att slutligen beskrivas som kända fakta. Källan till problemet ligger till stor del hos läsarna/tittarna – nämligen frånvaron av källkritik och oförmågan att utläsa kända fakta i artiklar och reportage.

  Jag tror och hoppas att yngre generationer är bättre på att kritiskt granska information tack vare större vana av mediaflödet – framförallt internet. Jinge undantagen förstås. Då medierna upptäcker att deras presumtiva kunder kräver bättre journalistik så kanske dom gillar läget och anpassar sig?

 3. Ahmed Siraj
  2 april, 2008 at 13:42

  När aftonbladet och expressen börjar tjata om UFO och en 102 årig kvinna i någon indisk by som gifter sig med en 25 årig man. Då är det tecken på NYHETSTORKA.

  Jag måste hålla med om att det är oseriös journalistik.

 4. Anders
  2 april, 2008 at 13:50

  Ahmed:

  Det skrämmande är att det du säger var säkert sant för 10-15 år sedan, men numera behöver det INTE vara ett tecken på nyhetstorka att dom skriver om absurda saker – många gånger prioriterar dom skvaller och ”kändisnyheter” framför riktiga nyheter.

 5. Nature
  2 april, 2008 at 14:27

  Det är möjligt att de förloprar läsare, men ekomoniskt går de framåt; och så länge som de gör det kommer de inte att förändras!

 6. Sanna
  2 april, 2008 at 14:31

  Ja, synd att alla kulturartiklarna inte finns på aftonbladet.se; det är ju nästan bara de som är läsvärda.

  Jinge, du som är hyfsat hård med kommentarsregler, hur kunde Christers kommentar högst upp få passera?

 7. Nature
  2 april, 2008 at 14:55

  Ahmed, vad är en ”riktig” nyhet då? Processen runt vad som skall publiceras eller inte, är politisk i allra högsta grad!

  Uppdrag gransknings val av ämnen, är inte det också ett utslag av en vis politisk färg? Eller var går annars gränsen för nyheter och opinionsbildning?

 8. Arktos
  2 april, 2008 at 14:56

  Jag brukar hävda att media inte är intresserade av nyheter (för en given definition av nyheter). De är endast intresserade av att sälja reklam till läsaren. Därav följer att media i första rummet tar in sådant som på något sätt berör läsaren, vilket inte alltid är nyheter. Naket fungerar exempelvis alltid.

  Försök alltid ha detta i åtanke när du läser tidningen, du är som läsare inte intressant som annat än konsument av reklam, för därifrån kommer tidningarnas intäkter.

  Själv har jag valt att inte prenumerera på någon tidning, inte heller har jag TV (för mycket reklam och sponsring, även i SVT). Däremot läser jag flitigt tidningar på nätet (och ger dem tyvärr därmed lite reklamintäkter).

  Jag lyssnar också på radio där det fortfarande finns tid för ett fördjupande samtal, eller bara en fördjupning. Radio är ett suveränt media, då du samtidigt som du lyssnar kan göra annat, och därmed inte förlorar tid på att lyssna på nämnda fördjupningar.

  Vad jag vill säga med detta är att det är nog att radion är kvalitetsjournalistikens sista tillhåll, lyssna på program som Publicerat eller Konflikt och jämför deras analyser med dem ni stöter på i Aftonblaskan, eller för den delen SvD, bortsett från ledarsidan den bästa svenska papperstidningen…

 9. 2 april, 2008 at 15:45

  Sanna!

  Den var så korkad att jag ville unna alla kvinnliga läsare att själva strypa knäppgöken!

 10. Mona
  2 april, 2008 at 15:58

  Nyhetstorka är det absolut inte frågan om. Det finns hur mycket som helst att berätta. Exempelvis vilka satansiak vapen som utvecklas för användning i kommande krig.

  Har inte vi rätt att veta hur folk dödas? Och om krig bryter ut, hur de dödas?

  Vad vet vi om Afrika? Behöver inte vi lära oss mer om den kontinenten? Och det behöver inte handla om elände bara, man får gärna berätta om det positiva som sker där också…

  Varför hör vi nästan aldrig tala om alla amerikaner som kämpar mot USA:s krig? Det finns så mycket att berätta, att nyheter om thaitrosor och annat inte borde få plats ens.

