Socialdemokratins lösning


Återigen en dag som domineras av socialdemokratin kris, själv tycker jag nästan att det är lite lustigt, socialdemo-
kratin har spårat ur i över 200 km/t och partiet är skadat in i märgen. Mona Sahlin känner paniken komma krypande och börjar förstå att hon aldrig kommer att bli statsminister och att hon dessutom själv är på väg att få sparken. Hennes nödlösning blir att försöka ta ett grepp om utvecklingen genom att ställa hela partiledningens platser till förfogande.

Men det är inget annat än en desperat åtgärd från en person som inte har en aning om vad hon ska göra, men hur svårt han det vara att förstå? Parollerna Frihet, Jämlikhet och Broderskap, som myntades under den franska revolutionen, är inte bortglömda av det svenska folket trots allt tal om utanför-
skap, arbetslinje och Rut-avdrag, men socialdemokraterna och vänsterpartisterna tycks ha glömt allt.

Mona Sahlin vägrar att ta till sig att hon själv, i egen hög person, är den främsta garanten för att socialdemokratin i stadig fart är på väg mot en tjugoprocentsnivå. Väljarna vill inte ha en partiledare hos (S) som upplevs som opålitlig och som ser sig själv som stående över alla andra. Att folk inom partiet inte vågar säga det högt beror på att man vet att man i samma ögonblick är bortgjord för tid och evighet. Nu har hon byggt upp en partiapparat där högersossarna dominerar, och själv angriper hon ettrigt dem som står till vänster. Det talas om att de månar om storstadsväljarna, men ska (S) återigen bli ett stort parti så måste man måna om alla väljare, inte bara dem som bor i dyra insatslägenheter i de större städernas stadskärnor.

Jämlikheten har försvunnit från den socialdemokratiska agendan. Ingen kan väl påstå att det var så mycket bättre förr, men då fanns det faktiskt en utjämningspolitik som bestod i att höginkomsttagare och förmögna fick betala mer i skatt än de lågavlönade som bodde i en hyrestvåa i förorten. De ”nya” moderaterna försöker ge sken av att gynna alla kategorier, något som de sämst ställda vet är lögnaktigt, men socialdemokraterna vill inte tala om bedrägeriet utan siktar mer på att befästa borgerlighetens satsning på dem som har det bäst.

Sedan undrar man varför det går bakåt i valet. Grunden för de tidigare socialdemokratiska framgångarna har varit inkomst-
fördelningen, man har genom olika lagar och reformer tvingat folk från Lidingö och Östermalm att betala lite mer samtidigt som man har infört högkostnadsskydd för sjukvård och medicin. Man har infört bostadsbidrag för dem med låg inkomst och hög hyra, samtidigt som den som vill bo i en elvarumsvilla med sjötomt på Lidingö har drabbats av extra villaskatt.

Sådant förstår väljarna, och solidariteten med ett sådant system sträcker sig långt in bland de högavlönade. Man tror från socialdemokratiskt håll att de som har 50 000.- i månadslön protesterar vilt mot varje hundralapp de tvingas betala till de grupperna som inte har ett öre över efter att de betalat för det allra nödtorftigaste. Men så är det inte, vi människor är inte konfigurerade på det sättet. De flesta av oss förstår att den solidaritet vi visar andra också kommer gälla oss själva den dagen vi behöver, eller våra grannar, kamrater, syskon, barn eller föräldrar.

Socialdemokraterna behöver stanna upp, slänga ut den nuvarande partiledningen, och återgå till att arbeta för Frihet, Jämlikhet och Broderskap. Hur svårt att förstå kan det vara egentligen ??

Jag illustrerar detta med en reklambyråframställd bild på Ordförande Mona, en bild som också tjänar som illustration av den nya socialdemokratin.

it , , , , , , ab1234 ex1 dn123 svt1 svd12345


20 svar till “Socialdemokratins lösning”

  1. Problemet med att slänga ut den nuvarande ledningen kan vara att det är väldigt tunt med bra kandidater från lägre nivå, i alla fall om man letar efter folk med såväl vettiga ideer som ledaregenskaper samt politisk utstrålning. Partiet håller ju på att smälta bort, det är ju knappast någon massorganisation längre, rekryteringsbasen krymper. Och det är inte säkert att folk som är bra exempelvis på lokal nivå skulle fungera lika bra i rikspolitiken, så det är inte bara att värva från kommuner och landsting. Ännu värre: facket är också alltmer tvivelaktigt som rekryteringsbas. De flesta förbunden är passiva, och det är frågan om de lite bättre förbund som fortfarande finns kvar vill släppa iväg sina ledare för att hålla S under armarna. Men det är klart, är det några bra fackliga företrädare från exempelvis Pappers eller Transport som vill ställa upp så …

    • Många skulle nog säga att det åtminstone inte blir sämre om man ersätter nuvarande ledning med oprövat folk underifrån … Visst kan det vara en chansning, men jag tror under alla förhållanden att det är den vägen man måste gå, nuvarande ledning har inte väljarnas förtroende, då måste man ta folk som inte hela tiden måste ägna krafterna åt att försvara en massa gamla felsteg och tveksamheter.

