Propagandabluffen al Qaida

Med största sannolikhet så dog Usama bin Laden redan år 2002/3 i samband med USA:s angrepp mot olika byar där terrorister förskansat sig i de afghanska bergen. Man angrep även de grottsystem som ansågs vara rebelledarens tillhåll. Detta sammankopplat med det faktum att UBL hade en allvarlig njursjukdom gör att många anser sig vara hundraprocentigt säkra att han verkligen är död.


Men han lever vidare i vårt medvetande
trots detta, han gör det därför att han behöver hållas vid liv för att användas i den politiska propagandan. MEMRI startades av den israeliska underrättelsetjänsten, och MEMRI var tidigare den huvudsakliga källan som upptäckte olika video- och ljudband som sades komma från UBL och al Qaida. Men det var långt ifrån hemligt vilka som hade startat organisationen så dess roll övertogs för något år sedan av SITE INSTITUTE.1

En av dem som startade SITE är Rita Katz,2 en irakisk kvinna vars far hängdes av Saddam Hussein efter att ha spionerat för Israel. Katz mor lyckades sedan fly med dottern till Israel där Rita Katz senare tjänstgjorde i den israeliska armén. Hennes partner i startandet av SITE var Josh Devon,3 en man som gjort sig känd för att ha presenterat ett antal terroristutredningar till flera amerikanska myndigheter, bland annat Department of Homeland Security, Justitiedepartementet och FBI. Vilken sorts band han har till den amerikanska underrättelsetjänsten är oklart, han förekommer inte som ämne i Wikipedia. Själv har jag hört att uppgifter om honom raderas, men jag har inte testat själv.

Jag har vid flera tillfällen nämnt att amerikanska myndigheter förfogar över så avancerad utrustning att de utan vidare skulle kunna fastslå om det verkligen är Usama bin Laden som förekommer i de bandupptagningar som organisationerna MEMRI och SITE sprider till olika tidningar och TV-bolag. Men CIA svarar att det låter som Usama, men att man inte kan fastslå det.

Under Irakkriget har det framkommit att inspelningar som presenterades av den irakiska grenen av al Qaida var inspelade i studio och att rösten tillhörde en skådespelare. Att underrättelsetjänster och andra som har intresse av att sprida desinformation agerar på det sättet är egentligen inte förvånande, det som förvånar mig är massmedias okritiska hållning. Man presenterar den här propagandan som om det vore nyheter, på det sättet undanhåller man fakta för sina läsare, lyssnare och tittare.

Det är inga som helst svårigheter att plocka fram information från t.ex. Wikipedia, information som inte bevisar någonting, men som ändå klart pekar på omständigheter som gör att varje artikel/inslag som kommer från MEMRI och SITE borde förses med en faktaruta, som här, där det framgår att källan kan ifrågasättas. Varför det inte sker kan man givetvis spekulera om. (Rapportera tveksamma annonser till mig)

intressant Andra om: , , , , , , , dn svd ex gp ab hd sds scraber skp pom t

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/SITE_Institute []
 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Katz []
 3. http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Josh_Devon []

  23 comments for “Propagandabluffen al Qaida

 1. Emiru
  26 september, 2009 at 07:55

  Al Qaida existerar inte överhuvudtaget som någon faktiskt organisation. Al-Qaida är vad jänkarna valde att kalla ”gruppen” kring bin Laden, och efteråt anammade han detta namn själv. Förövrigt har han väl aldrig haft något riktigt inflytande. Hans enda funktion har varit att sprida sina Saudiska pengar runt sig och erbjuda finansiellt stöd, en mjölkko. Al-Qaida är bara ett händigt begrepp för att fokusera på ett vagt och ohejdbart hot som något faktiskt, ge det ett ansikte i folkets ögon.

 2. Anders W
  26 september, 2009 at 08:32

  Suveränt med en egen faktaruta! :-) Jo det borde tidningarna ta efter!

  • 26 september, 2009 at 08:36

   Ja dessutom kanske jag ta efter själv oxo. Man kan ju ifrågasätta det mesta här i världen.. :-P

   • mr Biz
    26 september, 2009 at 09:46

    Javisst Jinge ska du ta efter och här är ett förslag till nästa faktaruta:

    Det är ytterst oklart att Usama bin Laden och al Qaida låg bakom sprängningen av World Trade Center. Det kan vara så att olika intressegrupper använder dessa begrepp i egna politiska syften.

