Svininfluensan en bluff?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu ställer sig Aftonbladet frågan om svininfluensan och all hype som varit kring den helt enkelt var en bluff. Man uttrycker sig inte riktigt så men det är kontentan.

AB: ”Svarta rubriker om kaos, skräck och död har förbytts i tystnad. Svininfluensan drog hastigt förbi och lämnade en miljardnota efter sig. Var insatserna befogade? Eller var hotet tvärt om överdrivet? Nu väntar eftertankens och utvärderingarnas tid. – Det har hörts en hel del röster om att detta var en falsk pandemi. Men när besluten fattades tror jag att besluten var adekvata och baserade på den kunskap som fanns vid det tillfället, säger professor Karl Ekdahl, avdelningschef på den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).”

Uppenbarligen så har inte tillräckligt många svenskar avlidit i svininfluensan för att man ska anse insatserna som gjorts har varit befogade. Men man bör givetvis ställa sig frågan om vad som skulle ha hänt om inte halva svenska folket hade vaccinerat sig. Vi kan lugnt räkna med att många fler hade drabbats av pandemin, och under en längre period. Det hade kunnat bli dödstal på det tiodubbla, kanske hundra gånger fler döda.

Det vet vi inte, men vi vet att även om bara hälften av befolkningen vaccinerat sig så har pandemin dämpats radikalt.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]svininfluensa

Därför kan man inte utgå ifrån att det var onödigt, det lidande som nu undvikits är säkerligen värt det vi betalat för vaccinet. Men den viktigaste frågan kvarstår, vi måste ha en egen vaccinfabrik klar till nästa pandemi drabbar oss. För den pandemin behöver inte alls vara lika ”snäll” som svininfluensan.

intressant Tags : , , , , , , t
[/column]


27 svar till “Svininfluensan en bluff?”

 1. Jag valde att inte vaccinera mig och det kan ju tyckas vara rätt dumt men så här i efterhand har jag inte ångrat mig. Jag avskyr masspsykoser!

  Men däremot bör staten bygga en vaccinfabrik omgående!

  Nästa gång kan det vara allvar…

 2. Jag tror att det mest avgörande vara att folk förändrade sin hygieniska vanor. T.ex. berättade min grabb många fler hade börjat tvätta händerna innan skolmaten, det var ganska ovanligt innan. Det andra som visar på det är att på förskolorna tycks sjukfrånvaron också ha minskat.
  Det har ju dessutom sålts oerhörda mängder handsprit och sprit-gel och det har nog haft stor inverkan smittspridningen, eftersom det har stått en flaska på var och vartannat handfat.
  Om det är så att enkel handhygien kan förhindra större sjukdomsutbrott så är det bara tacka och ta emot.

 3. Det värsta är, hur många kommer ta risken på allvar nästa gång. Det kan bli ödesdigert om folk inte litar på varningssignalerna om det blir värre nästa gång.

 4. Konstigt nog har influensan avtagit även i de länder där väldigt få vaccinerade sig?

 5. De enda vinnarna in denna masshysteri ang. svininfluensan är läkemedelsindustrin och dess lobyister
  som nu kan skåla i Champagne efter att skrämt livet ur EU:s och våra egna politiker.
  Lösnummerjournalistiken med dess”duktiga idioter” kryddat anrättningen bättre.
  Fantastiskt hur läkemedelsindustrin lyckade få EU att just denna influensa skulle komma att klassas som en
  Pandemi. Varför klassades inte fjolårets influensa för en Pandemi? Eller de föregående årens influensa?
  Varför redovisas inte antalet dödsfall i tex. de senaste 10 årens influensa?
  Jo, förmodligen för att dessa årligen återkommande influensa kräver fler dödsfall än denna sk. svininfluensa.
  Inkompetens och politisk prestige är det som fått hela denna influensa att få dessa prportioner – detta tillsamans med svenska folkets ständiga dödsångest och blåögda tro på vad våra lättledda journalister styrs att skriva om.

