Småkronorna förlorade

Jag undrar om det bara är idioter som sover ett par timmar för att sedan fnatta upp och kolla på semifinalen i Junior-VM i ishockey. Kanske, men med tanke på seniorernas tillkortakommanden så är det smågrabbarna som är mest spännande både i ishockey och i fotboll.

Till skillnad från kommentatorerna så tycker jag inte att domarna var speciellt dåliga. Det var laget som inte riktigt räckte till men precis som så ofta annars så hade pucken kunnat studsa en annan väg och då hade småkronorna varit i final. Men ser man tillbaka på matcherna mot de bättre lagen så har de haft perioder då det slarvats alldeles för mycket, samtidigt som Mårts grabbar spelar en underbart offensiv ishockey så lyckas man sällan fullfölja en hel match. Fast så kan antagligen alla lag kritiseras, tyvärr så var det små-
kronorna som inte riktigt räckte till inatt.

Jag reagerar i varenda match på kommentatorn Niklas Wikegård. Han sitter hela tiden och säger hur spelarna ska spela som om han vore deras coach och de hade små hör-
snäckor där de hörde hans små tips till hur de ska göra allt bättre. Att som TV-tittare lyssna på detta är tröttande, man ska givetvis låta folk hemma vid TV:n agera på det sättet, men att lyssna på en TV-kommentator som tror att spelarna är tankeläsare är bara tröttsamt. Han är säkerligen jätteduktig på ishockey, men han passar bättre i studion än som match-
kommentator.

Nu blir det brons för grabbarna, man släpper givetvis inte Schweiz över bron, men tror man att man bara vinner genom att snöra på sig skridskorna så kan man bjudas på en rejäl cykeltur. Men Per Mårts, som jag hoppas blir nästa förbunds-

hockey
kapten för seniorerna, ser nog till att alla spelare förstår det. Är det någon av spelarna som är riktigt riktigt bra så är det Jakob Markström i målet, Visserligen släppte han en puck bakom sig som han definitivt borde ha tagit, men man ska vara klar över att han under VM tagit minst tjugofem puckar som alla andra målvakter hade släppt in.

Mitt huvudintryck är ändå att SVT ska lämna herr Wikegård hemma i studion till nästa hockeyturnering av format. Han tycks tro att han sitter hemma i TV-soffan, men det är det TV-publiken som gör. Hans insats under matcherna blir bara störande trams.

intressant Andra om: , , , , , , , dn svd ex ab12 t

  17 comments for “Småkronorna förlorade

 1. Ola
  4 januari, 2010 at 06:27

  Ja Wikegård är extremt tröttsam. Han är kunnig och borde höras i pauserna istället. I Hockeykväll är han bra men inte som kommentator. Bra skrivet!

 2. Ted
  4 januari, 2010 at 06:51

  Wikegård är en av få expertkommentatorer som både vet vad de pratar om och gör det på ett bra sätt. Jag skulle gärna se honom som nästa coach för seniorlandslaget, han om någon är kompetent!

 3. Björn T
  4 januari, 2010 at 06:57

  Tycker att Wikegård är bra. Hans roll som expertkommentator är väl ändå att försöka ge tittarna bättre förståelse för spelet?

 4. Ewa
  4 januari, 2010 at 07:02

  Jag håller helt med dig ang Wikegård.

  Han kan säkert mycket hockey men han är knappast allvetare. Det är dessutom alltid lättare att sitta utanför plan – eller för den delen hemma i soffan – och tycka att spelarna borde gjort det eller det.

  • 4 januari, 2010 at 07:38

   Ja det blir dessutom så påtagligt att man drabbas av en soffkommentator fast ur TV-rutan. Tröttande, det är som någon skrev – han är mycket kunnig, men han ska vara i studion.

 5. Janne
  4 januari, 2010 at 07:22

  Matchstraff tycker jag inte att det var, men man kan inte skylla förlusten på domarna. Inte på Wikegård heller eftersom spelarna slapp höra hans goda råd. :-) Men jag håller med om att soffkommentatorer passar bäst i TV-soffan.

  • Blaise
   4 januari, 2010 at 16:56

   IIHF har en länk som visar och pratar om tacklingen mot huvudet riktig bra tar 3-4 minuter. There is no such thing as a clean hit to the head. Matchstraff.

