Sossarnas valfläsk fem ggr per år?

Det är inte undra på att det går dåligt för social-
demokraterna i opinionsundersökningarna. Nu har Ylva Johansson föreslagit att gamlingarna inom äldrevården ska få önska sig bättre mat fem gånger om året.

AB: ”Äldre ska ha rätt att önska sig en festmåltid som går ut över det vanliga minst fem gånger per år. Det är ett av de förslag om förbättrad mathållning i äldrevården som Socialdemokraternas talesperson i äldrefrågor, Ylva Johansson, lade fram under påskhelgen. Till önskemåltiden ska det också gå bra att ta sig en nubbe eller ett glas vin. – Alla har rätt att ha måltider och speciella tillfällen att se fram emot, säger Johansson.”

Och som sagt, ett glas vin eller en nubbe ska de också kunna önska sig. När socialdemokraterna specificerar hur många måltider som ska vara välsmakande, och mängden alkohol, så förstår vi alla att -två- nubbar inte är att tänka på. Och hur maten ska smaka de andra 360 dagarna om året törs jag inte tänka på.

Dessvärre så är detta en god illustration av socialdemokratins förfall. Förr talade socialdemo-
krater om hur makten skulle fördelas, om solidaritet och jämlikhet. De senaste decennierna har allt sådant tal försvunnit och idag deltar socialdemo-
krater i utdelning av fantasilöner till direktörerna. De gamla ska få hyfsad mat och en nubbe fem gånger om året.

Partiet tycks ha delat ut intelligentian också, för vilken medierådgivare som helst skulle sätta stopp för att presentera den sortens förslag utan att reflektera över hur budskapet tolkas.

Andra om: , , , , , , , it AB12 SDS

[tags]Ylva Johansson, Socialdemokraterna, Äldrevården, Nubbe, Mat, Undernäring, Valfläsk, Politik[/tags]

  13 comments for “Sossarnas valfläsk fem ggr per år?

 1. Pingback: Alex
 2. Mr Biz
  12 april, 2009 at 08:01

  ”Äldre ska ha rätt att önska sig…”.

  Detta handlar alltså om en rättighet att önska sig en festmåltid.
  Dvs, som Selma Lagerlöf skrev i Kejsaren av Portugallien:
  ”Ack, ack, det är ingen som kan njuta en sådan undfägnad, som den, som gör sig kalas i tankarna.”

  Ett typiskt säljknep och lobbyförslag från krogbranschen som vill kränga ”lyxmat” till dem som redan har råd för ingen tror väl att pensionärerna ska få detta gratis? Gratis nubbe?? Nänä..

 3. Gripen
  12 april, 2009 at 09:18

  Det tragiska i denna historia är att deras förslag är en förbättring för många äldre. Många äldre har riktigt dålig mat och de får lika dålig mat varje dag, så minst 5 dar med bättre mat om året är riktig förbättring.

  Privata alternativ är inte bättre, för många kommuner har lämnat över äldrevården till privata intressen och det är inte bättre på dessa äldre boenden.

  De äldre som har barn och andra släktingar som bryr sig om dem ska vara lyckliga.

  Detta förslag låter billigt och som röstfiske, men som Ylva säger någonstans måste man börja.

 4. Robert
  12 april, 2009 at 10:37

  Som arbetande på ett boende för äldre psykiskt funtionshindrade brottas man så gott som dagligen med olika problem där måltiderna är en av dessa.Alla gillar inte att dagligen sitta och äta med andra.I dessa fall försöker man naturligtvis att lösa det hela med att personen får inta sin måltid på sitt rum.Problemet är bara att när t ex sju boende som måste ha enskild hjälp med matning av ca totalt 13 boende där dessa sju befinner sig på sina rum för att tillmötesgå deras mat intag när personalstyrkan uppgår till tre vårdare kan man ju lätt förstå komplikationerna av detta när sex vårdtagare sitter i lunchrummet och kräver full uppmärksamhet där de två andra vårdarna snabbt som ögat sveper fram mellan vårdtagarna på sina rum där vårdgivarna försöker se lugna och avstressade ut trots att allt ibland måste vara genomfört på ca 45 minuter för att eventuellt huvudkök ska få tillbaka matvagn med kantiner mm i tid för att dessa i sin tur inte ska bli försinkade till en eftermiddagsfika som ska förberedas genast efter lunch.Då ska man inte förglömma att vårdandet med mediciner och såromläggningar mmm ska vara utfört för att ingen ska lida skada.Detta ska i sin tur enligt nya giv från kommunerna i Sverige dokumenteras till ren dumhet där detta skrivande tar en stor del av vårdarens tid som istället kunde lagts på den vårdtagande individen.Allt för att kommunanställda ska ha sysselsättning förmodligen när alla våra dokument dagligen vid givna intervaller ska kontrolleras.

