Svenskt bistånd till Syrien – och ISIS-vännen Turkiet!


Nyss publicerade jag en artikel från Pål Steigan som kritiserade den norske FN-företrädaren Jan Egelands stöd till terrorismen i Syrien. Kanske kommer det att medföra ovilja mot just Norge. Det är ju inte meningen. Här åter publicering en artikel för cirka ett år sedan om insatser på högsta nivå i Sverige.

Artikeln 17/12 2015.
Idag meddelas att den svenska regeringen ska avsätta 340 miljoner kronor årligen under 5 år för infrastruktur, bl.a. till skolor, i Syrien. Det låter bra. Men man ska inte göra det i samarbete med Syriens lagliga av FN:s erkända regering? Vem ska man då samarbeta med av alla rebellgrupper? Biståndsminister Isabella Löwin kallar Assad för ”en mördarregim”, utan att ge belägg för detta, som vanligt.
Idag publiceras åter den otillförlitliga, möjligen helt falska rapporten av ”Caesar” om påstådd tortyr i Syrien, som jag hoppas kunna kommentera senare. Syriens regering har sedan snart 5 år utgjort huvudkraften i den verkliga kampen mot marken, mot den beväpnade terrorismen, mot grupper som al-Qaida-gruppen al-Nusra och IS.
Syrien sjukvård untitled
Av samtalet med minister Löwen på Nyheterna på SR i morse framkom att biståndet också ska gå till Turkiet !? Som sedan länge aktivt stödjer ISIS!
http://jinge.se/mediekritik/usa-forskare-ger-43-bevis-for-usa-stodde-erdogans-samarbete-med-is.htm

Det är inte första gången svenskt bistånd till Syrien är tveksamt. Vi publicerade 9/9 ett blogginlägg, som baserades på en artikel i tidningen Proletären. Ett utdrag återges.

Vart går Sveriges Syrienbistånd?

◾Sverige har under Syrienkonflikten gett stora belopp i bistånd. Under 2015 har regeringen utlovat 350 miljoner kronor.

◾Det mesta har gått till FN-organ som UNHCR och Unicef eller andra internationella hjälporganisationer.

◾Men Sverige har också satsat stora belopp som sägs syfta till att verka för demokrati, skapandet av en rättsstat och värna mänskliga rättigheter. Men bakom dem vackra orden har tiotals miljoner samtidigt gått till krafter som gjort det motsatta.

Syrian Recovery Trust Fund
◾Ett av Sveriges största engagemang för att stärka den väststödda syriska oppositionen går till det politiska biståndsorganet Syrian Recovery Trust Fund (SRTF), som fått 40 miljoner medan Sverige har en plats i SRTF:s styrelse.

◾Initiativtagare till fonden var den syriska oppositionskoalitionen tillsammans med USA, Tyskland samt Förenade Arabemiraten och Turkie. Verksamheten utgår från turkiska Gaziantep nära gränsen mot Syrien.

◾Därmed leds SRTF av några av de krafter som bär störst skuld till det förödande kriget genom vapenleveranser och annat stöd till rebellerna.
(Bild nedan från presidentvalet i Syrien)
Syrien - valet
Enighet från M till V

◾I riksdagen finns en samsyn kring Syrienpolitiken och stödet till den syriska oppositionen.

◾I juli 2013 sade dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) att han i Syrienfrågan är överens med Vänsterpartiets Hans Linde (Bilden nedan).
images (30)

Terroristgrupper enligt FN

◾Jabhat al-Nusra, som strider tillsammans med oppositionella som stöds av Sverige, är enligt FN:s säkerhetsråd en terroristgrupp. I flera resolutioner pekas Jabhat al-Nusra, Islamiska staten med flera ut som grupper med band till al-Qaida.

◾Säkerhetsrådet fastslår också omvärldens ansvar i kampen mot terrorismen. I resolution 2170 från 15 augusti 2014 sägs att varje land måste arbeta för att hindra krigare att ansluta sig till al-Qaidagrupperna och stoppa stödet i form av vapen och pengar med målet är att terroristgrupperna ska avväpnas och upplösas.

Vid en presskonferens i FN-högkvarteret 29/4 sa den syriska oppositionskoalitionens president Khaled Khoja att oppositionens väpnade gren, Fria syriska armén, har en ”taktisk allians” med Jabhat al-Nusra, al-Qaidas officiella organisation i Syrien.

Detta bekräftas av Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen, ambassadör Niklas Kebbon, som Proletären talar med på telefon.

Vad gör Sverige i Syrien?
Den officiella hållningen är att Sverige verkar för en politisk lösning på konflikten och satsar stora belopp på humanitär hjälp i Syrien och dess grannländer, en livsnödvändig insats för många syrier. Sverige har gett stora belopp som svar på appeller från FN-organ.

