Sverigedemokratisk Kräftgång


Det svenska rasistpartiet stöter på alltmer motstånd i Sverige, nu senast i form av en attitydundersökning gjord av SOM-institutet i Göteborg, en undersökning vars resultat visar att inställningen till de invandrare och flyktingar som kommer till Sverige av olika skäl förbättrats högst avsevärt. En bidragande orsak är säkerligen Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet, en åsikt som Helle Klein för fram i en ledarartikel i dagens tidning.

Helle Klein: ”Jimmie Åkessons vulgära debattartikel i Aftonbladet i höstas blev också en väckarklocka. Det ”rumsrena” SD visade sig vara samma gamla rasistiska parti som det alltid har varit. Demker pekar på att SD:s sympatisörer är dramatiskt mycket mer negativa till invandrare än andra. De utgör en politisk subkultur, långtifrån svenska folket i gemen. Sverige märker ut sig på ett unikt men glädjande sätt i ett Europa där annars just de fascistoida partierna går fram. Måtte vi förbli landet utan rasister i riksdagen.”

I början av 80-talet arbetade jag deltid i socialtjänstens uppsökande verksamhet bland socialt vilsna ungdomar i Stockholm City, jag jobbade då en hel del med de skinnhuvuden som brukade samlas på helikopterplattan i Riddar-
fjärden (bilden). Det var den kärna ur vilket Sverigedemokraterna bildades några år senare, men många av dem som var aktiva då var rasister för att det förväntades av dem, de flesta var inte ”riktiga” rasister, de var definitivt inte som Sverigedemokraterna är idag – tämligen nazianstuckna. Det handlade mer om en attityd, något som var illa nog för de mörkhyade som den skränande flocken skinnskallar brukade jaga mellan varven.

Det fanns dock en hårdare kärna av individer som var riktiga nazister, det var också representanter från dessa som var grunden i BSS, Bevara Sverige Svenskt, som senare utvecklades till det parti som nu försöker ta sig in i landets lagstiftande församling. Därför är det förstås extra glädjande att främlingsfientligheten är på väg att avta, det är illa nog med de muslim- och islamfientliga attityder som uppvisas idag bland dem som kallar sig liberaler i både riksdag och regering, och på vissa ledar- och kulturredaktioner, och i Vilksdebatten förstås.

Nu har ett antal statsvetare hävdat att opinionsundersökningar i maj, hösten före ett riksdagsval, med stor säkerhet pekar på det slutliga valresultatet. Vi får hoppas att dessa prognoser stämmer, för kommer inte rasisterna in så är det mycket som talar för att partiet marginaliseras än mer för att slutligen försvinna helt. Då kanske de söker sig tillbaka till helikopterplattan och anlägger sin traditionella frisyr, vem vet?

(Sträng förhandsgranskning av kommentarer, rapportera tveksamma annonser!)

i Tags: , , , , , , , , , ab123 dn svd12 ex Läs också annarkia lena hampus k&å knut pamflett röda-m jonas ilsemarie zaramis t


6 svar till “Sverigedemokratisk Kräftgång”

 1. Jo, det är klart man kan glädjas åt att SDs opinionssiffror sjunker. Men jag tror inte det är hälsosamt att luta sig tillbaka och tro att deras lopp är kört. I Sverige har vi ju för vana att tilldela de reella riksdagsmandaten utifrån ett fastställt valresultat och inte efter olika opinionsmätningar. Partiernas upp- och nedgångar i dessa kan ju ha många, och ofta ganska tillfälliga, orsaker.

  SD har ju på senare tiden (till skillnad från i höstas, efter bl a AB-artikeln) varit ganska osynliga, samtidigt som ett allt större fokusljus hamnat på den troligen ganska jämna valstriden mellan de båda allianserna. Båda faktorerna motverkar ett småpartis uttalade anhängarskara. Det kan bli helt andra överväganden när det blir allvar framför höstens valurnor.

  • Ja visst, men det verkar inte som om fokus skulle skifta från de etablerade partierna till ytterlighetspartier.

 2. Högerextremisterna använder ibland entrism som vapen. Även om SD försvinner helt så skulle vi ha all anledning att hålla ett öga på dessa mörkerfigurer. Nej, de kommer inte sluta söka makt och inflytande.

  Många är de för gamla eller klena för att passa in i en återuppvaknande skinnskallekultur.

 3. Det bästa vapnet mot SD är att de etablerade politikerna rensar upp liken i den egna garderoben och börjar prata samt ha kontakt med medborgarna igen. Min åsikt är att SD-tankar röster och kraft på den ”osunda” invandrarpolitiken där man tar han om och samtidigt inte tar hand om de som kommer hit.
  Dessutom är SD ett klart missnöjesparti då snudd på alla partier närmat sig mitten och för en nyliberalpolitik med utslagning på flera nivåer som följd.

 4. Jag grunnade lite på den här s.k, nyheten, har fått för vana att ställa mig frågan med vilket syfte en viss nyhet slås upp stort vid ett givet tillfälle, det ger en nyttig sanity-check och tillfälle till eftertanke. Först tolkade jag uppgiften rakt upp och ner och grunnade på varför just detta slås upp samtidigt som exempelvis PP tigs ihjäl totalt mediamässigt. Sen insåg jag att syftet naturligtvis lär vara att pilla loss ambivalenta sosseröster till SD:s fördel från väljarna för att på så sätt rubba det rödgröna blockets försprång med några procent. Tror inte alliansen skulle ha några större problem att ta in SD som hävstång om det krävs för att få bilda regering.