Reinfeldts våta dröm

Nu berättar Dagens Eko att Fredrik Reinfeldt idag ska ha ett möte med partiledarna om att de ska lägga ner den politiska oppositionen under tiden för det svenska ordförandeskapet. Det måste vara hans egen våta dröm han talar om.

Ekot: ”Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att oppositionen ska lägga ner en del av den inrikespolitiska debatten medan Sverige är ordförande i EU nästa halvår. Enligt Reinfeldt skulle det vara ett sätt för oppositionen att visa ansvar för Sverige. – Jag hoppas att vi kan känna ett gemensamt ansvar för att Sverige ska genomföra ett väl förberett och klokt ordförandeskap, och jag är övertygad om att det kommer påverka bilden av Sverige långsiktigt, säger Fredrik Reinfeldt.”

Givetvis ska inte oppositionen vika sig inför sådana propåer, riksdagsvalet sker nio månader efter att ordförandeskapet tar slut och självfallet lär val-
temperaturen börja stiga snart, framförallt utifrån att det är EU-val, och efter det lär den inte bedarra. Dessutom vore det totalt vansinne att sitta tysta i ett halvår. Om det är någonting som har kännetecknat Sveriges deltagande i EU så är det just passiviteten. Vi har velat vara duktiga och inte ens bråkat när EU-domstolen fattat beslut som är rent käpprätta.

Arbetsrätten har gått på många bakslag i EU, t.ex. Vikingdomen, Vaxholmsdomen och Rüffertdomen. Socialdemokraterna som sitter i EU-parlamentet röstar regelmässigt med Högern inom EU, och Reinfeldt vill förstås helt slippa politisk debatt i Sverige, problemet är att Sverige inte ens visat att de finns i EU, annat än under ordförandeskapet.

Själv när jag förhoppningen om att oppositionen verkligen ska visa att den finns när vi återigen blir

ordförandeland. Varför i hela friden ska Sverige alltid agera som klassens blyga gosse? Men visst är det Reinfeldts våta dröm.

Det bästa som kan hända är förstås om det grävs upp en häftig skandal under ordförandeskapet så att Reinfeldt tvingas avgå, det är åtminstone vad jag drömmer om ska ske.

i Andra om: , , , , , , , , , , t DN12 SvD12 AB12

[tags]Reinfeldt, Oppositionen, Ordförandeskapet, EU, Skandaler, EU-kritik, EU-motstånd, Debatt, Politik, Val 2010, EU-valet[/tags]

  14 comments for “Reinfeldts våta dröm

 1. nature
  5 maj, 2009 at 13:48

  Vilken opposition?

 2. 5 maj, 2009 at 13:57

  Han kan inte mena allvar, det vore politiskt självmord för oppositionen att sitta tyst så länge och så nära inför valet. Hade han själv suttit i opposition hade han självklart inte gått med på det. Han försöker plocka politiska poänger igen genom att försöka lägga beslag på begreppet ”ansvarsfull”. Det är dessutom stötande, undrar t.ex. vad som hänt om han velat att medierna skulle ”lägga ner en del av den inrikespolitiska debatten”?

  • 5 maj, 2009 at 14:00

   Ja det är otroligt! Vi EU-motståndare måste verkligen samla krafter inför ordförandeskapet. Risken är stor för att Sahlin är tyst, hon är ju ändå tyst… :-(

 3. Marcus R
  5 maj, 2009 at 14:27

  #2 Pastey – Tja, det funkade ju för oppositionen när Sverige hade ordförandeskapet sist.

  http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2795523.svd

  ”Under halvåret när Sverige hade ansvar för ordförandeskapet utmanades jag inte inrikespolitiskt en enda gång”, skriver förre statsministern Göran Persson (S) i sin bok ”Min väg, mina val”.

  • 5 maj, 2009 at 14:45

   Det var väl inte månaderna före ett val va?