  Allt detta för en skämtsam lågt lön där de flesta i detta yrke menar väl och tagit yrket till sig för att de vill hjälpa människor.Rötägg finns det alltid och även i vårdyrket liksom i andra yrken.Men tiil de som aldrig provat på detta vårdyrke men bara gnäller över dåligt genomförda arbeten av personalen har jag bara en sak att säga.Ni är välkomna till en eftermiddagsrunda som sträcker sig till läggningsdags på kvällen där två vårdare på efternmiddagen ska serva dessa tretton vårdtagare med underhållning,mediciner,lagad mat utan kökshjälp på kvällen,läggning med diverse medicinsk apparatur inkopplad samt kvällsfika i sängen för de som inte orkar vara uppe där detta ska var genomfört av dessa två vårdare med ett evigt leende på sina läppar.Prova på detta vetja eller hör av er till er kommun och fråga varför de beter sig som de gör.Tack på förhand.Imorgon gör vi om allt igen med samma leende på läpparna !.Allt detta händer nu i en Allianstid men var exakt detsamma när Socialdemokratin styrde.De räknar bara pengar och skiter fullständigt i hur du mår.Bara vackert prat för att lugna massan.Tro mig.

 5. bob
  12 april, 2009 at 10:59

  Kommentaren struken tills vidare. / Jinge

  • 12 april, 2009 at 11:01

   Oki bob!

   Jag synar! Kom igen med webbadressen som du hänvisar till!

 6. Gripen
  12 april, 2009 at 12:15

  Robert jag tycker inte att ni som arbetar gör ett dåligt jobb, jag är bara upprörd över att man dum sparar pengar på våra äldre.

 7. Joakim
  12 april, 2009 at 15:34

  (s) som i småsaker. Åldringen får 2-3 hyfsade middagar & arbetslösa utlovas ”personlig” coach (inga hemska datorer) som rent konkret innebär samma gamla lummiga åtgärdsförmedlare & sedvanliga AMS-miljarder till ny statistisk akrobatik. Lagom (s)eriöst.

 8. Kent K
  12 april, 2009 at 21:54

  Det avgjorde saken, självklart kommer jag att rösta på socialdemokraterna 2010 efter det förslaget! INTE! Barnsligt förslag, de måste tro att vi är idioter!
  Gamla skall ha bra mat varje dag, allt annat är ovärdigt och omänskligt!
  De som beslutar om besparingar på de gamla skulle själva få leva som de i ett år så kanske de ändrade åsikt!

  Själv kan jag mycket väl tänka mig en skattehöjning istället för besparingar på gamla och barn! Min ekonomi skulle utan problem klara det även att jag är en sk vanlig arbetare!

 9. TB
  12 april, 2009 at 22:12

  Socialdemokratin blir allt mer patetisk.

  Här är ytterligare ett typiskt exempel på den socialdemokrtiska förmyndarmentaliteten som tar sig uttryck i att det är samhället och inte de äldre själva som skall få bestämma vad de ska äta. Skrämmande!

 10. Gripen
  12 april, 2009 at 22:31

  Kent håller med dig detta föslag ändrar inte vem man skulle rösta på. Men förslaget får ses som en start på debatten ”vad är en värdig ålderdom” Jag vet att mina morföräldrar hade god mat och en bra ålderdom och det var på 80 talet. Men jag har set vilken sörja till mat min väns föräldrar får och det är på samma älderboende som gav min morföräldrar god mat på 80 talet. Vad har förändrats, svaret är besparingar och privatiseringar. Maten är färdig bestäld från en annan firma och inte laggad på plats. Skolmaten har drabbats på samma sätt.

  Ja jag är bered att betala mer skatt om våra sjuka, gammla och unga får det bättre. Vi tok sparar på fel saker.

 11. 13 april, 2009 at 18:34

  Helt klart toksparar vi på fel saker. Även jag skulle gärna betala högre skatt om det gick till barn och gamla. Men att skylla detta på sossarna?
  Det är väl lite naivt.
  Har något annat parti något mer välformulerat förslag…?
  Finns det något parti som jobbar för hemlagad mat på bra råvaror och mer personal på äldreboenden och vårdhem.
  För som Robert skriver. Personalen jobbar häcken av sig, och det verkar bara bli värre hela tiden.

 12. Svensklingen
  13 april, 2009 at 20:35

  Privata vård alternativ har skapat ett behov av denna debatt. Jag tror heller inte att detta är ett ”förslag” som många ur högern tycks vilja få det till. Tyvärr biter de sig nog själva i svansen, ty detta är en brännande fråga som är viktig för oss Svenskar. Och de som är lite pålästa om äldre vården och hur det faktiskt ser ut, vet att INTE har det blivit bättre av alliansregeringens politik. Det finns bara ett alternativ för solidaritet och rättvisa, nämligen socialdemokrati i dess råa tappning.

Comments are closed.