 6. Myndigheter som ropar vargen kommer för lätt riskerar att inte bli tagna på allvar när det verkligen är allvar. Riskerna med svininfluensan var uppenbarligen överdrivna, sist jag läste rapporter hade Sverige inte kommit lindrigare undan i form av dödsfall än länder som inte massvaccinerade sig.

  Det är bra med angivande av källa när man påstår saker… / Jinge

 7. Håller med Christer. Det har varit mindre influensa än vanligt överhuvudtaget, vilket till stor del nog beror på förbättrade hygienvanor. Kan vi fortsätta med dessa vanor varje gång en influensaepidemi bryter ut är mycket vunnet. Sen är det fortfarande viktigt att vaccinera riskgrupper.

 8. Det räcker, och räckte redan då media började att skriva, att titta hur andra länder agerade för att se att vi överdrev svininfluensan i Sverige. De flesta dödsfallen i Sverige var i särskilda riskgrupper och att många dog i Mexico är inte så konstigt med tanke på att vården inte har samma kapacitet där.

  Jag är inte vaccinerad och är glad att jag stod över.

 9. Vi som lät bli att vaccinera oss kanske längre fram kommer att vara tacksam för att vi lät bli.
  Vaccinet innehöll inte alltför få farliga ämnen…
  Vi bör nog vara mera eftertänksam när en hel drös
  lobbyister börjar varna för både det ena och det andra
  som aldrig inträffar…
  Jag såg det redan tidigt.

  • Struntprat, giftiga ämnen. Skvalen är inte giftigt. Kvicksilvernivåerna för låga, osv.

   Lobbyister varnade inte. Forskare varnade. Med en influensapandemi är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och vänta sig det värsta. Det kan bli mycket illa, och saker kan förändras mycket snabbt, och om du gör fel val kan du omöjligen ändra riktning innan det är för sent. Läkemedelsbolagen har naturligtvis utnyttjat situationen för att få fina vinster vilket onekligen borde betraktas som kriminellt, men någon överdrift har det inte varit. Media må gå ut med bisarra uttalanden och spä på hysteri, men det finns ALL anledning att vara mycket orolig för sådana saker. Media överdriver så klart allting, men det är ju inte en nyhet, eller hur? Tidningar och journalister har spätt på sina historier sedan grottmålningarnas tid.

 10. Det är glädjande att nästan hela befolkningen överlevde. Kvällsblaskorna fick sina tidningar sålda & verkar nu krama det sista ur trasan genom att ”avslöja hur det egentligen låg till”. Jag gissar att det nu är resistenta bakterier som får ta över rollen som lieman som med sina svarta rubriker åter ska få ängslan att göra sitt, så fler blaskor kan säljas. Kanske den lilla rispan på fingret jag fick igår ger kistfabriken en beställning? Om frågan bara blir stor nog så går det moral i det, då nästan MÅSTE folk bry sig för att inte framstå som slappa & oansvariga. Så till sist så står de där fumlande med sin tia eller vad smörjan nu kostar. Det är den strategin som köper sportbilar & sommarhus i sydfrankrike.

 11. Intressant hur en epidemi bryter ut i samband med en global ekonomisk kris. I en ekonomisk kris där i princip vartenda marknadsområde är helt utslaget kan man faktiskt skapa en marknad på det medicinska området, med lite skrämselpropaganda och hej å hå så har vi 1 blomstrande marknad mitt i en av de allvarligaste ekonomiska kriserna vi någonsin haft.

 12. Ja det kunde man inte tro när varningarna och skrämselpropagandan var som värst och de läkare som förklarade att det hela var en överdriven hysteri tystades ner av socialstyrelsen och förbjöds att tala om att de inte tänkte vaccinera sig själva – så det här kommer verkligen som en stor överraskning :-).

 13. Vänta bara, det KOMMER att komma en ny pandemi, denna gång kan den vara på allvar. Vad ska då befolkningen tänka om massvaccinering? Det kommer att bli svårt för dom som har vaccinerat sig att ta ett beslut om dom även denna gång kommer att låta sig vaccineras..?

