Ställ krigsförbrytarna inför domstol


Igår publicerade DN en artikel skriven av Michael Winiarski. Den handlar om de möjligheter som finns att ställa Israel/Hamas till svars för krigsförbrytelserna, och hans redovisning är inte uppmuntrande.

Winiarski/DN: ”Israel bereder sig på en våg av åtal från utlandet, har den israeliska tidningen Haaretz rapporterat. Israeliska ministrar säger sig frukta att Israel kommer att påtvingas en internationell utredning om massdödandet av civila under 22-dagarskriget i Gaza. Men premiärminister Ehud Olmert har lugnat dem:

– Befäl och soldater ska veta att de inte riskerar att ställas inför någon tribunal. Staten Israel kommer att skydda dem, så som de skyddade oss med sina kroppar under militäroperationen i Gaza, sade Olmert vid ett regeringsmöte.

Med de omskakande scenerna av palestinska barn som bränns till döds av israeliska fosforbomber och utbredd förstörelse på näthinnan ökar trycket för att de ansvariga för krigföringen ställs till svars.”

Vissa stater tillämpar universell jurisdiktion vilket innebär att bland andra Belgien och Spanien på eget initiativ kan gripa krigsförbrytare och ställa dessa till svars. För det är knappast någon som tror på att USA inte skulle använda sitt veto om frågan kom upp i säkerhetsrådet.

Det är inte första gången världen befinner sig i den här situationen. När Tzipi Livni skulle träffa EU:s utrikesministrar så avkrävde hon dessa garantier för att hon inte skulle häktas. Hon fick sådana garantier. Men israeliska militärer har under många år varit tveksamma inför resor till Europa, de har varit rädda för att gripas och ställas till svars för sina krigsförbrytelser. Den rädslan kommer sannolikt att öka även om Ehud Olmert försöker lugna dem.

Situationen visar på ett reellt och mycket allvarligt problem. FN är en papperstiger med de regler som nu gäller. Fem stater, säkerhetsrådets permanenta medlemmar, har rätt att lägga in sitt veto mot beslut. Det betyder i praktiken att stater som är lierade med något av dessa länder helt utan påföljd kan bryta mot alla konventioner, i vart fall om de inte skrivit på Romstadgan som ICC, International Criminal Court, bygger sin verksamhet på.

Detta innebär att FN:s funktion ställs under blixtbelysning. Vi kan inte ha ett system där Förenta Nationerna i praktiken görs till ett organ vars göranden och låtanden kan regleras av enskilda stater. Det blir inte bättre av att de stater som har den makten på olika sätt är kolonialmakter och/eller imperialistiska stater.

Hur man i framtiden ska lösa det här problemet vet jag inte, jag gissar att man måste riva och bygga upp på nytt. Sannolikheten för att det ska ske är i det närmaste obefintlig som jag ser det. Det enda man kan hoppas på i nuläget är väl att något av länderna som tillämpar universell jurisdiktion faktiskt efterlyser Israels politiska ledare och ledningen för deras armé.

Personligen skulle det inte förvåna mig om ingenting händer, i vart fall händer ingenting före ett tredje världskrig.

DN1 SvD12 AB

Andra om: , , , , , , , , , , , , it

[tags]Israel, Genèvekonventionen, Krigsförbrytelser, Mänskliga rättigheter, ICC, Palestina, Gaza, Västbanken, FN, Politik, Antisemitism, Apartheid, Muren[/tags]


13 svar till “Ställ krigsförbrytarna inför domstol”

  • jinge, du tror inte på en tvåstatslösning längre?

   Nej givetvis inte. Det finns absolut inga tecken på att Israel skulle kunna tänka sig att lämna Västbanken och låta de palestinska flyktingarna årervända. Jag menar att 60 år av stridigheter och förföljelser är 60 år för mycket. Idag tjänar talet om tvåstatslösning bara som ett slags uppehållande ridåer, det kommer aldrig att ske. Och det palestinska folket har rätt att återvända till landet de fördrevs från.

   Se bara hur kartan förändrats de senaste 60 åren. Det är väl svar nog?

 1. Vad är problemet _egentligen_?. Bör stå omvärlden fritt att syna Israels förehavanden och väcka åtal, släpa in de skyldiga m.m. Det har gjorts förr. Så vad är problemet? Att det är Israel med USA i ryggen, snarare än en Serbisk krigsherre eller annan ”mer passande” kandidat?

 2. Underlandet har inte skrivit på ICC så därför har man inte rätt att tvinga Underlandet att utlämna sina krigsbrottslingar till Haag.
  De kan ställas inför rätta i Underlandet, med FN som motpart. Men det handlar inte bara om att krigsbrottslingar knuffas bakom galler, utan:
  – Att högst uppsatta inom militären och politiken kan drabbas hårt, men för det krävs det tid. Först kommer man att knuffa in ”små potatisar” på rättegången.
  – Under landet kan göra sig skyldig att betala enorm summa för skadestånd. Ofta är det skadestånd som betalar 2-3 generationer.
  – Om ett land vägrar utbetala skadestånd då har man svårt att göra handels avtal, kulturell och annat internationell utbyte. I så fall har vi krav på embargo och där kommer att ställa upp Spanien, Frankrike, Ungen och andra EU länder som har stämde skiten av Underlandet. Totala bojkott kan sättas i gång.