Men det finns också ett annat mindre omtalat svenskt stöd. Sverige har i åratal backat upp syriska oppositionella vars återkommande stridsrop är mer vapen och utländsk militär inblandning. Det är oppositionella som samarbetar med al-Qaidainspirerade extremister och som gjort sig skyldiga till massmord, plundring och folkfördrivning och som i högsta grad bidragit till att syrier i desperation flyr sitt land.Det svenska stödet började under den borgerliga regeringen och har fortsatt under Margot Wallström och S-MP-regeringen.

Regeringen Reinfeldt beslutade 26 juli 2013 att anslå 40 miljoner kronor till Syrian Recovery Trust Fund (SRTF) med uppgift att verka i så kallade befriade områden. ”Det är en politisk fond. En del av syftet är att stärka den syriska oppositionskoalitionen som alternativ till extrema grupper genom att ge samhällstjänster i områden som regeringen ej kontrollerar”, säger Syriensändebudet Niklas Kebbon.

Sverige är inte den största skurken i Syrienkonflikten. Betydligt värre är de länder som pumpat in pengar och vapen direkt till de väpnade extremistgrupperna, som Natolandet Turkiet och kungadiktaturerna Saudiarabien och Qatar, eller USA, som spelat en ledande roll i att skapa denna konflikt.

*Men Sverige är medskyldigt.
Svenska skattepengar har allt sedan Carl Bildt bjöd in syriska oppositionella i augusti 2012 understött krafter som gjort sig skyldiga till brott minst lika grova som de brott Sverige brukar anklaga den syriska regeringen för. Oppositionella som hela tiden motarbetat en politisk lösning för att få slut på det fruktansvärda kriget.

Den 25/3 2014, samtidigt som de väpnade grupperna intog Kassab, deltog Ahmad Jarba i Arabförbundets toppmöte i Kuwait City. Jarba tillbakavisade där FN-medlaren Lakhdar Brahimis önskan att stoppa vapeninförseln till Syrien i syfte att underlätta arbetet med att nå en politisk lösning. Han ville tvärtom ha mer och tyngre vapen, sade han inför närvarande medier. Inte ens folkfördrivningen i Kassab fick omvärlden att ändra uppfattning om Jarba och oppositionskoalitionen.

Sex veckor efter vandringen på Kassabs blodiga gator skakade Jarba hand med Barack Obama på plats i Vita huset. Hur kan Sverige stödja en opposition som begår brott och är i allians med Jabhat al-Nusra, som enligt FN:s säkerhetsråd är terrorister i samma kategori som Islamiska staten?
(Slut utdrag ur blogginlägget 9/9)

i Andra om: , , ,, , , , , , , , FN-stadgan , , , ,

SvT Nyheterna 17/12 Proletärens artikel
Blogginlägg 9/9 2015
Intervjun med Assad Intervjun med Assad i Expressen i april 2015 a href=”http://jinge.se/mediekritik/turkiet-i-krig-i-irak-for-att-radda-oljetransporterna-at-is.htm” target=”_blank”>Turkiet i Irak-krig för att rädda oljetransporter Iraks preimärminister Expressen 2/12 Sputnik Ab 2/12 Russia Today Expressen Nato ökar stödet till Turkiet Expressen 30/11 Intervju med Erdogan Turkiets roll som stöd till terrorismen Vill Turkiet stänga Bosporen? Nyhetsbanken I Nyhetsbanken II Consortiumnews 25/6 Pål Steigan 26/6 Blogginlägg 26/8 2014 Blogginlägg 29/7 2015 Counterpunch 24/11 2015
Aftonbladet 30/11 2012


15 svar till “Svenskt bistånd till Syrien – och ISIS-vännen Turkiet!”

 1. Bra frågor. Varför stödjer Sverige Al Qaida och via omvägar IS? Småländska tidningen Jönköpingsposten skriver förskönande artiklar om IS också. Har en del drabbats av nåt virus i hjärnan? Svenska Kyrkan samarbetar med Islamic Relief vilken är en i raden av ”hjälporganisationer” som aktivt stödjer Al Qaida. Samtidigt som påpekas i artikeln om Ukraina så jobvar EU på att privatisera företag lite överallt, bland annat i Sverige, så att de kan köras bankrutt och sen köpas loss av Bilderbergmaffian eller vilka nu EU jobbar åt. Det är mycket tokigt som sker i världen just nu.

 2. Nämn ett land i Väst som inte stödjer terroristerna. Sverige är med i denna sammansvärjning i egenskap av lakej till eliterna som egentligen styr västländer.

