Vad sjutton gör judarna i Israel?

Igår publicerade SvD en kort artikel om en undersökning om judars inställning till Mellanöstern, en artikel som de gav rubriken ” Vad i helvete gör vi här?”


Man borde givetvis
inte skratta åt rubrikvalet, men jag kunde inte låta bli. Jag konstaterar att miljontals palestinier också undrar vad i hela friden de gör där. Ockupationen av Palestina har inte inneburit någon fördel för vare sig judar eller muslimer, bara motsatsen. Hade man nöjt sig med den del av landet som FN gav dem, på felaktiga grunder dessutom, ja då kanske det hade varit fred. Men när man röjde landet från dess urinnevånare och rev deras byar så skapade man motsättningar som antagligen kommer att finnas kvar för evinnerlig tid.

När de judiska terroristförbanden dessutom dödade 13 000 palestinska kvinnor, män och barn, varav tusentals ställdes upp mot en vägg och sköts, för att de var – palestinier (Ilan Pappe), så kan det inte komma något gott ur historien.

SvD: När deltagarna i studien ombads säga vad de först tänkte på när ordet ”Mellanöstern” yttrades, var 61 procent av deras respons negativ: ”Vad i helvete gör vi här?”, ”En bedrövlig plats”, ”Gud hjälpe oss!” – kommentarer i den vägen var de vanligaste första ord som dök upp i huvudet på studiedeltagarna när de tänkte på Mellanöstern, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Personligen tror jag, precis som den iranske presidenten Mahmud Ahmadinejad, att Israel kommer att försvinna som stat. Jag kanske inte får uppleva det själv, men det vore det enda korrekta. Landet bör bli ett multikulturellt och multireligiöst land med lika rättigheter för alla medborgare oavsett religion eller etnicitet. Lämpligen bör det omfatta hela det område

Israel

som idag kallas Israel, Gaza och Västbanken. Och den dagen kommer, frågan är bara när, och hur mycket blod som kommer att flyta.

SvD Dagen12 AB DN it

Läs också: Motbilder-9/11 Fotolasse/Klottrare Rawia/Petroleum Alliansfritt/Björklund Fjärde Int/FRA-Frankrike Zaramis/Lindh

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Genèvekonventionen, Mänskliga Rättigheter, Krigsförbrytelser, Rasism, Apartheid, Ockupation, Sionism, FN, Politik[/tags]

  26 comments for “Vad sjutton gör judarna i Israel?

 1. lasse wilhelmson
  11 september, 2008 at 09:54

  Judar utanför Israel drömmer om att komma dit, medan judar i Israel drömmer om att komma därifrån.

  Det senare gäller i synnerhet de som är födda där.

  En sådant ”fosterland” har naturligtvis ingen framtid.

  MVH

  Lasse W

 2. 11 september, 2008 at 09:59

  Mja, gör de verkligen det? Varför bor de flesta i andra länder då?

 3. Torbjörn
  11 september, 2008 at 11:00

  Var och när ställde ”de judiska terroristförbanden” upp 13 000 palestinska kvinnor, män och barn och sköt ihjäl dem?

  Länk tack.

  Torbjörn (som uppskattar frispråkighet)

 4. 11 september, 2008 at 11:13

  Torbjörn! Så här svarade Iian Pappe mig i ett mail från den 20 januari i år: “The Palestinians lost 1 percent of their population, namely 13,000 out of which the estimate of several thousands who were massacred.”

 5. lasse wilhelmson
  11 september, 2008 at 11:30

  Jinge, drömmen om återvändandet är en del av deras identitet, men de flesta vet nog att de har det bättre där de redan bor, utom möjligen alla ryssar som kommit dit på senare år.

  Jag kan rekommendera följande artikel av Gilad Atzmon som behandlar denna fråga i disskusionen om hur vi som stödjer palestinierna bäst skall påverka israels politik.

  http://palestinethinktank.com/2008/09/02/gilad-atzmon-the-wandering-who/

  Gilad Atzmon var i Sverige våren 2007 och deltog på seminariet ”Irak. Palestina, Afghanistan – samma ockupation?”

  Den som är intresserad av dokumentationen från seminariet, inklusive den efterföljande debatten i bl a Expressen kan kontakta mig privat.