  Det finns ju psykopater i världen som har avbefolkningplaner, så vad som än händer så vinner dessa psykopater på detta.. Antingen dör folk av vaccinet eller så dör dom av pandemin.

 14. Jag kan bara referera till spanska sjukan, och till det faktum att svininfluensaviruset till sin uppbyggnad påminner om just spanska sjukan-viruset. Spanska sjukan började också med lindriga symtom och drabbade grupper som normalt sett inte var riskgrupper – den gången välnärda och synnerligen friska människor – denna gång ungdomar och barn. Jag tror att vaccineringen (även i de länder där den inte utfördes i samma omfattning som här) har räddat Europa och världen från många, många dödsfall och tycker det är oroväckande att snart sagt alla sjukdomar betraktas som en bluff av stora delar av allmänheten. Men det är förstås mediernas ansvar som överdriver ocg förstorar precis allt. Tur att åtminstone halva svenska folket tog sitt ansvar och vaccinerade sig!

  • Är du helt okunnig om att man bör redovisa vad man har för källa till olika påståenden?

   ”Dvs 340 fall med allvarliga biverkningar av Pandemrixvaccin.”

   Det är en helt ny uppgift för mig. Den MÅSTE du omedelbart redovisa källan till. Och det ska INTE vara någon blogg utan smittskyddsinstitutets eller motsvarande.

   • Samma källa: Cirka 5,3 miljoner individer, det vill säga ca 60 % av Sveriges befolkning, har fram till den 8 januari vaccinerats med Pandemrix. Hittills har Läkemedelsverket fått totalt cirka 3700 biverkningsrapporter från sjukvård och konsumenter. Mot bakgrund av det mycket stora antalet vaccinerade individer i Sverige och det begränsade antalet rapporterade biverkningar och deras mönster bekräftas slutsatsen att säkerheten för vaccination med Pandemrix är betryggande.

    Var i texten står det 340 ”allvarliga fall” ?? Jag orkar inte läsa allt…

 15. Här ska man följa kommentarsreglerna. Den som inte lyckas göra det får inte sina kommentarer publicerade. Det framgår av samma regler. Den som trots detta framhärdar i att skriva skit hamnar i spamfiltret. Jag har annat att göra än att sitta och läsa skitkommentarer! / Jinge

 16. En vän till mig som projekterar sprinkleranläggningar brukar berätta om rasande kunder som efter ”en liten skitbrand” finner att vattenskadorna kostat betydligt mer än branden.
  Dessa kunder har aldrig funderat över vad som hade hänt om inte sprinklern löst ut. Att de sluppit vattenskadan men förlorat huset.

  Lite så kan det vara med influensan och vaccinet. Det är väl egentligen omöjligt att säga vilken utbredning influensan hade fått utan vaccinering. Det enda säkra är att de vaccinerade inte fick den.
  Det kan vara gott nog. Om det var värt hela apparaten är en annan fråga.

 17. När nu frågan ställs så här: ”Svinifluensan en bluff?”, så måste man ju i all ärlighets namn också få lov att svara:
  Ja, visst är den en bluff!

  Den som håller sig informerad i Internet från webbsidor och bloggar i olika länder, vet ju hur det verkligen är, trots all desinformation som vi får i officiella i media.

  När nu denna blogsida faktikst kallas ”mediekritik” i sin internetadress, så måste man ju också få lov att skriva så!

  Eller får man bara stryka medhårs?

 18. Om man jämför dödlighet i svininfluensan med andra länder som inte genomfört massvaccinering ser man ingen tydlig skillnad.

  Källa 1: Dödlighet per land i EU (från European Center for Disease Prevention and Control): http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/PublishingImages/EU_Map_web.jpg
  Källa 2: Sverige har högst andel vaccinerade i Europa (wikipedia): ”I början av december 2009 rapporterades att i hela EU hade cirka tio miljoner personer vaccinerats, varav fyra miljoner i Sverige.” Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/H1N1-utbrottet_2009#Vaccin

  Kan slutsatsen bli annat än att massvaccinering har ytterst måttlig effekt (om den alls har någon…)?!