    • 26 september, 2009 at 10:04

     Jag kanske borde låta besökarna på bloggen skriva alla faktarutor… :-)

     Det skulle vara kul att se vilket liv och kiv det skulle bli… :-P

 3. Palestinier
  26 september, 2009 at 09:29

  Memri är en sionistisk propaganda som maskeras som oberoende källa , Memri översätter arabiska media och sedan skickar sina filmer och analyser till alla världens länder och den gör det gratis , Detta blir en gudsgåva för journalister , redaktörer och analytiker

  Kritikerna säger att Memri är mycket farlig . En mycket sofistikerade propaganda operation , den sprider hat och diskriminering mot araber
  Professor Norman Finkelstein säger att Memri använder samma typ propaganda som nazisterna ” de tar saker ur sitt sammanhang för att göra personliga och politiska skador på människor de inte gillar ”
  Finkelstein har haft ett stort gräl med Memri efter att han träffat medlemmar av Hizboallah i Libanon

  Memri ,s uppgift är att skydda Israel , dess folk och intresse och staten Israel finansierar och förvaltar Memri
  Memri får också miljoner i bidrag av amerikanska konservativa donatorer
  Vissa kallar Memri för en FANTASI fabrik

  Problemet är att det inte finns en arabisk informationskälla om mellanöster

  • alandalus
   27 september, 2009 at 00:22

   Link TV finns. De översätter dagligen nyhetssändningar från arabiska länder samt apartheidstaten.

 4. Sara G
  26 september, 2009 at 09:34

  Jag tycker inte att man behöver var FIB-expert för att se att de senaste bin Laden-banden är fejkade. Det syns med blotta öga att skägget är påklistrat och rösten en annans.

 5. Sniff
  26 september, 2009 at 09:43

  Ojojoj! Al Cayda och U Sama är ute och spökar igen! Lås in era kvinnor, barn och djur! Skydda era liv här kommer vargen! *skrattar*

  Man undrar om någon fortfarande går på denna bluff eller om den bara säljer lösnummer?
  Att seriösa tidningar okritiskt väljer och återge det som TT levererar är tragiskt. Man bara trycker skiten som så har man fyllt en bit av tidningen igen. Lösnummer blir sålda, konsumenterna konsumerar och annonsörerna blir nöjda.
  Jag tycker att det är viktigt att prata om det. På arbetsplatser, med vänner, grannar m.m. ta gärna upp vilka fantasifoster makten försöker pracka på oss för att vi skall titta åt andra hållet. Det finns viktigare saker att skriva om och engagera sig i.
  Konstigt nog känns det som om man är kvar på totalitära kommunisttiden. Man visste att det som skrevs i Pravda eller Rude pravo (Röda rätten) var bullshitt och propaganda – man pratade inte om det mer än med närmsta kretsen – man låtsades i övrigt som att det regnade – man läste en bok istället eller gick på puben eller påtade i trädgården vid datjan. Skillnaden idag är att vi glor på tv istället för boken, pratar om det med hela världen för makthavarna skiter i oss likaväl och gör vad de vill.

  Brilliant med varningstexter på undermåliga alster. Min version: ”Läsning av denna artikel kan allvarligt skada din verklighetsuppfattning och omdöme!” Muhahaha

 6. Klas
  26 september, 2009 at 11:32

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 7. Henke
  26 september, 2009 at 11:45

  Media har bedrivit information warfare mot svenska folket sedan tidningskulturen startade. Det är först på senare år som deras blundrar har blivit så tydliga att en större majoritet har börjat få möjlighet att se igenom tidningsartiklar. en tråd av sanning genomsyrar alla tidningsartiklar i väst, en tråd av sanning i en kropp av fiktion.

  Det föredömliga vore naturligtvis ”en tråd av fiktion i en kropp av sanning”, men för att samhället skall nå dit måste vi först BLI intresserade av att evolvera som folk snarare än som endskilda individer.

  Själv orkar jag knappt vänta på att människan skall komma ur ”the dark ages” och börja inse att vi är mer än bara djur. Jag börjar uppriktigt sagt bli så uttråkad på alla upprepningar i världen att inte ens knark kan göra den väntan roligare… ;)

 8. fofo
  26 september, 2009 at 13:26

  jag vart förvånad över att SVT tog upp denna nyhet. det är väldigt beklagligt att man inte respekterar de grundläggande journalistiska regelerna om källhänvisning och nyhetsvärde. Rita Katz är ännu en i mängeden neo konservativa rasisterna man bör bevaka.

  • 26 september, 2009 at 13:35

   jag vart förvånad över att SVT tog upp denna nyhet.

   Inte jag. Media är tämligen konforma av sig, och när ”alla” tar upp det så blir det svårt att välja bort ”nyheten” som ovederhäftig. Skulle man ge sig på att försöka förklara varför man tillmäter den mindre värde så måste man gå in på bakgrunden, redovisa vilka organisationer och länder som har intresse av att det sprids den typen av desinformation. Det är svårt eftersom tidningar/radio och TV då omedelbart skulle bli angripna, de måste således ha REJÄLT på fötterna innan. Däremot kan det ifrågasättas i program som ”Konflikt” och liknande, program med en uttalad redaktionell värdering av det material de tar upp.