  • Jag ska berätta en underlig händelse som ni kanske inte tror på och som jag aldrig kan sluta fundera på. Två dagar innan Breiviks attentat så bodde två fransyskor på vår Bed & Breakfast. De pratade mycket poliitik och jag bara höll med dom om allt. Dag två kom de tillbaka på kvällen, lite på örat, och undrade om jag och min fru ville dela en fin flaska rödvin med dom. Eftersom vi inte hade några andra gäster då så tackade vi ja. Den ena damen stötte lite på min fru och den andra berättade en helt otrolig historia för mig och körde lite av en värvningskampanj. De sade att de tillhörde en internationell hemlig grupp som de facto styrde nästan varje land i Europa. Hon skröt med att de hade infiltrerat varenda regering i Europa och snart skulle ta makten på riktigt. Hon sa att de hade planer för och bundsförvantet i Mellanöstern. Hon sa att de precis haft möten i Finland, Sverige och Norge och att något stort skulle inträffa mycket snart. Då sa den andra kvinnan till henne att hålla käften. Vi pratade på engelska men jag pratar och förstår franska också. Sen skedde Breivik, och om ni följde nyheterna noga så kanske ni kommer ihåg att en underlig händelse i Finlands grannland Estland skedde samtidigt. Det var mycket kort på nyheterna att något hänt i Estlands parlament men sen blev det tyst. När Breivik utförde sitt dåd satt jag på bussrn på väg till Landvetter. Jag kom direkt att tänka på de två fransyskorna när jag hörde om bomben i Oslo på radion. Visst fan låter hela historien galen men jag har aldrig kunnat glömma vad hon sa och undrar verkligen om det hon berättade är hur det ligger till. Vilka ingår i så fall i denna mäktiga grupp?

   • Antagligen låg det något i det som hon berättade eller så var det bara ett osmakligt fylleskämt. Ibland överträffar verkligheten dikten. Undrar om du någonsin får veta hur det låg till.
    Tack för du delade med dig av historien.

 3. det vore smartare att använda miljonerna till skydd för svenska befolkningen på grund av radioaktivt nedfall turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu uttalade sej på en turkisk TV-kanal med dramatik, ryssland faller enkelt om vi kombinerar ansträngningarna mellan turkiet och nato ,enligt honom kan nato och turkiet invadera ryssland på mindre än 7 dagar jag är övertygad att eu stålarna som går till turkiet för att ta hand om flyktingvågen går till vapeninköp och till elitens bankkonto tja håll i hatten när det börjar blåsa

 4. Frågan i slutet av inlägget är bra. Väl värd att fundera på. Det hela verkar märkligt. Jag tror att flera olika saker kan samverka, men att detta aldrig redovisas av naturliga skäl. Några förslag på vad som kan tänkas ligga bakom stödet av terrorismen:

  1. Nyliberaler och borgare är eniga i att Assad ”måste bort”. Assad är ledare för det mäkta populära Baathpartiet ett parti som är ett demokratiskt nationalistiskt och socialistiskt parti (precis som Vetenskapliga partiet även om vi är ekologiska och inte tror på mångkultur eller friheten för olika sekter att förtrycka människorna).

  2. ”Miljöpartiet” som mestadels består av (nyliberaler och borgare), likt Lövin. Förvånat tog jag idag del av att Miljörörelsen i Tyskland har en historia av pedofil politik. I Sverige vet jag inte hur det ligger till.

  3. De extrema islamisternas ledare är sannolikt allierade eftersom nationell enhet, socialism, utbildning och demokrati motverkar religiöst beteende och därför motverkar extrem sekterism och att de religiösa ledarna då mister sitt inflytande. Genom att sälja sig till USA får de chans till all makt, såsom extremisterna i Saudiarabien. Kriget ger möjligheter att öppna upp för spridandet av sekten till EU genom migration.

  4. De extrema islamisterna. Det skulle kunna tänkas vara ett sätt att få komma till himmelriket för de religiösa. Inte alla islamister rakade sig, flydde och kallade sig “barn”. De kämpade till det bittra slutet, precis som många andra sekter gjort i historien. De extrema islamister som kommit undan kan förbereda liknande aktiviteter som i Syrien i de nya länder som de migrerat till.

  5. De giriga få. 1%. Oljeresurser till extremt låga priser. Intäkter från det militärindustriella komplexet.

  6. För Israel innebär ett utrotande av den demokratiska socialismen i Syrien, samt extrema islamisters slakt av oskyldiga, att de kan påstå sig vara den enda demokratin i Mellanöstern, samt att de framstår som mindre primitiva när de slaktar palestinierna och stjäl deras land. Kan IS stjäla land och pumpa olja så kan Israel. Det kan även gälla önskan om en framtida invasion. Då måste Israel först attackeras, som vanligt, så att de kan ockupera ännu mer land. Vilka kan bättre attackera Israel än ett primitivt IS?

  7. De upplysta. Eftersom människor är så pass vilseledda av religion och inte förstår den exponentiella funktionen är slakten av människor sannolikt den lösning de finner rimlig för religiösa människor.