  MVH

  Lasse W

 6. gippe
  11 september, 2008 at 11:47

  Läs kommentaren till Torbjörn! / Jinge

 7. Sara G
  11 september, 2008 at 11:57

  De israeliska ”krigshjältarna” trivs bättre på Goa än i israel…

 8. 11 september, 2008 at 12:11

  Med risk för att återigen utsätta mig för personangrepp från Mossadfyllot så kan jag konstatera att jag personligen känner ett antal judar som bott i Israel men som numera bor i Sverige och kommer att fortsätta att göra det. Men det är nog rätt, många drömmer om det.

  Och av de miljoner judar som bor i USA så är det ett fåtal som flyttar till Israel men många som flyttar från Israel till USA, eller andra länder som de kan flytta till. Jag har läst att utvandringen och den akademiska dräneringen numera betraktas som ett av landets största problem.

  Sedan tror jag, som jag skrev i bloggposten, att Mellanösternkonflikten kommer att lösas på sikt, och just på det sätt som jag talar om. Det kommer att bli en multi -religiös, -kulturell och -etnisk stat.

  Kanske vi inte får uppleva den dagen under vår livstid, men den kommer. Förhoppningsvis med så lite blodspillan som möjligt.

 9. lasse wilhelmson
  11 september, 2008 at 13:05

  Det verkligt tragiska för judarnas egen del är att de flesta tycks ha så svårt att frigöra sin ”judiskhet” från den judiska staten, som ju inte bara är ett tjyvsamhälle, i bokstavlig mening, utan dessutom en rasistisk entitet som bedriver en folkmordspolitik gentemot de bestulna.

  Hur kul kan det vara att leva med en sådan identitet?

  Mitt råd till alla med judisk släktbakgrund är därför frigöra sig från anknytningen till den judiska staten och arbeta för allas lika rätt mellan Medelhavet och Jordanfloden, det vill säga att i praktiken leva upp till de humanistiska och demokratiska värderingar som de förmodligen förespråkar i andra sammanhang. Det går – jag har själv gjort det.

  MVH

  Lasse W

 10. 11 september, 2008 at 13:26

  Med resultat att du betraktas som en självhatande jude. Ja, det är säkerligen mycket barlast som man behöver göra sig av med, men som jag skrev i inlägget, på sikt tror jag att det kommer att lösa sig. Men den dagen den nya staten utropar sig får vi nog inte vara med om Lasse. Vi är för gamla för det är jag rädd.

 11. lasse wilhelmson
  11 september, 2008 at 14:06

  Så gammal är i vart fall inte jag än. Övermogen frukt faller snabbt till marken. Berlinmuren föll snabbt och Sovjetunionen försvann från kartan innan man knappt hann reagera.

  Det stora militära problemet för israelerna (som judarna kallas i Israel), är att de inte längre kan mobilisera motiverade soldater i man mot manstrid med Hisbollah eller Hamas. Dem kan man ju knappast kärnvapenbomba, utan risk för den egna befolkningen, som de kan göra med Iran.

  Detta vet palestinierna men israelerna försöker förtränga det. När merparten av israelerna till slut inser detta, är slutet nära.

  MVH

  Lasse W

 12. nature
  11 september, 2008 at 14:40

  Det största hotet emot alla judar i Israel, är den inhemska trafiken! Det har nämligen dött fler judar i trafikolyckor, sammanlagt i Israels historia, än vad Israel har förlorat judar i samtliga av deras väpnade konflikter!

  Säga vad man vill om detta, men så är det, eller var, när den senaste statistiken jämförde de bägge talen i vart fall.

 13. Rawia Morra
  11 september, 2008 at 15:20

  Hassan Nasrallah sade i ett av sina tal: Ariel Sharon var Israels sista kung!

  Han menar alltså att israelerna inte bara har ont om motiverade soldater utan de har även ont om vettiga politiker.

  Många bedömare tror att Israel i sin nuvuarnde form är borta inom högst 20 år.

 14. Rawia Morra
  11 september, 2008 at 15:21

  Vettiga och vettiga. Han menade starka politiker för några vettiga politiker har de aldrig haft utan en massa mördare.

 15. Marcin
  11 september, 2008 at 15:24

  Lasse W: Varifrån kommer denna brist på mobiliseringen av de israeliska soldaterna? Brister de i mobilisering eller i motivering eller båda? Förstår inte.

 16. nature
  11 september, 2008 at 16:09

  @Macin
  Vad är frågan?
  Vilka militärer önskar massakrera civila, som inte utgör något hot?