 6. Matte
  4 januari, 2010 at 07:31

  Wikegård är som min brorsa. Han sitter och berättar i soffan hur spelarna ska passa, det är knappast det som tittarna vill höra. Det klarar man så bra själva. Däremot är han vass i analysen och bör, precis som du skriver, placeras i styudion.

 7. Mange
  4 januari, 2010 at 07:52

  Jag vet inte om man ska gnälla på Wikegård. Han är ju ingen sportjournalist och blir naturligtvis som vilken TV-publik som helst med mik framför munnen. Jag tror att man ska undvika experter i direktreferat och låta dem surra hemifrån studion istället. Nu blir det väldigt mycket soffkommentarer som någon skrev. Men Wikegård är oöverträffad i hockeykväll då han sitter i studion..

 8. Åke Edvinsson
  4 januari, 2010 at 07:54

  Suveränt skrivit. Wikegård är en katastrof och han förstör varje match med hans gnäll och ”expert” råd. Han är så påfrestande att jag måste, långa stunder, stänga av ljudet när han är med!!

 9. Lord B
  4 januari, 2010 at 09:41

  Wikegård is King ni är mest sura för dom förlorade.
  Förstår inte att man klagar på honom med tanke på allt annat skräp i Svensk TV typ töntfestivalen e.t.c

  • Blaise
   4 januari, 2010 at 16:54

   Han är en kastostrof. Jag är inte sura för att de förlorade, hålla på Canada förstås. Det är pinsamt att svt anliter honom – han viskar jämt om vad killarna ska göra som om de kunde läsa hans tankar. otroligt låg klass och störande.

 10. 4 januari, 2010 at 11:53

  Jag tycker det är grymt härligt att höra Wikegård, hans inlevelse, engagemang o.s.v. Och visst agerar han snarare som tränare ibland fast det är något jag uppskattar. Han är hur härlig som helst, han och Chris Härenstam är suveräna tillsammans! Men det är såklart väldigt olika.

 11. Blaise
  4 januari, 2010 at 16:51

  Helt rätt om Wikegård i artikeln. Förra årets jvm i Ottawa var han nästan gråtfärdig i tv och klagade på allt som hade med Canada att göra, jag menar allt. Klagade t o m på hur folk var otrevlig i hissen ,enligt honom själv förstås. I år var det något bättre men fortfarande riktigt amatör klass och nu är han väldigt otrevlig mot ungakillar som är Sveriges framtids landslag. Visst var det matchstraff för tacklingen mot huvudet – spelar ingen roll om armbågen eller axeln träffar huvudet. IIHF är tydlig med det förklaring – there is no such thing as a clean hit to the head. Något som Wikegård inte vill känna till när en svensk får matchstraff.

 12. Bollen
  4 januari, 2010 at 19:18

  Wikegård är mycket kunnig och vet vad han pratar om. Han är även extremt underhållande som ett ypperligt komplement till Chris. All kred till Wikegård som säger vad han tycker och även vågar kritisera domarna som inte alltid verkar vara helt opartiska.

 13. Anna
  4 januari, 2010 at 20:51

  Wikegårds kommentarer är helt onödiga. Vilken spelare växer efter att ha fått höra detta. Skulle han ge sin egen son sådana kommentarer, jag bara undrar?

 14. Ernst Lindberg
  5 januari, 2010 at 11:56

  Wikegård hade också relevanta synpunkter på osportsligheter inom kanadesisk hockey. Varför inte låta Wikegård som är så stöddig inne i studion gå ut och fråga en kanadensisk ledare rakt ut huruvida han anser osportslighet är en nödvändig ingrediens i ishockey eller om det bara råkar vara ett specifikt kanadensiskt karaktärsdrag. Han kan ju börja med att ge en resume av de osportsligheter som kommit från kanadensiska ledare och spelare genom åren, allt ifrån när dom skickade sovietlandslaget runt hela Kanada i buss innan matcherna – till dagens ensitsiga utedass 20 meter från svenska förläggningen. Till detta därtill lägga alla pååkningar av målvakter och medvetna justeringar av individuella spelare genom åren. Till detta kommer allt ekonomiskt fifflande och monopoltänkande inom NHL.

Comments are closed.