      Min favorit Hillevi Larsson har utan tvekan en stark politisk utstrålning !

      Visst, det är inte säkert att bra lokala ledare blir bra nationella ledare, en del fungerar rent personligt inte på riksplanet (någon som minns Röde Börje ?) Men mitt andrahandsalternativ Sten-Ove Danielsson tror jag skulle fixa det, han också.

  2. Jag såg en intervju med någon kvinna från partiets topp i morse på SVT samt lite samtal efteråt av s.k. ”experter” inom partiet som kommenterade det hela. Alla, inklusive intervjuaren, blundade för det faktum att partiet har förlorat vad de har förlorat på grund av högervridningen av hela det politiska landskapet i Sverige (samt inom hela EU). Socialdemokraterna straffas för detta i Sverige – för vi i Sverige vill inte se det som har pågått under en lång tid i hela Europa. I stället talas det i studion om strategier hit och dit, men inte om den politiska höger- vänsterinriktningen.

    Sanningen är väl att partiet inte har mycket att välja på. Så är det med alla demokratier i Europa i dag. Alla går högerut ut, då det inte finns något val. I alla länder i Europa så ägs oppositionsbildarna (medierna) av några få storkapitalistiska nyhetsindustrier med en USA- samt Israelvänlig höger politik med storindustriernas bästa för ögonen. Lägg till EUs nya grundlagar (Lissabonfördraget) så finner man att vänsterns idéer har spelat ut sin roll i den praktiska politiken idag inom EU. Vänsterns idéer hör till det förgångna som aldrig kommer att vända åter. Så småningom kommer det även att stå i EUs grundlagar att alla vänstertankar kommer att bli olagliga – det Orwell kallade för brottbroms.

    • Jag tror att det socialdemokratiska projektet har kört in i väggen på grund av att man inte längre kan bekosta välfärdsreformer på det sätt man gjorde tidigare. Skattesänkningarna tvingar i stället fram nedskärningar, vilket gör partierna impopulära. Men situationen är inte hopplös – högerns projekt är redan på väg att haverera i gigantiska skuldberg och ett allt auktoritärare samhälle, så vänsterpartierna bör bida sin tid. En återkomst till makten är möjlig, men först när de reaktionära högerpartierna kört ekonomin totalt i botten, vilket tar ännu en tid.

    • ”Så småningom kommer det även att stå i EUs grundlagar att alla vänstertankar kommer att bli olagliga – det Orwell kallade för brottbroms.”

      Där har vi ju Birgitta Dahls tankeförbudslag om kärnkraft som exempel.

  3. Hur svårt är det? Sossarna vill straffbeskatta den stora mellanklassen i Sverige ännu hårdare, och väsentligen hårdare än i resten av Europa.

    Bort med denna politik och resten kommer av sig självt. Moderaterna har blivit Sveriges mest arbetarvänliga parti. Sahlin & Co måste vara blinda om de inte sett detta komma.

  4. Man satsar ogärna på en häst som ser trött ut redan när den traskar runt i ledvolten.

    Reinfeldt brinner för sin sak, den att snabbt och oåterkalleligen riva ner välfärdsamhället, och det syns i hans ögon. Han vill och måste vinna. Och han stampar och frustar, så gott han nu klarar den saken. Sahlin, däremot, tar en dag i sänder. Först ska hon kurera sin förkylningen, sen får vi se hur det blir med det ena eller kanske det andra. Hon verkar inte ha så stora planer. Ingenting besjälar. Och så gick det som det gick.

    När allt kommer omkring är det kanske inte alltid den förda politiken som avgör ett val, utan just blickens energi.

  5. Mona och hennes fränder ser inte statspolitiken som sitt kall. Det är ett jobb för dom. Ett väldigt lukrativt jobb som gör att man kan som en sniken ekorre samla på hög och tanka av fringisar för att sedan pensionera sig på något gods någonstans.
    I många länder i Europa ser förslagna unga att ett av de bästa sätten att berika sig är att bedriva politik eller vara tjänsteman som får förmåner. (mutor)
    Så ja tack det behövs nya människor vid köttgrytorna men vad är det som borgar för att de inte kommer bli samma eller värre än de nuvarande.
    Lite politikerförakt någon??? Snart kommer det dyka upp en ny Marx eller Lenin och vi kommer med glädje storma Vinterpalatset! :D
    Lite OT. Hörde härom veckan en äldre man beskriva hur man på kommunalnivå ansåg att ett kylskåp/frys till sig själv om man gjorde upphandlingar för kommunen var helt normalt sätt och ”kompensera” för sin låga lön. Så har det varit i decennier sa han.

