Skyll på Högerpartierna

Idag skriver Eva Franchell en ledarartikel i Aftonbladet med rubriken ”Fattigdomen sprider sig i svenska förorter”.


AB: ”I dag är Skarpnäck ett av de anonyma områdena mitt emellan den hippa innerstan och de nya förorterna, de som brukar dra till sig politikernas uppmärksamhet, som Skärholmen eller Tensta och Rinkeby. Det är inte många som pratar om Skarpnäck. Ändå är arbetslösheten högre här än i innerstan. Sjuktalen är högre och de som går på socialbidrag är fler. Skarpnäck är ett område på gränsen, där skillnaden mellan högkonjunktur och lågkonjunktur märks extra tydligt. Ja, den har redan börjat märkas.”

Det är mycket bra att media beskriver den fattigdomsutveckling som nu pågår, den är betydligt större än vad folk i allmänhet tror, man tror nog att det bara är man själv som fått det sämre på grund av den borgerliga högerpolitiken. I morgon så kommer man i Stockholm att fira nollåttornas dag på grund av datumet 080808. Då kommer säkert familjer utanför staden att ha lust att åka in och delta i festligheterna, men många har inte råd.

Sedan högern tog makten i stadshuset har kostnaden för kollektivresor ökat dramatiskt. En trebarnsfamilj söderöver i länet kan få en faktisk kostnad på närmare 600.- Resultatet blir givetvis att man väljer bilen eftersom bensinen för en sådan resa bara kostar 100-200 kronor. Det är borgerlig miljöpolitik i ett nötskal.

Aftonbladet

Att sedan högerns tal om ”Utanförskap” leder till både stigmatisering och – ett ökat utanför-
skap vill man inte låtsas om.

Denna utveckling har pågått även under det socialdemokratiska styret av Stockholm, i alla fall om man undantar kollektivtrafiken. Dess-
värre finns det absolut ingenting som tyder på att de ”Nya Socialdemokraterna” under Mona Sahlin har planer på att ändra högerpolitiken om de kommer till makten.

Läget är med andra ord oförändrat dystert… DN AB1 it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Skarpnäck, Borgarna, Miljöpolitik, Fattigdomsutveckling, Privatisering, Utanförskapet, Högerpolitik, Val 2010, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Politik[/tags]

  27 comments for “Skyll på Högerpartierna

 1. Sara G
  7 augusti, 2008 at 09:02

  Det här bara början på de negativa effekter av alliansens åtgärder mot ”utanförskapet” och ”arbetslinjen” som merparten av svenskarna inom en snar framtid kommer att drabbas av.
  De rika, 20 procent, kommer inte att beröras.
  Många blir t.o.m rikare

  Socialkontoren landet runt kommer snart att gå på knäna när ett mycket stort antal arbetssökande och långtidssjukskrivna utförsäkras.

  Det är konstigt att så många gick på alliansens trick och svada under valrörelsen
  och inte tillräckligt brydde sig om att försöka se – eller i någon mån grunna över,
  vad konsekvenserna för den större delen av svenskarna skulle bli om borgarna vann.

  Nu har vi snart en bostadsbubbbla över oss igen, som förra gången med Bildt i spetsen.
  Ska skattemedel ännu en gång användas för att rädda bankerna?

  Vi har inte sett att en enda krona har betalats tillbaka, fastän bankerna under flera år nu gjort miljardvinster.
  Fortfarande får pensionärerna betala för att många under nittiotalet rent cynisk fick möjlighet att lekte med våra skatte- och pensionspengar.

  Jag ser bilden av Posner framför mig…

 2. 7 augusti, 2008 at 09:17

  Du har helt rätt. Borgarna och sossarna kunde inte bry sig mindre om saken heller. Vi blir alla skinnade på pengar av eliten.

  Priserna för kollektivtrafiken går höjs jämt och ständigt. Jag kan lova att det kommer kosta en tusenlapp för ett månadskort om en 20-25 år. Remsorna har de gjort kortare också.