   Jag blev m.a.o. inte förvånad, men jag blir besviken över att de inte bara helt enkelt lyfter ut materialet. Skulle jag vara nyhetschef på ngt stort massmedium så skulle det inte presenteras alls om det inte var med ”Faktaruta”. Med en sådan kan man absolut berätta det även om man inte vet vem som för dagen ikläder sig rollen som Bin Laden.

  • Christer W
   26 september, 2009 at 14:09

   Det är inte förvånande. Det finns ett underliggande krav att all media ska yla med i kören, gör de inte det så ses den som avviker som medlöpare och fientliga. I praktiken är det den gamla Mc Carthyhysterin som lever upp igen.
   Därför är det nog bara så enkelt som att media vågar inte bryta mönstret.

 9. Jan
  26 september, 2009 at 14:17

  xxx

 10. cv
  26 september, 2009 at 16:57

  Bin Laden borde bli högste chef över EU så det blir någon balans i europa

 11. Zooorm
  27 september, 2009 at 02:16

  Vi skall vara glada för att majoriteten av muslimerna i världen inte alls är Bin Laden kramare..

  Kriget mot terrorismen är ett krig designat för att inte vinnas. Det hade redan varit fred om folk i ”eliten” hade velat ha fred.

  Det är konflikt för att folk tjänar på det, på båda sidor. Den enes död, den andres bröd. Bokstavligen och detta kommer vi få leva med oerhört länge.

  Al Qaida betyder ”basen” eller ”databasen” och var CIAs lista över terrorister och agenter i Afghanistan/Mellanöstern där Usama var en av dem vilket troligtvis är därför han inte ”kan hittas”. De vill inte hitta honom eller så är han stendöd sen länge, men myten måste hållas vid liv så vi alltid är alerta och villiga till att kriga.

  Räkna med ett mycket stor nytt terrorattentat i stil med 11 september så fort vanligt folk i västvärlden har ”slappnat” av – så att vi aldrig ”glömmer”.

 12. Sniff
  27 september, 2009 at 10:10

  Troligen fungerar inte Al Cajda-varningarna så bra på Europas tänkande befolkning, men det spelar troligen inte så stor roll då utspelen är riktade mot de som krigar i Afghanistan och Irak samt de som verkligen skall stödja krigen och som behöver motiveras om och om igen. Min uppfattning vid möten med även moderata Yankees som reser i Europa och som tidigare var rätt upplysta, är att även dessa är, mer och mer indoktrinerade och tror på var deras regering säger. Många verkar tro att Bush/Cheney ljög om allt men helige Obama är säger bara sanningen.

 13. 29 september, 2009 at 23:38

  xxx

 14. Boris
  1 oktober, 2009 at 01:57

  Det är samma desinformation som man kör med talibanerna och Afghanistan. En stor majoritet av alla som strider mot ockupationsmakten i Afghanistan är inte talibaner. Detta är sådant man inte får säga till vanligt folk för de har inpräntat i sina hjärnor att det är väst och afghanerna mot de vidriga talibanerna. ”Vi ska döda de elaka talibanerna”… Nämen, vi ställer oss skyhögt över deras grymma moral och vad ska vi göra?? Vi ska döda dom!! Kära läsare av detta inlägg, ser ni måhända inte en motsägelse i sådan argumentation?

  Talibanerna smyger fram och tillbaka över gränsen från Pakistan och slår till mot svenskarna….i Mazar-e-sharif! Titta på en karta… vem smyger fram och tillbaka mellan Pakistan och Mazar-e-Sharif? En och annan propagandalögn!

  NATO och tyvärr också vår svenska afghanistanstyrka är ett gäng lögnhalsar!

 15. Sara G
  1 oktober, 2009 at 10:56

  Den svenska styrkan blir indoktrinerad och efter utlandstjänsten kan de inte längre se klart och inse vad dom hållit på med. De ser inte att de ingått i ett imperalistiskt krig som enbart tjänar USA, UK och israel. Befolkningen i Afghanistan lider lika mycket fortfarande – och på vissa håll ännu värre än tidigare. Det enda raka är att ta hem våra pojkar, även om de blir arbetslösa. Det är bättre det än att komma hem i en liksäck till ingen nytta alls.

  • Boris
   1 oktober, 2009 at 13:19

   Sara,
   Storbritannien planerar att stanna i Afghanistan i minst 40 år till. De vill naturligtvis hämnas för att de blev knäppta på näsan av afghanerna förr i tiden. USA har kommit för att stanna för alltid för att bygga bensinmackar och shoppingcentrum åt det frihetsälskande afghanska folket. De flesta svenskar är anglofiler så varför skulle inte vi stanna lika länge? Vad det handlar är om att vara där och leka med de stora pojkarna.

Comments are closed.