PRO, något för mig? – eller kanske ett PRO(r)?


Jag har redan nämnt ett par gånger att jag om några månader blir ålderspensionär, och idag så besökte jag för första gången PRO:s (Pensionärernas riksorganisation) hemsida. Jag inser snabbt att det som särskilt lyfts fram på hemsidan är att PRO anordnar riksmästerskapet i golf för sina medlemmar.

Man gör det även i orientering, och säkerligen en massa andra sporter som t.ex. boule. Det är väl inget fel i det, möjligen är det inte de signaler jag förväntar mig när jag surfar runt på nätet. Sedan ser jag att PRO-ordföranden skriver på sin blogg att ”Kristdemokraterna är kloka” och plötsligt känns det som om jag får ett par knölar i håret. Jo, det är något, och jag funderar på om det kan vara så illa att jag börjar få horn?

Efter en stund hittar jag en bild på vår finansminister och en av PRO:s medlemmar. Mannen som representerar PRO lämnar över en lunta papper och bägge herrarna ser strålande glada ut, av bildtexten framgår det att PRO tagit täten i arbetet för rättvisa skatter och att det är orättvist att pensionärer betalar högre inkomstskatt än yrkesverksamma med en jämförbar inkomst. Och alla på bilden tycker att det är jätteroligt att PRO tycker det.

Det är väl bra, men vad säger PRO om att pensionerna sänks? Pensionärerna har under alla år betalat in skatt och nu när de inte längre är yrkesverksamma kanske de i stället bara skulle betala bara hälften av den skatt de tidigare betalt? Vad säger PRO om att regeringen funderar på att höja högkostnadsskyddet för medicin och sjukvård? Det kommer att bli dyrare besöka distriktssköterska och läkare, och medicinen kommer även den bli mer kostsam. Och som jag skrev tidigare, det i ett läge där pensionerna sänks.

Att högerpolitiker i Stockholms Läns landsting planerar att höja månadskortet är en annan sak som drabbar särskilt pensionärer, visserligen kan man gå in på Skansen för ett rabatterat pris när man har blivit panchis, men alla kanske inte vill sitta på en bänk på Skansen och mata duvor. Dessutom, hur ska vi ha råd att resa dit när resorna blir dyrare?

Regeringen har varit ruskigt konsekvent, man har gett dem med höga inkomster stora skattelindringar så att deras realinkomst ökat, och det rejält. Pengarna har man väl tagit från pensionärerna som får allt mindre i plånboken. Sedan berättar PRO att pensionärer ska betala -högre- skatt än yrkesverksamma som jag skrev tidigare, det är vår regering i ett nötskal. Den arbetslinje som regeringen berömmer sig själv för ska tydligen inte gälla pensionärer. (forts nedan..)

Varför illustrerar jag dessa rader med en bild på Rosenbad kanske någon undrar? Jo det är därför att pensionärer inte bör spela golf, boule eller orientera på torsdagars förmiddag. Då har nämligen regeringen sitt veckosammanträde och bestämmer en massa saker över huvudet på oss, då borde alla pensionärer som kan åka till Rosenbad med en termos med valfritt innehåll, några smörgåsar och egentillverkade plakat med de krav som de ställer på regeringen. Varje torsdag, året runt.

Vi är mängder av fyrtiotalister och rimligen bör vi utnyttja vår politiska makt och se till att rätt människor företräder oss. Varenda gång vi läser i tidningarna att man återigen är på väg att försämra något för pensionärerna så borde vi som bor i närheten ta oss in till Rosenbad och framföra vår åsikt. När det blir kallt så får vi sätta på oss halkbroddar och ett par extra tröjor, men ingen regering ska tillåtas att försämra vår situation. Vi bör helt enkelt skaffa oss själva en PRO(r), vi måste föra vår egen talan.

it Andra om: , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12 svt sr12


9 svar till “PRO, något för mig? – eller kanske ett PRO(r)?”

 1. Kanske måste man se att Pro reflekterar samhället i övrigt dvs högerorienterat precis som tex skattebetalarnas förening eller villaägarna.

  40-talisterna (som jag & du) borde kunna tänka själv..eller är det för mycket begärt?

  I så fall kan vi träffas vid kattmatshyllan om ett par år.

 2. Är SPF mer militanta måntro? Om inte behövs ju också en revolutionär systerorganisation bland tjänstemän, ett SPF(r)

 3. Surfade oxo förbi PROs webplats för en stund sedan. Det skulle ju kunna vara en faktor att räkna med, men gruppen pensionärer har ju ingen gemensam politisk inställning utan det är nog, som kommenterats, en organisation som speglar samhället i övrigt. Det ser man ju bara på intressest för golf, sporten som sägs vara bra för konditionen. Jojo gamling, slå dig ner i golfbilen och åk runt banan. Gasa och bromsa är väl den ända motionen det ger…

  Om det var så att man som nybliven pensionär plötsligt började se klart, då skulle kanske PRO kunna vara något. Nu tror jag mest att det på det politiska planet är en social kaffedrickarförening. Träffas, umgås och ha 3vligt med dina politiker, låt dig invaggas i tron att du är med och påverkar med all den samlade erfarenhet och kompetens som finns inom panshiskollektivet, men förvänta dig egentligen inget reellt resultat, åtminstone inte i detta livet.

  Jag tycker att förslaget med markant och tydlig närvaro utanför Rosenbad däremot är väl värt att satsa på, kanske något a la RAP, Rosenbads Arga Pensionärer…

  Jinge, kanske du skulle söka tjänsten som kommunikatör på PRO, kreativ och drivande? Man är ju välkommen att söka öven om det var en tid sedan man fyllde trettio!:-)

   • Sök du! PROr låter som en bra idé.

    Efter ett samtal med den lokala PRO-ordföranden (som är en gammal bekant till mig) avstod jag från att ansöka om medlemskap. Beskrivningen av den lokala verksamheten lockade inte mig.

    Synd att jag har för långt till Rosenbad för att delta där, men kanske skulle jag fundera på att moblisera några vänner från 70-talet om en landsomfattande kampanj drogs igång. Thermosar och plakat vid fullmäktigemötena skulle kanske kunna locka gamla aktivistveteraner. ;-)

    • Tack för en bra artikel.
     Vi mobiliserar oss vid Rosenbad.Aktivistveteran det låter bra.
     Nu får det vara nog!Vi skall både ses och höras! Vi skall inte stillatigande ta emot den ena kränkningen efter den andra.
     Skatteintäckter strömmar in i statskassan. Vart tar de vägen?