Tidigare hatobjekt håller inte idag


Att William Petzäll hoppat av Sverigedemokraterna är inte ett speciellt ovanligt problem, partiet är extremt hårt drabbat av avhopp, något som knappast förvånar någon. I många kommuner har dessutom folk valt att skriva in en persons namn på en SD-valsedel bara för att jäklas med personen ifråga, en del av de drabbade har sedan upptäckt att de valts in i kommunfullmäktige trots att de inte har ställt upp.

I vissa fall kan det bero på att de upplevs som grovt rasistiska, men det finns säkerligen mängder av skäl till att folk hämnas på det sättet.

SvD: ”När riksdagsledamoten William Petzäll i måndags avslöjade att han lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde är det långt ifrån första gången som partiet drabbas av att framträdande representanter hoppar av och ”öppnar eget”.

I minst 19 av de 246 kommuner där SD blivit invalt i fullmäktige sitter i dag politiska vildar på partiets mandat. SvD:s kartläggning visar att det totalt handlar om minst 22 förlorade stolar.

– Politiska vildar är en rätt udda företeelse, Sverigedemokraterna har en överrepresentation jämfört med andra partier, säger Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs universitet.”

Även om jag kan se det humoristiska i en situation där folk väckts dagen efter valet med ett besked om att de kommit in i fullmäktige utan att de själva har ställt upp i valet, och aldrig ens drömt om att ställa upp på något dylikt, så känner jag mig tveksam. Jag har svårt att förstå hur man kan göra så när man inte själv tycker att ett rasistiskt eller främlingsfientligt parti ska sitta i den egna kommunens fullmäktigeförsamling.

Visst, det har hänt att jag själv varit missnöjd med mitt parti och därför på ren trots funderat på att missnöjes-
rösta på det näst bästa alternativet, men det är skillnad på att tänka tanken och att sedan gå till handling. (forts..)

En lustig sak i sammanhanget är förstås att riksdagsledamoten William Petzäll nu blivit Sverigedemokraternas mest kända person om man bortser från Åkesson. Tidigare har ju den brottsmisstänkte Erik Almqvist gjort anspråk på den tveksamma titeln, men det tycks inte räcka med att bli misstänkt för narkotikabrott, misshandel och fylleri för att bli kändis, detta trots att hans egna livvakter tvingades gripa honom och överlämna honom till ordningspolisen.

Men uppriktigt talat så tror jag att problemen med de främlingsfientliga är av övergående slag. Det uppenbara sambandet mellan massmördaren Breiviks politiska åsikter och Sverigedemokraternas kommer att bli allt tydligare framöver. Möjligtvis kommer det inte bli helt uppenbart förrän vid sammanräkningen av rösterna i valet, men jag tvivlar starkt på att folk vill rösta på ett parti som har bytt sitt hatobjekt från trettiotalet mot att nu hata en ny folkgrupp.

it Andra om: , , , , , svd12 dn12 ex12 ab123


Ett svar till “Tidigare hatobjekt håller inte idag”

  1. Hursomhelst går Sverigedemokraterna nu in i en helt ny livscykel. Problemen med Petzäll och andra avhopp är inget de kan utnyttja för att stärka sin martyr- och ”under-dog”-status. De har äntligen bevisat att de själva är sina värsta fiender.