Tidningarna borde skämmas

Jag nämnde i en tidigare bloggpost att jag under min ”datorfria” vecka dagligen köpt samtliga stockholmstidningar. Orsaken var förstås att jag som internetlös höll på att tråkas ihjäl, bidragande orsak var givetvis att jag är en nyhetsjunkie av format. I normala fall får jag vad jag behöver av Radions P1 och alla webbtidningar, jag läser dagligen 8-10 stycken regelbundet.

En parentes i sammanhanget är att jag blev positivt överraskad av Aftonbladet, de andra tre bladen överraskade inte men som vanligt så ligger Svenska Dagbladet främst. Undantar man att Dagens Nyheter är en kraftigt politiserad tidning så skulle den kvala in på andra plats, men på grund av att många artiklar är politiskt färgade i nyhetsdelen så hamnar tidningen närmast Expressen på min egen rankinglista.

Det jag har stört mig på är dessutom den orimliga uppmärksamhet som tidningarna ägnat åt Michael Jackson. Självklart är det en mycket stor nyhet att han dör, han har trots allt skaffat sig en plats i många hjärtan. Att man då försöker slå mynt av hans bortgång är möjligen naturligt, och det kan t.o.m. vara acceptabelt om det sker på ett sätt som inte är alltför krämaraktigt. Men icke, bilden talar sitt tydliga språk och kommentarer är överflödiga.

Själv så har jag inte läst artiklarna om Jackson eftersom jag bara är måttligt intresserad, han var en bra låtförfattare och eftersom han dessutom hade rätt producenter så blev resultatet oftast lysande. Det i kombination med hans videos och hans dans gjorde att jag oftast tyckte att det var ett nöje då hans videos visades. Jag gick så långt att jag själv köpte både Bad och en skiva till som jag inte minns namnet på.


Kvällstidningarnas löpsedlar idag…

Men nu försöker media göra kioskvältare av varenda löpsedel, och då känns allt fel. Oavsett vad man tycker om Jackson, och – vad man tror om honom, så känns det respektlöst. De pluspoäng som Aftonbladet fått under den vecka jag har varit lösnummerköpare smälter som mjukglass i solsken, och jag hade nästan kommit till slutsatsen att jag ska köpa tidningen lite då och då, men…

i Andra om: , , , , , , , , ab123 svd123 dn123 dbl123 t

[tags]Michael Jackson, Mediekritik, Aftonbladet, Lösnummerförsäljning, Kioskvältare, Pop, Kultur, Geschäft, Politik[/tags]

  8 comments for “Tidningarna borde skämmas

 1. Sammy
  9 juli, 2009 at 13:50

  Tycker han förtjänar All uppmärksamhet.
  R.I.P Michael Jackson, we will never forgett you…

 2. Johan M
  9 juli, 2009 at 14:35

  Även om jag personligen tycker att Jackson är överskattad går det inte att komma förbi det faktum att han är en kulturell ikon med få motsvarigheter. Att uppmärksamheten är orimlig håller jag inte alls med om.

 3. Emil
  9 juli, 2009 at 14:45

  Jag läser däremot hellre DN än SvD då jag anser att Svenskan är för politiskt vinklad … :)

  Jag har blivit alltför cynisk med åren för att tro på att någon del av media, såväl radio, tv som tidning, är helt objektiv.

 4. Sara G
  9 juli, 2009 at 14:46

  Riktigt smaklöst blir det när Jacksons barn blir inblandade och media gör snyfthistorier av deras sorg efter fadern. Usch!

 5. Cozie
  9 juli, 2009 at 15:48

  MJ var större än ni kanske tror – man måste förstå den era han kom ifrån. MJ möts från två sidor – en svart och en vit. Och du väljer. Jag väljer den vita, den oskuldsfulla, där kön och sex är ointressant men där kärlek, värme och förståelse är det centrala. Den där han svarar själv – inte där han blir citerad eller omtalad. MJ var kriten, jag är kristen, inte kan jag kasta en sten. För mig stod MJ för love peace & understandning personifierad. Tack alla för dansen på Sergels torg ….

  ”MJ we will carry you, and your spirit – until we meet again. Our love MJ”

 6. Spirit
  9 juli, 2009 at 16:01

  Frågan är väl om media vill att du köper någon tidning av dom överhuvudtaget , gnällputt.

 7. Sara G
  9 juli, 2009 at 18:48

  Spirit, är du dum i huvet, eller? Tidningarnas enda strävan, förutom att skapa en blaska, är väl att folk köper lösnummer eller prenumererar!

 8. Erik
  10 juli, 2009 at 19:47

  Vad är problemet? Ingen som tvingar dig att köpa tidningen :S Jag som typ ALDRIG köper tidningen har köpt den nu varje dag som Michael varit på framsidan. Han är större än Elvis va tror du?

  Klart tidningar lockar med Michael nyheter, det är jo det folk köper!! :P

Comments are closed.