  6. ”…socialdemokratin har spårat ur i över 200 km/t och partiet är skadat in i märgen.”

    Ah, tack för den kommentaren! Nu förstår jag varför Hillevi Larsson (s) alldeles nyligen la en motion i riksdagen om obligatoriskt säkerhetsbälte på snabbtåg.
    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&sourceid={6485C50E-94BF-4DE8-A1CD-BCCDF0BEB748}
    Det var första åtgärden i socialdemokraternas restaureringsarbete! Skydda så många som möjligt av det gamla gardet som lyder anvisningar medan de unga rebellerna i SSU förmodligen inte använder säkerhetsbälte! :-)

    • Haha ! Ja, hon är alert, Hillevi … Det gamla gardet använder säkert bältet även om det är frivilligt. Men på det här sättet kanske åtminstone några av SSU-rebellerna också gör det och klarar sig. Framsynt, Hillevi !

  7. Det kanske leder till en partisprängning. Tydligen ska distriktsordförandena och distriktsombudsmännen ha krismöten på telefon i morgon vilket tyder på att krisen inom s redan lever sitt eget liv och på några få timmar har initiativet gått Sahlin ur händerna.

  8. Trots skattesänkningar har Sverige världens högsta (eller näst-högsta beroende på hur man räknar) skattetryck och världens högsta marginalskatt. Eventuella problem i välfärden kan inte reduceras till en skattefråga när vi redan beskattar folk med 38000+ kr/månad med dryga 56% marginalskatt och räknar man in förmåner som sjukförsäkring etc där man betalar premie även för den del som man inte får ersättning för så ligger skattesatsen ännu högre.

    Ett större problem är att vi har en växande arbetslöshet, framförallt bland ungdomar. Insatser som bidrar till att få ner arbetslösheten ger en bättre effekt än skattehöjningar. (skattehöjningar kan till och med vara kontraproduktiva)

    Tyvärr finns det inga partier som frågar sig på allvar vad arbetskraften ska syssla med i Sverige i framtiden och vad vi ska göra med de personer som saknar relevant utbildning/kunskaper för arbetsmarknaden. Enklare jobb försvinner allt mer på grund att de antingen görs billigare utomlands eller så är det billigare att importera arbetskraft som gör samma jobb fast för en lägre lön.

    Om (S) och övriga vänsterpartier kastar ut alla PR-nissar och valkonsulter och istället ägnar sig åt problemformulering och lösningar så kommer de att kunna återta initiativet.

  9. Visst illustrerar ”reklambilden” hur sossarna förändrats. En vän som sympatiserar med sossarna funderade på att gå med för att stötta dem. Han fick ett kort med texten ”bli supporter” och bilder på en hejarklack. Jag tycker det illustrerar hur sossarna idag ser på sig själva. Medan miljöpartiets säger ”bli medlem” och ger medlemmar reellt inflytande i form av medlemsomröstningar och reella chanser att kandidera utan två decennier i ungdomsförbund ger sossarna bilden av att de vill ha många medlemmar som betalar och står och hejar på dem – men inflytande i debatten verkar det vara sämre med, än mer reellt inflytande över politiken och företrädarna. Även piratpartiet tycker jag här verkar vara ett positivt exempel på ett parti som ger alla medlemmar inflytande även om jag har relativt lite insyn i hur de arbetar politiskt. Hade sossarna inte haft ”supportrar” utan medlemmar så hade det blivit svårare för Mona m.fl. att bli valda, då hade det funnits en mer vital, bred debatt där även dem som inte har ett helt yrkesliv i politiken får komma till tals.

  10. Om Reinfeldt utlyste nyval nu skulle det vara en katastrof för s. Förmodligen skulle ett nyval nu ge moderaterna nästan egen majoritet.
    Om s delas och vänsterflygeln startar eget, överlever vp en sådan utveckling.
    Det finns flera aspekter på s kris och vilka konsekvenser det kan leda till.

  11. Googlar man på Bilderbergare i den svenska politiken så hittar man dessa i de flesta partier, så det verkar vara infiltrerat över hela linjen.
    Det spelar tydligen ingen roll vad man röstar på, eftersom politiken redan tagits över av denna grupp.