 11. Nom-de-Guerre
  2 april, 2008 at 16:39

  Nonsensnyheter är billiga nyheter. De kan köpas in en masse från AT eller nån annan telegrambyrå och upprepas i egna spalter. Samma sak med tabloidtrams som plockas direkt från engelska motsvarigheter som the Sun, NotW, etc.

  Kvällspressen har aldrig varit någon genuint seriös press, men den har verkligen sladdat ner de senaste 15-20 åren. Tidigare hade man ett visst mått av grävande journalistik och acceptabel utrikesbevakning. Nu är man endast sensationssökande.

 12. 2 april, 2008 at 16:59

  Christer, snart är det fredag igen.
  Om du har tur för en gångs skull så kanske du inte behöver gå ensam hem från krogen.
  Så ge inte upp!
  Och framför allt tänk så här: kvinnor är inte alls så farliga som du tycks tro…

 13. 2 april, 2008 at 18:20

  Kommentarsreglerna!

 14. nature
  2 april, 2008 at 19:15

  Jag reagerade också på Christer inlägg men brydde mig inte om att lägga energi på dravlet; utan tänkte att Jinge vet väl vad han gör? Men som provokation fungerar det inte (om det nu var tanke med att släppa igenom det) för de är för stolligt för min smak!

 15. 2 april, 2008 at 19:34

  Det är minst fem år sedan som jag och min man tog beslutet att inte köpa någon kvällstidning mer. Redan då stod det oss upp i halsen. Har inte saknat det en sekund.

  Mona: Håller med dig fullständigt! Det finns hur mycket nyheter som helst, världen är full av händelser som det behövs skrivas oerhört mycket mer om.

  Christers åsikt bedömer jag som helt meningslös att kommentera. Den säger mer om honom än om journalisterna.

 16. Ahmed Siraj
  2 april, 2008 at 20:50

  Anders

  Det är allmänt känt att kvällspressen är besatt av kändisliv och skvaller. Min poäng är att när det inte finns något att skvallra om då tar man till ”backup-planen” och skriver om UFO och diverse mystiska främmande saker.

 17. Ahmed Siraj
  2 april, 2008 at 20:59

  Nature

  Vi diskuterar kvällspressen vad har uppdrag granskning med saken att göra?

  om du är trogen läsare av kvällspressen, go for it!

 18. 2 april, 2008 at 21:24

  Jo, de skriver MYCKET skit. Då har man nåt att fylla bloggen med! :)

 19. 2 april, 2008 at 21:32

  Det finns ju de som anser att män är djur och dessa får ju också komma till tals. Jag vill bara utjämna lite i stolligheterna…

  :-)

 20. nature
  2 april, 2008 at 21:56

  Ahmed, nej vi diskuterar VAD Aftonbladet anser är s.k. publiceringsvärda nyheter. Håller för övrigt med Arktos, fast i denna diskussion är SVTs UG att likställa med AB i sitt urval – som publicist betraktad då, fast med den distinkta skillnaden att SVT inte lever ute på en kommersiell marknad på samma sätt som Aftonbladet gör!

  Personligen läser jag mycket sällan kvällspressen, men anser samtidigt de ibland gör ett ganska hyggligt journalistiskt arbete när det verkligen händer något som är av allmänintresse!

 21. 2 april, 2008 at 22:39

  jag fann ditt inlägg mycket roande och skulle skriva ett inlägg om detta och haka på debatten, tänkte jag. tills jag såg christers inlägg i om varför kvällspressen numera åker utförsbacke. eftersom du efter detta inlägg bloggat om ”netikett” väljer jag att avstå från att kommentera christers inlägg. det skulle förmodligen inte följa några etikettregler överhuvudtaget.

  mvh
  sandra

 22. 7 april, 2008 at 16:02

  Det märkligaste av allt måste vara skälet till att Aftonbladet ägnar sig åt oseriös journalistik.

  På 90-talet var ju aftonbladet relativt seriös – man låg på ungefär samma nivå som DN dvs ett par snäpp nedanför SvD. Och man blev Sveriges största tidning på kuppen.

  Sen övergav man denna av allt att döma vinnande strategi och började publicera kändisars silikonbröst istället.

  Varför det? Någon som har en hint?

Comments are closed.