USA ut ur Nordafrika


Jag har här glädjen att presentera ett första blogginlägg av Charlotte Svärdström om Tunisien. Hon berättar ”Efter drygt tio år i landet Tunisien där jag bl.a. upplevde revolutionen 2011 tror jag mig vara lite av röd expert på Nordafrika. Har skrivit många artiklar och kommer i januari ut med en bok ”Upproret i Tunisien med Jenny Bond direkt”.
Hon har även publicerat ”Arbetaren i stället för kungen” 2000, ”Goda Granitens skrönor” 2001, ”Häxdikter” 2003, ”Jenny Bond i befriat land och andra berättelser” 2007, ”Blicken mot bergen”, Kharouba 2009 och ”Ya Mohammed, revolution” 2013. Förutom med boken ”Upproret i Tunisien med Jenny Bond direkt” kommer hon att delta i
”KULTURNATTA GOTEBORG” 22-23 januari.
Vi har hört mycket (positivt) om den arabiska våren. Vi har USA-stödd militärdiktatur i Egypten, sönderslaget Libyen (av NATO), USA-initierad intervention i Syrien. Hur är det i ”mönsterlandet” Tunisien?

untitled (97)
Tunisien lyfts ofta fram som det enda lyckade exempel på ”den arabiska våren”. Är det så? Varför i så fall? Detta belyses i detta blogginlägg. Ämnet ska också behandlas längre fram, om inte förr så på den dagen då Nobels fredpris utdelas.
Jag har bara publicerat tidigare ett enda blogginlägg om Tunisien, nämligen 23/2 2013 ”Politikermord på modet -mördade vänstermannen Belaid i Tunisien kritiserade USA:s Syrienpolitik” (http://jinge.se/allmant/politikermord-pa-modet-mordade-vanstermannen-belaid-i-tunisien-kritiserade-usas-syrienpolitik.htm)
Belaid untitled

Charlotte Svärdströms artikel.
Margot Wallström kom i våras till Tunisien för att investera men ställde sådana villkor vad gäller polis och annan säkerhet för de svenska företagen att detta inte kunde accepteras av den tunisiske näringsministern. USA/Nato och FN säger sig nu vilja förflytta sig fån högkvarteret i New York till Tunisiens huvudstad Tunis för att härifrån bedriva sina stridsaktiviteter mot den islamistiska staten(ISIS).

Hu, hu, huga!!! Ska ni komma hit och göra med oss som ni gjort med Syrien och Irak?! USA strävar nu också att få ta över den f d kolonialmakten Frankrikes militärbas i Bizerte. Vill USA/Nato att araber ska bekämpa araber och utföra imperialisternas jobb som de en gång fick vietnameser att bekämpa vietnameser?

Vad säger den tunisiska regeringen? Detta oklart men för arbetarklassen i Tunisien och dess företrädare är svaret enkelt; Störta bourgeoisin! Kapitalismen löser varken frågan om fred och säkerhet i regionen och inte ens det nu största problemet – arbetslösheten.
untitled (98)
Tvärtom har det nu nästan lyckats imperialisterna att med hjälp av terrordåden i Bardo och Sousse nästan slå ut den tunisiska turistnäringen, en av landets viktigaste inkomstkällor. EU-bidrag mm. har heller inte gått till de investeringar som de var avsedda för. Skolor, sjukvård saknar pengar men det stöd som USA/NATO/FN nu erbjuder ”det fredliga” Tunisien är vapenmakt. Landsorganisationen UGTT har, efter framgångarna i en storstrejk i den offentliga sektorn, uppbackad av Transportarbetarförbundet, varslat om ännu en strejk, den här gången i den privata sektorn.

Varje dag en kamp för överlevnad. Varje dag en kamp mot kapitalet för en framtid i fred och ekonomiskt oberoende.
Varje dag någon demonstration i solidaritet med Palestina, Syrien och Irak!


i , , , , , , , ,, ,

Intervjun med BelaidBlogginlägg om mordet på Belaid Helsingborgs Dagblad DN 21/2 DN 8/2Globalresearch Alkhaleej DN 23/6 2012 DN 24/6 SvD 30/6 3/2 2013Globalresearch 8/2 2013 Strategic Cultural FoundationEcuador inlägg här