 3. Markus Berg
  7 augusti, 2008 at 10:44

  Vilket skitsnack att den förda politiken skulle orsaka fattigdom. De allra flesta har fått det bättre med alliansens politik, och vi har extremt generösa trygghetssystem i Sverige. Det är faktiskt inte för mycket begärt att människor ska ta ansvar för sin egen ekonomi.

 4. 7 augusti, 2008 at 10:49

  Klyftorna har ökat sedan högeralliansen lyckades bluffa sig in i Rosenbad. Inflationen ökar nu oxo och vi har fått se början av en ny dyrtid.

  Den rikaste procenten har blivit mycket rikare, de fattigaste 20 procenten har blivit väsentligt fattigare.

  ”De allra flesta har fått det bättre med alliansens politik, och vi har extremt generösa trygghetssystem i Sverige.”

  Det finns bara en kommentar till sådant tal: Bullshit!

 5. Christer W
  7 augusti, 2008 at 10:54

  Sara G, folk gick inte på alliansens trick. Valet var ett protestval mot Göran Persson, folk ville ha bort honom. Frågan är om nu inte folk vill ha Sahlin, hur ska de göra då, för det hjälper inte med att rösta på mp eller v.
  Risken är att valskolket blir stort och när borgare generellt sett ser det som en plikt att rösta så kan utfallet bli en borgerlig regering till. (jag skulle inte bli förvånad om borgarna satsar på det som taktik)
  Jag anser att det måste bli möjligt för oss väljare att gradera valsedeln vi väljer och även stryka de vi inte vill ha i riksdagen.
  Först då tror jag att vi slipper den form av protestval som vi har, där folk väljer borgerliga partier för det finns inget annat alternativ.
  Som det är nu är det endast interna maktkamper och intriger som avgör vem som blir statsminister och hur jäkla demokratiskt är det.

 6. nature
  7 augusti, 2008 at 11:06

  @Markus Berg
  Jag bor granne med Skarpnäck, och en gång på åttitalet arbetade jag där. Då var det en lovande och välskött förort. Jordcirkus hade kontrakt med kulturförvaltningen (var själv med och satte upp några pjäser tillsammans med bland andra Marika Lagerkrans samt Tova Magnusson-Norling mfl) och barnfamiljer fanns i överflöd.

  Nu är andelen arbetslösa invandrare, flyktingar och i bästa fall socialbidragstagare i majoritet; men vad värre är att kriminaliteten ökar i området! Jag skulle aldrig flytta dit med mina barn I dag.

 7. Christer W
  7 augusti, 2008 at 11:11

  Markus Berg, om du förstår följande

  Totalstatistik över inkomstfördelning

  Senaste offentliggörande: Inkomstskillnaderna ökade år 2006 (21.12.2007)
  De relativa inkomstskillnaderna ökade år 2006 jämfört med året innan. De genomsnittliga realinkomsterna hos decilen med de lägsta inkomsterna ökade med 0,8 procent från året innan medan inkomsterna hos decilen med de högsta inkomsterna ökade med 4,7 procent. Den lägsta inkomstdecilen fick 3,7 procent av de totala inkomsterna år 2006. Den högsta decilens inkomstandel var 23,9 procent.

  Nästa offentliggörande: 18.12.2008

 8. 7 augusti, 2008 at 12:06

  600 för en resa? Med SL? Hur långt söderut då i länet – Malaysia?
  En familj bestående av två vuxna och tre barn kan åka tvärs över hela länet för 228 kr. om de betalar i en automat. Om de istället köper förköpsremsor så betalar de 172,50. Om de vill resa mycket kan de köpa dygnskort för 380 spänn och resa obegränsat från Nynäshamn till Singö.