  Det är någonting som Underlandet fruktar för.

 3. Gaza, är folket inga rättigheter har, världen ser men gör intet, krigsförbrytaren som bombade ett instängt folk, när det blir tal om åtal mot israel så blir de osynliga och o-åtalbara, mycket märkligt.

 4. Och en sak till:
  Hamas kan inte ställas inför rätta just nu. Det går inte rättsligt enligt en lag inom FN.

  – Man kan inte ställa eventuella palestinska krigsförbrytare inför ockupantens domstol även om man har FN som motpart! Det går inte.

  – Även om man gör det då utreder man först brott som ockupanten är skyldig för och inte ockuperat folk. Sen kommer först att utredas den part som bröt mot vapenvila. I båda fall är det Underlandet. Och tills Hamas kommer i tur, kommer det att ta långt tid.

  – Man kan inte skicka eventuella palestinska krigsförbrytare inför Haag heller: Palestinierna har inte skrivit på ICC-avtal och de har inte land som har förhandlat i frågan. Även om de har erkänd land, då är det samma sak igen: Deras ockupant har inte skrivit på avtalet, och ingen kan sätta de som skyldiga istället.

  För att ställa eventuella palestinska krigsförbrytare inför rätta måste man upphöra ockupation. Ett ockuperat folk är alltid skyddat av konventioner!

  mvh / Ida D.

 5. Per, problemformuleringar brukar sällan vara svåra att lägga fram, värre är det med lösningar. Svaret på din fråga: ”Vad är problemet _egentligen_?.” Problemet (om du nu vill kalla det så) kan beskrivas som så att det enbart är losers som ställs inför rätta, och döms! Listan kan göras lång, som du mycket väl vet, på icke dömda krigsförbrytare genom historien. Vad som gör dem till icke krigsförbrytare är att de stod på segrarnas sida.

 6. Alltså, att sionisterna ska ställas inför rätta kommer aldrig att ske.
  Jag, liksom alla andra palestinier har tappat all tillit och hopp för UN(Useless Nations) samt alla andra.

  Även om det är så att folket från alla länder står på vår sida och vet vad sionisternas syften är, så i slutändan så är the crUSAders en supermakt som just stödjer sionisterna samt FN som är en diktatur, EU är helt värdelösa(hur länge till ska de sitta och lyssna på sionistpropaganda?), även de korrupta arabledarna inklusive Abbas, som amerikanarna och sionisterna gärna gör allt för att de ska stå kvar som ledare.

  Det är för mycket hycklande som pågår i världen.
  Olja, pengar och makt är något som ledarna dreglar över.
  Men sedan, den islamofobi som finns världen över. Det verkar finnas någon slags förföljelse av muslimer–därav namnet the crUSAders..
  Stämpla alla muslimer som terorrister–>sedan gör vi vad vi vill med dem–> sedan skyller vi bara på att dem är terorrister och fanatiska barbarer..
  det är så ”spelet” är i världen.

 7. Jag tror inte på att FN är en lösning längre, anarki råder och jag tror det är Bush legacy. Jag håller med Jinge att inget kommer att ändras om inte ett världskrig nummer 3 tvingar oss att ändra oss.

  Vår ända chans till att få lag och ordning i denna frimarknads liberala värld är bojkotter av produkter och tjänster och där kan EU spela in om vi får representater där som säger vad vi vill.

 8. Underligt, på något sätt ser det ut som några här längtar efter världskrig nr3.
  Mycket märkligt eftersom det kriget har pågått länge nu.
  Kampen om den kända världen har ju aldrig slutat utan pågått hela tiden och medlen för att få världsherrarväldet har varit allt från allianser mellan ”stammarna”, ekonomiska manövrar, sanktioner, agenter, etc till rent militära operationer.
  Se på de olika statsmännen som klanhövdingar och bilden av världspolitiken blir en annan. Blir reinfeldt en liten skitig barbar eller blir han en cicero, vad är det ni ser?

 9. Under Andra Världskriget satte den tidens rasistiska ockupationsmakt Tyskland press på svenskar som Karl Gerhard och Torgny Segerstedt som opponerade sig mot vad som skulle bli Förintelsen av 6 miljoner judar.

  Idag får de av oss som opponerar oss mot att 6 miljoner palestinier hotar att förintas utstå liknande personangrepp av personer som Magnus Sandelin.

  Våldet och ockupationsmakterna har alltid kunnat hitta villiga medlöpare…

 10. NYHET: Belgien slutar att sälja vapen till Israel trots att Underlandet är 4-e största köpare! Belgisk krav på embargo väntas.

  Jag tror att det samma kommer att göra Italien – att lägga upp krav på embargo.