Svammel på DN debatt


Idag uttalar sig ett antal forskare på DN debatt och säger att Sverige är speciellt illa utsatt när det gäller politiska impulsmord på toppolitiker.


Man utgår ifrån
att den misstänkte Christer Pettersson gjort sig skyldig till mordet på Olof Palme, en utgångspunkt som minst sagt är omtvistad.

DN/Debatt: ”Bara i Sverige har toppolitiker kunnat falla offer för rena impulsmördare. Morden på statsminister Olof Palme 1986 och utrikesminister Anna Lindh 2003 avviker i flera avseenden från alla andra mord på statschefer, regeringschefer och utrikesministrar i världen sedan andra världskriget. Knappast i något annat land än Sverige har sådana mord begåtts som en ren impulshandling. Det framgår av en ny forskningsrapport som har undersökt 93 mord på politisk toppnivå under åren 1946–2007.”

När det gäller mordet på Anna Lindh så är man på rätt väg, men i den uppräkning av mördade statschefer som man räknar upp finns det flera som det finns all anledning att ifrågasätta om ens mördarens identitet är känd, eller om vederbörandes uppdragsgivare är det, eller om det är demokratier.

När det gäller Christer Pettersson så finns det mängder av andra åsikter om vem eller vilka som ligger bakom mordet, ska man dra vetenskapliga slutsatser, eller ens bygga hypoteser, så krävs det att man behandlar ämnet seriöst och inte bara är ute efter en publikdragande rubrik i Dagens Nyheter. Min första tanke när jag läste artikeln var givetvis att det egentligen är en ansökan om pengar till forskning i området, en metod som i så fall är minst sagt osmaklig.

Debatt

Om Säpos livvaktsgrupp behöver utökas vet inte jag, det är inte helt otroligt. Om deras träning och kunskaper behöver förbättras vet jag inte heller. Men att utifrån två politiker-
mord, där det i den ena gärningsbeskrivningen starkt kan ifrågasättas om det var ”slumpen” som spelade in, dra slutsatser om frekvensen på slumpmässiga mord i ett globalt perspektiv påverkar definitivt inte forskarnas anseende. Det hela känns mer än amatörmässigt.

DN + Zaramis om artikeln

Läs också Motbilder/Bernadotte Rawia/Terror it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Politikermord, Mord, Slumpen, Livvakter, Säpo, Forskning, DN-Debatt, Forskningsanslags, Politik, Hypoteser[/tags]


7 svar till “Svammel på DN debatt”

  1. Som du skriver Jinge så bygger författarnas argumentation på många antaganden som är diskutabla!
    Att morden på Palme och Anna Lindh enligt författarna är unika i ett internationellt perspektiv bör i stället väcka frågan om huruvida vi fått veta hela sanningen! Eventuell forskning i ämnet skulle kunna fokusera på varför polisväsendet och rättssamhället i Sverige är så inriktade på att förklara politiskt våld, med att det måste vara utfört av en ”vettvilling” som agerat på impulser!

    Det vore en avhandling jag gärna skulle läsa!

  2. Palmemordet är ju statistiskt sett uppklarat. Den ende misstänkte som genomgick rättgång var ju Christer, och han friades ju.

  3. Jinge,

    Tänkte i efterhand att det kanske inte är av en slump att den är just SIDA som finansierar denna typ a forskningsprogram med uttalad snäv syn beträffande vilka land (alltså system) skall betraktas som en demokrati: Inte Chile under Allende, enligt den kommenterade DN-debattartikel.

    I dessa tider vi lever vill man i forskarvärlden i den fronten så gärna hävda sig som pro-amerikan. Det har vi pinsamt konstaterat, med hederliga undantag, i den pågående FRA-lag debatt. Dock i det här fallet, inte ens amerikanarna skulle seriöst påstå samma sak i dag om Allendes regering, och särskilt efter den offentlig erkännande av deras deltagande i Pinochet’s kupp i Nixon/Kissingers tid. Och det är också mitt personliga intryck efter att själv spenderat långa forskningsvistelse i Boston.

    Men låt mig i sammanhangen komma tillbaka till SIDA, son står bredvid s.k. Vetenskapsrådet som anslagsgivande institution i backgrundsrutan överst i DN-debatt sidan (i den fysiska sidan, inte on-line). För ett par år sedan hade jag som handledare en magister student vid Karolinska Institutet (numera är han doktorand) med tema, ungefär, ”war injuries among civil population in Irak”. Efter att den utförda epidemiologiska studien (genomfördes utan anslag) presenterades det för diskussion vid ett par internationella skadekonferenser, sedvänligt vetenskapligt granskad vid KI och sedermera gödkänd som magister examen, lag vi fram en ansökan till SIDA. Detta för att möjligt genomföra en utvidgning av studien med materialet från ett par civil sjukhus i Bagdad. SIDA svarade nej, med motiveringen att det inte framgick i vår ansökan att vi hade tillstånd eller godkänd från ockupationsmakterna (dvs. USA armen) för att genomföra studien!

    Prata om underordnad av vår forskningskapacitet, för att inte nämna vad försigår i de utrikespolitiska ämnena och som Du själv har tagit upp i din blogg.

    Marcello

  4. Att det i det ”fredliga” Sverige under det senaste halvseklet genomförts två attentat på toppolitiker tycker jag i sig är tillräckligt märkvärdigt som forskninguppslag. För vad säger det om det svenska samhället och bilden av oss själva? Kanske att vi har haft en officiell krönika, präglad av concensus och samförstånd och annan, mörkare, där splittringstendserna hela tiden undertryckts (varför gjordes t.ex. aldrig räkningen upp de antidemokratiska krafterna efter andra världskriget?), för att i sin tur med jämna mellanrum, likt en pysventil, poppa upp; exempelvis under 1980-talets ubåtshysteri, där – och sannolikt som en följd därav även bokstavligt – Palme kom att hamna i den främsta skottgluggen. Jag vet inte om mitt resonemang är relevant eller ens tydligt, men det klarnar väl om hundra år sisådär, när krutröken lagt sig…

  5. Minns en intervju med en politiker från Palestina. Han mindes Anna Lindh som en politiker med medkänsla för de utsatta palestinierna. Och med en mindre naiv syn på statsmakten än vad många svenskar har, ifrågasatte han också mordet – och undrade om det inte hade lite andra motiv än att det bara är någon galning som agerat. Det finns ju fler exempel, till exempel mordförsök på påven, där socialt utsatta personer misstänks ha utfört mordförsök på uppdrag av andra.