 9. 7 augusti, 2008 at 12:39

  @Lennart Nilsson:

  Du utgår ifrån att barnen är mycket små, men i det här exemplet är de inte det. Det är som i verkligheten, det är större barn som är intresserade av sådana evenemang.

 10. 7 augusti, 2008 at 13:15

  Åldersgränsen är 20 år. menar du att 19-åringar är mycket små? Och även om vi räknar med en familj bestående av fem vuxna (som inte är studenter, ålderspensionärer eller som helt eller delvis har sjuk- eller har aktivitetsersättning, handikappersättning eller hustrutillägg, förtida uttag av pension och ATP)så kostar det bara 300 om de betalar i automat resp. 225 vid förköp. De fem vuxna kan köpa dygnskort för 500 tillsammans.

 11. 7 augusti, 2008 at 13:19

  Lennart! Du tycks ha väldigt svårt att ta kritik. Men det är väl inte bara ditt fel att högerpartierna försämrat för resenärerna? Eller har du svårt att medge att resorna har blivit dyrare?

  Orsaken till att jag inte skrev den exakta summan är att jag glömt den. Ursprungligen kommer den från någon tidning och du kan säkert hitta den här på bloggen. Jag har nämligen skrivit om saken förr.

  Försöker du slingra dig undan genom att hävda att den sortens uppgifter ska vara exakta så handlar det bara om ett sätt att försöka mörka bort relevant kritik. Sedan högerpartierna kom till makten i stadshuset så HAR priserna stigit något enormt.

  Förhoppningsvis gör inte väljarna om samma misstag i de kommande valen till EU-parlamentet och kommun, län och Riksdagen året efter. Sedan kan man med visst fog diskutera om det blir bättre med sossar i stadshuset, det är jag inte säker på. Men jag har för mig att de redan sagt att de ska göra något åt priserna för kollektivtrafiken.

  Med andra ord så tycker jag att du ska rösta på (s) nästa gång om du inte klarar att rösta på ett parti som faktiskt är tveksamma till att släppa marknadskrafterna helt fria.

  Men det är mycket vatten som ska rinna under stadens broar innan september 2010, så gläd dig du åt att du är med i ett parti som sitter i fullmäktigen i Nacka. Det är inte säkert att du har nåt att glädjas åt efter valet 2010…

 12. 7 augusti, 2008 at 13:20

  Dessutom så hoppas jag att du försöker dra dig till minnes hur kollektivtrafiken fungerade under förra den mandatperiod. Pendeltågselände osv… ringer det en klocka. De pengar som man fick genom att ta bort enhetstaxan tillsammans med en satsning på en miljard i extra pengar till kollektivtrafiken har ökat tillförlitligheten mycket.
  Det vr ju superkul för din familj, bestående av fem vuxna, när de tänkte göra nåt skoj en dag, men fick tillbringa tiden med att vänta på inställda pendeltåg!

 13. 7 augusti, 2008 at 13:36

  Pendeltågseländet är inte avskaffat. Förra vintern tillbringade jag många timmar i väntan på tåg som inte kom. Sedan skrev jag att du inte behöver försvara den eländiga högerpolitiken.

  Ta mig på orden!

 14. Markus Berg
  7 augusti, 2008 at 14:10

  ”Klyftorna har ökat sedan högeralliansen lyckades bluffa sig in i Rosenbad.”

  Att inkomstspridningen ökar är totalt ointressant så länge alla får det bättre — vilket de allra flesta gör med den förda politiken.

  Alliansen körde med öppna kort under valrörelsen. Man fick en majoritet av rösterna och man genomför politiken man fått mandat för. Något bluffande var det inte tal om.

  ”Den rikaste procenten har blivit mycket rikare, de fattigaste 20 procenten har blivit väsentligt fattigare.”

  Har du någon källa på detta? Enligt din meningsfrände ”Christer W” här ovan så ökade ju realinkomsten även för den lägst avlönade decilen.