 17. Marcin
  11 september, 2008 at 16:14

  @nature
  Jag förstod inte riktigt. Enta tanken var just att många värnpliktiga skådat igenom propagandan och vägrade delta. Den andra att de av någon anledning ej kunde mobilisera ihop dem som ville delta. Var osäker även om det lutade mot det förstnämnda, och frågade.

 18. Mikael N
  11 september, 2008 at 17:26

  Ja man kan knappast se en ände på denna konflikt. Men det är i praktiken så att de palestinska araberna är urinnevånare på platsen och har då rätt till landet. Judarna kan inte komma tillbaka efter TVÅTUSEN ÅR och kräva sitt land. En fullkomligt idiotisk idé!

 19. nature
  11 september, 2008 at 20:03

  @Mikael N
  Å andra sidan skapades Israel på samma sätt som i stort sätt alla andra nationer också skapats på, nämligen via krig!

  Men jag tror att det finns områden i Sverige som aldrig har erövrats från någon eller tvingats till ett försvarskrig? Ofta undrar vi hur väpnade konflikter påverkar människor, men som referens så borde vi i stället fråga oss hur det påverkar människor, att aldrig ha upplevt krig?

  Sveriges bekymmerslösa tvåhundraåriga historia utan krig, har lärt oss att det finaste som man som Svensk kan bli, är att vara som alla andra! Här i Sverige kommer det busslaster med psykologhjälp om nån cyklar omkull. Sedan när det verkligen smäller (tsunamin) så står vi helt handfallna, vilket Finland gjorde, alls! Men så har inte det finländska folket levt i samma lyckorus som vi gjort i vår inskränkta fäbolycka.

 20. Palestinier
  11 september, 2008 at 20:48

  Utdrag ur uri avnerny om Israels bristande engagemang för freden
  Sharon värld ser ut så här

  Det enda som räknas är av intresse för Israel och det judiska folket

  Deras intresse att bemäktiga alla territorium mellan medelhavet och jordan

  Palestinierna är maktlösa därför de är inget annat än objekt som skall sparkas runt som en vill

  Europa är patetisk och europeerna får dra år helvetet

  Det finns bara en verklig makt i världen USA , de är världens förvaltare , all makt i USA är koncentrerad till vita huset , president och hans tjänstemän , så är det och så kommer att vara

  Därför att allt vi behöver är att hålla makten för det israeliska armen och alliansen med vita huset och allt annat är nonsens

  Den israeliska armen och vita huset är den vinnande kombination , med det vi skall ta fullständig besittning av hela landet
  Det finns inte behov för en freds process , det finns ingen anledning till fred
  Palestinierna är en försumbar faktor , låt de vegetera förnärvarande i sina ghetton så småningom kommer de att försvinna

 21. Sara G
  12 september, 2008 at 08:43

  Det pågår saker och ting i USA så det är inte säkert att världsmaktsstämpeln håller så länge till.
  Faller mördarstaten USA så faller israel, eftersom de två regimerna lever i osund symbios med varandra.

 22. fofo
  12 september, 2008 at 08:48

  nature:
  ”….Israel på samma sätt som i stort sätt alla andra nationer också skapats på, nämligen via krig!….”

  du missar en viktig detalj i ditt resonemang, nämligen att det är ofta krig mellan folk som redan bor där!
  Aldrig har det inträffat i modern historia att man importerade en hel befolkning till ett annat land. Och de judar som redan fanns i Palestina före den judiska annekteringen av landet var i antal försumbara i sammanhanget.

 23. nature
  12 september, 2008 at 10:23

  @fofo
  Karelen?

 24. lasse wilhelmson
  12 september, 2008 at 10:39

  Svar till Marcin 15:

  Sara fångade saken i ett nötskal: De israeliska “krigshjältarna” trivs bättre på Goa än i israel…

  Varför riskera sitt liv för Israel, när man söker det goda livet på annat håll, permanent i USA och Europa? Den judiska statens dragningskraft finns i diasporan. I Israel är sionismen en ickefråga. Se vidare min tidigare rekommenderade artikel av Gilad Atzmon.

  MVH

  Lasse W

 25. 12 september, 2008 at 22:23

  Ilan Pappe gör fantastiska insatser för att belysa den Palestinska historien! Hans informativa bok ”Den etniska rensningen av Palestina” finns för övrigt att köpa på Karneval förlag. Rekommenderas varmt.

 26. Silvio
  13 september, 2008 at 01:06

  Bloggreklam undanbedes! / Jinge

Comments are closed.