 4. Marcus R
  5 maj, 2009 at 15:15

  #5 Jinge – Nej det är ju förstås sant. Å andra sidan har oppositionen haft gott om chanser att öka sin popularitet.
  Vi har en ekonomisk kris och sittande regering är populärare än oppositionen – en regering som dessutom är borgerlig. En höger-regering har väl inte haft två mandat i rad sedan innan 2a världskriget. Skulle högern vinna nästa val igen så skulle det vara en sensation.
  Jag tycker det är lika mycket ”billiga politiska poäng” av S att inte gå med på en borgfred under Sveriges ordförandeskap. Jag ser inga problem med att de mindre partierna utmanar regeringen dock för det måste alltid finnas en oppositionsröst i politiken.

  Förövrigt tror jag iofs att gnäll från oppositionen under Sveriges ordförandeskap kommer att uppfattas just som enbart gnäll – dvs det kommer att bita S i baken till slut.

 5. Hakang
  5 maj, 2009 at 15:36

  En borgfred skulle väl göra att det inte sades så mycket från oppositionens sida?

  Med tanke på att det ryker några procent varje gång nån s-potentat öppnar munnen vore det kanske smart att ha en förevändning att hålla tyst…?

  F.ö. sitter ju redan en sosse på en av de tyngre posterna i EU-sammanhang.

  • 5 maj, 2009 at 15:40

   Jag tror inte att MW är en typisk sosse. Hon är extrem marknadsfundamentalist i mina ögon iaf..

 6. Robert Andersson
  5 maj, 2009 at 15:52

  Jag är överraskad. Trodde att han skulle be oppositionen lämna över sina mandat till moderaterna och upplösa sina partier.

 7. Maj
  5 maj, 2009 at 16:06

  Vilken opposition?

  Sverige styrs i praktiken från Bryssel och det var S som hastade och smög igenom grundlagsändringar för att få den statskuppen till stånd. Hade katastrofalliansen gjort det hade det blivit ett dj-vla hallå och kanske också krav på demokratiska val inför upplösningen av det självständiga Sverige som sådant.

  Sossarna är också de flitigaste (och sömnigaste, får man så mycket pengar nedkört i halsen är det lätt att hålla käft) ja-sägarna till allt vad den eurokratiska politbyrån föreslår i lagstiftande.

  Efter att ha sålt ut landet och privatiserat infrastrukturen till amerikanska profitörer kan man luta sig tillbaka och låta Borgarna göra resten. ”oppositionen” skulle i så fall vara Vänsterpartiet den dag man bestämmer sig för att inte upplösas helt i det likriktade politiska Borg-kollektivet (Borg som i Star trek) och äntligen stå på egna ben men tydligen räds man den inte helt otroliga möjligheten att hamna i regeringställning…

 8. nature
  5 maj, 2009 at 17:04

  Angående Monas tystnad Jinge, så rasade sossarnas siffror efter det att Mona öppnade munnen! Vill bara påpeka detta. Kanske är det lite bra att Mona håller tyst och lyssnar på Fredriks visa ord? Det är lika bra att flytta från landet. Känner någon till ett land där det finns verklig DEMOKRATI, så hojta till!

 9. KGH
  5 maj, 2009 at 21:10

  Och där sa oppositionen ja till borgfred…

  Om den håller så förlorar oppositionen för att de inte hörs, och om den bryts så förlorar Mona för att hon tappar trovärdighet när hon inte kan hålla ordning på sina vapendragare…

  Lysande Fredrik!

 10. nature
  6 maj, 2009 at 09:07

  Vad ska man säga? Det strategiska skrapsinnet tycks ha lämnat Sossarna. Det framstår allt tydligare att de socialdemokratiska partiet dels är helt tömt på energi samt dels att sossarna trivs alldeles utmärkt i opposition, bara de slipper opponera sig.
  Självklart: med sådana enorma löner (med borgarnas alla skatteförmåner för höginkomsttagare) ter sig tillvara ganska angenäm. Inga avdrag vid sjukdom eller vård av sjukt barn. Full pension efter endast 12 år i en riksdagens kammare. Ingen närvaroplikt vid omröstningarna. Det är ju bara att luta sig tillbaka i deras ergonomiskt riktiga fåtöljer och drömma sig bort så länge det nu går! Mona skyddar oss.

 11. Aewheros
  6 maj, 2009 at 19:36

  Isåfall får väl Reinfeldt försöka bilda en samlingsregering. Att ha en opposition som sitter tyst och okritisk kan han ju som sagt drömma om.

Comments are closed.