  ”Det finns bara en kommentar till sådant tal: Bullshit!”

  Nej, det kallas fakta! Alla arbetare (och indirekt därmed även hemmaboende barn) har fått det bättre tack vare jobbskatteavdraget. Alla pensionärer har fått det oförändrat, men tack vare att jobblinjen sätter fler människor i arbete så kommer pensionerna att höjas — alltså också en förbättring. Alla barn får det bättre tack vare kvalitetssatsningarna på skolan. Dessa grupper utgör en klar majoritet av svenska folket.

  Eller menar du att ”extremt generösa trygghetssystem” är bullshit? Finns det något land som har bättre trygghetssystem? Jag skulle inte tro det. Möjligtvis Sverige anno 1985, men å andra sidan var ju den vanskötta 80-talsekonomin en direkt orsak till krisen på 90-talet, så det är inget vidare argument.

 15. 7 augusti, 2008 at 14:30

  Fy fan vilket dravel. Ett flertal utredningar visar på fakta – pensionärer, sjukskrivna och sjukpensionärer har fått det sämre. Att de rikare är de som tjänar mest på den förda politiken är ett faktum, förnekar du det så kan du gå någon annanstans och sprida dina dimridåer. Klyftorna ökar med högerpolitik, ngt som faktiskt är meningen oxo.

  Och att tala om ”extremt generösa trygghetssystem” när socialbidraget för en ensamstående ligger under 3000.- per månad är – intressant. Plussar man då ihop detta med de fördyringar som den borgerliga politiken medfört så blir ditt snack rent skrattretande.

  Så det är du själv som ska komma med referenser till dina påståenden. Jag har själv arbetat inom socialtjänsten i trettio år och råkar vet en del om dessa extremt generösa trygghetssystem.

  Dessa system kommer att leda till att 20 000 blir utförsäkrade från försäkringskassan, hur många som numera saknar A-kassa ska vi inte tala om. Du kan ju hoppas att de tycker att bidraget är generöst när de fått sälja bil och hus först innan de får slantarna.

 16. 7 augusti, 2008 at 15:17

  @Markus Berg

  Om finansdepartementets egna siffror säger att en städare med exakt 18900 i inkomst får 230kr kr efter de andra skattehöjningar som alliansen gjort så hade jag inte sagt att låginkomsttagare fått det bättre.

  Och 18900 är en bra inkomst för en städare. Det finns gott om folk som tjänar mycket mindre i Sverige.

  Kolla länken själva för att se vem alliansens politik gynnat:
  http://www.regeringen.se/sb/d/8648/a/90779

  Pensionärer, arbetslösa och sjukförsäkrade har förstås inte fått något jobb avdrag på den inkomst de betalar skatt på. För skatt måste de betala på sina bidrag.

  Däremot har många pensionärer fått en höjd fastighetsavgift när nu fastighetsskatten togs bort för miljonvillor i Danderyd och Täby.

  Vems politik har alliansen gynnat tro?

 17. 7 augusti, 2008 at 15:24

  @Lennart Nilsson:

  Att du inte ger dig !??

  Du BEHÖVER inte försvara högern i Stockholms läns landsting!

  F.ö. har tillskottet berott på dyrare bensin, vad trodde du att det berodde på?

  Folk har fått det sämre och har inte råd att köra bil till jobbet längre…

 18. 7 augusti, 2008 at 15:35

  …och det är det du kallar ”borgerlig miljöpolitik i ett nötskal.”? ;-)
  Personligen tycker jag att man borde satsa mer på kollektivtrafiken, men det är inte taxenivån som är det stora problemet varför folk kör bil, det är tillförlitlighet enligt de undersäkningar som finns.

 19. Christer W
  7 augusti, 2008 at 16:41

  Marcus Berg, SCB har massor av statistik t.ex.
  http://www.scb.se/templates/tableOrChart____190730.asp
  Det kräver en viss möda för att läsa den och förstå

 20. 7 augusti, 2008 at 16:54

  @Lennart Nilsson:

  Men sluta tjafsa nu! Du BEHÖVER inte försvara högerpartierna. Nu säger jag det för sista gången!

  Kollektivtrafiken ska prioriteras på privatbilismens bekostnad. Jag vill ha nolltaxa, men kan nöja mig med en återgång till nivån som gällde innan borgarna sabbade det.

  EOD

 21. Markus Berg
  7 augusti, 2008 at 19:39

  ”Att de rikare är de som tjänar mest på den förda politiken är ett faktum, förnekar du det så kan du gå någon annanstans och sprida dina dimridåer.”

  Så du tycker att jag ska hålla med om din verklighetsbeskrivning eller gå någon annan stans? Du har inte särskilt högt i tak här, Jinge.

  Innan jag går kan jag ju påpeka att Socialdemokraterna har accepterat både jobbskatteavdraget och förändringarna i a-kassan, så det finns en bred parlamentarisk enighet om att den förda politiken är bra för Sverige.

 22. 7 augusti, 2008 at 22:41

  Marcus// Jag beklagar men det känns som om du har blivit rejält motbevisat eller är de väl så att du lever i bubblan där du tror att ”alla får det bättre med alliansens politik” eller så läser du faktan som flera skribenter lagt fram och inser sanningen.

  Btw. klockrent inlägg, ett nöje att läsa din blogg!

 23. Nämensåatt
  7 augusti, 2008 at 23:03

  Håller med Jinge till fullo. Även den senaste veckans väder måste helt bero på högerpartierna.

 24. Pink Floyd
  7 augusti, 2008 at 23:39

  ”Så du tycker att jag ska hålla med om din verklighetsbeskrivning eller gå någon annan stans?”
  Markus. Hur vore det om du lyfte huvudet från Allianspropagandan och insåg att vi har rejäla problem med såväl klassklyftor som arbetsmarknad i Sverige. Det är möjligt att folk generellt fått det bättre, men i de lägre samhällskikten är detta i så fall väldigt marginellt. För de redan rika har alliansens politik bidragit till en rejäl ökning i plånboken medan vi fått se undersökningar som visar att klyftorna mellan rika och fattiga i detta land inte varit så stora som de är nu. Artikel efter artikel visar på att samhället förändras kraftigt under den borgerliga mandatperioden och det skakar om rejält för folk på botten av pyramiden. Deras liv har börjat gå mot ett väldigt dystert håll.
  Ska du fortsätta sitta med fingrarna i öronen, blunda och upprepa likt en papegoja att ”med alliansens politik har alla fått det bra” eller börja ta del av det som rapporteras? Gräset är inte så grönt som du tycks tro.

  Sedan det här med att alliansen körde med öppna kort 2006… Tyckte du, ärligt nu så här i efterhand, att deras svartmålande av svenskarna som arbetsskygga lathundar och uppförstorande av bidragsfusket var att köra med öppna kort? De lovade att fixa en väldig massa jobb genom främst två metoder som, trots idogt hyllande av såväl Littorin som Reinfeldt, visat sig vara riktigt tandlösa. Vad hände med 1000-lappen som alla skulle få extra?
  Ge dig Markus. Det var inte ”öppna kort”, snarare ”makten framför allt”.

 25. Pink Floyd
  8 augusti, 2008 at 13:56

  Nämensåatt: Det tror jag också. Med tanke på att regeringen Persson var skyldiga till tsunamin 2004 så måste ju borgarmaffian vara skyldiga till den senaste tidens trista sommarväder.

 26. Filuren
  8 augusti, 2008 at 15:17

  Orkar inte kommentera hela texten utan tycker att nog borde de flesta ha råd att gå på 08:ornas kalas då det mesta är gratis. Klart det kostar ju att ta sig in till storstan men det är ju dock ingen större peng :-)

Comments are closed.